Archive for the ‘pictures’ Category

>

 Hai alls…Ell terjumpa gambar yg menakjubkan pada Ell.Ell nak share kat sini.Hebat sungguh ciptaan Allah kan.Meh sejukkan mata menikmati keindahan nya.

Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)
Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)

Turnip Rock - Beautiful Place (25 pics)

So,apa komen u’ols…Kalau nak buat rumah kat situ rasanya susahlah nak hidup…tapi batu yg namanya turnip rock tu mmg menarik.Tempat percutian pun rasanya tak juga kot.Tapi kalau dpt walau sekali menjejakkan kaki ke sini tentu bangga .
Advertisements

Wednesday,Oct 7,2009

The nite b4 raya?errmmm biasa2 je dlm kemeriahan n keriuhan bbudak sana-sini..ada juga diantaranya yg duk bersembang2 n brkaraoke ngan family members.Semua juadah hari raya kebanyakan nya hampir 85% siap.Sayur lodeh boleh buat awal2 pagi raya but all da stuff yg diperlukan dh disiapkan awal2.Preparation tuk hari raya tu nape tah Ell tk de amik gambar langsung..ermm maybe leka2 smpai trlupa nk snap apa2 atau pn Ell tak de mood nk klik2 sana sini sbb Ell tau nnt leh mntak gmbar2 yg dsnap anak2 sdara..But all da persiapan sgt syok n yg paling exited sngat tntulah the kids lah kan.

This is some pics yg ada dlm folder anak2 sedara.Thnx u guys.

At night, kids can be seen waving colourful fireworks outside the house ..

Bunga api for every1. But remember! to avoid accidnts, don’t allow children to play firecrackers and fireworks without any adult supervision.

nice haa…

Not only children, but adults have some fun with fireworks too.Only the big guys ‘can’ play the mercun.. cpt2! lawan ngan umah depan tu!!!


Ini d’ols panggil bunga api ‘Merdeka’ dgn 49 das shoot tiap2 satu(ada 5 tray n yg lain2 lg utk melayan budak2 nih semua),pelbagai warna..C a shower of firework sparks..wow wheee

yeah,”welcome to our world of fireworks!” (niece said).

Budak2 paling seronok bila nk menyambut raya ni trutama sekali bila dh berkumpul ramai2 dgn sepupu sepapat.Everywhere ada je yg bergelak2,berlari2 pastu kejap lg ada plak yg nangis…errghh what a hectic nite!! but it’s fun,lots of fun…

Thursday,Oct 1,2009

Salam Syawal…

Masih mood raya kan.Ell tengok semua dh update pasal raya,Ell jugak yg ketinggalan.Harap Ell boleh catch up lah skit. U’ols tengoklah serba sket gambar yg Ell upload nih.

Lepas solat sunat raya,rilex sambil jamu ketupat rendang..tp dlm diam2 ada perbincangan tk rasmi oleh 2 org dak kecik nih. So cute!

Owh…perbincangan dn percubaan membuat ‘peace’ rupanya..:)

~Anak2 Ell semua ada sebaya ngan kazen d’ols.Insya’allah yg ‘OTW’ ni akan saing gak ngan BIL yg baru kawen aritu.Seronoklah budak2 ni kan,ada geng kamcing ๐Ÿ™‚

~Best Buddy + same age~
1:Marsha & Aida (8 thn)
2:Dina & Syahmin (5 thn)
3:Aryan & Siddique (2 thn)
~’Trademark’ hari raya tu ‘laga pipi’ ye.So,every1 yg bersalam n memohon maaf, mesti pandang camera n ‘laga pipi’.hahaha…


Sedikit gambar sesi brsalaman di pagi raya.
~Lps dh minta maaf sume,masa yg mmg all da kids suka is collect duit raya.Then we’ols bersiap2 plak utk hari raya photo session.

mixed green family..
~Ell tk dptlah nk upload satu persatu siblings family nyer gambar.Tp yg wajib utk tuan punyer blog mesti ada eh. ๐Ÿ˜›
6
6

Me family & Mak

Sebahagian Anak, Menantu bersama Mak

Sebahgian cucu bersama Atok (in total 36)


santai raya..

