Archive for the ‘shopping’ Category

>Bandung (part 2)

Posted: 25/04/2011 in bandung, shopping, trip

>

sambungan..
Adeh,penat + letih + ngantuk = cramp.Last wiken sampai la ni badan dah lembik semacam.Dah charge pun masih rasa nak melepek je.Tahniah untuk suami Ell yang akhirnya cita2 dia nak bukak kedai sukan berjaya juga.Ok,Ell terpaksa tangguhkan dulu citer kedai sukan Mista hubby tu sebab terpaksa langsaikan hutang n3 yang asyik tertunda je.
Maaflah pada sesape yang rasa dah muak nak baca citer holiday yang tak sudah2 ni.
3.15 ptg~
Ok,dari Lembang we’ols terus  menuju ke sasaran  bandar bandung.Memula we’ols attack ‘Rumah Mode’:D
Dalam perjalanan nak menuju ke bandar tu,we’ols sempat singgah ke gerai buah2an dan sayur2an.Buah2an nya buah2an tempatan je tapi nampak menarik…
masya’allah…memang geram tengok buah2an yg segar tu.Tujuan we’ols tu sebenarnya nak beli buah alpukat(avokado) untuk dibawa balik ke Malaysia.konon2 nak buat jus sendiri lah kan..heheh.banyak jugaklah we’ols memborong.Beli lagi buah strawberry yang we’ols katakan sedapmanis tu…Pastu geram pulak nak merasa buah limau die tu.labu plak lain sket rupa dari labu Malaysia.Lekuk2 die sket je macam labu kat negeri omputih..heheh
 
Ermmm apa lg ekk we’ols beli.Oh ya,juga tomato n pokok salary.
 masih guna lagi penimbang ni… 
Dah  habis semua buah n sayur we’ols beli,we’ols pun ke destinasi..
 mana lagi kalau bukan disini…
Katanya tempat paling best n wajib kalau ke Bandung.kalau tak,rugi….tidur malam termimpi2..haha.
 memula sampai we’ols rehat2 jap…ambik udara segar. Agak sejuk jugak udara time tu.Mungkin disebabkan hujan renyai2..Sementara buat giliran mengerjakan solat.
 Yuk shopping!! SIL1 budget masa 1jam -1jam setengah je.Sebab nak gi ke FO(factory outlet) yang lain.

 cantik kan lanskap dier…

 tenang je tengok ikan2 ni..
Ada satu bende Ell nak citer,time ni punyalah ramai manusia…yang bestnya yang ramai tu tourist dari Malaysia.Duduk punya nak hilangkan penat,sembang plak ngan torist yang jugak dr Malaysia..jangan kata orang senegeri sekampung pun boleh jumpa.Bual punya bual…salah sorang tu besannya sekampung dgn we’ols..alahai..bulat kan dunia ni..pusing2 kemana pun jumpa gak orang sekampung…lagi satu kan..orang2 Indonesia dah boleh hafal time2 cuti n holiday orang malaysia tau..hehe

 sebelum balik mesti mau gambar kenangan kan…Inilah buktinya..:)

dan lagi di cafe Rumah Mode

from another angle..
 Mista hubby yang sempoi..sport man mmg begitu gamaknye..hehe

 D gals..
 sista sista

 3 of them

 With my precious gems
5.15ptg~
we’ols gerak menuju ke FO2 yang lain.tak sangka kemain banyak ekk.So,memanglah kene select mana nak pergi.Kalau tak sampai kemalam kesiang ke malam semula pun tak habis mata cuci..hehe.. 
Tak teringat pun nak ambik sebarang gambar kat FO yang lelain tu.Tapi antara FO yang lain we’ols pergi is ‘Blossom’ , ‘episod’ , ‘the secret’ , ‘heritage’ dan banyak lagi.Kos untuk baju untuk anak2 je yang banyak we’ols laburkan..

 kedai kek ‘Amanda’ 
Katanya kalau ke Bandung ni,tak lengkap kalau tak menerai brownies Bandung.SIL1 bawa we’ols ke kedai ‘Amanda’ yang sangat ngetop ni.Antara kedai yang menual brownies yang top lagi satu namaya ‘Kartika Sari’.Jangan lupa cari kalau ke Bandung ya..:) rasanya super duper trooper muper mabeles!! heheh

