Archive for the ‘vacation’ Category

>Day 8~Jakarta

Posted: 28/04/2011 in jakarta, trip, vacation

>

Adeh,apehal n3 holiday ni tak habis2…segan seyh nak tunjuk lagi,ada kwn tegur..ni baru pergi seminggu,n3 dekat sebulan tak habis2 lagi..kalau pergi sebulan mau setahun n3 pasal Jakarta je.Silap2 org ingat i’ols duk Jakarta.:D
Ok kali ni takmo type panjang2..gambo n sedikit ulasan saje…

Jumaat(18/3/11) 

Yuk muter2 sekitar Jakarta.macam biasa..seawal 8.30pg.

 

Tempat pertama mesti pergi MONAS (Monumen Nasional)Indonesia.Kira mercu tanda Jakarta.Tinggi tak berapa pasti tapi yang penting puncak MONAS (obor)tu disalut emas seberat 35kg.Tapi we’ols cuma snap2 gmbar kat2 pintu pagar je.

Bangunan depan MONAS

Posing anak2..:)
Cantik merak tu…:)
Kemudian we’ols bergerak ke destinasi yang tak berapa jauh dari MONAS ni.
Masjid Istiqlal,masjid terbesar di Asia tenggara katanya.Memang besar u’ols…tah berapa tingkat masjid ni pastu siap dengan madrasah yang juga sgt besar.

Gereja Katedral,betul2 bertentangan dengan Masjid Istiqlal.Gereja yang tertua di Jakarta.We’ols tak ke gereja tu pun…masih dalam kawasan masjid,cuma berpaling kebelakang je untuk background church tu.
 Kemudian we’ols terus puter dan puter..Ada satu benda yang agak menarik perhatian..Sistem transportasi bas die.
Bas punyalah panjang,n pintu pun tinggi.cammana plak org nak melangkah naik kan..

Rupanya d’ols kene naik bas dari pondok ni.d’ols panggil halte busway

Ini laluan macam jejantas terus masuk kedalam pondok halte tu.So,takdelah u’ols akan jumpa manusia berterabur nak naik bas.

Maka bila bus dah nak sampai d’ols akan beratur sampai ke hujung pintu halte tu

See,ramai dh menunggu nak ke destinasi.rasanya bas2 tu semua ada nombor kot.Senang d’ols nak cam bas die.Bila pintu bas tiba betul2 depan muka pintu halte tu,barulah d’ols masuk.Pintu bas tu sama tinggilh dgn pintu halte tu.Bagus kan..teratur je.
Ok,next destination is Asemgor.tempat ni tak top sangat..buruk semacam bangunannya.tengok pun ngeri n seram mcm nk roboh.katanya bangunan tak siap n tak dpt kelulusan..tapi d’ols selamba je berniaga kat dlm bangunan tu.Asemgor tu tempatnya dekat dengan kawasan ala2 china town.ramai peniaga cina disitu.

We’ols target perfume yg imitate ni.Tapi kata along(SIL1)baunya lebih kurang je n yg klakar katanya kira boleh juga tahan sepanjang hari.Harganya murah gila2,lebih kurang belasan ringgit malaysia utk 100ml.Bentuk botol n kotak sebijik mcm asli.Apalagi we’ols merembat 5 botol tak hengat.Kenzo 2 botol,burberrys,Hugo boss n apa tah lagi satu hsbn punya.

dah dpt target,we’ols jalan sket2 ke kedai lain.We’ols masuk ground floor je..malas ke tingkat2 yg lain.Kat sini macam2 barang  u’ols boleh jumpa.dan Ell rasa sangat senang kita carik barang untuk goodie bag party, atau wedding,utk buat gifts dsb.
Rambang mata dibuatnya..tapi tak tau kan beli banyak2 nak buat apa..so.cuci jelah mata.Sebab d’ol kebanyakannya jual secara pukal.Ada yg sikit, ada juga yg 50-100pcs untuk satu2 jenis brg.Kalau nak jugak beli satu2,tinggi sikitlah hrganya dri yg pukal.
 Kedai accesories yg we’ols singgah.Beli 2 pasang jam.

Haa…nilah dia bangunan buruk tu.Mcm menakutkn je kan.Pastu kat tepi2 jalan tu pun ramai yg berniaga brg2 dr dlm bangunan tu.
Ok,putar dan putar lagi..Apa nama bangunan ni tak tau..Time ni Ell tido kot dlm kete.Hsbn je yang turun.Buat kenang2an..Yang menariknya ada basikal untuk disewa,siap dengan topi lagi.Tetiba rasa macam kat vietnam plak..(mcm pernah g vietnam..huhu) Yelah,basikal dgn topi tu gayanya mcm org vietnam..
Nampak tak,panjang berderet basikal.Berapa ekk ongkosnya nak sewa.Lupa dah..:)
Grand Indonesia Shopping Town.Haritu Ell ada review pasal mall ni .Nak rasa ke’best’an nya,ada DISINI

Ok,itu tak pergi dah…we’ols lalu je.Snap gambo ni dari dlm kereta.
Memandangkan dah nak tengahhari,dah nak dekat solat jumaat..we’ols terus ke Tanah Abang..lg?.Jangan terperanjat ya untuk kali ke-3nya.hahah kata SIL’s pecah rekod!.Orang lain dapat pergi sekali tinggi2 dua kali je,we’ols sampai 3x.Jeles seyh d’ols..hahah

Owh,ini yg satu lagi tak de di Malaysia.

