Archive for the ‘KL’ Category

>Nak berangkat~

Posted: 15/11/2010 in family, KL

>

Assalasmualaikum….
Petang ni lps ank2 balik sekolah Ell ngan fmly nak ke Hulu Langat.Alah yg kat Kg Sg Serai tu…yg ada fishing ponds tu..Tahun ni we’ols beraya Haji kt situ.Kebiasaannya we’ols berkumpul di Shah Alam sbb kat sana ada 2 siblings (BIL1 & SIL2) n brmlm bhg 2 rumah tu.Tp memandangkn SIL2 akan berpindah ke Russia,maka rumahnya penuh berselirat dgn kotak2 besar utk diangkut kargo.
Disebabkan cuti sekolah belum start,terpaksalh kami mak bapak ni mencutikn ank2…heheh.Bukannya apa,niat hati sebenarnya petang sebelum raya tu baru we’ol gerak,tp disebabkn flight bonda2 kami touch down kul 8 mlm karang dr Jakarta ke KLIA,rela dgn terpaksalah berangkat hari ni.
Sesiapa kat kawasan berdekatan n rasa nak belanja mkn,atau paling sengkek pun belanja minum..don’t forget gimme a ring i mean ring2 me la,alah..calling2….Boleh kita roger n out.:D (kalau sama2 ada masa free)
Oh ya,mungkin sampai hari khamis je sbb jumaat Marsha kene sekolah untuk acara penyampaian hadiah.Tapi tk confirm lg tengok kang camner Marsha balik sekolah,samada boleh wakil atau tidak.Kalau boleh,on lh sampai sabtu atau ahad.
Ok,ini adalah n3 ribut..sbb berebut nak basuh baju,gi klinik jap (ambik pil perancang) ,packing barang2 n susun dlm kete.Ok then,doakan we’ol slmt sampai kedistinasi ya…
Sayang u’olss..

Lawatan di Hari Jumaat~

Posted: 02/07/2010 in KL

Lawatan 1
Jakel,Shah Alam :- seawal 10pg

Jakel Shah Alam berhadapan Pintu Belakang UiTM.Berhadapan jugak dengan rumah BIL1 di seksyen 7.Senang sekarang ni.mcm2 kemudahan dh ada.Even anak sedara(lelaki) boleh keluar rumah jalan kaki nk beli topup tepon..:) Sekarang hospital besar pulak sedang dalam pembikinan.Untung kan org Shah Alam yg duk seksyen 7 ni.
Itu jelah hasil hasilnya melawat jakel.Cotton tu utk dotters,beli 5meter.yg lagi satu tu MIL punyer..Ell? tak de berkenan dimata…hahaha punyalah bnyk kain tp tk berkenan? hilang akal per..sebenarnya tk tau nk pilih mana,lebih elok tkyah pilih..senang tk kopak duit laki aku.kesian,dier:).Apa tknya,nnt klau dia tk berapa brkenan dgn yg dh dbeli tu..disuruh belinya lg nnt lain kali dh dkt raya.
Jakel ni kata je offer,tp die dh siap2 ‘mark-up’ dulu harganyer bru potong..jgn u’ols tk caya.At first derang just potong lbh krg dlm 20-30% je.Pastu ikut budi bicara dak sales girl tu.Bila ditanya mana yg kata smpai 70-80% off tu,katanya lg bnyak kita beli lg bnyak dpt krg atau pn hnya kain2 yg trtntu yg trpilih je.So maknanya pandai2 u’olslh nk ayat camner.Pandai ayat,barulh dpt discount.Tp kan msti cnfrm punya tak akan smpai 70-80% tu..tinggi2 pn cuma 50% je kot.

Lawatan 2
Les Copaque Studio :- 2.30ptg

Ini mmg betul2 melawat.tapi tak ambil masa yg lama.Saja bawak Aryan tengok poster Upin&Ipin yang besar tu.Siap ngan restoran GENG kepunyaan Les Copaque studio.Sempatlh Aryan bergambar..tp tk upload dlm ni pun..:) Tp Aryan punyalh suka time tu sbb dpt mengadap..