 Asyik lah meround satu Bandung tu,minyak kereta mesti diisi kan..
Dan ini satu2nya ‘Petronas’ yang boleh dijumpai di Bandung.U’ols tengoklah,takde manusia pun kecuali tukang pam minyak n kasir(cashier).Di Indonesia ‘PERTAMINA’ sangat memonopoly.Pesaing lain tak bleh hidup.
8.00mlm~
Sebelum balik ke Jakarta,we’ols isi minyak gak..heheh
Tangki dah kosong,bunyi dah nyaring semacam…Apalagi carik tempat mkn,dn akhirnya we’ols singgah KFC.Sori takde gambar sebab dh letih.Sejujurnya,KFC die tak setanding kat Malaysia.Original pun rasanya dah lari.taste sangat out.Tapi kat mana2 pun senang nak dapat nasi.even kat KFC n A&W.We’ols pun makan lelaju asal jgn tercekik sudah…
8.30mlm~
Zoom terus ke Jakarta!…..
11.30mlm~
tiba rumah kemas2 barang lebih kurang,cuci badan, minum2 sket,n sambung pengembaraan ke alam yang lebih best..:)

 Lex eh..lg 2 hari habis lah citer holiday ni…Tunggu…

>

Sambungan

7.30mlm – Grand Indonesia shopping Town.
We’ols masuk je terpegun ok.Grand Indonesia memang grand!Ni shopping mall n hotel yang bertaraf 5 bintang.Besar die aduhai..tak larat u’ols nak abiskan even sebahgian mall je.Nak belanja apa2 kat situ memang kirim salam la…barang2 semua import yang mahal2..So,we’ols jalan je sambil menikmati suasana yang agak lengang sebab mungkin didatangi org2 kaya je. 
SIL1 terus ajak we’ols naik lavel3 untuk isi perut.Sementara SIL1 solat isyak,we’ols relax santai sambil mendengar nyanyian satu band ni.Sejujurnya sangat terhibur.Anak2 pun siap ikut sekali nyanyi..

 Boleh request lagu.
  Ni Ell tak tahu kedai ke apa..sebab nampak dr luar mcm tertutup.kalau nak masuk lalu jambatan terus ke pintu die.

some snapshot

nice..sekali terasa macam kat jalan2 di oversea.:)

tengok structure die…menarik kan.

level ni sangat best.Kat mana2 ada tempat duduk,boleh bersantai..n dengar music.Syokkkk!!


 “yeah,i’m free!!”.

Bila SIL1 dah siap solat,dia pun join we’ol semula n we’ols tengok fountain show yang kebetulan dah nak start lagi beberapa saat.

Terpegun tak? Gambar2 ni dalam 3 minit yang pertama..untuk lg terpegun,2 minit yng seterusnya meh tengok klip bawah ni.

Terpegun menontonnya..:)

   Ini jadual show


Keterangan:

Hari biasa: 
12tghhari – 3ptg
6ptg – 8mlm

Hujung minggu:
11pg – 1tghhari
3ptg – 5ptg
7mlm – 9mlm

Sejam sekali dan satu2 show tu mengambil masa selama lebih kurang 5 minit. Hanya di west mall-level 3-Entertainment District.

Habis show Ell bawak anak2 gi toilet untuk membuang segala yg terperangkap dlm abdomen.haha
Ok,ni lg satu Ell kagum,toilet die saaaaangat bersih n cleaner dia bertunggu tangga kat dlm tu.Sekali u’ols masuk toilet,die bersihkan,sekali u’ols guna air sink,die bersihkan,even u’ols membuang pad pun die kutip supaya tong sampah tetap kosong.Lepas tu ada tema pulak

Haaa…nampak,male gambo Elvis Presly,female gambo marilyn monroe.Pastu,u’ols masuk je dlm toilet akan kedengaran lagu2 berentak ‘broadway’.

tema die mcm dlm train.

  train 70an-80an.tengok lah sink yg kotak2 tu..

Ell tak tau apa motif sign ni…padahal toilet je pun.Kalau u’ols paham boleh lh explain..:)




Katanya tiap2 level tema nya lain2…ada konsep jepun jugak,bnyk buluh2.


Ok time makan,we’ols mkn japanesse food.Tapi bukan yg shusi mushi tu yer…Berdepan je dgn fountain show tu.Yang herannye,tetiba plak rasa macam ramai org…

 Sementara d’ols Q nak order tu,Ell gi carik tempat.Tetiba..nampak kedai yg tepi gambar ni?

Kedai eskrem u’ols….cute sangat.tapi segan plak nak masuk.hehe sbb tak de customer pun..lengang je.

  Tak beli eskrem bergambo depan kedai pun jadiklah…Tapi pelik ah anak2 tak mintak pun nak mkn eskrem…Kedai kat corner,yg nampak belakang tu pintu besar.gambar atas tu pintu kecik je dr tepi.

Ni lh japanesse food yg we’ols mkn tu.

Tah apa2 tah namanya we’ols makan ni.Tapi yang pasti ada nasi n beef.Ayam goreng pun ada..

Marsha duk mengadap ayam goreng…


Habis makan,we’ols cadang terus lah balik rumah.Memasing dh penat,sehari suntuk duk mengukur mall2.