Bajai.kalau pergi Thailand d’ols panggil tut tut rite?

Ok,tak de dah gambar kat Tanah Abang ni lagi..we’ols jalan2 carik langsir,telekung n hsbn Ell puaskan hati meround ikut kaki.:)

 Kalau nak tengok bangunan n kisah we’ols,sila KESINI

Habis solat we’ol nak pergi beli kerepek2 dan emping yang tak de kat Malaysia.Tapi bila tunggu supir kat pintu bangunan Tanah Abang tu,hampir 1jam setengah baru nampak batang hidung.Apa tidaknya,solat kat tingkat 13,kenderaan banyak,berpusu2 pulak nak turun.Katanya,kebiasaan hari jumaat memang begitu,kadang2 sampai 2jam menunggu.

Pasar apa tah tak tahu plak.Gambar ni hsbn yg ambilkan..Ell tak turun kete..cuaca sgt panas terik.So,Ell tak tahu keadaan n suasana dlm pasar tu.

Emping malinjo pedas yg rangup,kacang telur,emping pisang salai bertepung dan emping malinjo mentah(untuk digoreng)Setiap satu2 jenis tu SIL1 belikan 10kg.

Pastu we’ols ke Pondok Indah Mall.

mall ni dekat je dengan rumah SIL1.Jangan orang kata tak pergi kan…Macam pepatah
“Semut yang jauh nampak jelas, gajah yang dekat buat2 tak nampak” hehe berpepatah bagai..

 
 yelah,we’ols asyik lah pergi mall2 yang best2 yang jauh2..tapi mall depan rumah pun tak nak singgah.
Ada pulak patung Ben10 ni ha…suka je aryan nak bergambo.:)
Lama jugak we’ol merayap kat dalam mall ni.Best jugak sebenarnya.Ada 2 cabang Pondok Indah Mall ni.Satu disebelah kanan jalan,dan satu lagi dikiri jalan.

Anak2 suka naik ketapi ni,tapi we’ols tak naik pun.. kalau rasa tak larat nak jalan bolehlah naik ketapi ni

Disebabkan ada mall kiri dan kanan jalan,maka disediakan jambatan untuk menyeberang.Kat jambatan tu pun ada kedai2..ala2 hentian rehat Ayer Keroh le tu.
Pukul berapa tah we’ols habis meround,lupa dah.maklumlah…sebulan yang lalu kan..heheh.  Pastu we’ols terus lah balik rumah n makan dn tido.Esoknya nak balik Malaysia dah..

>tak habis lagi? ya ya ya..sila bawak bersabar…tenangkan fikiran meh baca percutian seterunya…:)

Khamis (17/3/11)

Hari ni we’ols dh plan nak ke Bandung.Ngam2 waktu subuh we’ols dah bangkit.semangat punya pasal nak berjalan jauh.Pulak tu SIL1 kata “kita jalan sehari je,so kene gerak awal”.Habis dah subuh,we’ols tengok fajar.
Masya’Allah…cantik tengok matahari terbit.Tapi jangan terkejut..ni baru kul 5.39am.Die punya terang mcm pukul 7pagi waktu Malaysia.Ni intai2 dari tirai kamar..:)
 Ni bukti dlm folder..nampak gambar yg di anak panahkan tu? gambar yg sama dgn atas,pastu tengok ‘date picture taken’ yg Ell dh highligt kan tu…bukan nak menipu lah kan…jgn ada yg kata amik waktu senja plak..dh ada bukti..:)
Sementara bersiap2 tu,we’ols berkesempatan tengok tukang cuci pool dtg bersihkan…(seperti susunan gambar dlm folder) Tak kiralah pool tu guna atau tidak,dia sentiasa datang setiap hari isnin dan khamis untuk pembersihan.
Ok,jam 8.30pg dengan lafaz bismillah dan doa,we’ols memulakan perjalanan yang agak jauh jugak.Ia mengambil masa lebih kurang 2jam setengah.

 Seronok je tengok pemandangan yang agak jarang kita lihat.Kiri kanan berbukit bukau.Tapi bukan kosong ya…bukit2 pun jadi tempat bercucuk tanam.Lebih2 lagi padi bukit.
 Sepanjang perjalanan ke Bandung kelihatan rumah2 yang agak ringkas…tapi atap semstinya atap genting.Tak delah u’ols nak jumpa atap zink mcm kat Malaysia ni.SIL1 pun mencelah,”walaupun rumah2 d’ols tu lantainya tanah(tak bersimen) tapi atap die tetap atap genting”
 Ketika separuh perjalann..we’ols melalui sebuah bandar yang Ell pun tak tahu apa namanya,Ell terpandang sebuah kedai bakery ni.(HOLLAND BAKERY) Ell rasa kat Jakarta pun ada…rupanya bakery ni di franchaise kan…Maknanya seluruh Indonesia adalah kot..yang menarik trade mark die windmill yg sentiasa rotate.
 Terus dan terus meneruskan perjalanan..hehe

 Sambil dihidangkan kehijauan pemandangan,menyegarkan penglihatan..:)

10.45pg~ We’ols dah sampai….Destinasi pertama di Bandung.Gunung Tangkuban Parahu.

