>

Sambungan

7.30mlm – Grand Indonesia shopping Town.
We’ols masuk je terpegun ok.Grand Indonesia memang grand!Ni shopping mall n hotel yang bertaraf 5 bintang.Besar die aduhai..tak larat u’ols nak abiskan even sebahgian mall je.Nak belanja apa2 kat situ memang kirim salam la…barang2 semua import yang mahal2..So,we’ols jalan je sambil menikmati suasana yang agak lengang sebab mungkin didatangi org2 kaya je. 
SIL1 terus ajak we’ols naik lavel3 untuk isi perut.Sementara SIL1 solat isyak,we’ols relax santai sambil mendengar nyanyian satu band ni.Sejujurnya sangat terhibur.Anak2 pun siap ikut sekali nyanyi..

 Boleh request lagu.
  Ni Ell tak tahu kedai ke apa..sebab nampak dr luar mcm tertutup.kalau nak masuk lalu jambatan terus ke pintu die.

some snapshot

nice..sekali terasa macam kat jalan2 di oversea.:)

tengok structure die…menarik kan.

level ni sangat best.Kat mana2 ada tempat duduk,boleh bersantai..n dengar music.Syokkkk!!


 “yeah,i’m free!!”.

Bila SIL1 dah siap solat,dia pun join we’ol semula n we’ols tengok fountain show yang kebetulan dah nak start lagi beberapa saat.

Terpegun tak? Gambar2 ni dalam 3 minit yang pertama..untuk lg terpegun,2 minit yng seterusnya meh tengok klip bawah ni.

Terpegun menontonnya..:)

   Ini jadual show


Keterangan:

Hari biasa: 
12tghhari – 3ptg
6ptg – 8mlm

Hujung minggu:
11pg – 1tghhari
3ptg – 5ptg
7mlm – 9mlm

Sejam sekali dan satu2 show tu mengambil masa selama lebih kurang 5 minit. Hanya di west mall-level 3-Entertainment District.

Habis show Ell bawak anak2 gi toilet untuk membuang segala yg terperangkap dlm abdomen.haha
Ok,ni lg satu Ell kagum,toilet die saaaaangat bersih n cleaner dia bertunggu tangga kat dlm tu.Sekali u’ols masuk toilet,die bersihkan,sekali u’ols guna air sink,die bersihkan,even u’ols membuang pad pun die kutip supaya tong sampah tetap kosong.Lepas tu ada tema pulak

Haaa…nampak,male gambo Elvis Presly,female gambo marilyn monroe.Pastu,u’ols masuk je dlm toilet akan kedengaran lagu2 berentak ‘broadway’.

tema die mcm dlm train.

  train 70an-80an.tengok lah sink yg kotak2 tu..

Ell tak tau apa motif sign ni…padahal toilet je pun.Kalau u’ols paham boleh lh explain..:)




Katanya tiap2 level tema nya lain2…ada konsep jepun jugak,bnyk buluh2.


Ok time makan,we’ols mkn japanesse food.Tapi bukan yg shusi mushi tu yer…Berdepan je dgn fountain show tu.Yang herannye,tetiba plak rasa macam ramai org…

 Sementara d’ols Q nak order tu,Ell gi carik tempat.Tetiba..nampak kedai yg tepi gambar ni?

Kedai eskrem u’ols….cute sangat.tapi segan plak nak masuk.hehe sbb tak de customer pun..lengang je.

  Tak beli eskrem bergambo depan kedai pun jadiklah…Tapi pelik ah anak2 tak mintak pun nak mkn eskrem…Kedai kat corner,yg nampak belakang tu pintu besar.gambar atas tu pintu kecik je dr tepi.

Ni lh japanesse food yg we’ols mkn tu.

Tah apa2 tah namanya we’ols makan ni.Tapi yang pasti ada nasi n beef.Ayam goreng pun ada..

Marsha duk mengadap ayam goreng…


Habis makan,we’ols cadang terus lah balik rumah.Memasing dh penat,sehari suntuk duk mengukur mall2.

Last picture at grand indonesia..:)








BERSAMBUNG…















Advertisements

>Day 6~ Jakarta

Posted: 18/04/2011 in jakarta, shopping, trip

>

Ya ya tahu ada yang kata bosan citer jakrta ni tak habis2 lagi.i’ols yang nak menaip pun rasa tak tergamak nak menaip lagi.:D tapi sebab seumur hidup ni ler jejak ke Jakarta,maka tak sampai hati jugak nak bior kenangan tak berabadi…:P
Rabu (16/3/11)
Hari ni plan pusing2 jakarta n singgah mall2 utama je.Macam  biasalah,we’ols ni kalau nak keluar rumah kene lah awal2 pagi.Jakarta macet memang tak bleh nak tolong..gila2 punye.Tapi kan,sikap d’ols yang Ell kagum sangat adalah toleransi.Kalau u’ols rasa nak belok kiri or kanan,angkat je tangan…d’ols akan bg laluan.Kadang2 u’ols tak yah angkat tangan pun,bila d’ols tahu kita dah signal kiri/kanan,d’ols yang tolong angkatkan tangan utk kenderaan lain…Kalau kat malaysia jangan harap ko nak dpat macam tu..even dah bg signal,makin laju die potong Q.sebab tu banyak je kemalangan. Sepanjang Ell Kat sana tak nmpak  pulak kemalangan wlaupun kenderaan dia melampaulh bnyak brbanding tmpat kita trutamanya motorsikal,kalau ada pun mngkin tk trserempak.