Last picture at grand indonesia..:)








BERSAMBUNG…















>Day 6~ Jakarta

Posted: 18/04/2011 in jakarta, shopping, trip

>

Ya ya tahu ada yang kata bosan citer jakrta ni tak habis2 lagi.i’ols yang nak menaip pun rasa tak tergamak nak menaip lagi.:D tapi sebab seumur hidup ni ler jejak ke Jakarta,maka tak sampai hati jugak nak bior kenangan tak berabadi…:P
Rabu (16/3/11)
Hari ni plan pusing2 jakarta n singgah mall2 utama je.Macam  biasalah,we’ols ni kalau nak keluar rumah kene lah awal2 pagi.Jakarta macet memang tak bleh nak tolong..gila2 punye.Tapi kan,sikap d’ols yang Ell kagum sangat adalah toleransi.Kalau u’ols rasa nak belok kiri or kanan,angkat je tangan…d’ols akan bg laluan.Kadang2 u’ols tak yah angkat tangan pun,bila d’ols tahu kita dah signal kiri/kanan,d’ols yang tolong angkatkan tangan utk kenderaan lain…Kalau kat malaysia jangan harap ko nak dpat macam tu..even dah bg signal,makin laju die potong Q.sebab tu banyak je kemalangan. Sepanjang Ell Kat sana tak nmpak  pulak kemalangan wlaupun kenderaan dia melampaulh bnyak brbanding tmpat kita trutamanya motorsikal,kalau ada pun mngkin tk trserempak.

Di Jakarta macam2 tugu u’ols boleh jumpa.Ini antaranya di Jakarta selatan iaitu tugu Pizza Man(sebab mcm seorang lelaki sedang menghantar pizza).tapi nama asalnya Tugu Pemuda.

Tugu Kuda Kencana.Katanya kalau waktu malam lebih cantik dengan cahaya lampu dan pancuran air.
8.30pg- ITC Kuningan
Sebenarnya agak susah jugak nak jumpa fridge magnet kat jakarta tu.walaupun dah tanya kat SIL1,awalnya dia tak tahu.Tapi bila try tanya supir die,ke ITC Kuninagn lah tempatnya.We’ols sampai tak banyak lagi pun kedai yang dah bukak.Masuk pintu nampak kedai eksesori,terus singgah hampir sejam.Maklumlah wanita2 seperti ibu mertuaku dan kakak iparku memang begitu ye.
Rambang mata u’ols…murah2 n eksklusif.Bukan macam biasa2 yang kita jumpa kat mall2 tu.Ell tak pilih pun…tak reti sangat arr.Jangan my SIL1 dngan MIL,dah jumpa cincin nak match pulak ngan gelang,carik pulak rantai..mesti sama pulak dengan loketnya…aduish,dahsyat 2 beranak tu..walhal peti harta bukan karun kat rumah tu sampai dah termuntah2 pun..hehe..last2 Ell punya pun SIL1 pilihkan..
Inilah die satu2 nya kedai sovenir(Jakarta/Indonesia) yang boleh dibeli buat cenderahati.Dari fridge magnet,frame,keychain,dan apa2 je lah.Kebanyakannya handicraft yang diperbuat daripada tanah liat.Macam2 boleh pilih,tapi agak mahal sikit dari biasa2 utk hrga tmpatan sana.Ell pun pilih n beli sket je lah.
Nama kedai ni ‘Pernakpernikku’ yang terletak di tingkat/lantai 2.
Kalau nak citer kat ITC Kuningan ni,memang banyak kedai we’ols singgah.Dari kedai baju kanak2,baju dewasa,handbags,kasut dan kedai komputer.Singgah jelah…beli nye tidak lah semua.Apa tidaknye,setiap kali lalu mana2 kedai pun d’ols dengan ramahnya sapa “singgah mbak,singgah mas” “belanjanya mbak” atau “belanjanya bonda” (panggilan utk my MIL) haa..tu maknanya die melawa lah utk shopping kat kedai die.Dan kalau u’ols tak singgah n beli pun…d’ols akan cakap “makasih”  Budi bahasa memang terbaik..Jangan kata kat ITC Kuningan ni je..kat mana2 pun.

Dah masuk kedai itu dan ini,time lunch jangan dilanggar ye.Perut mesti mau isi.Dan seperti biasalah..SIL1 tau je tempat terbaik dengan harga terbaik..

D’COST seafood

Moden dn canggih.Order pakai iPad u’ols…tapi nak order dalam boleh gak.Katanya if order guna iPad ni,u’ols picit2 pilih menu,duduk sekejap mknn pun sampai.