Dekelilingi pokok2 rhu yang tinggi2 nmpak mcm dh tua.Tapi katanya walaupun tua,btg pokok rhu itu berguna,ditoreh untuk ambil getahnya dan dijadikan gam.
Kawasan sekitar juga ditanam teh dan strawberry,tp tak kelihatan dr laluan utama.Ruginya we’ols tak pergi ladang strawberry yg boleh dipetik sendiri.

               Kenagan beb…
cuaca hari itu sanagtlah panas,tapi suhu tetap sejuk.

We’ols 6 beranak.Gambar diambil dari pondok tinjau.

View berlatar belakangkan kawah ratu,iaitu kawah utama dan terbesar diantara 9 ke 10 kawah yang ada.

Boleh menyusur sepanjang gunung tangkuban parahu.tapi agak merbahaya sructure tanah nya.Berbonggol2 dan menggelongsor.Tidak sekali2 disarankan memakai heels.Ada kang yang jatuh tersungkur tergolek2 dog tersembam mencium bumi.:)

My MIL sangat tak larat nak ikut rentak org muda mudi ni..so,dia duk berehat jelah.

Jauh dah we’ols menyusur ni sebenarnya.Tah nak sampai kemana pun we’ols tak tahu.Ada disediakan kuda(berbayar) bg sesiapa yang nak meninjau sampai kesemua kawah.malah nun dibelakang we’ols tu boleh je kalau nak pergi.

Yeah,Aryan sangat susah nak bergambar..dapat jugak bergambar akhirnya..
kene pegang tu tgn dia sebab dia nak lari..:)
Ibu dan bapak tourist guide..hahah kakak ipar ku dan suaminya..thnx along to brought we’ols here…
Nak jugak berduaan..:)

Aryan nak lari lagi!!.jgn lepaskan die…hehehe susah na nak bergambar
2 dara yg feeling2 model ahaksss…
Antara view yang di abadikan…

Kawah ratu dari angle lain…
last picture taken at kawah.nice n sweet couple.:)

Banyak deretan kedai…we’ols pun ada lah singgah gak.tapi tak membeli pun.Cuma adalah beli sepasang fridge magnet.
Oh ya we’ol ada beli strawberry n blackberry.Katanya dr kawasan sekitar.SIL1 dah nasihatkan..bawak balik rumah rendam n basuh,baru mkn.Tp mana boleh menahan godaan tu…basuh je lebih kurang dgn mineral water yg dibekal..pastu we’ols mkn.Masya’Allah….die punya manis mcm letak gula.sedap sesangat!!!Apa lg bertambah2 lh mkn.Dlm kereta je habis kotak pertama yg isinya lebih kurang 35biji.Hsbn lh paling bnyk mkn…last2 perut die meragam…Blackberry tu seingat Ell itu 1st time rasa…n sangat sedap jugak…


12.30tghhari ~

Readylh nak turun ke Lembang.Tapi sebelum tu SIL1 n her hsbn pergi solat zuhur dulu.Sementara nak tunggu SIL1 siap solat tu..

Ell agak lemas dgn penjual2 yg ada dikawasan gunung tu.Yang tak faham d’ols sangat memaksa.Walaupun u’ols dh kata “nggak mau” d’ols akan jadi sgt aggrasive memaksa dn terus memaksa.Lebih2 lg bila u’ols dh tawar2 harga pastu tk jadi beli…
 
Selesai dah semua,weols masuk kereta dan terus turun menuju ke Lembang.Asalnya jalan2 cari mkn.Tapi disebabkan SIL1 offer naik kereta kuda,we’ols setuju je dgn bayaran tak tahu…hehe sbb SIL1 yg  settled semua.

Kereta Kuda dibandar Lembang.

We’ols dibawa keliling bandar hampir 45minit – sejam.Kata SIL1 murah dgn tempoh yg begitu…n puas jugaklh duduk dlm kereta kuda tu.Tapi makesure pilih yg elok2 skit lh.

Uit,nak bawak balik ke..:)

Makan time..selera dgn mknn padang je we’ols…Food sgt lazat n double thumbs up!! Konsep nye biasalah…d’ols akan hidang seberapa bnyk menu,n mana yg bercuit tu kira bayar.
Ok,selesai mkn,weols nak ke bandar Bandung.

Dan ini,pulut bakar ‘must try’..cadangan dr SIL1.Sedap jugak rasanya ada sket2 manis.We’ols mkn gitu je dekat nk habis…rupanya ada pencicah yg ala2 serunding…hehe.

Ok then,BERSAMBUNG lg yarh….

