Archive for the ‘kids’ Category

>Cuti CNY~

Posted: 07/02/2011 in family, gathering, kids

>

Hai hai hai….
Panjang cuti ya u’ols..seronok?Ramai yg Ell perasan ambik kesempatan pergi melancong pada cuti panjang ni.Tak kiralah dalam negara atau luar negara.Budget lebih boleh seberang laut kan.Ell tak kemana pun u’ols…sebab BIL1 n fmly balik kampung plus MIL kene masak briyani n lauk ayam untuk open house manager kepada En.husband saya. 🙂 Tapi ada xtvt we’ols..bukan duk melangut je kat rumah.
Ok,sebenarnya hari isnin n selasa kids masih sekolah,untuk sekolah agama.Maklumlah,mana ada pelajar or cikgu cina kan.Makanya hari rabu baru start cuti.Petang rabu BIL1 n fmly tiba tapi sebelum tu Ell ngan MIL ni kencang jugak ah masak gulai asam pedas ikan sembilang yg fresh.If u’ols pandai makan,mesti u’ols trliur niyh.Tu sebenarnya gulai wajib kalau anak2 MIL balik kampung.Ok,enough lh ye.(sori no gulai pic) 
Hari khamis we’ols dah plan nak bawak kids gi horse riding sebelah petang lepas balik dari open house.We’ols pun 1st time nak gi situ.Exited kemain lagik.Untuk pengetahuan,tempat riding horse tu tak jauh dari tempat we’ols..tu yg macam tergedik2 je.weather pun hari tu just nice..tk berapa nk panas,mendung nk hujan pn bukan..sedang2 je.
Tempat ni dalam daerah Pontian,kawasan kampung.
~PT.Wak Rabu~
Ok,we’ols dah sampai…kids sangat teruja!:)
 Pintu gerbang yg menyambut kedatangan we’ols..
Ok,meh2 explore apa ada kat dalam.Tapi sebelum tu Ell nak nasihatkan supaya jangan termuntah plak dengan n3 yang melampau banyak gambo ni ye.Ni pun dah edit…ngee..
Antara facilities..
Antara  horses pictures
Ni semua horses yg sangat suman (baik2)
 Tapi jangan yg sekor ni.Orang lain tak boleh tegur sebarang,nk meradang je.Nampak tu ada caution..Tak padan kecik okeh.Ada sejarah sebelum ni ada kids yg pernah kene gigit perut lah,mulutlah..huhu danger!
Kardo baru balik jalan2..:)

Mari beramah mesra bersama Kardo

Da kids..

with Kardo

background Bilal…bleh amik pic dr jauh je…

proses hancurkan rumput utk mknn ostrich.

 
Memandangkan baru lepas musim hujan,xtvt horse riding trpaksa break dulu sebabb struktur tanah yg lembik.Kang trbenam kaki horse tu susah plak…sapa nk jawab…So,we’ols bersembang jelah dgn staffs yg ada…Macam2lh yg diborakkn…n tumpang bangga owner this farm is bangsa melayu dan yg penting,anak jati Pontian.Mesti bnyak duit tu…imagine sekor2 horse yg dibawa masuk kosnya lebih kurang RM70k…pergh! nk maintain lg,maintain tmpt,gaji pekerjalh, lain2 lglh..

Meh snap pic sana sini..:)

siap ada signboard petikan surah lagi

“And (He created) horses , mules and donkeys for you to ride them, and as an adornment. And He created (other) things of which you no knowledge” surah 16 An-Nahl

ATV riding pun ada..

 relaxing view….