Sorrounding mmg selesa,best,bersih dan luas.Tu haa…dapur pun boleh nampak.Sebenarnya time we’ols lunch ni ramai jugak tau customer,tp belah dapur ni kurang pulak orangnya.

Wow! foods yang we’ols order memang super cepat dia tiba,tak sampai 10minit kot.As u’ols boleh nampak kat kitchen dier..tukang masak(baju hijau gelap) sangatlah ramai ok.Ni antara yang we’ols order.Banyak lagi,ada sambal,sup ala2 tomyam,ulam2,tempe dn tahu…apa lg ekk,ish mcm2.

Jus alpukat(avokado),jus guava,teh ais,air kelapa n manggo smoothie(takde dlm gambar).Air teh tu boleh refill bape bnyk kali u’ols nak…sampai mabuk pun boleh.. ๐Ÿ™‚ (erk,teh boleh mabuk ke?) Nasi pun boleh kalau nak tambah dgn free..

 Tu diaaa..habis licin tinggal tulang je.:)Memang sedap terbaik!! Anak2 Ell pun pandai memuji.:)
Oh ya,D’COST ni restoran franchise,yg u’ols boleh jumpa di kebanyakan tempat2 utama di Indonesia.Boleh jugak u’ols telefon je dari rumah sebab dia menyediakan delivery service.wah..best kan, best kan.Murah gilerr we’ols mkn bnyk2 macam ni cost nye cuma 160,000(lebih kurang) Kalau convert dgn RM baru dalam lebih kurang 56 ringgit.Kalau kat Malaysia  ada murah gitu,mau ratus2 habis..Sesuai dengan slogan die
“it’s five-star services with five-digit costs.”
 5 digit tu duit die la kan…

Next,we’ols nak ke Thamrin City.Tak sedar rupanya kat luar hujan agak lebat.Tambah lah 3xganda jammed die.


3.30 ptg- Thamrin City mall

Errrmmm apa ya we’ols buat kat situ.(think)Oh ya, My SIL1 belikan ibunya(my MIL) handbag kat ITC Kuningan tu…pastu kat Thamrin City tu plak nak carik kasut yang match.Kali ni tak de apa2 gambar…just jalan2.
Satu bende yang Ell geram kalau jalan2 macam gini ler dengan budak2..asyik penat n nak balik je.yelah,kita pun faham kan..budak2 mana boleh tahan satu hari suntuk berjalan.Mesti ada limit n mau berehat kan.Kul 6 petang SIL1 pergi solat maghrib jap sebelum pergi ke next mall.Huhu ada lagi u’ols…sabo je lah ank2.Aryan dok merengek mintak air.Yang susahnya bila dh jalan asing dgn SIL1 tu tak tahu pulak mana tempat ada jual air.
 Untung ada J.Co Donuts ni.betul2 depan pintu keluar.Tapi tak de pulak air sejuk.huhu Aryan dah tak tahan nak minum..nyaris dia hilang sabar.Air bawak bape botol pun dah habis….beli jugak sket donuts tu diamkan die…habis mkn je mintak semula air.Adush dush dush…susah nak handle.bertentangan J.co tu ada sturbucks coffee,tapi pun sama air panas je yang ada.
Dah alang2 nak keluar tu…pergi je terus kat kete,suruh supir ambilkan air untuk Aryan minum…ish3..senapas je dia habiskan setengah botol…:) 
Ok,bersambung next n3 boleh tak…masa dah cukup untuk Ell bersenggang2 depan komputer.kalau sempat petang ni akan menyusul..kalau tidak,esok ler ye.so,check it out….




 

>Day 3 & day 4~Jakarta

Posted: 01/04/2011 in jakarta, shopping, trip

>

Ahad (13/3/11)

Shopping time! 
SIL1 dah janji nak bawak we’ols pergi Tanah Abang.Kt sinilah orang sana kata tempat paling murah nak dapatkan apa2 je barang terutama telekung yg cntik2,segala baju2,kasut2,brg2 textile dsb.We’ols gerak dari rumah seawal 8.30 pagi.Maklumlah jakarta kan..Dia punya macet(jammed) toksah cakaplah.Tu yang SIL pun kadang2 fedup..tapi dia dh biasa dah..tambah pulak driver dia dah pro tentang jalan2 sanasini.Tak perasan dah smpai pn Tanah Abang.Mmg tk sabar..

Yeeehaaa! we’ols dah sampai.Sampai awal pagi memang eloklah keadaan.tak ramai orang n rasa tenanglah sket nak membeli belah kan.time ni we’ols tak tau lagi keadaan  sebenarnya cammana kat Tanah Abang ni.