Di Jakarta macam2 tugu u’ols boleh jumpa.Ini antaranya di Jakarta selatan iaitu tugu Pizza Man(sebab mcm seorang lelaki sedang menghantar pizza).tapi nama asalnya Tugu Pemuda.

Tugu Kuda Kencana.Katanya kalau waktu malam lebih cantik dengan cahaya lampu dan pancuran air.
8.30pg- ITC Kuningan
Sebenarnya agak susah jugak nak jumpa fridge magnet kat jakarta tu.walaupun dah tanya kat SIL1,awalnya dia tak tahu.Tapi bila try tanya supir die,ke ITC Kuninagn lah tempatnya.We’ols sampai tak banyak lagi pun kedai yang dah bukak.Masuk pintu nampak kedai eksesori,terus singgah hampir sejam.Maklumlah wanita2 seperti ibu mertuaku dan kakak iparku memang begitu ye.
Rambang mata u’ols…murah2 n eksklusif.Bukan macam biasa2 yang kita jumpa kat mall2 tu.Ell tak pilih pun…tak reti sangat arr.Jangan my SIL1 dngan MIL,dah jumpa cincin nak match pulak ngan gelang,carik pulak rantai..mesti sama pulak dengan loketnya…aduish,dahsyat 2 beranak tu..walhal peti harta bukan karun kat rumah tu sampai dah termuntah2 pun..hehe..last2 Ell punya pun SIL1 pilihkan..
Inilah die satu2 nya kedai sovenir(Jakarta/Indonesia) yang boleh dibeli buat cenderahati.Dari fridge magnet,frame,keychain,dan apa2 je lah.Kebanyakannya handicraft yang diperbuat daripada tanah liat.Macam2 boleh pilih,tapi agak mahal sikit dari biasa2 utk hrga tmpatan sana.Ell pun pilih n beli sket je lah.
Nama kedai ni ‘Pernakpernikku’ yang terletak di tingkat/lantai 2.
Kalau nak citer kat ITC Kuningan ni,memang banyak kedai we’ols singgah.Dari kedai baju kanak2,baju dewasa,handbags,kasut dan kedai komputer.Singgah jelah…beli nye tidak lah semua.Apa tidaknye,setiap kali lalu mana2 kedai pun d’ols dengan ramahnya sapa “singgah mbak,singgah mas” “belanjanya mbak” atau “belanjanya bonda” (panggilan utk my MIL) haa..tu maknanya die melawa lah utk shopping kat kedai die.Dan kalau u’ols tak singgah n beli pun…d’ols akan cakap “makasih”  Budi bahasa memang terbaik..Jangan kata kat ITC Kuningan ni je..kat mana2 pun.

Dah masuk kedai itu dan ini,time lunch jangan dilanggar ye.Perut mesti mau isi.Dan seperti biasalah..SIL1 tau je tempat terbaik dengan harga terbaik..

D’COST seafood

Moden dn canggih.Order pakai iPad u’ols…tapi nak order dalam boleh gak.Katanya if order guna iPad ni,u’ols picit2 pilih menu,duduk sekejap mknn pun sampai.

Sorrounding mmg selesa,best,bersih dan luas.Tu haa…dapur pun boleh nampak.Sebenarnya time we’ols lunch ni ramai jugak tau customer,tp belah dapur ni kurang pulak orangnya.

Wow! foods yang we’ols order memang super cepat dia tiba,tak sampai 10minit kot.As u’ols boleh nampak kat kitchen dier..tukang masak(baju hijau gelap) sangatlah ramai ok.Ni antara yang we’ols order.Banyak lagi,ada sambal,sup ala2 tomyam,ulam2,tempe dn tahu…apa lg ekk,ish mcm2.

Jus alpukat(avokado),jus guava,teh ais,air kelapa n manggo smoothie(takde dlm gambar).Air teh tu boleh refill bape bnyk kali u’ols nak…sampai mabuk pun boleh.. ๐Ÿ™‚ (erk,teh boleh mabuk ke?) Nasi pun boleh kalau nak tambah dgn free..

 Tu diaaa..habis licin tinggal tulang je.:)Memang sedap terbaik!! Anak2 Ell pun pandai memuji.:)
Oh ya,D’COST ni restoran franchise,yg u’ols boleh jumpa di kebanyakan tempat2 utama di Indonesia.Boleh jugak u’ols telefon je dari rumah sebab dia menyediakan delivery service.wah..best kan, best kan.Murah gilerr we’ols mkn bnyk2 macam ni cost nye cuma 160,000(lebih kurang) Kalau convert dgn RM baru dalam lebih kurang 56 ringgit.Kalau kat Malaysia  ada murah gitu,mau ratus2 habis..Sesuai dengan slogan die
“it’s five-star services with five-digit costs.”
 5 digit tu duit die la kan…

Next,we’ols nak ke Thamrin City.Tak sedar rupanya kat luar hujan agak lebat.Tambah lah 3xganda jammed die.