Lawatan 3
IKEA :- 3.00ptg

Dah singgah jap depan studio Upin&Ipin tu,we’ols zoom terus ke IKEA ni.Inilh tempat tujuan utama petang Jumaat tu.Stroller tu pnjam je kat IKEA.Ell tk bawak pun tuk bby Aariz.Macammana nk bawak..barang2 isi dlm keta dr kampung pun tk muat2,inikan pulak nk bawak stroller.:)
Oh ya,gambar kanan tu bukan Ell ya.:) 
Panjang tu Q dier….

Lawatan 4

i-City,Shah Alam :-10mlm

 Sebelum apa2,nk bgtau Ell tk pegi pun..hahaha buat n3 mcm pegi ekk.chit!!kredits utk niece atas gambar2 yg sangat cantik ni.Sebenarnya dri awal2 dtg SA lg dia dh bgtau yg i-city nih is a must go n see. Mulanya mmg nk pergi pn bwk bdk2..tp masa yg free masa tu niece call dh kul 10 mlm.Bleh lg nk prgi,lg pn bknnya jauh(blkg Jakel). Tp alahai,kesian pulak tengok Aariz yg dh tido lena + yg lain pn agak keletihan.Nak tinggalkn Aariz kang susah pulak org lain nk tolong handle klau nangis.Tengok2 lampu mcm ni mmg budak2 lh yg suka.Anak2 Ell yg lain pun hampir melelapkan mata n hsbn pn rasa berat nk tnggalkn bola..jd tak pelah mungkin lenkali…jadiklah stakat ni dpt cuci mata dulu tengok gamba yg niece bg copy ni.:)
Ok,jmpa lg..
JANGAN LUPA
KLIK SINI (GAMBAR)

Kisah dikolam renang~

Posted: 27/06/2010 in kids, KL
Salam u’ols..
Sambungan n3 lepas.. trpaksa Ell skip aktiviti siang yer.Masalahnye kalau nak citer pun satu gambaran langsung takde.Tapi utk ringkasan bolehlh dihuraikan disini,
1.Hubby n SIL4 gi IKEA
2.Big girls gi ice skating n tengok wayang @ Sunway
3.Ell,BIL1’s wife n kids gi swimming @ Kelab rekreasi tentera udara,Subang.
4.MIL rehat kat rumah.(sian die penat)
 Oh ya,kelab rekreasi tu BIL1 jadi membership sbb dia selalu main golf kat situ.kelab tu tak tertutup utk tentera udara je..sesiapa yg kerja gov,nk jadi member boleh je asalkan dgn bayaran tah berapa setahun Ell pun tk amik tau.hehehe.
 
