Archive for the ‘puasa’ Category

Anak2 di bulan Puasa

Posted: 24/08/2010 in puasa, ramadhan
Salam….
Aduih,lama sungguh tak bersihkan rumah nih.Kalau org lain takat berhabuk,bersawang..Ell jgn kata habuk dan sawang ..sarang tabuan pun dh ada…hahaha.
Pejam celik kejap je dh 14 hari kita puasa kan.Ell macam biasalah,sederhana je.dan selama 13 hari yang sudah berbuka puasa pun simple je,seperti yang dituntut..tidak membazir.Makanan Alhamdulillah,tak pernah terbuang,masak pun ngam2 je.MIL pun pandai gak budget.Pasar ramadhan setakat ni tak pernah pergi lagi cuma hsbn je yang pergi beli air khatirah,teh bunga atau air mata kucing.Kalau lauk,sakali je hsbn beli mana yg teringin tu siap bawak anak2 sekali merasa keadaan kat pasar ramadhan n beli yg lain sikit dri yg biasa mcm ayam tandoori,ayam goreng minang dll. Mana yg tk berapa nk sedap tu…sekali ni jelh rasanya.
Masak tak delah special mana…nasi tu lauknya pun biasa2 je.Menu we’ols selalunya sangatlah simple.kalau boleh satu macam masakan je.Like bubur lambuk,(dh 2-3 kali jugak buat) mee bakso,spegetti dll yg seumpama lah.Sebenarnya menu2 tu ikut selera anak2 jugak.Yelah nak bg derang senang puasa kan.

Marsha oklah,dia dh besar..memang dh puasa penuh pun dri 4-5 thn.Tapi skrg ni tiap2 hari tanya masak apa.Maklumlah,dah besar,selera pun besar. Dina pulak start tahun lepas dia dh puasa penuh,tahun sebelum nya time umo die 4thn dia dh mula ikut org puasa tapi tengok sampai mana ketahanan dia.Kiranya rongak jugaklah…Tapi tahun ni,agak keciwa seket lah mak bapak nya nih.dah 3 hari Dina demam..so memang tak de harapanlah nak puasa penuh,dh cut 2 hri.
Tapi yang bangganya,dari bulan Sya’ban dia dah start puasa sunat isnin dan khamis.Maknye ni,buat tak tau je..tapi anak pulak yg gigih2 nak berpuasa.Siap bangun pagi2 cakap “kenapa tak kejut subuh,dina nak puasa..”Atoknya lah yg rajin jadi teman berpuasa..Dan dengan bangganya bila pegi sekolah(kalau puasa) dia khabor ke cikgu yang dia puasa pada hari tu…sama dgn ckgu dia.
Dak Aryan pulak tahun nilah dia sibuk2 nak ikut babah, atok n kakaks nya terawih.Syukur tak nakal kata babahnya.Tapi babah pun buat tak lama,8 je.Yelah dengan budak2,mana leh tahan kan….
Pasal raya memang hari2 bertanya.. lagi berapa hari kita puasa n nak raya…hihihi kids kan..Harini dugaan time nak sahur..We’ols terpaksa bersahur dalam gelap sekejap sebab blackout.Sib baik tak lama..tengah bersahur tu dlm 10 mnt dah terang balik….:)

Selamat Berbuka Puasa untuk u’olss…

Salam semua..
 Sedar tak sedar,9 hari sudah kita berpuasa .Kejap je rasa kan,bahang raya juga kian mula terasa.Kalau anak2 ni tak sabar2 nak raya.:)
Mungkin ada antara kita tengah sambil2 mengemas rumah mana yg sempat,mengecat ke,merancang itu ini dsb nya.
Apa pn yg dilakukan,jgnlh kita lupa akan segala tanggungjawab serta amalan yg perlu dn sepatutnya kita lakukan mana yg termampu disepanjang bulan Ramadhan ini khususnya kerana pahalanya berganda.Jadi ambillah peluang sebaik mungkin,perbaiki mana yg perlu,renungkan serta sentiasa mengingatkn diri dgn penuh keinsafan juga kesyukuran kerana sbg Umat Islam kita dituntut utk itu.
Ambillah kesempatan atas kesempatan kita yg masih ada.
 Wassalam..