>

U’ols,citer Safari dah habis dah..tapi citer holiday tu tak sudah lagi..hehe.i’ols pun dah segan dah nak buat n3 ke Jakarta tu  tak habis2..Tapi orang kata tak baik buat bende separuh jalan ni.Kalau dah start citer…baiklah citer sampai penyudahnya…tak gitu?  ๐Ÿ™‚
Sebenarnya we’ols keluar dari Safari tu kul 3.15ptg.Pastu SIL1 ajak pergi puncak makan jagung bakar sambil menikmati pemandangan bukit2 yang dipenuhi pokok2 teh.
Puncak ni melepasi beberapa kilometer dari safari tu.Keadaan nya sejuk macam Genting or Cameron.Maklumlah,tanah tinggi. Yg ada brgantung tepi tu air tebu.

Nun jauh tu (sedikit bersinar) masjid At-Ta’awun.Masjid yang megah dan terkenal dipuncak Bogor.(google lah kalau nak tau sebab tak ambik pun gambar masjid tu)

We’ols singgah salah satu factory outlet yang ada kat Puncak tu.apa tah namanya lupa dah..Di Jakarta or Bandung memang d’ols main buh nama factory outlet je manjang…sebab nak menunjukkan harga murah2..dan kalau dah singgah ke factory outlet tu,jangan tak membeli, rugi…SIL1 kata singgah lelaju,sebab nak gi makan jagung sebelum matahari terbenam.

 Botol kicap ni sebesar2 dipampang…kretip.Dekat area ni lh we’ols makan jagung.Tapi ni time balik(turun bukit).Dan factory outlet yang we’ols pergi tu naik kepuncak lagi adalah melepasi beberapa kilometer lagi dari botol kicap ni.

Ni dalam warong yang we’ols nak makan jagung tu.Sampai sini kul 5.45ptg (dlm suasana dkt2 nk mgrib klau di Malaysia).Cantik lah tu nak tengok sunset.Warong boleh tengok view sekitar.Tetiba bulu roma meremang sebab sejuk sangat.Maklumlah,tak sedap badan…Orang lain rasa biasa je.Dan time tulah i’ols muntah macam orang pegnen gamaknyer…huhu…

Nak pegang Aariz memang tak berdaya.Badan dah lembik semacam….So,hsbn take care of Aariz lah.Background kabus sedang melintasi…ish,memang sejuklah…pelik d’ols relaks je.

Tu dia…jagung bakar yang sedap sambil menikmati panorama..:) i’ols makan jugak sebab nak refill energy yang dah berkurang tu.Tambah pulak minum air kelapa..uuhhh lega.(takde pulak gambar kelapa)

Atok amik syif jaga Aariz yer…hehe tq atok…

Owh ini mat gitar yang menyanyi hiburkan we’ols yang sedang menikmati keindahan alam sambil menjamu jagung bakar.Perrgghh suara dia lunak menusuk kalbu…bagus bangett deh! For sure kalau dia ada rupa,n ada yang nak tolong dia..takdelah dia jadi penyanyi jalanan mcm tu…

Ni yang u’ols nampak tu..semua pokok teh..mmg cantik view keseluruhannya. betapa besarnya kuasa Allah. tk bleh lupa keindahanya.

yang besar2 ni tak tau pokok apa.
Dari kejauhan….
ada pulak selang seli dengan pokok bunga…
Cantik kan….
handsome kan…heheh
 
 Akhirnya…dapat jugak we’ols tengok sunset ni lepas kabus dah berlalu pergi.
 Sebenarnya ada tempat yang lebih menarik SIL1 tak bawak..sebab tempat tu nak pergi makan satu hari jugak.kalau nak kesitu tak boleh nak pergi Safari…sebab tak cukup masa.SIL kata taman bunga kat Puncak tu cantik sangat.kat area tu jugak..tapi jalan masuk ketempat tu jauh.
Ni gambar Kat Taman Bunga Nusantara yang disonglap dari FB SIL1 dengan 2 orang anak dara die…heheh sukati i’ols je…
Ok,habis dah makan jagung,we’ols pun balik.Sampai rumah jam 8.30mlm.Makan nasi,telan panadol.Lega rasanya dapat jumpa tilam ngan bantal….Apa lagi tido la…Charge energy dulu..esoknya nak jalan lagi….;)
BERSAMBUNG…

>Bye bye~ :(

Posted: 10/03/2011 in trip, vacation

>

 Hari ni we’ols nak berangkat dah..tapi belum ke Jakarta…mahu ke KL duluan dong…hehe Pagi ni anak2 masih sempat sekolah(last day,ada test),tu yang buat n3 lelaju ni..tapi untuk sekolah agama maaflah cikgu ya,terpaksa kami cutikan.

Oh,Ell rasa ada antara u’ols yang perasan beberapa hari ni Ell tak bersiaran.

Ni Ell nak cerita,Monitor pc Ell ni kan merajuk…ada ke husband Ell cakap nak beli monitor baru yang 24inch screen nya crystal clear…monitor ni terus senggugut ko…adoiyai…pastu makan minggu jugak lah dia tenat…Kalau on pc ni kan memula 5minit,pastu 15minit.. baru keluar gambar…lama2 dia nazak pulak..kalau on je,sempat Ell basuh bajuh n sidai,silap2 sempat kering..hahah(menipu).Sebenarnya kalau nak ikutkan,monitor pc Ell ni dah tamat dah riwayat dia..tapi hsbn macam tak bleh terima arr pemergiaan monitor ni disaat2 ni..apalagi semalam di hentak2 nya monitor ni depan belakang..hahaha…hidup semula ko…Tapi tau dah…ini mesti sementara je..Apa2 hal pun akan diuruskan balik dari Indon nanti.