Memula we’ol tuju kedai telekung.Ada bnyak sngat kedai yg jual telekung nih.cantik2 u’ols..mcm2 pesen.rambang mata tengok.sampaikan hsbn Ell pun sibuk2 nak tolong pilih.kalau bg free nak ambik semua..:D
SIL1 pun dah biasa dengan mbak ni…so,dapat harga yang gila2 jatuh la. Ell beli telekung untuk anak2 Ell utk kasi kt cikgu2 d’ols.Maklumlah,cikgu cikgi dh bg kebenaran marsha dina utk cuti awal,tu pn lps dhabiskn awal test diaorg. ๐Ÿ™‚
See,ada kedai yg belum bukak lagi kan…sebab we’ols tiba memang super awal.
Then we’ols mengukur lah sepanjang Tanah Abang.Tp nk ngukur dari hujung sini ke hujun sana punyalah lama,habis straight nk kena pusing n masuk row ke 2. Bnyak sngat,rasa tk silap ada 8 row panjang utk satu2 floor.Tu pun blm trmasuk blok B baru brsebelahan yg brcantum terus dgn blog utama Tanah Abang ni.

Tips Ell kene bg kat u’ols ni (untuk yang 1st time dtg)…kalau dah berkenan betul sngat kat satu2 barang…tawar sehabis mungkin n tolonglah ya ambik dan bayar time tu jugak.Tu pun klau u dh brkira2 yg ianya amatlh murah n berbaloi utk dibeli.If u’ols kata u’ols nak survey…heh silap2 u’ols tk boleh jumpa balik kedai yang sama td tau dlm tempoh yg singkat.But yes,akan terdapat perbezaan harga lah kan…Melainkan kalau u’ols dh biasa dgn tempat ni n dh bnyak kali kesini.Ataupun u’ols mempunyai kehebatan mengecam Kedai dan tuan kedai yg trtntu.Sebab kemungkinan satu owner ada 2 kedai.Awas ya kalau u’ols tersesat..hehe.N yg pnting skali budak2 kena jaga at all time sbb takut trlepas pandang n bleh sesat nk cari derang.Utk satu2 floor,kedai tersangatlah banyak n trsangat padat!.Beratus2 rasanya tambah lg blok B baru brsebelahan yg brcantum terus dgn blok utama Tanah Abang ni.

Sebenarnya Ell rasa rugi tak dapat nak abadikan gambar2 dalam bangunan Tanah Abang ni.Dalam kepala dah dok pikir nak shopping je.Setiap lantai/floor dah dikelas2 kan contohnya pakaian.telekung,sejadah,baju2 muslim n muslimah dll makan dua floor. ada floor tu akan terdapat pakaian sesaja,kalau kasut di floor kasut,u’ols akan jumpa sepanjang2 nya kedai kasut.yg kedai bag dgn begnya..begitulah lain2 floor nya.
 Ni salah satu kedai kasut yang Ell singgah dlm bnyak2..
 Ni sebab kenapa menarik2 sangat Ell singgah kedai ni.Tu ha..nampak tak kasut2 yang di longgok2 tu.Astaga,murah giler! 35000 rupiah shj(rm12.00).tapi kene gigih la carik pasangan dier..hehe.Sudahnya Ell tak beli pun yg ni..:D
Ok,sebenarnya we’ols tak sedar time tu dah pukul berapa but SIL1 ajak makan kat tingkat 8 n barulah terasa rupanya dah tengahhari.We’ols pun mkn lebih kurang then habiskan saki baki 2jam lagi.Amat terkejut okeh tempat macamtu punya ramai pengunjung d’ols tak boleh terfikir nak extend waktu berniaga.Kalau kul 4-5 petang dah tutup…mana nak puas u’ols…

Ish,tak bleh jadik…ni kene jln laju2 nak puaskan mata.mata tak bersih lagi nak cuci..hehe..kids memang dh bosan.Shopping kat tempat bersesak macam tu mmg bukan utk derang kan…Sambil jln2 yang ala2 lari2 anak tu,dengan mengheret ank2 yang tak habis2 nak balik,nak swim..buat tak dengar je.ahakss
 Cukup dah masa we’ols nak balik,SIL1 n her hsbn nak kena attend wedding kul 7mlm.Mean dia kene keluar rumah kul 5ptg untuk pickup kawan2 dia yang nak naik satu kete.Lagi pulak mengelakakan terkandas dlm jam terlalu lama.Driver pulak dah siap2  tunggu kat luar bangunan.Tak bleh lambat,nanti kena halau pak polisi.Memang agak kecewa sebab tak habis lagi carik barang2.N kita org janji yg ni belum final n sebelum balik Malaysia,we’ols wajib kene datang lg.
Sori la..nak cpt punya pasal,tangkap gambar pn tk btul.
Tak puas hati,amik sekali lagi.boleh la nampak sket kan..
Orang berpusu2 nak keluar bangunan sebab dah nak tutup kedai..