3.30 ptg- Thamrin City mall

Errrmmm apa ya we’ols buat kat situ.(think)Oh ya, My SIL1 belikan ibunya(my MIL) handbag kat ITC Kuningan tu…pastu kat Thamrin City tu plak nak carik kasut yang match.Kali ni tak de apa2 gambar…just jalan2.
Satu bende yang Ell geram kalau jalan2 macam gini ler dengan budak2..asyik penat n nak balik je.yelah,kita pun faham kan..budak2 mana boleh tahan satu hari suntuk berjalan.Mesti ada limit n mau berehat kan.Kul 6 petang SIL1 pergi solat maghrib jap sebelum pergi ke next mall.Huhu ada lagi u’ols…sabo je lah ank2.Aryan dok merengek mintak air.Yang susahnya bila dh jalan asing dgn SIL1 tu tak tahu pulak mana tempat ada jual air.
 Untung ada J.Co Donuts ni.betul2 depan pintu keluar.Tapi tak de pulak air sejuk.huhu Aryan dah tak tahan nak minum..nyaris dia hilang sabar.Air bawak bape botol pun dah habis….beli jugak sket donuts tu diamkan die…habis mkn je mintak semula air.Adush dush dush…susah nak handle.bertentangan J.co tu ada sturbucks coffee,tapi pun sama air panas je yang ada.
Dah alang2 nak keluar tu…pergi je terus kat kete,suruh supir ambilkan air untuk Aryan minum…ish3..senapas je dia habiskan setengah botol…:) 
Ok,bersambung next n3 boleh tak…masa dah cukup untuk Ell bersenggang2 depan komputer.kalau sempat petang ni akan menyusul..kalau tidak,esok ler ye.so,check it out….




 

>

U’ols,citer Safari dah habis dah..tapi citer holiday tu tak sudah lagi..hehe.i’ols pun dah segan dah nak buat n3 ke Jakarta tu  tak habis2..Tapi orang kata tak baik buat bende separuh jalan ni.Kalau dah start citer…baiklah citer sampai penyudahnya…tak gitu?  ๐Ÿ™‚
Sebenarnya we’ols keluar dari Safari tu kul 3.15ptg.Pastu SIL1 ajak pergi puncak makan jagung bakar sambil menikmati pemandangan bukit2 yang dipenuhi pokok2 teh.
Puncak ni melepasi beberapa kilometer dari safari tu.Keadaan nya sejuk macam Genting or Cameron.Maklumlah,tanah tinggi. Yg ada brgantung tepi tu air tebu.

Nun jauh tu (sedikit bersinar) masjid At-Ta’awun.Masjid yang megah dan terkenal dipuncak Bogor.(google lah kalau nak tau sebab tak ambik pun gambar masjid tu)

We’ols singgah salah satu factory outlet yang ada kat Puncak tu.apa tah namanya lupa dah..Di Jakarta or Bandung memang d’ols main buh nama factory outlet je manjang…sebab nak menunjukkan harga murah2..dan kalau dah singgah ke factory outlet tu,jangan tak membeli, rugi…SIL1 kata singgah lelaju,sebab nak gi makan jagung sebelum matahari terbenam.

 Botol kicap ni sebesar2 dipampang…kretip.Dekat area ni lh we’ols makan jagung.Tapi ni time balik(turun bukit).Dan factory outlet yang we’ols pergi tu naik kepuncak lagi adalah melepasi beberapa kilometer lagi dari botol kicap ni.

Ni dalam warong yang we’ols nak makan jagung tu.Sampai sini kul 5.45ptg (dlm suasana dkt2 nk mgrib klau di Malaysia).Cantik lah tu nak tengok sunset.Warong boleh tengok view sekitar.Tetiba bulu roma meremang sebab sejuk sangat.Maklumlah,tak sedap badan…Orang lain rasa biasa je.Dan time tulah i’ols muntah macam orang pegnen gamaknyer…huhu…

Nak pegang Aariz memang tak berdaya.Badan dah lembik semacam….So,hsbn take care of Aariz lah.Background kabus sedang melintasi…ish,memang sejuklah…pelik d’ols relaks je.

Tu dia…jagung bakar yang sedap sambil menikmati panorama..:) i’ols makan jugak sebab nak refill energy yang dah berkurang tu.Tambah pulak minum air kelapa..uuhhh lega.(takde pulak gambar kelapa)

Atok amik syif jaga Aariz yer…hehe tq atok…

Owh ini mat gitar yang menyanyi hiburkan we’ols yang sedang menikmati keindahan alam sambil menjamu jagung bakar.Perrgghh suara dia lunak menusuk kalbu…bagus bangett deh! For sure kalau dia ada rupa,n ada yang nak tolong dia..takdelah dia jadi penyanyi jalanan mcm tu…

Ni yang u’ols nampak tu..semua pokok teh..mmg cantik view keseluruhannya. betapa besarnya kuasa Allah. tk bleh lupa keindahanya.

yang besar2 ni tak tau pokok apa.
Dari kejauhan….
ada pulak selang seli dengan pokok bunga…
Cantik kan….
handsome kan…heheh
 
 Akhirnya…dapat jugak we’ols tengok sunset ni lepas kabus dah berlalu pergi.
 Sebenarnya ada tempat yang lebih menarik SIL1 tak bawak..sebab tempat tu nak pergi makan satu hari jugak.kalau nak kesitu tak boleh nak pergi Safari…sebab tak cukup masa.SIL kata taman bunga kat Puncak tu cantik sangat.kat area tu jugak..tapi jalan masuk ketempat tu jauh.
Ni gambar Kat Taman Bunga Nusantara yang disonglap dari FB SIL1 dengan 2 orang anak dara die…heheh sukati i’ols je…
Ok,habis dah makan jagung,we’ols pun balik.Sampai rumah jam 8.30mlm.Makan nasi,telan panadol.Lega rasanya dapat jumpa tilam ngan bantal….Apa lagi tido la…Charge energy dulu..esoknya nak jalan lagi….;)
BERSAMBUNG…

>Safari Indonesia (part 2)

Posted: 11/04/2011 in safari, trip

>

Sambungan…. 

  Ok,dah habis round ke habitat buatan hewan2 tu we’ols turun kereta dan berjalan masuk ke dalam BABY ZOO.