Habis je sesi bergambar ni lebih kurang jam 12tgh hari,ramai yg mula dtg.Sambut menyambut,tk putus2 sampai ke malam.Ell dptlah bnyk berehat sbb anak2 n menantu MIL yg laen ada..heheh.
Aktivity menyambut tetamu berterusan tk henti2 pd hari raya ke-2.But we’ols sebhgn gi beraya, n MIL trpaksa stay kat umah dgn bibik (pembantu SIL) sbb tunggu tetamu yg nk dtg beraya (dh awal2 tepon).MIL ni kalau bab2 menjamu org dtg.she mmg ringan tulang kat dapur.So,memasak sesaje lah jawabnye…kesian my MIL.
We’ols gi beraya pun tak lama,setengah hari je sampai ke petang,itupun dekat2 jelah (area PONTIAN) .Dapatlah we’ols ‘pukul’ 5-6 buah rumah sekali beraya tu..siap ngan makn2 lagi,.
Adei,senak perut. ๐Ÿ™‚

Sebenarnya kn…Ell hampir terlupa nk wat n3 pasal ‘burasak’ nih.Memula tu ingat,tp bila dh mcm2 hal semuanya tertangguh.tu le….suka sgt menangguh keje .

‘Burasak’ ni org bugis je yg pandai n mahir buat…Kat daerah Pontian ni ramai jgk lah org berketurunan bugis yg tok nenek d’ols asal dr kepaulauan yg mana satu ntah kat Indonesia tuh Ell pn tk tau.

Owh baru ingat! kepulauan Sulawesi.Dn kenyataan ini disokong oleh kawan hubby nyer niece yg ikut balik beraya kg ni aritu.

‘Burasak’ dibuat dr beras yg dicampur santan n dibalut dgn daun pisang muda yg masih bergulung kt tghnya tu…Ha…u’ols tau tk bape bnyk pucuk pisang trpaksa dikorbnkn utk buat ‘burasak’ ni ekk.Huhu Ell pn tk tau…tp yg pasti mmg bnyk.Tp d’ols pn ada yg mengelat tau….dh tk guna sgt pucuk daun pisang yg bergulung tu…yelah,mana nk carik bebanyak kn…

Nampak tk tali yg diguna tuk ikat tuh…panjang tau…lebih dr 2 depa org dewasa.Utk memastikan yg air tk masuk kebahagian dlm bg menjaga mutu ‘burasak’ tuh. Coz, kalau air dh masuk, tk menjadi lh ‘burasak’.Lapisan luar ni just guna daun pisang biasa je…

Bila buka tali n daun lapisan luar,u’ols akan nampak satu lapisan lg yg Ell lupa nk snap.Then akan nmpak mcm dlm pic nih.Tiap2 satu bungkus mesti ada 5~6 keping nipis2 ‘burasak’.

Ni, sebenar nya tk berapa menjadi.Menurut pakar nya…’burasak’ yg bagus tk kn peroi atau bahasa lainnya hancur….Sepatutnya..’burasak’ ni akan mampat jd sekeping cam….apa ek nk ckp.ha…cam lepat la gitu… Ni kiranya org yg buat ni cuma semi pro la…cam wat ketupat jugak…kalau tk pandai sukat beras,mcm2 leh jd..lembik la…keras la…

Yg ni namanya ‘lepat loi’.kaedahnya sama,cuma yg ini d’ols guna pulut.Then,dibungkus bentuk segitiga panjang.

Ni lah rupanya bila dh bukak….
Burasak’ n ‘lepat loi’ ni boleh dpt masa hari raya je…mcm lemang, ketupat n ketupat palas tuh….n thats y we tk melepaskn peluang meng’order’ burasak dr bugis kg nih. Sedap lah kalau di mkn dgn rendang,serunding n kuah kacang.Baru2 ni d’ols ajar, sgt sedap jugak dimkn dgn gulai asam pedas ikan parang….Rasa ‘burasak’ ni sgt sedap!!!U’ols can imagine rasanya cam nasi lemak bungkus ngan daun pisang tu…tp ‘burasak’ ni rasanya lg superb….
*Kalau tk guna daun pisang yg bergulung tu…’burasak’ akan jd hijau…coz warna daun pisang tu menurun…tk elok katanya…
*Proses merebus ‘burasak’ lebih kurang 4~5 jam..cam ketupat gak…
*Nk membuatnya mmg sgt leceh…sbb tu susah org nk belajar buat ‘burasak’ nih. N yg mahir buat ‘burasak’ ni hanyalh org2 tua je….*hiks*

Sebenarnya kn…Ell hampir terlupa nk wat n3 pasal ‘burasak’ nih.Memula tu ingat,tp bila dh mcm2 hal semuanya tertangguh.tu le….suka sgt menangguh keje .