Oh ya,tengah shopping tu kan,we’ols terserempak dengan Datin Suliza Salam tau.Alah artis 80an tu..Adik2 yang tak kenal tu tak pe lah eh..malas akak nak explain panjang2.U’ols boleh google lah camner rupanya.:) Dia tegur my MIL sebab d’ols tu sedara.Rumah parents dia pun satu daerah je.Kemain banyak dia memborong kain lace dan tak lace.Ada lah 2-3 jam kat satu kedai tu.Yang kesalnye dh jumpa lama2 tu boleh pulak tak bergambar…Katanya 1st time ke Tanah Abang,tapi die punya cara macam dh biasa dengan pekedai tu n speaking Indon dahsyat! Jawalah katanya kan…hehe
Sampai rumah SIL1 n her hsbn pun terus bersiap2 pulak nak ke wedding.
MIL pulak dah tak larat dah…lepas maghrib je lebih kurang kul 7.45mlm dah masuk tido.Maghrib die kul 6.05 ptg.Ell berdua ngan hubby duk melalak berkaraoke.Tapi sampai kul 9 je sebab rasa dh berat sangat mata.Faham jelah kan..kalau kat Mlaysia dh kul 10 dah tu.Dah sah2 time tido.heh.

Isnin (14/3/11)
Hajat tercapai u’ols…harini SIL1 bawak gi Tanah Abang lagi.Macam biasalah,we’ols kene keluar awal pagi saing ngan SIL1 nyer hsbn gi kerja.Owh ya,Ell ada gak tanya kalau pergi ke Mangga 2 cammana? SIL1 kata,mangga 2 tu sama je lebih kurang macam Tanah Abang.Die punya crowded nyer,kedai nyer,harga nyer..lebih kurang sama je tp mngkin ada yg mahal sikit.Cuma bezanya mangga 2 tu besar lagi sket.Sedangkan Tanah Abang tak habis round,inikan pulak di Mangga 2.Lagipun Tanah Abang tu kedudukannya strategik tgh2 bandar..mangga 2 tu jauh sket.

Nampak tak bangunan ijo tu..Tanah Abang,kami datang lagi!!! ๐Ÿ˜€
jejantas yang u’ols nampak tu sebenarnya gabungan untuk ke bangunan ke Blok B.Kat blok B tu untuk u’ols yang bercadang nak memborong secara pukal untuk bisnes.paling kurang kene beli sedozen lah kot.Kalau kat blok A,ada jugak untuk belian secara pukal,tapi paling kurang 3items sama jenis atau corak..yang boleh tukar saiz dan warna.Memang berbaloi u’ols…beli lagi banyak lagi murah.

makanya,tak heranlah manusia punya ramai kat dalam bangunan tanah Abang ni.
N u’ols tahu..hari ke2 ni terserempak lagi dengan Datin Suliza Salam tu.tapi nampak dari jauh je,tak sempat sapa pun.kali ni betul2 lah ingat nak bergambar..panggil MIL sekali tengok dh ghaib daaa…:D
Ok,time’s up! dah kul 3 ptg SIL1 kata driver dah tunggu kat luar bangunan.
Shopping sakan we’ols hujan lebat pun tak sedar.Suami SIL1 call kata ada sesetengah tempat banjir n pokok tumbang.Macet plus 3xganda.Huhu…sabar jelah.Lupa nak snap gambar banjir dan pokok tumbang yang we’ols lalui…
Sampai rumah lebih kurang hampir 5 petang sebab singgah office Abang Long(hsbn SIL1).Memang penat…tapi kenapa ekk masih rasa tak puas lagi…hehe.Kids biasalah..bab2 shopping ngan org2 tua ni paling d’ols tak suke kan.
balik rumah nak swimming pun tak boleh disebabkan hujan,kids pun rilex2 tengok tv n hiburkan hati.
Kat rumah tengok TV berita tak habis2 pasal hujan,banjir dn pokok tumbang.dahsyat seyh…
Ok then,tunggu next n3 we’ols ke Safari.
TO BE CONTINUED…

>Sale Sale Sale!!

Posted: 28/12/2010 in shopping

>

Sebelum balik kampung n sebelum makan tengah hari,kakak biras Ell (wife of BIL1) ajak MIL,Ell n hubby pergi menerjah sale kat SACC mall Shah Alam.Sale handbag katanya.Brand BONIA,SEMBONIA & CR .

 We’ols pegi ni hari isnin,time lunch hour plak tu..makoii berduyun2 org serbu.