 Ding ding ding ding(bunyi loceng)…pintu gate pun ditutup…tanda keretapi nak lalu…

baby zoo map.
 

let’s go watch the dolphin show!!
Sebenarnya agak frust jugak lah sebab we’ols terlepas elephant show dek kerana hujan n terlepas jugak seal show kerana kelewatan…Harap2 dolphin ni tak mengecewakan lah.Hujan pun dah berhenti,cuaca pun dah elok…we’ols teruskan lawatan.

Ni ha macam ala2 bahtera nabi Noh.
Posing sket sebelum masuk…barulah dpt free…Eh tak la,nak masuk tengok show ni dah takyah beli ticket lagi..sebab sekali bayaran masuk ke safari ni termasuk apa2 saje show yang u’ols nak tengok.Ada banyak show yang boleh tengok secara percuma.Lebih kurang 10 show dan setiap satu2 show tu dia kan ulang 2 kali sehari dan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit 1 show.

yeah! the show begins!
syok arr..Aryan ternganga2 tengok dolphin tu duk melompat sana melompat sini,siap clap2 lagi…jurucakap pulak kelakar,walaupun cakap bahasa Indon kan..n katanya 1 of dolphin tu namanya Justin bieber…haha tak nak ngalah ko.tapi sebab low profile,panggilnye jonet je.๐Ÿ™‚ tambah pulak dengan sound effect yang mantap!

Dah habis show boleh bergambar ngan dolphins tu.Tapi bagian itu mmg kene bayaran lain.We’ols tak bergambar pun..sebab mengejar masa nak tengok cowboy show  plak.

Show ni ala2 wild2 west tapi versi Indon.N derang punya English kemain pekat.Elok sangatlah kalau guna bahasa Indonesia je.

Show sangat interesting!double thumbs up!!Dengan lakonan yang dramatic oleh cowboys n red indians.Dgn efeksnya,babak2 prgaduhan yg dramatic,aksi stunts serta letupan n tembakan.Hinggakn kita yg menonton pn boleh terasa efeks dia.

Ok,show dah habis…org lain berebut nak keluar,Ell nak gambar kenangan kat cowboy town tu.

Show sangat best!..ada jugak watak kelakar yang buat org ketawa…binatang2 macam ayam2,itik2,burung2,kambing2,lembu2 n tikus2 semua dah pandai sbb dh di train…bila time keluar,pandai tuju tempat mana yg patut d’ols masuk..saing2 pulak tu.Cuma ada part kesian sekor ayam tercicir dari kwn2 dia n dia hilang lubang nak masuk..sampai pulak part kuda keluar,bila bukak gate besar saing ngan kuda tu terpijak pulak si ayam tu..tapi nasib baik nmpaknya tak cedera..

 jangan lupa ,kalau ada chance bergambar dgn pelakon2 die.D’ols sporting..siap berbual2 lagi.

Time ni dah tengah hari.We’ols pun nak berpicnic.Kan we’ols dah siap2 packing nasi lemak dari rumah.Depan cowboy town ni je pun port cantik.Sebelum tu husband Ell pergi tengok2 sovenir yang ada kat kedai sebelah kanan gambar ni.Tah hape dibeli lupa dah.:)

Time makan,Ell memang tak lalu k.Kan Ell dah bgtau kat previous n3 yang Ell mabuk binatang.Adoi,bau kuda melekat tak bleh hilang.Kepala dah pusing2 macam nak pitam.Ell kata sebab kuda,husband kata dia pulak rasa mcm ada masanya gayang sikit,tp mngkin sebab safari ni kat tanah tinggi kot,tu pasal agaknya rasa macam tu. k sudah. So,dari perut kosong,jamah jugak sket makanan.Adoiyai,sambal tumis pulak tu..lagilah perut tak bleh terima.

Habis makan SIL1 kata jom kita gi bergambar plak.Dalam hati kata cepatlah masa berjalan..dh tak larat tp gagahkan jugak sebab bukan selalu dpt peluang macam ni. 
 Nak bergambar dengan binatang yang macam gini kene beli ticket lain.1 ticket untuk 1 orang melainkan baby macam Aariz. Duit kita dlm rm3.50 utk bbrapa shots.
 Haa..ni Marsha dipaksa bergambar berpeluk melentuk macam tu sebab dulu2 dia panggil binatang ni lepopard..hahahah…leopard boleh tukar nama..Yelah time tu kecik lg.Tp mmg we’ols tk tahan n gelak reramai.Bila tengok animal planet je time tu we’ols tanya,”ni apa?” dia kata “lepopard..”so,mmg nak suruh dia ingat binatang ni sampai bila2..

  Orang Utan ni sebenarnya nakal tau..tapi tetiba je jadi baik bila nak bergambar.Time nak bergambar tu dia nak pegang Aariz,org yg jaga dia kata “jangan dipegang”,terus dia tarik tangan..:) Lg satu bila dia dah dengar bunyi kita snap gmbar terus je dia bangun gi main sengayut2 nk tunjuk yg dia handal tapi bila org yg jaga dia tu cakap “masih belum”  pandai dia terus dtg n duduk balik kt kita. bijak2.

Sebenarnya ada juga harimau belang biasa untuk bergambar,tapi macam tak syok sangat lah sebab masih baby lagi,

Ni umur dia baru 6bulan..d’ols dah train untuk bergambar..tapi agak nakal n tak berapa nak dengar cakap.So,we’ols tak bergambar…Lagipun tak berapa best sebab kecik sangat.Kata SIL1 sblm2 ni kira semuanya yg utk brgmbar binatang yg besar2.Tp kali ni dia kata boleh dikatakn semuanya dh tukar yg kecik.Apa pn yg penting dpt brgmbar buat kenang2an.