Ok,alls..buat masa ni tak dapat jumpa boss lagi n tak tnya pn berapa kos utk horse riding,penginapan or pakej lain yg disediakn.But surely we’ll be back soon…promise!! 🙂

 Contest anjuran Mrs.Simplycity

Untuk terma dan syarat sila ke link beliau 

Hadiah-hadiah lumayan yang bakal dimenangi oleh pemenang 
grand prize : sepasang baju raya casual jenama PONEY beserta duit raya sebanyak RM50
1st runner up : sepasang baju raya casual jenama PONEY beserta duit raya sebanyak RM30
2nd runner up : duit raya sebanyak RM30

“MARILAH KITA MENGIMBAU KEMBALI SAAT- SAAT MEREKA KETIKA BAYI”

Penyertaan Pertama

nama : Marshalina Manisha Binti Aminulrashid
tarikh lahir : 24/7/2001
berat semasa lahir : 3.4kg
umur ketika gambar diambil : 5 hari
nama ibu : Ellymaswati  Mohd Zan
email : lady.ell@hotmail.com
cerita disebalik gambar : buah cinta antara Ell & Suami yang pertama.masih tak percaya dalam usia semuda  Ell 20tahun dan suami 23tahun dah menimang cahayamata.Sebaknya rasa..
Penyertaan Kedua
nama : Aryan Iskandar Bin Aminulrashid
tarikh lahir : 26/11/2007
berat semasa lahir : 3.6kg
umur ketika gambar diambil :  3 hari
nama ibu : Ellymaswati  Mohd Zan
email : lady.ell@hotmail.com
cerita disebalik gambar : anak ke-3 tetapi lelaki yang pertama.Suami Ell tak dapat menahan rasa gembiranya dia sehinggakan menangis berjurai2 airmata.Syahdunya disaat itu..
Penyertaan ketiga
nama : Aariz Arslan Bin Aminulrashid
tarikh lahir : 26/1/2010
berat semasa lahir : 3kg
umur ketika gambar diambil :  3 jam selepas dilahirkan
nama ibu : Ellymaswati  Mohd Zan
email : lady.ell@hotmail.com
cerita disebalik gambar : putera bongsu ni sangat menyenangkan sehingga kan nak melahirkan pun macam tak terasa.pergi hospital bukaan ‘almost’ dan …(kisahnya DISINI

Dengan lafaz bismillah,Ell menyerahkan penyertaan ini kepada penganjur contest.terima kasih.Lafaz Alhamdulilah akan menyusul kemudian sekiranya salah seorang peserta dari blog ini akan menang .hihihi…
 
Jom u’ols join reramai sebab hadiah agak lumayan dan bukan anak sendiri juga adalah dibenarkan.

Kisah dikolam renang~

Posted: 27/06/2010 in kids, KL
Salam u’ols..
Sambungan n3 lepas.. trpaksa Ell skip aktiviti siang yer.Masalahnye kalau nak citer pun satu gambaran langsung takde.Tapi utk ringkasan bolehlh dihuraikan disini,
1.Hubby n SIL4 gi IKEA
2.Big girls gi ice skating n tengok wayang @ Sunway
3.Ell,BIL1’s wife n kids gi swimming @ Kelab rekreasi tentera udara,Subang.
4.MIL rehat kat rumah.(sian die penat)
 Oh ya,kelab rekreasi tu BIL1 jadi membership sbb dia selalu main golf kat situ.kelab tu tak tertutup utk tentera udara je..sesiapa yg kerja gov,nk jadi member boleh je asalkan dgn bayaran tah berapa setahun Ell pun tk amik tau.hehehe.
 