Kat kelab tu ada sketsa sebenarnya..hahahah (Ell gelak dulu yer) Memula tiba, adalah sorang mummy ni bawak ank2 dier..ngam2 our kids terjun je dlm pool semua naik.Ok,bukan itu citernye.hihihi..
 (ni gambar lama Marsha time umo 4-5bln)
Macam ni,tengah seronok2 our kids berenang2,datanglah sorang pakcik cina,bersembang2 dgn ramah mesranya ngan Ell n BIL1’s wife (fasih berbahsa melayu,kira mcm kalo suruh nyanyi zapin pun boleh lah..hahaha).Siap main2 ngan Aariz.Pastu tiba pulak sorang remaja…Sangatlh ramah tamahnya tapi setiap patah2 perkataan nya tu susah sgt nk faham..(lidah cina) we’ol saspek anak pada uncle tadi tulah..sebelumnya tu,uncle tu kata dia ada 2 org ank lelaki,sorang di London n sorang lagi umo23 tahun tinggal dgn die.BIL1’s wife agak itulh ank nya.
Dan..bila dia swim,dia terjun kat pool kanak2..we’ol anggap tu masih normal lah kan..yg seram nye tu,dia cakap sensorang lh u’ols..adoyai,kesiannye..so,our kids jadi takut.Semua keluar dr pool sambil berlari2 anak.Yang tak tahan nye tu Aryan tanya kat Ell kenapa dgn owang tu (sambil menunjuk2)..:) BIL1’s wife explain kat d’ols yg dat guy sgt sunyi sbb abangnya belajar jauh,so die mcm takde kawan nk bermain n berbual.Makanya sbb terlalu taksub dgn belajar,benda tu jadi tekanan pada die.
Dalam lebih kurang 5 minit mcm tu,.remaja tu cuba nak berbual ngan uncle yg we’ol saspek ayahnya tu..tp tk dilayan…Telahan we’ol meleset sama sekali…(bukan dia punya bapak lorr) So,dia cakap jelah sensorang tk henti2.Kesiannn…Hari makin petang makin berduyun pulak yg dtg.Sib baiklh ada yg nk melayan budak tu..Yang bestnye,Dina (2nd dotter) siap bgtau other kids yg lebih kurang sebaya dgn die pasal dat guy yg ‘kureng’ tu..hahaha..ramah pulak anak ku tu yer…
Mandi punya mandi dh berjam2..BIL1 bg isyarat ‘TIME’S UP!!’.So,fahamlh we’ols..hari pun dh nk maghrib.Tapi sblm tu singgah mengisi perut kat kafe kelab tu sbb all da kids dh merengek kelaparan.AstaghfirullahAlazimm…(Ell mengucap dulu yer) yg amik order,serve arak kat org2 kapir ni semuanya org kita,melayu.Yang menambah kemusykilan,d’ols boleh selambadak minum guna gelas yg besar (siap ada cop nama air setan tu).Ell takmo bersangka buruk..mungkin air teh lemon ke atau apple,tapi kenapa mesti guna gelas tu..ish!!!
Aih,ruginya takde gambar2 kejadian…
Sebenarnya Ell dh mintak niece tranfer gambar2 aktiviti tu kat ext hard disc hubby,tp tk sempat pulak.Kalau minta emel,mesti besar pulak saiz gambar2 tu katanya..apa nak buat..memory dlm kepala jelh yer..harini niece tu bakal berangkat ke Vietnam 6hari.Take care dear Aisya…
Ok,u’ols…ada sambungan lagi eh.

JANGAN LUPA 
KLIK SINI (GAMBAR)

Dari Shah Alam~ke KLIA

Posted: 24/06/2010 in family, KL
sambungan~
Sampai di Shah Alam turunkan semua beg2 n brg2 yg tah hape2 pun ada termasuk dr kampung n dr Hulu Langat.Dah tiba rumah Shah Alam ni,boleh lah kira penyerahan secara tak rasmi ank2 sedare ni pada parents d’ols.Selesai sudah kerja sementara sebagai pengasuh.Alhamdulillah..takde apa2 yg tk diingini berlaku.Semuanya berjalan lancar.Harap2 takde lah dpt nama buruk nnt.:)
Selesai solat,Ell n hsbn beserta SIL4 n hsbn nye rushing ke KLIA sbb flight landing jam 7mlm.Tuptap2,dlm kul 8mlm bru nmpak MIL,BIL1 n his wife kluar dri balai ketibaan.

peluk sana sket,cium sini sket..sambung sembang nnt,kemudian terus solat maghrib dgn waktu yg masih berbaki bape minit je lagi.
 atuk yg keletihan nak jugak dukung dak Aariz ni utk lepaskan kerinduan..:)
Sementara tunggu semua selesai solat,yuk lepak2 ngan Aariz..hehe
Babah & Mama Aariz 
 Pastu we’ols balik semula Shah Alam,tngok2 gmbar2 n fotage yg dirakam masa kt sana dn sambung sembang puas2 sampai pagi..:)
BERSAMBUNG~
JANGAN LUPA
KLIK SINI(GAMBAR)