 U’ols yang rajin buat koleksi tu elok sangatlh kalau laburkan duit kat sini.hehe.Cepat sket!sampai 2 January 2011 je.dan,selagi stok masih ada u’ols berpeluang dpt toiletetry bag dgn percuma with minimum purchase RM299.
Oh ya,Ell perasan bukan handbag n wallet je..pakaian dr jenama yang sama pun ada.Dah katanya nak borong handbang kan,makanya terjah ke side handbag je lah.:P

 Kesian..muka dak Aryan yang dah boringgg..Apa taknya ingatkan 1jam cukuplah pilih memilih tu..rupanya makan 3 jam jugak..hahah dasat tul!!
Inilah hasilnyer…hoho giler rakus ko!!
Oh meh2 Ell ell tunjuk barisan belakang yg belang2 tu MIL punye SEMBONIA (dasat taste mcm org mude) ๐Ÿ™‚ harga asalnya lebih kurang RM310 dan ditolak 50% = RM155
Yang tgh tu Ell punya SEMBONIA sling bag (ell mmg suke,boleh isi diaper,susu sebotol n sepasang baju ank.Maklumlah org ada ank kecik nikan..)Ell beli ni mmg keperluan ya..sbb Ell ni takde nye nak beli mende2 gini kalu tak perlu.Lagipun Ell bkn jenis pompuan yg jln2 ngan handbag.
harga nyaRM320 selepas ditolak diskaun =RM160
Haa…yg ni nak citer.Khabornye handbag BONIA (tepi kanan dlm gambor) ni harganya RM1000++sbb materialnya leather n kegoldelan serta ada logo mcm badge royal (boleh caya ke?),lepas tu harga sale RM300++ dan..hari itu sahaja( yg we’ols dtg tu) potong habis diskaun tnggal RM200 aje.Gila ko tak nak beli!!Apalagi kakak biras Ell tu rembat arr kan..jgn kempunan katanya.Kalau salesgirl tu menipu mmg habeslah tertipu..huhu
Tak cukup itu..beli lagi yang 2 depan tu.Brown kakak biras Ell punye n pink MIL punyer..heheh taste tak nak mengalah..harganya tah berapa,malas dah nak kira mengira nih.Tapi untuk 2 tu RM200 jugaklah.Untung bukan Ell yg kopak..yang kiri kanan tu dah sah2 free lah.
Ok u’ols…if ter sesat ke SACC ni,kompom handbag kata mari3…n duit kata pergi3..heheh But if u’ols rasa berbaloi..apa salahnya silakan,sudi2 kan diri…

It’s back!!!

Posted: 15/12/2009 in family, shopping

Tuesday,Dec 15,2009

U’ols dh gi terjah McDonals lum…?Alah,kat memana pun post n3 prosperity burger nih.tak heran kan u’ols…Sape yg suka n belum gi,”cepat2!! dapatkan special menu ini yg hanya setahun sekali sahaja”. ๐Ÿ˜› Agak2 sesape yg mengidam tu gi lah eh..nnt meleleh plak air liur.Abis raya cina abis lh dier..Dan,yg paling sedap is ‘beef prosperity burger’ kalau yg chicken tu kureng la sket.Ell tak berkenan sgt.Tp kalau dh ada depan mata ngap jugaklah agaknyer..:)
Ni kali ke-3 Ell gi melantak prosperity burger ni,sbb last time Ell tk dpt merasa yg beef punyer sbb dh masuk chicken prosperity.Kira hati ku kechiwa gitu…ni mcm nk lepas gian la..:P

Godaan setawon sekali

“Yelah2..we’ols singgah..”(nmpk tk ada yg memanggil2 tu…hahahaah)

Allamak…weekdays pun ramai org ke..ni baru depan,tak tengok lg kiri,kanan n belakang we’ols.Nak snap pun trketaq2 malu org dok perati.

the sedap-nest burger in universe ๐Ÿ™‚

note:Aritu kan.. time hsbn beli kat drive tru kan..dier nye curly fries kan..campur ngan fries yg biasa tu tau. ngelat kan…Ell rasa dia dh pakat kot sape2 beli drive tru boleh campur.cit!

peace no war!!

play time!!! weeee huyyooo…(Aryan said)
1 some?..

muka budak baru lps recharge…

For kids hsbn belikan McChicken,Big Mac,Quater Pounder n fries.

Perut dh isi,gi plak ‘sesi belanja tak hingat.’Sebelah McD tu ada Carrefour yg tak berapa nk besar sgt.So,we’ols gilah belanja apa yg perlu plus yg tak perlu..(heheh biasalh kan)
gambar diambil dr parking lot Carrefour.Kiri McD,kanan Shopping mall.

Ell rasa sbb cuti sekolah kan org duk berduyun2 gi membeli belah.Tambah pulak Ada YES (year end sale) ni.