‘Burasak’ ni org bugis je yg pandai n mahir buat…Kat daerah Pontian ni ramai jgk lah org berketurunan bugis yg tok nenek d’ols asal dr kepaulauan yg mana satu ntah kat Indonesia tuh Ell pn tk tau.

Owh baru ingat! kepulauan Sulawesi.Dn kenyataan ini disokong oleh kawan hubby nyer niece yg ikut balik beraya kg ni aritu.

‘Burasak’ dibuat dr beras yg dicampur santan n dibalut dgn daun pisang muda yg masih bergulung kt tghnya tu…Ha…u’ols tau tk bape bnyk pucuk pisang trpaksa dikorbnkn utk buat ‘burasak’ ni ekk.Huhu Ell pn tk tau…tp yg pasti mmg bnyk.Tp d’ols pn ada yg mengelat tau….dh tk guna sgt pucuk daun pisang yg bergulung tu…yelah,mana nk carik bebanyak kn…

Nampak tk tali yg diguna tuk ikat tuh…panjang tau…lebih dr 2 depa org dewasa.Utk memastikan yg air tk masuk kebahagian dlm bg menjaga mutu ‘burasak’ tuh. Coz, kalau air dh masuk, tk menjadi lh ‘burasak’.Lapisan luar ni just guna daun pisang biasa je…

Bila buka tali n daun lapisan luar,u’ols akan nampak satu lapisan lg yg Ell lupa nk snap.Then akan nmpak mcm dlm pic nih.Tiap2 satu bungkus mesti ada 5~6 keping nipis2 ‘burasak’.

Ni, sebenar nya tk berapa menjadi.Menurut pakar nya…’burasak’ yg bagus tk kn peroi atau bahasa lainnya hancur….Sepatutnya..’burasak’ ni akan mampat jd sekeping cam….apa ek nk ckp.ha…cam lepat la gitu… Ni kiranya org yg buat ni cuma semi pro la…cam wat ketupat jugak…kalau tk pandai sukat beras,mcm2 leh jd..lembik la…keras la…

Yg ni namanya ‘lepat loi’.kaedahnya sama,cuma yg ini d’ols guna pulut.Then,dibungkus bentuk segitiga panjang.

Ni lah rupanya bila dh bukak….
Burasak’ n ‘lepat loi’ ni boleh dpt masa hari raya je…mcm lemang, ketupat n ketupat palas tuh….n thats y we tk melepaskn peluang meng’order’ burasak dr bugis kg nih. Sedap lah kalau di mkn dgn rendang,serunding n kuah kacang.Baru2 ni d’ols ajar, sgt sedap jugak dimkn dgn gulai asam pedas ikan parang….Rasa ‘burasak’ ni sgt sedap!!!U’ols can imagine rasanya cam nasi lemak bungkus ngan daun pisang tu…tp ‘burasak’ ni rasanya lg superb….
*Kalau tk guna daun pisang yg bergulung tu…’burasak’ akan jd hijau…coz warna daun pisang tu menurun…tk elok katanya…
*Proses merebus ‘burasak’ lebih kurang 4~5 jam..cam ketupat gak…
*Nk membuatnya mmg sgt leceh…sbb tu susah org nk belajar buat ‘burasak’ nih. N yg mahir buat ‘burasak’ ni hanyalh org2 tua je….*hiks*

Raya ke-3 my MIL dh plan nk masak beriani….Nk bagi ank cucu mkn katanya….Ell pn tolong2 lh menyibuk….tk tolong sgt pn…coz my kakak biras sgt rajin wat keje2 kt dapur..n die dh boleh jgk menuras kemahiran membuat briyani ni…

Mula2 kene celur beras basmathi agak2 separuh masak, pastu buang air n toskan.Ada setengah org terus kukus eh..tp stail MIL ni die celur je…We masak guna beras 5 kilo.itu pn tk cukup u’ols….