Pertengahan Ramadhan…

Posted: 15/09/2008 in puasa, ramadhan

Alhamdulillah…dh 15 hari kita menjalani ibadah puasa kn…tk terasa masa berlalu begitu cepat sekali….Ell pn tk sangka ank2 dpt puasa penuh setakat ni..w/pn d’ols masih kecil..syukur….
Dpt ke kita mengumpul pahala dgn sisa 15 hari lagi kita dibulan ramadhan yg penuh keberkatan ini…

Pd u’ols semua Ell mengucapkn selamat menemui malam LAILATULQADAR…..
masya’Allah…dpt ke kita menjadi salah seorang yg bertuah dn beruntung itu…. Adakah kita salah seorang insan yg terpilih?layakkah kita?Hanya tuhan yg tahu….

U’ols masa article ttg ni ditulis di blog dr.Azwan ,ada seorang chef juga tlh tampil memberikan komen dn membuat pengakuan mengenai status halal haram nih.Beliau ialah chef Farid CEO Akademi Bakery Ria.

Assalamualaikum Dr. Azwan,

Itulah dilema yang berlaku pada chef yg bekerja di hotel. Ikut pengalaman saya, ada 2 hotel yang saya dah kerja, sememangnya pendirian saya tak mahu bersubahat menghidangkan makanan yg tidak halal di dalam kek kepada pelanggan hotel.

Pernah dibaling kek oleh Executif chef kerana tak mahu masukkan Liquor dalam kek, adalah cabaran berat yang saya hadapi. Tapi pada semua chef yg ada di Malaysia, tak kira pastry chef ke, cook chef ke, ingatlah bumi ALLAH ni luas, di mana-mana sahaja boleh kita cari rezeki.

Apa yang menyedihkan JAKIM seolah-olah tutup mata tentang perkara ini. Cadangan saya, lantiklah pakar perundingan dari orang yang arif tentang sesuatu masakan untuk pengesahan halal sementera sebelum makanan itu di ke LAB untuk mengetahu secara saintifik sesuatu kandungan makanan.

Saya pernah dihubungi oleh seseorang dari PPIM tentang kek yg terdapat di cafe terkenal coz melalui rasa kek, saya dah tahu samada kek itu ada mengandungi wain atau tidak, masalahnya pada peringkat awal saya dah tahu, tapi nak buktikan secara saintifik bukan bidang saya.

Ni sekarang saya dengar pengeluaran sijil halal akan di swastakan oleh JAKIM, nampak gayanya sijil halal sekarang sudah jadi satu perniagaan pulak. Gerakkan usaha kesedaran tentang makanan yang tidak halal di hotel perlu diadakan dan disegerakan.

Suara saya kecil, tapi apabila suara saya digabungkan dengan lebih ramai lagi, ia akan menjadi gelombang seperti Tsunami. Insyaallah sahabat saya Chef Sabri akan turut sama memperjuangkan isu ini.Semoga kita akan lebih bertanggungjawab lagi kepada UMMMAH. TQ

Chef Farid


Proses Halal oleh JAKIM adalah melalui sistem “voluntary”. Hotel mana yang nak dapat sijil Halal kena minta kelulusan JAKIM dan JAKIM tidak boleh saja-saja menyerbu hotel mana-mana untuk memberi sijil halal.
Apa kata JAKIM mewujudkan sijil HARAM pula. Tulis besar-besar “HARAM MAKAN DI HOTEL INI!!”. Sah orang takan datang buka puasa. Bukan kah itu lebih baik daripada berdiam diri dan membiarkan Umat Islam lain memakan makanan yang haram. Tanggungjawab JAKIM sangat berat.



*Mari kita sama-sama bawa gelombang ini kepada seluruh umat islam MALAYSIA..