Ok alls,mungkin posting ini tak sempat Ell nak berbalas komen…tapi terima kasih pada sesiapa yang memberikan komen.Insya’Allah,kalau diizinkan oleh Nya Ell akan balas komen2 u’ols lepas 11-12 hari yang akan datang.Oh ya,Ell ada draft beberapa n3 untuk autopublish,jangan lupa singgah selalu dan komen sekali ya.Yang pastinya agak menarik dikongsi dan dibaca.Untuk sesiapa yang baik hati tu,klik2 lah iklan yang ada berjoget2 dalam blog Ell ni.

Terima Kasih…

>Yuk ke Jakarta!

Posted: 07/03/2011 in trip, vacation

>

Minggu depan cuti sekolah..tapi anak2 dah siap mintak cuti awal ngan cikgu  pada hari Khamis&jumaat.Hari jumaat (11/3/11)berterbangan lah we’ols anak beranak ke Jakarta.Nak terbang ngan sayap memang tak lah kan..sebab belum pernah lagi ada species manusia yang bersayap.haha..Dan dah tentulah naik aeroplane kan..
Airlines system ni kalau cuti sekolah mulalah mencanak harga ticket nya..Dah alang2 anak2 ujian pun dah habis,we’ols pun terpaksa memaksa anak2 mencutikan diri untuk penerbangan sebelum cuti sekolah.Banyak save wooo…Bayangkanlah boleh sampai sekali ganda untuk harga ticket bila dah start cuti sekolah.
 mekasih ya bapak google dipinjamin fotonya…:)
Ini flight we’ols..eh bukan lum dipastikan lagi tapi we’ols beli ticket online dengan KLM Royal Dutch Airlines.SIL1 yang suruh beli ticket flight ni sebab dia dah biasa pergi balik Jakarta-KL dengan flight ni.Harga memang berpatutan,kalau nak compare dengan AirAsia yang u’ols rasa murah tu pun banyak juga kita boleh save.Haritu masa survey ticket,untuk 7 orang Ell anak beranak + MIL selisih harga dengan AirAsia lebih kurang RM500++.Jangan compare dengan MAS,giler mahal!!
Flight sehari sekali sahaja,iaitu pada jam 5petang.Kalau balik dari Jakarta -KL jam 8malam.Disebabkan KLM ni Dutch punya,makanya dia singgah sekejap je.
Yuk  kita ke Jakarta!

>Jakarta!!!

Posted: 08/12/2010 in family, trip, vacation

>

Yey!! tempat kosong bakal di isi!!Eh tp sblm tu,Ell nk ucap selamat tahun baru Maal Hijrah utk semua.Semoga buku amalan baru nnt penuh dgn kebaikan ya.Yang lama dah tutup dn harap2 Allah SWT terima amalan2 kita yg lepas.

Ok,hari ini sejak semalam Ell happy banget deh.Yuhhu!!! MIL (mother in law) baru balik dr Medan perang,Indonesia.sebelum tu MIL ngan mak Ell ke Jakarta n Bandung.Balik tak sampai seminggu MIL dah pergi pulak ke Medan.Untung jadik MIL Ell ni.Asyik berjalan ke kesana kemari.Kalau tak ank2 yg bawak,ank2 sedara yg offer.Ish,jelesnye..Sebab tulh Ell kat rumah ni jadik ‘penunggu’….tengok2 pokok bunga,ayam,kucing,arnab tp yg penting bunga tu bkn setakat tengok je..mestilh kene jiruskan tiap2 hari.Tp yg menantu sorang ni sebenarnya level kerajinan tu ada pasang surut jugak.:) Ok, tak pe..janji pokok tak mati.
Eh,sebenarnya bukan tu nk citer..kat previous n3 kengkononnya Ell ada buat wishlist.refer SINI.Wish yg ada isi tempat kosong tu bakal diisi lh kononnya jugak.Heheh.Bila hsbn Ell belek membelek gambar2 liburan bonda2 kami kat Jakarta n Bandung tu,hsbn terus decide ‘nnt kita gi jugak eh’.tengok awal tahun depan.Huhu berbunga2 hati meruntun kalbu.Tambah pulak SIL yg duduk kat Jakarta tu tahun depan nak balik semula ke Malaysia,kalau tak..melepaslah we’ols nak merasa ke’best’an time SIL ada kat sana.Lagipun kalau ada sedara mara yg ke sana,SIL selalu dgn sukarelanya jadik ‘tour guide’.Barulah kita tak kene ‘goreng’ ngan org2 Indon kan…
Meh2 Ell nak share dlm blog ni gambar2 yg memikat hati we’ols..
Semestinya rumah banglo 3 tingkat ni.Rumah ni terletak di kawasan perumahan elite.Kat Jakarta kalau sebut Pondok Indah semua org tahu kwsn perumahan elite.even artis dan tokoh2 pun kebanyakan nya disitu.Untunglah SIL ni dpt duduk kat situ.
 Swimming pool.Anak2 mesti suka kalau berendam lama2 dlm pool ni.Ni pun faktor hati dah ke’Jakarta’.ank2 lh yg memujuk merayu…:)