Di Hulu Langat~

Posted: 23/06/2010 in kids, KL
Salam…
‘Life Of LadyEll’ still not dead ya,but in coma just for 1 week.Hahaha.Aduyai u’ols..sebenarnya Ell tgh carik semangat nak mengupdate blog ni.Mekasih buat sesape yg sudi jengah sini even Ell tk de n3 pun.Mekasih SHIELA dn yg lain yg Ell perasan banyak sgt berkunjung tak putus2. 
Last n3 Ell tu sebenarnya autopublish dr rumah SIL4.Tapi adoi mak..sakitnye line internet die..tak sanggup nk tunggu.Ingatkanlah nak update se-entry-2,tp kalo tunggu lama bleh sakit jiwa raga lh u’ols..itupun Ell amik yg dh ada dlm draft je. 
Takpelah,yg penting Ell masih ada bende yg nak dicerita.Tidak lh koma yg sebenarnya yer..
Petang isnin 14 Jun 2010 tu,we’ols gerak dr Ayer Baloi,Pontian menuju ke Hulu Langat jam 4.30ptg.Setelah singgah kt rnr jejantas ayer keroh dlm stgh jam,sampai pun cantik je ngam2 sharp 8mlm.Oh ya,parents anak sedare ni turun KLIA dr umrah hari rabu..jadi we’ols saje je singgah rumah SIL4 utk d’ols berseronok2 utk 2malam.Macam biasalh,kidz kan suka swimming…bila stay kat Hulu Langat tu,mmg itulh kejenya..
Masih ingat gambar ni,KLIK SINI untuk lebih lanjut.Sebenarnya Ell takde amik gambar apapun kat umah SIL4 kali ni,sebabnya activity lebih kurang je.Melainkan guys yg turun FISHING POND nak tengok world cup kat tiwi astro sports.Cuma yg Ell ralat sket hari ke-3 kat situ,(sebelum bertolak ke Shah Alam) trlupa langsung nk snap gambar time we’ols ala2 picnic kat  kolam tepi rumah.Menunya nasi ayam madu. 
Ni Aariz yang baru terjaga dari tidur time we’ols sedang berpicnic.
Hari rabu,lebih kurang jam 4 we’ols termasuk SIL4 n fmly gerak ke Shah Alam…
TO BE CONTINUED~
Tunggu Ell nyer next n3 ya u’ols..dh kul 11setengah tgh hari ni Ell masih lum jengah dapur.kang apa plak kata MIL.

KLIK SINI (GAMBAR)

Thursday,Dec 10,2009

Lepas we’ols berkenduri daging korban di Campsite hsbn cousin tu,tiba di Shah Alam betul2 time maghrib.We’ols ni mcm langkah kanan lah gamaknyer..time tu jugak hari ‘Grand Opening’ Plaza Perabot Shah Alam.Kalau dah namanya grand opening,tentulah ada makan2 kan.Tp memandangkan we’ols ni menghormati waktu maghrib,we’ols balik lah dulu ke rumah BIL1 yg btul2 hmpir n boleh dikatakn brdepan Plaza Perabot ni.Habis siap solat semua,barulah gi terjah plaza perabot tu..
Tp sbnrnya ada tujuan lain yg membawa we’ols ke plaza perabot tu.

Haa..nampak tak kedai perabot ‘Mutiara Jati’ tu..? Satu2nya kdai wakil melayu di blok yg adalh lbih krg 16 pintu kesemuanya. 2 pintu diambilnya to be xact dn betul2 di tengah2 plaza perabut tu..nice2. Apa yg lbih mmbuat w’ols esp. hsbn Ell bangga n tmpang gmbira ialah sbnrnya ownernya ialah dia pnya kwn baik..ada 2 org (kedua2nya sepupu n mrk juga trlibat dlm hal2 bdmnton di Johor). Kira ni nk beri sokongan jugak la kn,wlaupn kebetulan cuma salah sorg kwn dia yg ada pd masa tu.