Ada juga Bird Aviary Area.Kat situ terdapat lebih dari 1000 species burung/unggas.Yang best nye burung2 tu semua terbang bebas keliling kita.



Jangan lupa ada juga Reptile Area.Macam2 bintang2 reptilia seperti ular,iguana dan lain2.Tiap2 binatang tu ditempatkan diruangan yang menyerupai habitat asal seperti tempat tinggal dan makanan.Contoh Komodo Dragon macam dalam gambar.



ok alls,sebelum we’ols tamatkan kisah di Safari ni meh tengok binatang yang muka paling control kechumellan ni…

hehehe…comel kan kan kan..tapi rasanya dah brumur dah ni,belang pun kurang nmpak.Pandai tau dia ni,nampak je penjaga dia lalu terus berlari2 manja ke arah penjaga nya tu.mngkin dia ingat nk bg makan.tapi bila penjaga tu tak datang kat dia,mulalah buat muka ala2 sedih je…tapi chumell! ๐Ÿ™‚

Pengembaraan di Taman Safari Indonesia memang best!! dan sungguh menakjubkan,anak2 langsung tak complain penat ke lapar ke or apa2 sahaja sebarang rungutan macam pergi ke Tanah Abang.

BERSAMBUNG…

>

Dah agak dah,kalau post n3 jumaat ke, sabtu ke,ahad ke, mesti org tak mai punya.Ah dulik, Ell nak perabih n3 holiday kat Jakarta nun…Kalau tak, lagi pitam tengok words ‘Jakarta’ tak habis2…sapa yang teruja jom ikuti pengembaraan keluarga Ell sesama..๐Ÿ˜›
Selasa (15/3/11)
Macam biasalah,we’ols kalau nak gerak kemana2 mesti awal2 pagi.Sebab we’ols selalu keluar rumah sekali dgn SIL1 hsbn pergi kerja.Hari ni memang dah noticed yang we’ols akan sehari n setengah malam tak berada kat rumah.Pembantu SIL1 siap2 kan nasi lemak n etc untuk we’ols berpicnic.Arah tujuan kemana?
Gedebuk gedebak,perjalanan dimulakan lebih kurang pada pukul 9.30pagi selepas hantar SIL1 nyer hsbn pergi kerja.Taman Safari Indonesia ni terletak di Cisarua,Bogor iaitu terletak diantara Jakarta dan Bandung.
Waktu perjalanan mengambil masa lebih kurang 1jam45minit-2jam melalui highway.
Perjalanan adalah lancar,tapi sepanjang perjalanan u’ols akan jumpa org2 yang membawa barangan jualan kat tepi2 tingkap kereta.Ini adalah perkara biasa disini.
Ni gambar sekolah betul2 tepi jalanraya.dan d’ols dibenarkan keluar sekolah time rehat.Agak merbahaya disitu ya.
Tu diaa…replika hewan sebesar2 ke laluan nak masuk Safari.
Ni pintu utama nak masuk taman Safari.Dan we’ols kene kunci mulut tau..sebab tourist antarabangsa akan dikenekan caj berlebihan sekali ganda berbanding rakyat tempatan.So,semua sekali Mas Agus yang settle(supir SIL1) kan.
Ok,dah sampai ke permulaan jalan,we’ols rehat jap untuk ke toilet n bergambar depan kepala bas safari ni.Ok then,ready nak jumpa hewan2 yang jinak2 n boleh beramah mesra ,..ahaksss..
 Masuk je we’ols disambut mesra oleh zebra ni.kalau tepi2 kereta tu monyet banyak je berkeliaran.
Eh eh..nampak tu siap tunjuk gigi lagi ha..hahah..mmg peramah okeh.
Ok,banyak nk tunjuk gambar ni.Barulah puas dapat share dengan u’ols dalam blog ni.So,enjoy da pictures.!
 Antelope & camel.Ha hambek,siap masuk kepala lagi.Banyak gak yang rajin masuk kepala sampai dlm kereta ni.Ada yang siap menjilat lagi cermin kereta.haha 
Ah sudah..malas nak citer panjang,sebab bau d’ols ni kemain lagi tengik.
Big bull,deer,wild goat & girrafe
Hehe..ni antara hewan2 ni tengah bersiar2 dikeliling jalan kawasan habitat buatan d’ols.
Ni la antara muka2 yang mengendeng tepi tingkap mintak makan.Oh ya,lupa nak bgtau..sebelum masuk ke safari ni sepanjang jalan akan terdapat gerai jual carrots dan pisang.Singgah je yang mana suka.Mostly harganya dn buah2nya sama je.Tapi kalau dapat beli pisang tu yg boleh mkn sekali yer..:)
 Sambil tengok2 apa xtvt d’ols..kebetulan pulak time we’ols sampai tu semua time makan..makanya d’ols agak tidak mengaktifkan diri..
Mana yang dah habes makan tu tido lah pulak.macam tigers n lions ni..
Setiap kawasan lion ngan tiger tu,d’ols dah saperate kan dengan tembok besar yang mcm gini.Dengan hewan2 lain pun ada.Setiap satu2 tembok tu,lain2 design n yang penting double gate tau…U’ols juga dinasihatkan jangan buka cermin tingkap dan tutup rapat untuk keselamatan.Tapi we’ols nak tangkap gambar jelas,bukaklah sket kan..jangan macam pak arab selisih dgn kete we’ols habis dibukak cermin sampai keluar kepala.Buatnye kene terjah rimau yang tengah lapo,tak ke naya.
Lions ngan tigers ni kira macam last habitat yang boleh lawat dengan kete.Lepas keluar ni,boleh turun jalan kaki lawat yang dalam kurungan ,tengok show n boleh bergambar dengan hewan yang ganaz ni tapi dah dijinakkan macam singa dn rimau.
Ok alls,Ell ingat n3 ke Safari ni satu posting je..rupanya kene gak buat part by part.tak larat dah nak upload gambar bebanyak…yang penting cerita tak melewe2 kan.Sebelum Ell sudahkan part pertama ni,meh kita tengok gambar2 anak2 Ell dlm kete,tapi dgn hewan2 ni nak?Lebih2 lagi Marsha..sebab hewan2 ni suka sgt datang kat die..heheh
So,pendek citer..memang hewan2 ni peramah..u’ols nak pegang2 die pun boleh.Tak boleh ingat Ell lebih sangat usap2 muka d’ols,sampai bau dah melekat kat tangan…dah duk jauh2 pun bau masih tak hilang2 lagi.Carik punya carik..rupanya kat tangan sudah bau kuda daaa….basuh2 pun tak hilang.terus senoneng kepala…rasa loya mual2 segala.Adoi,bape kali ekk muntah.hahah….
TO BE CONTINUED….