Ini bonda2ku berposing dlm dan luar rumah.Kenagan katanya..:)

Ini d’ols melawat rumah2 daerah.Kalau kat malaysia ni mcm rumah mini Melaka lh gitu katanya.Oh ya,lupa nk bgtau..yg lg sorang barbaju putih tu ank sedare MIl n suaminya.Dia pun join sekali dlm trip ni.
View yg menarik kalau naik cabel car.Oh u’ols jgn terpedaya dgn binatang 2 ekor yg memakai costume tu.Tak alih2 dtg dekat2 org sekali masuk gambar.Pastu ingat dia blah gitu je..selagi tak bg duit,selagi tu dia menadah tgn ikut kemana aje.Dan lps tu,kalau ada lg binatang yg mcm tu,cepat2 ckp ‘tak nak’ sambil buat sign tgn .
Termasuk binatang ini.Pandai die buat show…(ketuk2 alat musik) tp bkn free.
heheh..SIL1 ni mmg pantang jumpa mic…kene pujuk rayu habis cair…Tp katanya mula2 kene jual mahal sket.Owh,SIL ni mmg easy going n sporting.Even dia nak carik menatu pun tk kisah siapa org nya asalkan boleh ngam ngan fmly dia n boleh dibawak ketepi ketengah.(heheh siap iklan lagik)
Ok,u’ols nmpk rumah tinggi tu…u’ols agak d’ols naik ke..eii,jgn tertipu..nk pijak tangga pun d’ols seriau…(katanya)
    Ini gambar kat gunung berapi Tangkuban Parahu,Bandung.Kat sini ramai org berdagang kecil2an.Even u’ols tk nk beli pun..d’ols asek lh mengejar aje.Tp kata MIL dia beli sket buah strawberry yg rasanya mcm dijeruk,tp manis.MIL punya citer…buat we’ols ni melelh air liur.Dah tu nape tk beli bnyk ye tak.Abes,dh kata MIL nk merasa je…tk tau pulak rasanya sedap syorrrga.:)kalau dh balik rumah baru rasa..tkkn nk gi Bandung semula katanya? 
Yg ni d’ols mkn mknn dlm buluh.Buluh bkn bangsa kecik2 punye..ni buluh besor kaki gajah katanya..hahaha.Sempat pulak d’ols pegi dapur tengok cara penyediaan die.Ala2 rancangan jln2 carik mkn versi Indon.haha
Ok,kata d’ols dlm buluh ni semua diisi ikan  pastu dimasukkn dlm buluh bersama rempah2/bumbu dan dibakar selama 3 jam tiap2 satu.Dlm satu2 masa beratus2 buluh yg berisi ikan tu dibakar.Kalau ada order,barulh diangkat,dicelup dlm air berisi baldi dan kemudian dibelah.Aduih…mesti sedap.Ni yg tak bertos air liur nih.

Aduhai…best ekk d’ols jln2,shopping moping,mkn2.Diri sendiri belum sampai lg.Gambar ni sbg motivasi lh konon nk menjejakkn kaki.heheh.Ni d’ols pergi seminggu,kata along (SIL1) kalau lama lg dia boleh bawak gi spa pulak.Maklumlah..dh penat berjln n shopping bagai kan…Spa jgn cakaplah…da whole massage n akan di pampered mcm tuan puteri harganya cuma RM100-RM150(anggaran) Tp kene amik masa 1 hari lah…
Lg satu,kalau dr Indonesia ni..tk dinafikan sulam2an mmg yg terbaik,halus hasilnya..tp dgn harga murah.Kat Malaysia mana ade sepasang kain sulam utk kebaya n kurung harga rm50-70.Kalau ada pun cincai punye.
Banyak lg gambar..tp kang u’ols kata apa hal pulak Ell menayang gambar lebih2 kan..bkn sendiri yg pergi.Dah Ell kata ni mcm semangat je…rasa mcm nk pergi hujung bulan ni pulak..tp ank2 dh nk naik sekolah.:)

Tuesday,June 30,2009

Sori la u’ols tak habis lagi citer kat east coast nih.But Ell janji ini yg trakhir..lps ni tk de lg dah…

Day 4

7.00am : Breakfast
8.00am : Bersiap2 utk keluar (jalan lagi..).Hsbn Ell nk carik souvenir utk kwn2 Marsha n Dina.Pegi lagi Pasar Payang.Kat situ kan brg2 murah dn brpatutan.MIL pulak tk ketinggalan utk dptkn telur penyu…skali-skala.

We’ols lalu Chinatown nih.Kata kazen,selalunya main road tu sesak.Ni kira short cut la..