N3 kali ni Ell nk kongsi dgn u’ols mengenai salah satu article yg tlh ditulis oleh Dr.Azwan mengenai haram halal makanan di hotel. Memandangkan bulan ramadhan ni ada yg berbuka puasa dihotel2.Dgn keizinan,Ell paprkan di blog ni…

“13 april 2008, sekiranya anda mendengar siaran Radio 24 bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) pada jam 2 pm, terdapat satu wawancara yang sangat menarik di antara Pengulas Radio 24, Tokki dan 2 orang Chef.
Isu ini begitu menarik sehinggakan terasa rugi jika tidak mendengar celoteh mereka walaupun hanya hendak bangun ke tandas. Isu kepenggunaan kali ini ialah tentang Halal atau Tidak Halal Makanan yang Dihidangkan di Hotel 5 bintang.
Seperti yang kita maklum, waktu orang Islam berpusu-pusu untuk makan di Hotel 5 bintang ialah ketika bulan Ramadhan. Bukan sahaja individu, malah syarikat-syarikat juga menjamu pekerja-pekerja dan pelanggan masing-masing di Jamuan Berbuka Puasa di Hotel 5 bintang. Maklumlah, Setelah penat dan lapar berpuasa pada siangnya, tentulah waktu untuk berbuka itu sewajarnya diiringi dengan juadah-juadah yang lazat dan sedap.Tetapi jangan terkejut kerana hidangan anda di Restoran 5 Bintang itu belum tentu HALAL. Apa hukumnya puasa anda sekiranya berbuka dengan makanan yang Hara
m?
Yang menariknya di dalam program ini, 2 orang Chef telah bersama-sama menceriakan rancangan ini. Apa kata mereka?
Salah seorang Chef memberitahu, dari pengalamannya dahulu, di dalam retoran hotel 5 bintang yang menghidangkan buffet, terdapat 5 bahagian dapur masakan (Masakan Melayu, Masakan Barat, Masakan Cina…. tak ingat lagi dua). Setiap satu dapur diketuai seorang Chef yang dipanggil Eksekutif Chef. Di dalam buffet, setiap dapur akan memasak makanan tertentu untuk buffet tersebut. Resepi-resepi untuk makanan yang dimasak daripada setiap dapur adalah hak mutlak Eksekutif Chef. Ini bermakna tiada orang lain berhak memberi komen tentang resipi yang telah ditetapkan oleh Eksekutif Chef.
Eksekutif Chef ini terdiri daripada orang yang pakar dan ahli di dalam masakannya untuk menjaga kualiti makanan yang dihasilkan (5 bintang lah katakan…). Sekiranya Dapur Masakan Melayu tentulah eksekutif Chefnya adalah seorang Melayu. Sekiranya western maka pakarnya tentulah orang dari luar negara, begitu juga masakan cina dan lain lain.
Sesetengah Chef yang mungkin berasal dari luar negara mempunyai cara memasak mereka yang tersendiri. Jika mereka sudah biasa meletakkan arak di dalam makanan di luar negara, mereka pasti akan meletakkan Arak ketika memasak di dapur sini.
Salah seorang chef berkata, ketika beliau baru memulakan kerjayanya, beliau melihat bagaimana arak dituang di dalam sup bawang (onion soup) yang dimasak di Hotel 5 bintang ini. Chef itu juga berkata, di atas ruang rak tempat memasak sup-sup, berbaris berjenis-jenis botol arak bersama-sama dengan rencah-rencah lain untuk dibuat sup. Jika tidak silap saya, bukan sup sahaja makanan yang mengandungi arak.
Selain daripada Arak, ada yang lebih menarik lagi tentang pendedahan ini. Menurut chef tersebut, terdapat dua mesin pengisar daging di dapur tempat beliau bekerja. Satu bertulis “PORK” pada papan tanda berdekatan dan satu lagi bertulis “NON-PORK”. Tapi dia amat kecut perut.. bila semua orang seperti tak nampak (atau buat-buat tak nampak) sahaja papan tanda itu… Kejap yang pork dimasukkan ke mesin yang ini, sekejap yang di sana… sehinggakan, beliau terpaksa mengangkat tanah dan air untuk mencuci mesin tersebut setiap kali habis bertugas. Yang memakan masakan itu pula ialah kita.
Pada kebiasaannya, sesetengah hotel mengasingkan pinggan yang digunakan untuk menghidangkan khinzir di satu tempat yang berasingan untuk dicuci. Ini adalah kerana, pencuci pinggan dahulunya adalah di kalangan orang Islam. Tetapi menurut chef itu sekarang, pencuci pinggan adalah di kalangan orang Myanmar dan Bangladesh. Me
reka bukannya tahu pinggan mana yang ada khinzir ataupun tidak. Untuk memudahkan kerja, semuanya dicampurkan sekali. Habis semuanya….Chef itu juga ada bercerita tentang kek-kek yang dihidangkan yang mempunyai arak, contohnya tiramisu. Banyak juga dessert dan kek yang tidak halal dihidangkan.
Adakalanya, daging yang di grill, ayam-ayam atau makanan yang dibakar adalah halal. Begitu juga dengan makanan laut. Namun, Chef menasihatkan agar lebih berhati-hati dengan pelbagai sos atau pencicah yang disediakan bersama kerana ia dikhuatiri tidak halal.
Ada juga pada waktu waktu tertentu chef ini akan keluar dan melihat-lihat para pelanggan. Sekiranya beliau melihat orang Islam mendekati makanan-makanan yang tidak halal, maka dia akan mendekati mereka dan berbisik “Encik, makanan ni tidak halal…”. Tapi tentulah banyak daripada masa mereka berada di dalam dapur. Jadi nasiblah kepada para pelanggan Islam yang lain sekiranya tidak sengaja menikmati makanan yang haram.JAKIM telah memberi sijil Halal kepada 3 buah hotel sahaja tetapi sampai tamat program wawancara Radio 24 itu, saya tidak dapat menangkap nama Hotel 5 Bintang yang mana satu. D’Saji Felda telah diiktiraf Halal oleh
JAKIM menurut Tokki (PPIM) cuma ia bukan nama Hotel 5 Bintang yang ingin saya dengar.Saya berasa sangat terkesan di dalam hati apabila mendengar program ini dan pendedahan pengalaman-pengalaman daripada 2 orang Chef jemputan. Salah seorangnya kini telah menjadi Ketua Chef untuk Tabung Haji dan salah seorang lagi bertugas sebagai pengurus di sebuah syarikat makanan. Ia menjadi pengajaran kepada kita bahawa makanan yang nampak mahal dan sedap itu tidak semestinya memberi manfaat kepada kita.