>Day 3 & day 4~Jakarta

Posted: 01/04/2011 in jakarta, shopping, trip

>

Ahad (13/3/11)

Shopping time! 
SIL1 dah janji nak bawak we’ols pergi Tanah Abang.Kt sinilah orang sana kata tempat paling murah nak dapatkan apa2 je barang terutama telekung yg cntik2,segala baju2,kasut2,brg2 textile dsb.We’ols gerak dari rumah seawal 8.30 pagi.Maklumlah jakarta kan..Dia punya macet(jammed) toksah cakaplah.Tu yang SIL pun kadang2 fedup..tapi dia dh biasa dah..tambah pulak driver dia dah pro tentang jalan2 sanasini.Tak perasan dah smpai pn Tanah Abang.Mmg tk sabar..

Yeeehaaa! we’ols dah sampai.Sampai awal pagi memang eloklah keadaan.tak ramai orang n rasa tenanglah sket nak membeli belah kan.time ni we’ols tak tau lagi keadaan  sebenarnya cammana kat Tanah Abang ni.

Memula we’ol tuju kedai telekung.Ada bnyak sngat kedai yg jual telekung nih.cantik2 u’ols..mcm2 pesen.rambang mata tengok.sampaikan hsbn Ell pun sibuk2 nak tolong pilih.kalau bg free nak ambik semua..:D
SIL1 pun dah biasa dengan mbak ni…so,dapat harga yang gila2 jatuh la. Ell beli telekung untuk anak2 Ell utk kasi kt cikgu2 d’ols.Maklumlah,cikgu cikgi dh bg kebenaran marsha dina utk cuti awal,tu pn lps dhabiskn awal test diaorg. ๐Ÿ™‚
See,ada kedai yg belum bukak lagi kan…sebab we’ols tiba memang super awal.
Then we’ols mengukur lah sepanjang Tanah Abang.Tp nk ngukur dari hujung sini ke hujun sana punyalah lama,habis straight nk kena pusing n masuk row ke 2. Bnyak sngat,rasa tk silap ada 8 row panjang utk satu2 floor.Tu pun blm trmasuk blok B baru brsebelahan yg brcantum terus dgn blog utama Tanah Abang ni.

Tips Ell kene bg kat u’ols ni (untuk yang 1st time dtg)…kalau dah berkenan betul sngat kat satu2 barang…tawar sehabis mungkin n tolonglah ya ambik dan bayar time tu jugak.Tu pun klau u dh brkira2 yg ianya amatlh murah n berbaloi utk dibeli.If u’ols kata u’ols nak survey…heh silap2 u’ols tk boleh jumpa balik kedai yang sama td tau dlm tempoh yg singkat.But yes,akan terdapat perbezaan harga lah kan…Melainkan kalau u’ols dh biasa dgn tempat ni n dh bnyak kali kesini.Ataupun u’ols mempunyai kehebatan mengecam Kedai dan tuan kedai yg trtntu.Sebab kemungkinan satu owner ada 2 kedai.Awas ya kalau u’ols tersesat..hehe.N yg pnting skali budak2 kena jaga at all time sbb takut trlepas pandang n bleh sesat nk cari derang.Utk satu2 floor,kedai tersangatlah banyak n trsangat padat!.Beratus2 rasanya tambah lg blok B baru brsebelahan yg brcantum terus dgn blok utama Tanah Abang ni.