9.00am : Carik keropok lekor paling sedapp kat KT yg di guide oleh hsbn kazen.Sampai kat tempat tu,mak oiiii org punyalah ramai.so,we’ols decide round2 KT dulu.Tempat tujuan pertama Stadium Sultan Mizan yg runtuh tu kebetulan kira baru brlaku wktu Ell kesana. Bg Ell buat masa ni ia bleh dconsider as a must go place or site in Trengganu.


Apa pendapat u’ols? haa, jgn kata tk pegi jengah kan….siap bergambaran lagik.Dapatlh tengok dgn mata sendiri rupa stadium yg runtuh tu…apa yg nyata bg Ell setelah nengok dgn mata kepala sndiri..ia sbnarnya jauh lebih teruk dari yg dpaparknkn ddlm tv. Dgn bntuk stadium yg broval shape tu..boleh dikatakan keseluruhan bhgn sblh kiri dn kanan stadium tu runtuh dsamping effect d keseluruhan atas bhgn baki stadium yg trtnggal.
9.45am : We’0ls bajet org masih ramai kat tempat kopok lekor tu.So,we’ols round lagik area airport Kuala Terengganu.Menurut kazen,airport ni luaran je besar..tp dlmnnya kecik je..sehingga dikatakan boleh lihat dgn jarak dekat d antara dinding ke satu dinding…dn lebih menyedihkan jugak,bumbung airport ni mula menitiskan air hujan dbbrapa bhgn dlmnya..(kalau hujan lebat)


Isunya disini,disebabkan trgopoh2 nk bikin airport ni…landasan kapal terbang tak diukur betul2 sampaikan tak cukup panjang utk kapal terbang mendarat dn trbang.Jd setelah dteliti (yg sepatutnya dfikirkn in the first place) oleh krn di sblh dlm dh tk bleh nk usik lg sbb kaw prkmpungan so jwpnnya laut trpaksalh ditambak. Adalh lbh krg 2 batu lg ketengah laut utk menambah panjangkn landasan tu…

10.30am : We’ols dibawa lalu pula oleh kazen ke pulau duyong dimana tempat berlangsungnya pertandingan kapal layar Monsoon Cup yg mnjd kontroversi krn trlalu bnyak mmakan duit tp tk mmbawa apa2 faedah for the local people khususnya.

Gerbang masuk menuju ke tempat penginapan dn tempat berlangsungnya Monsoon Cup.Sekarang kawasan persekitaran agak terbiar.Brdekatannya pula kawasan perkampungan nelayan…

10.45am : Puas dh beround kesana sini,kali ni we’ols terusss menuju ke tempat Kopok Lekor yg paling top tuh.We’ols nekad dh,kalau ramai org gak…trpaksalah tunggu jgk.Dan…mmg dh diduga! mcm tk brganjak…mkin ramai adalh…

Inilah tempatnya…any1 knows Keropok Lekor BTB 2209?

Nmpk tk org Q dr dlm sampai keluar? Amboi..mmg kebas kaki berdiri lama tau.Kalau dtg ramai boleh lh tukar2 turn.Kalau u’ols nk tau, barisan ni sentiasa bertambah tk kurang2 sampai we’ols balik.


Gambar diatas ni proses membuat keropok dr merebus.Hsbn Ell tk plak amik yg di uli dr machine..senang je d’ols buat guna machine so that size nya semua sama.
Wow! mmg superb rasanya….tak rasa tulang belulang langsung n smooth je tecture nya.Klau makan gitu aje wktu masih panas lps siap drebus..tramat sedap.Harus diperakui tiada tandingan. ๐Ÿ™‚ Tk prnah seumur hidup Ell rasa keropok lekor yg ssedap ni,sungguh..lain dr yg lain.
Inilah owner nya (left) tgh berbual mesra dgn hsbn kazen (right).Rupanya jiran lama kazen..patutlah mesra.Owner ni dh ada bukak 2 perusahaan. Bnyak juga kedai2 kecil sekitar KT n bbrapa tmpt yg lain ambil n mnjual keropok lekor dr beliau…

12.15midday : Fuh! nmpak tak berapa jam we’ols menunggu keropok lekor yg super duper sedap tuh.Dr kul 10.45am sampai kul 12 lebih baru dpt we’ols punya…tp mmg berbaloi ahh.Kalau penat2 Q tp rasanya hampeh..nyesal tk sudah kan.Ell lupa plak harganya dikira mcm mana…MIL beli sekali RM 50.Saaangat banyak.

12.30midday : Tiba dirumah kazen, we’ols terus lunch n BIL1 pun tiba utk mengkhabarkan kepulangan ke Shah Alam (ahaks*).

1.30~3.00pm : Bersembang sambil mkn buah2 rambutan n lychee yg MIL beli kat pasar payang pg nya. Tp hrganya agak mahal berbanding kat Johor yg pd Ell sepatutnya lebih murah sbb bedekatan dgn Thailand
3.00pm : BIL1 Minta izin ibunya melancarkan perjalanan… ๐Ÿ™‚ TATA..