SENARAI HOTEL YANG TELAH MENDAPAT PENGESAHAN SIJIL HALAL MALAYSIA

HOTEL SERI MALAYSIA BAGAN LALANG
LOT 979, 980, PANTAI BAGAN LALANG
SUNGAI PELEK, SEPANG43950 SUNGAI PELEK
SELANGOR
Maklumat dapur : Main Kitchen
Tarikh Sah : 01/12/2007 – 31/12/2009

EMPRESS HOTEL SEPANG
KSB REQUIREMENTS & REST SDN BHD)
JALAN ST 1C/7, MEDAN 88BANDAR BARU SALAK TINGGI
43900 SELANGOR DARUL EHSAN.
Maklumat dapur : Main Kitchen (Central Kitchen)
Tarikh Sah : 01/12/2007 – 31/12/2009

TIARA LABUAN HOTEL
Jalan Tanjung Batu87007 Labuan
Maklumat Dapur : The Grill, Malay Kitchen, Chinese Kitchen
Tarikh Sah : 01/12/2007 – 31/12/2009

GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM
Persiaran Perbandaran Seksyen 1440000 Shah Alam
Maklumat Dapur : Semarak Kitchen, Main Kitchen, Malay Kitchen
Tarikh Sah : 01/12/2007 – 31/12/2009

HOTEL ARMADA PETALING JAYA
Lorong Utara C, Section 52
P.O Box 691Pejabat Pos Jalan Sultan
46200 Petaling Jaya Selangor
Maklumat Dapur : MALAY KITCHEN / DAPUR MELAYU
Tarikh Sah : 01/12/2007 – 31/12/2009

LEGEND HOTEL KL(METROPLEX HOLDINGS SDN BHD)
TKT 33, PUTRA PLACE OFFICE TOWER
100 JALAN PUTRA5
0350 KUALA LUMPUR
MAKLUMAT DAPUR :Di Atas Brasserie / Main Kitchen, Museum Chinese Restaurant
Tarikh Sah : 01/08/2007 & nb

UiTM Hospitality Management Services Sdn Bhd
INTEKMA RESORT CONVENTION CENTRE
PERSIARAN RAJA MUDA,
SEKSYEN 740000 SHAH ALAM SELANGOR DARUL EHSAN
Tarikh Sah : 1/12/ 2007 – 30 / 11/ 2009