Sebenarnya Ell rasa rugi tak dapat nak abadikan gambar2 dalam bangunan Tanah Abang ni.Dalam kepala dah dok pikir nak shopping je.Setiap lantai/floor dah dikelas2 kan contohnya pakaian.telekung,sejadah,baju2 muslim n muslimah dll makan dua floor. ada floor tu akan terdapat pakaian sesaja,kalau kasut di floor kasut,u’ols akan jumpa sepanjang2 nya kedai kasut.yg kedai bag dgn begnya..begitulah lain2 floor nya.
 Ni salah satu kedai kasut yang Ell singgah dlm bnyak2..
 Ni sebab kenapa menarik2 sangat Ell singgah kedai ni.Tu ha..nampak tak kasut2 yang di longgok2 tu.Astaga,murah giler! 35000 rupiah shj(rm12.00).tapi kene gigih la carik pasangan dier..hehe.Sudahnya Ell tak beli pun yg ni..:D
Ok,sebenarnya we’ols tak sedar time tu dah pukul berapa but SIL1 ajak makan kat tingkat 8 n barulah terasa rupanya dah tengahhari.We’ols pun mkn lebih kurang then habiskan saki baki 2jam lagi.Amat terkejut okeh tempat macamtu punya ramai pengunjung d’ols tak boleh terfikir nak extend waktu berniaga.Kalau kul 4-5 petang dah tutup…mana nak puas u’ols…

Ish,tak bleh jadik…ni kene jln laju2 nak puaskan mata.mata tak bersih lagi nak cuci..hehe..kids memang dh bosan.Shopping kat tempat bersesak macam tu mmg bukan utk derang kan…Sambil jln2 yang ala2 lari2 anak tu,dengan mengheret ank2 yang tak habis2 nak balik,nak swim..buat tak dengar je.ahakss
 Cukup dah masa we’ols nak balik,SIL1 n her hsbn nak kena attend wedding kul 7mlm.Mean dia kene keluar rumah kul 5ptg untuk pickup kawan2 dia yang nak naik satu kete.Lagi pulak mengelakakan terkandas dlm jam terlalu lama.Driver pulak dah siap2  tunggu kat luar bangunan.Tak bleh lambat,nanti kena halau pak polisi.Memang agak kecewa sebab tak habis lagi carik barang2.N kita org janji yg ni belum final n sebelum balik Malaysia,we’ols wajib kene datang lg.
Sori la..nak cpt punya pasal,tangkap gambar pn tk btul.
Tak puas hati,amik sekali lagi.boleh la nampak sket kan..
Orang berpusu2 nak keluar bangunan sebab dah nak tutup kedai..

Oh ya,tengah shopping tu kan,we’ols terserempak dengan Datin Suliza Salam tau.Alah artis 80an tu..Adik2 yang tak kenal tu tak pe lah eh..malas akak nak explain panjang2.U’ols boleh google lah camner rupanya.:) Dia tegur my MIL sebab d’ols tu sedara.Rumah parents dia pun satu daerah je.Kemain banyak dia memborong kain lace dan tak lace.Ada lah 2-3 jam kat satu kedai tu.Yang kesalnye dh jumpa lama2 tu boleh pulak tak bergambar…Katanya 1st time ke Tanah Abang,tapi die punya cara macam dh biasa dengan pekedai tu n speaking Indon dahsyat! Jawalah katanya kan…hehe
Sampai rumah SIL1 n her hsbn pun terus bersiap2 pulak nak ke wedding.
MIL pulak dah tak larat dah…lepas maghrib je lebih kurang kul 7.45mlm dah masuk tido.Maghrib die kul 6.05 ptg.Ell berdua ngan hubby duk melalak berkaraoke.Tapi sampai kul 9 je sebab rasa dh berat sangat mata.Faham jelah kan..kalau kat Mlaysia dh kul 10 dah tu.Dah sah2 time tido.heh.

Isnin (14/3/11)
Hajat tercapai u’ols…harini SIL1 bawak gi Tanah Abang lagi.Macam biasalah,we’ols kene keluar awal pagi saing ngan SIL1 nyer hsbn gi kerja.Owh ya,Ell ada gak tanya kalau pergi ke Mangga 2 cammana? SIL1 kata,mangga 2 tu sama je lebih kurang macam Tanah Abang.Die punya crowded nyer,kedai nyer,harga nyer..lebih kurang sama je tp mngkin ada yg mahal sikit.Cuma bezanya mangga 2 tu besar lagi sket.Sedangkan Tanah Abang tak habis round,inikan pulak di Mangga 2.Lagipun Tanah Abang tu kedudukannya strategik tgh2 bandar..mangga 2 tu jauh sket.

Nampak tak bangunan ijo tu..Tanah Abang,kami datang lagi!!! ๐Ÿ˜€
jejantas yang u’ols nampak tu sebenarnya gabungan untuk ke bangunan ke Blok B.Kat blok B tu untuk u’ols yang bercadang nak memborong secara pukal untuk bisnes.paling kurang kene beli sedozen lah kot.Kalau kat blok A,ada jugak untuk belian secara pukal,tapi paling kurang 3items sama jenis atau corak..yang boleh tukar saiz dan warna.Memang berbaloi u’ols…beli lagi banyak lagi murah.

makanya,tak heranlah manusia punya ramai kat dalam bangunan tanah Abang ni.
N u’ols tahu..hari ke2 ni terserempak lagi dengan Datin Suliza Salam tu.tapi nampak dari jauh je,tak sempat sapa pun.kali ni betul2 lah ingat nak bergambar..panggil MIL sekali tengok dh ghaib daaa…:D
Ok,time’s up! dah kul 3 ptg SIL1 kata driver dah tunggu kat luar bangunan.
Shopping sakan we’ols hujan lebat pun tak sedar.Suami SIL1 call kata ada sesetengah tempat banjir n pokok tumbang.Macet plus 3xganda.Huhu…sabar jelah.Lupa nak snap gambar banjir dan pokok tumbang yang we’ols lalui…
Sampai rumah lebih kurang hampir 5 petang sebab singgah office Abang Long(hsbn SIL1).Memang penat…tapi kenapa ekk masih rasa tak puas lagi…hehe.Kids biasalah..bab2 shopping ngan org2 tua ni paling d’ols tak suke kan.
balik rumah nak swimming pun tak boleh disebabkan hujan,kids pun rilex2 tengok tv n hiburkan hati.
Kat rumah tengok TV berita tak habis2 pasal hujan,banjir dn pokok tumbang.dahsyat seyh…
Ok then,tunggu next n3 we’ols ke Safari.
TO BE CONTINUED…