Sebenarnya di hari pertama tiba di Shah Alam hsbn dh notice yg tu kawan die punya kedai..Dia tahu yg kwn dia nk buka kdai yg ke 6 somewhere kt KL/Selangor tp tk tahu plak yg ianya btul2 hmpir kt rmh abg n akak dia. Trus dia cll kwn dia tu 2 cnfrm it wlaupn dh tahu btul pd namanya shj.Wah kmudian..habis dicanangnya pada siblings.. So,mlm tu mmg siblings yg duk area situ semua dtg tengok2 n rembat mana yg brkenan pd hrga yg tramat2 special yg kata kwnnya, hsbn Ell pn tk dpt hrga cengini..:)

)

Angle 1~

Angle 2~

Angle 3~

Bnyk lg sudut2 menarik dlm kedai perabot nih.Cukuplah tu Ell tunjuk sket2 kat u’ols..And kalau u’ols berminat nk menambah koleksi perabot jati tdk kiralh yg klasik atau moden kontemporari bolehlah gi ke showroom nya ya.Tk cukup yg di showroom..dlm album pn ada. Wlaupn ini showroom yg ke-6 yg berjaya dibuka tp ia merupakan satu2 nya dikawasan Selangor dn Kuala Lumpur. Selebihnya di sekitar Johor Bharu dan Melaka.

Ni dia. Elok rasanya u’ols camkan salah sorg owner tu eh..yg sedang menghadap kamera brada di tgh (baju kelabu gelap).kalau takde owner tu,tk dptlah harga yg mmg gila2 patut sgt tu.:) And honestly,owner ni mmg sgt mudah brtolak ansur n baik hati. Sebut je Amin..:)

Disini tempahan dn rekabentuk mengikut citarasa sndiri ada disediakn.

Gmbar diatas ialah meja contoh yg ditempah oleh BIL4. Tp dia tak mau yg ini,sbb tk menepati piawaian kehendaknya. Yg dtempahnya agak tinggi n besar sedikit.

SIL2 amik cermin dinding besar dgn bingkai yg sgt unik srta xlusive n also tv cabinet yg moden simple tp cantik.BIL1 amik cermin dinding yg sdikit kecil yg bingkainya juga sama ngan SIL2 n bbrapa brg lain.BIL4 menempah meja seperti gambarnya diatas.We’ols just amik seunit congkak siap dgn ukiran for free! hadiah buat hsbn Ell katanya..

Owh,pinggan ni?Ini kira mcm saguhati la..utk pengunjung yg membuat pembelian RM1000 keatas.

Dapat sudah barang yg dihajatkan…we’ols gi belakang Plaza perabot tu carik makan.Ada restoran baru bukak,‘Nasi Lemak cinta Sayang’.khabarnya restoran ni cawangan dr Sungai Petani,Kedah.Cinta Sayang tu nama club yg SIL1 pernah join masa she n family menetap kat sana sblm berpindah ke Jakarta.Tp kan,…we’ols tk mkn kat situ pun..hahaha perut dh keras lh u’ols,we’ols mkn yong tau fu je kat sebelah restoran Nasi Lemak tu.

We’ols balik rumah dgn hati yg senang,dan dgn perut yang kenyang…:)Bawah ni Ell sediakan sedikit info mengenai syarikat perabot ‘Mutiara Jati’.

Info Syarikat Mutiara Jati:-

Syarikat ini dimiliki oleh 2 orang anak muda yg berjiwa kental dan berusaha gigih iaitu Hairunnazri Mohd Aras dan Mohd Husni Mohd Rusad.Kedua2 mereka berasal dari Pontian,Johor.Sebagai seorang melayu,Ell n hsbn pun turut tumpang berbangga dengan kejayaan anak melayu.Syabas !