Hotel HiltonPetaling Jaya 2
JALAN BARAT46200 PETALING JAYA
Tarikh Sah : 1 /12/ 2007 – 30 /11/ 2009

Lotus Nation Sdn Bhd
HOTEL PUTRA KLLOT
149 SEKSYEN 87
JALAN TUN RAZAK 50050
KUALA LUMPUR
Tarikh Sah : 1 /12/ 2007 – 30 /11/ 2009

PNB Darby Park Executive Suite(PNB Darby Cafe dan 39th Restaurant)
10 JALAN BINJAI
50450 KUALA LUMPUR
Tarikh Sah : 1 /12/ 2007 – 30 /11/ 2009

RESORT VILLA GOLF COURSE DEVELOPMENT SDN BHD
IOI RESORT
62502 PUTRAJAYA
Tarikh sah : 1/5/2008 to 30/4/2010

Ming Court Hotel (KL) Sdn Bhd(Corus Hotel, Kuala Lumpur)
Jalan Ampang,50450 Kuala Lumpur
Tarikh Sah : 1/2/2008 – 31/1/ 2010

THE PARAOUNT HOTEL
3,LORONG 9A JALAN KAMPUNG DATO
96000 SIBU SARAWAK
Tarikh Sah : 16/03/2008 – 15/03/2010

Labuan Marina Centre Sdn Bhd(Waterfront Labuan)
NO. 1, JALAN WAWASAN
87000 W.P. LABUAN
Tarikh sah : 1 /12/ 2007 – 30 /11/ 2009

Daripada senarai di atas, jika diperhatikan tidak semua dapur yang ada status halal. Kemungkinan daripada 6 dapur, cuma dapur melayu atau cina sahaja yang halal. Ini menyebabkan kita rasa ragu-ragu adakah dapur pastri, dapur western, dapur cold dan fusion juga menghidangkan makanan yang halal. Lebih baik jikalau kesemua dapur mendapat status halal.

Sekiranya anda tahu Hotel 5 Bintang yang diiktiraf Halal oleh JAKIM sila kongsikan kepada semua pembaca.

Wassalam… “

origin.posted by dr.azwan

*Bkn niat nk membuat u’ols sangsi,cuma kita harus berhati2 dn Ell sekadar nk berkongsi…


Hari jumaat weol sefamili berbuka ala kadar je…mee goreng n roti tempayan/roti nan,ngan tandoori chicken yg beli je kt bazar ramadhan..seketul 4 hengget,3 ketul 11 hengget.roti nye sekeping sehengget .ok la tu…org yg jual ni mmg expert buat tandoori chicken nih.fuh! superb mabeles i tell u…..cukuplah rasa rempah ratusnye..katanye rempah diguna khas import dr pakistan so,no wonder la kn…tp ntah ye ntah tak, kalau die tipu, ell pn tipu gak..ish! dosa menipu di bln posa nih.

ni lah menu weol.. ade air 3 rasa yg weol beli.taufu fa ade gak..my kids feberet.n apam balik.bleh thn la sedapnye..


ni,menu 3 serangkai yg menyelerakn…emm nyum2

close up tandoori chicken…

*lenkali nk beli lagi…sedap….

Hari jumaat weol sefamili berbuka ala kadar je…mee goreng n roti tempayan/roti nan,ngan tandoori chicken yg beli je kt bazar ramadhan..seketul 4 hengget,3 ketul 11 hengget.roti nye sekeping sehengget .ok la tu…org yg jual ni mmg expert buat tandoori chicken nih.fuh! superb mabeles i tell u…..cukuplah rasa rempah ratusnye..katanye rempah diguna khas import dr pakistan so,no wonder la kn…tp ntah ye ntah tak, kalau die tipu, ell pn tipu gak..ish! dosa menipu di bln posa nih.

ni lah menu weol.. ade air 3 rasa yg weol beli.taufu fa ade gak..my kids feberet.n apam balik.bleh thn la sedapnye..


ni,menu 3 serangkai yg menyelerakn…emm nyum2

close up tandoori chicken…

*lenkali nk beli lagi…sedap….