>Day 2 ~Jakarta

Posted: 30/03/2011 in jakarta, trip

>

Sabtu (12/3/11)
Kalau nak ikutkan,sebenarnya hari sabtu tu nak stay kat rumah je sebab SIL1 ada programme lain.Maklumlah,we’ols pun agak keletihan…
Da kids pun nampaknya macam tak sabar nak bergodak dalam pool maklong nya tu.Aariz yang kecik tu pun tau mengelitek kaki nak terjun sama.Tapi kata SIL1 pagi2 eloklah gi Taman Mini dulu..sebab cuaca elok lagipun tak berapa panas..Bila balik petang bolehlah swim.Lagipun hsbn SIL1 boleh guide.
 Tempat pertama we’ols tuju di Taman Mini Indonesia Indah (TMII) tu adalah masjid At-Tin.Salah satu masjid yang megah di TMII.
Selain diinspirasi dari surah Al-Qurโ€˜an (surah At-Tin), menurut sejarah,pemberian nama At-Tin sebenarnya juga merupakan usaha untuk mengenang jasa-jasa isteri mantan Presiden Soeharto yang bernama Ibu Tien atau lengkapnya Hj. Fatimah Siti Hartinah Soeharto. Memang, dirinya Masjid At-Tin sejak awal merupakan usaha anak-cucu Presiden Soeharto untuk mengenang ibunda/nenek mereka.
 
 Kebetulan pula time we’ols melawat masjid ni ada acara pernikahan sedang berlangsung.Tapi tak pula we’ols tengok acaranya ..cuma dapat tengok dari luaran.
Ni yang menarik perhatian sangat sebab kat Malaysia belum ada yang buat cenggini.Nice kan…Ini dipanggil bunga papan ucapan.Setiap details tulisan ucapan tu semua dari bunga.
 
 Sebelum masuk kesebuah2 rumah yang ada di TMII tu,Abang Long aka suami SIL1 cadangkan we’ols naik cabel car dulu..Bila dah tengok,baru select nak pergi rumah mana.Jadi tak leceh..sebab TMII tu bukannya kecik.Kalau nak menapak dari satu2 rumah tu boleh fengsan n putus nyawa tau.
No.52 tu Ell,hubby,Marsha,Dina n Aariz.Tu yang Dina tgh melambai2 tu Ell tangkap gambar dia  yg sebelah Aariz tu.
 
 Ni antara view dari dlm cabel car.Gambar yang pertama tu tempat mandi manda ala2 sunway lagoon kecik arr.SnowBay namanya.we’ols tak pergi pun sebab tak terfikir langsung nak kesitu.Lagipun kalau gian sangat nak main air,pool kat rumah tu pun dh puas.Gambar yang ke2 tu pulau2 buatan yang serupa peta kepulauan Indonesia.Gambar 3 tu macam castle untuk kanak2 dipanggil istana anak2.Gambar yang lagi satu tu,antara rumah yang ada di TMII iaitu rumah Minang.
 
serba sedikit gambar2 di rumah2 yang we’ols lawat.Rumah2 d’ols memang halus pembuatan dan senibina die.
Owh,binatang yang kaler merah tu kene bayar ya kalau nak bergambar.Dekat rumah minang ada pulak show monyet tu.Sangat cerdik okeh…dh habis2 buat show bawak tin kosong kat we’ols n dia tercegat nak mintak duit.
 Tu yang u’ols nampak kids ramai2 tu maybe d’ols tengah buat latihan tarian kat istana anak2.Tak tau pulak tarian apa tapi mcm tarian piring.semua tu pakai bengkung tau…kat luar ada plak playground…best la surrounding die.nyaman..bnyk pokok besar2.
 
Ok,ini antar gambar2 selingan yang lain.Sebenarnya banyak lagi gambar..tapi Ell dh upload masuk FB.nakupload dlm blog bnyk2 kang takut pitam plak.
Jangan lupa sebelum pulang singgah ke kedai sovenir dulu ya.
Gambar yang blur sket tu kedai luar.Kebanyakan sovenir kat sini alat2an macam anglung,gamelan,gendang atau apa je yang berbentuk ukir2an.Susah nak carik yang mcm fridge magnet tu…
dah tengahhari terik..tekak pun kering…Ell biar hubby membelek2 barang, Ell ngan ank2 rehat.Sebab kalau ikut rentak hubby tu,memilih memang kene teliti.Sebab dia susah nak puas hati dengan pilihan pertama.
 
Ok,time ni dah pukul 2..patutlah kids memasing merengek ajak mkn.dah masuk petang rupanya…Apa tidaknya,keluar rumah kul 9pg.
 
Yang tak tahan tu kalau kat Jakarta tu jammed dier…Pergghhh kalau kat Malaysia confirm banyak accident.tapi sepanjang Ell kat sana satu accident pun tak pernah jumpa even die punya jammed giler2..Pulak tu nak kagum sket arr dgn driver SIL1 ni sebab dia tu cekap tahap master.:)
Sampai rumah lebih kurang kul 3ptg…we’ols makan tapi kids terus salin baju mandi n terjun dlm kolam…
Astaga…tak ingat mkn dah u’ols….tapi lepas mandi menggigil kelaparan semua mintak mkn.macam menyuap ank burung, sorang kesorang…heheh
TO BE CONTINUED…