Kat luar bangunan Carrefour,ada promosi Jualan Gudang katanya..Tp barangnya pun tinggal sket2 je.tk bnyk pilihan sgt.MIL beli sebijik luggage yg boleh tahan jugak besar (bleh isi 2org kanak2) ๐Ÿ˜€ tuk buat gi umrah…yg dh ada kat umah tu,tk cukup besar katanya…jgn tk caya,RM30 sahaja harganya.Tp tah bape lama boleh tahan tk pulak dpt dipastikan..
Sib baik gambar barang yg we’ol belanja tu Ell tk amik tau..kalau tidak, ada yg mengucap panjang Ell rasa.Mana tidaknye..hampir 2 troli penuh semuanya.:)
Pesanan:-
Sila belanja dengan berhemah,jgn berlebihan…!!
jgn ikut mcm we’ols nih.Ada buat list pun tp tk diumpamakn je..ihiks,(konon nk nasihat.)

Letih !!!..

Posted: 04/12/2008 in shopping, wedding
Tk habis lagi pasal bday Ell nih.bkn nya apa…cuma nk ucap kn berbanyak2 terima kasih pada u’ols yg dh wish utk Ell arituh.Bkn setakat kt comment box,shout box je..malah ada yg sms n siap buat entry special lagi…aduaii..trharunye Ell…tk sedar Ell trmenitiskn air mata tau..betul! cam poyo je ekk.thnx to wanie,yg wish tru sms n comment box.sis ayu ,sis rasp sms laen ,comment laen..entry special pn ada…alahai..trsentuh hati Ell nih.u’ols mmg ikhlas brsahabat ngan Ell…& pd u’ols,thnx a lot for da bday wishes…luv u’ols…..mmuahhhh*flying kisses*

Ok dah! tutup la cite bday tu…Smlm 3hb Ell n family + BIL n family gi shopping lagi..ni shopping fasa keberapa Ell tk kira…sbb dh bnyk fasa dh trmasuk MIL ngan hubby sendiri yg pegi…Kali ni gi carre4 Batu Pahat.Gegambaran harap maaf tk dpt ditayang kn….coz nk upload gambar pn letih babe!.

Gambar Aryan u’ols leh tengok..ni gambar memula yg diambik.

Dh kelaparan,we’ols melantak kt KFC.tayang gambar Aryan je ekk.coz yg laen semua tgh tk senonoh mengunyah makann.haha..kebulur….

Lps dh shopping bagai..we’ols gi rumah kwn my MIL kt area Batu Pahat gak bekas OCPD kt sini nk antar kad kawen .Singgah pn dh lewat petang,bual punya bual lps maghrib jugaklh we’ols gerak balik.Sampai umah pn dh mlm,angkut brg masuk umah n we’ols mkn nasi lemak kedai….

Habis mkn,semua mata pn layu n nk gerak pn dh malas…memasing nk tutup mata dn tido…Oh,tp Ell tidak..mmg jenis tk suka menangguh keje,makanya Ell buat kerje2 yg ‘bakal pengantin’ kite dh tmbah..

Ha tengok! the wedding Invitation Cards yg dicetak sendiri dh tiba.Cards ni kn naik bas je tau…kirim ngan driver bas dr KL-PONTIAN suh ltk kt bas station pontian n hubby pn gi amik…so,apa yg Ell kene buat?Card ni dtg masih suci (hiks)tanpa di lipat ,dicalar or digulung..makanya ,Ell kene olahkn kad tu jd mcm kad jemputanlh..kalau tunjuk tulisan je..tk elok plak nk menjemput org .ye tk?

500 keping kad dh selamat Ell kerjakan…tinggal 300 lg nk dilipat..

buat 2 version,satu yg gulung n ribbon utk org2 yg trpelajar mean ada deg,master or phd

Version ke-2 utk yg kurang cerdik sket (bahasa halusnya)…lipatkn je,pastu masuk dlm envelope..

Hahaha…u’ols percaya ke kad ni utk org cerdik dn kurang cerdik…mengarutlah! kad yg Ell lipat tu utk org2 kampung sekelian sebnyk 500..tu pn dh cut off..kalau tk, lebih gak 600 cards (sbb kt kg ni ramai gak yg ponteng tk gi jemputan,kata org yg incharge urusan jemputan kampung).Yg bergulung n ribbon tu utk sedare mare n kwn2 terdekat ahli keluarga…

Aryan peneman yg ketiduran…kesian ank mama.

Pic yg Ell amik pg tdi…masih tk siap lagi..coz smlm mmg mengantuk yg tramat sgt…

Tp semua dh settled siap masuk envelope hasil kerja MIL ,BIL n wife lps bfast.Dn sekarang dh selamat pd ‘org yg incharge urusan jemputan kampung’.

*Dr segi kos mmg kurang,tp dr segi kerja mmg brtambah ๐Ÿ˜ฆ