Dh tos,periuk nasi tu alas ngan daun pisang,pastu tabur nasi yg separuh masak tu sket2

Sambil tabur nasi,renjiskan sket2 air mawar yg dicampur ngan kekuma/saffron

Buat sampai beras n air mawar abis…

Nama beriani gam tu dtg nya dr periuk kukus yg ditutup ngan tepung kelilingnya…tp MIL dh moden kn sket.Ganti ngan old newspapers yg ddilipat n dibasahkn tuk tutup tepi keliling periuk…lagipn tepung mahal babe..

Dah siap semua proses td,bolehlh tenggek atas api yg perlahan….tindih atas ngan periuk laen yg dh di isi air sbg pemberat..bila old paper tu dh kering,n basah semula sbb wap die dh kuar, tu tandanya nasi dh masak….tk lama,lebih kurang 8~10 minit.Kalau kukus proses nya mb lama sket,ni sbb dh celur,tk mkn masa lama pn….

Inilah hasilnya nasi beriani yg siap dimasak….Masih berasap tau Ell snap pic nih…tp tk nmpk ekkk.

Kalau beriani,tentu lawannya lauk beriani ye tak?Lauk briyani ni MIL guna ayam n rempah beriani yg ditempah kisar dr Batu Pahat.Batu Pahat tu kn ramai keturunan2 arab yg menetap kt situ….so,rasanya mmg asli mcm arab nye stail.

Ni daging n rusuk kambing masak ‘osmor’.Resepi turun temurun katanya….

Dalca musti ada eh….Kalau tk, kering je kn….tk syiok plak…

Pic ni Ell amik fresh from da periuk….sbb Ell tau bila dh hidang tk sempat nk mensnap2 bagai…coz dh kebuluran nk melantak….hehe

Pic bawah ni kan…sempat Ell snap masa d’ols balik beraya n melompat2 parit kt our neighbour backyard…seronok je d’ols kn….

Super Power……

Raya ke-3 my MIL dh plan nk masak beriani….Nk bagi ank cucu mkn katanya….Ell pn tolong2 lh menyibuk….tk tolong sgt pn…coz my kakak biras sgt rajin wat keje2 kt dapur..n die dh boleh jgk menuras kemahiran membuat briyani ni…

Mula2 kene celur beras basmathi agak2 separuh masak, pastu buang air n toskan.Ada setengah org terus kukus eh..tp stail MIL ni die celur je…We masak guna beras 5 kilo.itu pn tk cukup u’ols….

Dh tos,periuk nasi tu alas ngan daun pisang,pastu tabur nasi yg separuh masak tu sket2

Sambil tabur nasi,renjiskan sket2 air mawar yg dicampur ngan kekuma/saffron

Buat sampai beras n air mawar abis…

Nama beriani gam tu dtg nya dr periuk kukus yg ditutup ngan tepung kelilingnya…tp MIL dh moden kn sket.Ganti ngan old newspapers yg ddilipat n dibasahkn tuk tutup tepi keliling periuk…lagipn tepung mahal babe..

Dah siap semua proses td,bolehlh tenggek atas api yg perlahan….tindih atas ngan periuk laen yg dh di isi air sbg pemberat..bila old paper tu dh kering,n basah semula sbb wap die dh kuar, tu tandanya nasi dh masak….tk lama,lebih kurang 8~10 minit.Kalau kukus proses nya mb lama sket,ni sbb dh celur,tk mkn masa lama pn….

Inilah hasilnya nasi beriani yg siap dimasak….Masih berasap tau Ell snap pic nih…tp tk nmpk ekkk.

Kalau beriani,tentu lawannya lauk beriani ye tak?Lauk briyani ni MIL guna ayam n rempah beriani yg ditempah kisar dr Batu Pahat.Batu Pahat tu kn ramai keturunan2 arab yg menetap kt situ….so,rasanya mmg asli mcm arab nye stail.

Ni daging n rusuk kambing masak ‘osmor’.Resepi turun temurun katanya….

Dalca musti ada eh….Kalau tk, kering je kn….tk syiok plak…

Pic ni Ell amik fresh from da periuk….sbb Ell tau bila dh hidang tk sempat nk mensnap2 bagai…coz dh kebuluran nk melantak….hehe

Pic bawah ni kan…sempat Ell snap masa d’ols balik beraya n melompat2 parit kt our neighbour backyard…seronok je d’ols kn….

Super Power……