3.30pm : We’ols pun mintak diri meneruskan tujuan ke rumah cucunda pertama(lelaki bujang) MIL yg stay di Kerteh(skrng dh balik cheras,we’ols yg trakhir dpt gi jengah dia kat umah Kerteh tu).Ok,memandangkan nephew ni kerja di Paka(plant) n balik kul 8mlm,we’ols trpaksa lh menyinggah tempat lain dulu.
6.00pm : Sampai Mesra Mall yg Ell rasa satu2 nya mall yg ada kat kerteh setakat ni ๐Ÿ™‚ Ell rasa org time tu agak ramai jugak walaupun Giant supermarket tak bukak lagi.Mall tu ok la..biasa2 aja.We’ols cuma masuk kt toys ‘r’ us,reject shop,famous amos n Big apple je.

8.00pm : Keluar dr Mesra Mall.Bajet nephew pun dh nak balik keje.Huhuhu..menaun we’ols tunggu kat sebelah dpn Mesra mall tuh.Kul 9mlm baru dia betul2 balik keje.
3 beradik ni buat silent sign coz d’ols berdiri kat tepi surau sebelah Mesra mall.Rasanya ada org yg tgh solat dlm surau tuh.

9.15pm : We’ols menuju ke rumah nephew utk menurunkan brg2 dn bersihkan diri sblm we’ols keluar semula utk mkn malam.Makan mlm tu agak special sket(katanya) coz nephew bawak gi mkn seafood.Tmpt yg dbawa tu kira oklh,tp foodnya so so aje..(Kalau nk rasa seafood best,mehla dtg sini Ell bawak gi KUKUP,PONTIAN ๐Ÿ™‚
10.30pm : Habis makan,we’ols gi Paka tengok suasana malam kat plant.Teruja giler Ell tengok dr jauh.Dah mcm bandar pun ada..tempatnya sangatlah besar dgn lampu n api yg terang benderang…Konon2 nak tunjuklah kat ank2,tp Marsha n Aryan dh trlalu letih sampaikan tk larat nk bukak mata.Cuma Dina sorang je yg nengok n bnyk brtanya.


Gambar ni amik dr cam phone jer..tak lh setanding gambar kalau diambil dgn camera canggih(DSLR) stengah org tu.. ๐Ÿ˜›

11.45pm : Balik umah nephew n mmg dh tak leh layan mata lagi,cuma solat n terus we’ols tido…

Day 6 (final day)

5.50am : Awalnye we’ols bangun..apa nk buat, trpaksalah we’ols bersiap dan gerak awal coz nephew nk gi keje kul 6.50am n masuk keja kul 7.00am.We’ols tk nk menyusahkn dia wlau pn dsuruh pegang salah satu kunci n bawa blik kampung so we’ols dcide utk gerak awal.

6.45am : Dah salam selamat tinggal..we’ols pun keluar rumah serempak dn berpisah kat simpang jln besar krn lain arah tujuan..

7.15am : Tiba dipantai Kemasik yg tgh drenovate utk diupgrade sbg tmpt rekreasi (tk sesuai utk brmandi manda lg krn bentengnya yg kini agak curam brbnding dulu kata hsbn Ell).

Nmpk tak sang matahari baru memancarkan sinarnya.Itu bukti yg kukuh we’ols tiba situ awal2 pagi.Tenang n cantik sangat.Rasa tak nk tinggalkan tempat tu dgn angin yg menampar2 manja kepipi.(ahaks).Tetiba ada stranger yg pelik dtg naik motor tengok2 we’ols. Mngkin dia hairan kot napa dtg pepagi buta nih.Ell n bdk2 masa tu masih dlm keta n mmg lock dri dlm. Hsbn Ell n MIL je yg trun dulu tngok skeliling samaada bleh mandi ke tak kt situ sblm bwk Ell n bdk2 trun kemudian. Org tu dkt dgn keta trtinjau2.Dsbbkn cara org tu mmg nmpak pelik,hsbn Ell trus nuju ke keta n tnya ‘ada apa’ kt org tu . Dgn tk jwb,tngok2 n just brlalu…kata hsbn Ell tk betul kot org tu.Dh standby gak hsbn Ell kot2 apa2 ke kn,tindakan kita pn kena btul.

Hsbn Ell brkenan ngan pokok yg satu nih.Ell pun tak tau pokok apa ..mungkin species pokok nenas laut.Ell tengok kat batu2 pun pokok ni leh tumbuh.

7.45am : tak nak berlengah lagi,we’ols melepaskan hajat nk mandi laut utk trakhir kalinya kat Terengganu nih.Zoooom we’ols menuju ke pantai Cherating tempat we’ols pernah mandi pd hari kedua tuh.

Tengoklh betapa sukanya Aryan
11.15am : Air laut pun dh mula pasang,we’ols pun gerak meninggalkan pantai cherating yg best tuh.
11.30am : Singgah masjid tah kat mana,bilas air laut yg dh melekat kat bdn n rasa melekit dek krn air masin tu.
11.45am : Harus meneruskan perjalann balik ke Pontian yg hampir seminggu we’ols tinggalkan.Krn dlm kepenatan,beberapa kali jugak we’ols berhenti berehat.
6.30pm : Tiba dirumah yg semestinya menanti kepulangan we’ols… ๐Ÿ™‚

Finally…

~THE END~