Ok,perabot Mutiara Jati menawarkan kualiti dan hasil kraftangan yg bermutu tinggi yg diimport terus dari kilang di Japara,Indonesia.Harga yg ditawarkan adalah yg terbaik dan berpatutan,malah tiada syarikat perabot lain yg boleh menandingi harga hebat ini.Jenis2 ukiran dan rekaan yg halus juga telah dipilih oleh pemilik syarikat sendiri bg menepati kehendak para pelanggan.Bagi yg ingin membuat tempahan juga diterima.Yang paling menarik,anda juga boleh membuat pembayaran secara ansuran.

Nama : Hairunazri Mohd Aras

Umur : 34 Tahun

Kelulusan : Philadelphia University, USA Majoring In Textile Engineering

Nama : Mohd Husni Mohd Rusad

Umur : 32 Tahun

Kelulusan : Universiti Malaya, Kuala Lumpur

*Dgr cite dr hsbn Ell spt yg dbritau kmudian oleh kwnnya, sales at that opening day tu aje mncecah hmpir RM 100K. Thniah n syabas.

*Iklan n promosi Mutiara Jati selalu keudara di Sinar FM n paper2 trtntu.

26th Nov 09~Petrosains

Posted: 07/12/2009 in family, KL, klcc, petrosains
Monday,Dec 7,2009
Sehari sebelum Raya Haji tu hari WUKUF kan u’ols..So sesiapa yg rasa2 dh baligh dn suci tu digalakkan berpuasa..:)Kebetulan sama pulak dgn hari jadi Aryan tahun ni..We’ols tk plan nk sambut dgn bertiup lilin tu semua pd hari tu..sbb PUASA.Tp we’ols dh plan awal nk bawak all da kids gi PETROSAINS.Ok lah nk meraikan hari jadi budak 2thn tu kasi seronok..
Sebelum meninggalkan umah SIL4 (sbb lps gi petrosains terus ke Shah Alam umah BIL1) bg lh anak2 Ell mandi kolam tu puas2…Sementara hsbn Ell sibuk packing barang2 n susun dlm kete.
We’ols gerak dr rumah jam 12tgh hari .Tp sebelum tu kids dh bg mkn siap2 takut kelaparan.

Sebelum gerak,bergambar dulu depan umah SIL4.(Abah,Mak,Ell & MIL)

Kids jgn lupa..nk jugak gambar

Elok je we’ols sampai situ,masuk waktu zohor.We’ols mengerjakan solat dulu..

Lps solat,sementara menunggu MIL n SIL4 yg masih dlm masjid..bg lh chance for d kids main2 kat playground..kemain syok lg derang.

Me hsbn n Aryan yg dlm perjalann menuju ke KLCC.Singgah sebentar menenangkan fikiran dibawah pohon rambu ramba n dipadang rumput yg berlatar belakangkan pancuran air..:)

Haa…nk dekat dah.penat jugak menapak nih.Nmpk tk jam kat tower tu..kul 1.45pm.Panas terik,matahari mencacak atas kepala..sib baik ada pokok2..sejuk sket.

Sampai pun…tempat tujuan PETROSAINS ,tingkat 4,Suria KLCC.


Hangat membuat perbincangan..:)

Sila klik utk lihat rates yg ditetapkan.

Antara permainan muzik dlm station “MUZIKA”.Bnyk lg yg lain yg best2.Mesti rasa kesal kalau tk try.:)

Best buddy.rehat jap hilangkan penat….

Dah habis explore semua peralatan yg ada dlm MUZIKA section tu,we’ols keluar semula utk pergi ke section lain yg katanya lebih menarik.

Perjalanan Sekilas Masa.We’ols kena masuk melalui pintu ni utk memulakan perjalanan..

While waitin’ .. SIL4 with her dotters

SIL4 ni umur dier 41thn, gap antara she n hsbn Ell 10 tawon.Sah2 ingat she is da bongsu 1,semua panggil dia usu.Alih2 lps beberapa thn MIL bela ank angkat(ank kakak ipar) beranak plak hsbn Ell.Then menyusul plak lg sorang 3thn kemudian..adik bongsu kpd hsbn.Dr 6org ank MIL ni,bertambah 9org(trmasuk yg diangkat).Tu la org kata bela angkat ni bawak rezeki.Tp kuasa Allah jugak..

Ok enuf!Sambung citer kat PETROSAINS.

Tepi laluan menuju pintu masuk ke “Perjalanan Sekilas Masa” tu ada deko air terjun cermin.cantik gak..ada lh beberapa ekor ikan.

Ni lah dier bendanya yg ditunggu2..naik gondola yg bergerak atas rail ni menuju ke sebuah lg station.Journey is begin…Syok la sbb benda ni bergerak berpusing kekiri kekanan,mendongak & menjunam sambil boleh menghayati visual yg dipaparkan.

Dgn gondola td we’ols diturunkan disalah satu section..lupa apa namanya.Mcm2 benda dh we’ols tengok..gambar atas ni agak menarik perhatian Ell.U’ols letak je muka kat skrin yg disediakan,pastu muka u’ols akan terpampang dlm helmet die tu.Bleh feel jap konon2 mcm angkasawan..:P

Marsha plak ala2 pakar arkeologi.:)

Habis menjelajah ke ruangan SPACE,we’ols melalui pulak DINO TREK.Masuk2 je we’ols disambut dgn sekor T-Rex yg pandai nge’rap’. hahaha…lawak sungguh.Aryan tk lepas2 pandang T-Rex tu sampai trbawak2 dlm tido.:)

Disetiap dinding keliling DINO TREK pelbagai artikel dn info yg disediakan.boleh tambah pengetahuan..Bukan kat situ je..asal ada dinding ada lh infonyer..
Lepas ni,we’ols semua akan menaiki simulator helikopter .Malangnya Ell tk dpt merasa cammana naik benda tu sbb perempuan mengandung tk dibenarkan. Gegaran/goyangan agak kuat katanya.

Sementara menunggu giliran,ada disediakan tempat budak2 ni main.So,tdk lh bosan menunggu..lama jugaklah lebih kurang stgh jam-45minit.Kalau nk tidur pun puas jugak..maklumla dh letih berjalan.

Inilah yg dikatakan simulator helikopter tu..Bg Ell yg tk boleh naik ni,Ell masuk lalu pintu lain yg terus ke luar bhgn belakang benda ni.D’ols terus masuk ke pintu helikopter tu. Seronok katanya..rasa mcm betul naik helikopter.

Kalau tk silap Ell ini section terakhir sebelum journey dlm PETROSAINS ni berakhir.Ni gambar pelantar minyak k.Segala mcm aktiviti yg dilakukan diatas pelantar ditunjukkan contohnya disini..mcm real…siap tunjuk tempat kediaman para pekerja pelantar.
Percaya atau tak,nk habis round satu PETROSAINS ni mengambil masa antara 3-4 jam.Kalau betul2 main game/alatan dn baca bhn kat situ,mesti lg lama.We’ols masuk kul 2pm keluar kul 5.30pm (antara yg terakhir keluar,sbb dh nk tutup)Itupun ada beberapa section yg last2 we’ols skip.Dalam Petrosains ni,macam2 bahagian sebenarnya yg ada.Tp Ell letak gambar ni sket2 jelah ye..
Sib baik ada bekalan kudap-kudapan.Keluar je pintu Petrosains tu semua anak2 merengek kelaparan.kesian..tk puasa pun dh mcm puasa.Yelah,kat dlm tu tk terasa kelaparannya.Memandangkan we’ol sefamily terpaksa mengejar masa berbuka di Shah Alam(umah BIL1),we’ols terus berdesup ke parking lot n gerak ke Shah Alam.SIL4 mintak izin balik kerumahnya di Hulu langat n we’ols terpaksa pulak meredah jam yg sgt hebat tuh.Biasalah KL kan..
Pendek kata,Petrosains mmg BEST! rugi kalau tk pergi lebih2 lagi kalau ada anak2..