Kat kelab tu ada sketsa sebenarnya..hahahah (Ell gelak dulu yer) Memula tiba, adalah sorang mummy ni bawak ank2 dier..ngam2 our kids terjun je dlm pool semua naik.Ok,bukan itu citernye.hihihi..
 (ni gambar lama Marsha time umo 4-5bln)
Macam ni,tengah seronok2 our kids berenang2,datanglah sorang pakcik cina,bersembang2 dgn ramah mesranya ngan Ell n BIL1’s wife (fasih berbahsa melayu,kira mcm kalo suruh nyanyi zapin pun boleh lah..hahaha).Siap main2 ngan Aariz.Pastu tiba pulak sorang remaja…Sangatlh ramah tamahnya tapi setiap patah2 perkataan nya tu susah sgt nk faham..(lidah cina) we’ol saspek anak pada uncle tadi tulah..sebelumnya tu,uncle tu kata dia ada 2 org ank lelaki,sorang di London n sorang lagi umo23 tahun tinggal dgn die.BIL1’s wife agak itulh ank nya.
Dan..bila dia swim,dia terjun kat pool kanak2..we’ol anggap tu masih normal lah kan..yg seram nye tu,dia cakap sensorang lh u’ols..adoyai,kesiannye..so,our kids jadi takut.Semua keluar dr pool sambil berlari2 anak.Yang tak tahan nye tu Aryan tanya kat Ell kenapa dgn owang tu (sambil menunjuk2)..:) BIL1’s wife explain kat d’ols yg dat guy sgt sunyi sbb abangnya belajar jauh,so die mcm takde kawan nk bermain n berbual.Makanya sbb terlalu taksub dgn belajar,benda tu jadi tekanan pada die.
Dalam lebih kurang 5 minit mcm tu,.remaja tu cuba nak berbual ngan uncle yg we’ol saspek ayahnya tu..tp tk dilayan…Telahan we’ol meleset sama sekali…(bukan dia punya bapak lorr) So,dia cakap jelah sensorang tk henti2.Kesiannn…Hari makin petang makin berduyun pulak yg dtg.Sib baiklh ada yg nk melayan budak tu..Yang bestnye,Dina (2nd dotter) siap bgtau other kids yg lebih kurang sebaya dgn die pasal dat guy yg ‘kureng’ tu..hahaha..ramah pulak anak ku tu yer…
Mandi punya mandi dh berjam2..BIL1 bg isyarat ‘TIME’S UP!!’.So,fahamlh we’ols..hari pun dh nk maghrib.Tapi sblm tu singgah mengisi perut kat kafe kelab tu sbb all da kids dh merengek kelaparan.AstaghfirullahAlazimm…(Ell mengucap dulu yer) yg amik order,serve arak kat org2 kapir ni semuanya org kita,melayu.Yang menambah kemusykilan,d’ols boleh selambadak minum guna gelas yg besar (siap ada cop nama air setan tu).Ell takmo bersangka buruk..mungkin air teh lemon ke atau apple,tapi kenapa mesti guna gelas tu..ish!!!
Aih,ruginya takde gambar2 kejadian…
Sebenarnya Ell dh mintak niece tranfer gambar2 aktiviti tu kat ext hard disc hubby,tp tk sempat pulak.Kalau minta emel,mesti besar pulak saiz gambar2 tu katanya..apa nak buat..memory dlm kepala jelh yer..harini niece tu bakal berangkat ke Vietnam 6hari.Take care dear Aisya…
Ok,u’ols…ada sambungan lagi eh.

JANGAN LUPA 
KLIK SINI (GAMBAR)

Di Hulu Langat~

Posted: 23/06/2010 in kids, KL
Salam…
‘Life Of LadyEll’ still not dead ya,but in coma just for 1 week.Hahaha.Aduyai u’ols..sebenarnya Ell tgh carik semangat nak mengupdate blog ni.Mekasih buat sesape yg sudi jengah sini even Ell tk de n3 pun.Mekasih SHIELA dn yg lain yg Ell perasan banyak sgt berkunjung tak putus2. 
Last n3 Ell tu sebenarnya autopublish dr rumah SIL4.Tapi adoi mak..sakitnye line internet die..tak sanggup nk tunggu.Ingatkanlah nak update se-entry-2,tp kalo tunggu lama bleh sakit jiwa raga lh u’ols..itupun Ell amik yg dh ada dlm draft je. 
Takpelah,yg penting Ell masih ada bende yg nak dicerita.Tidak lh koma yg sebenarnya yer..
Petang isnin 14 Jun 2010 tu,we’ols gerak dr Ayer Baloi,Pontian menuju ke Hulu Langat jam 4.30ptg.Setelah singgah kt rnr jejantas ayer keroh dlm stgh jam,sampai pun cantik je ngam2 sharp 8mlm.Oh ya,parents anak sedare ni turun KLIA dr umrah hari rabu..jadi we’ols saje je singgah rumah SIL4 utk d’ols berseronok2 utk 2malam.Macam biasalh,kidz kan suka swimming…bila stay kat Hulu Langat tu,mmg itulh kejenya..
Masih ingat gambar ni,KLIK SINI untuk lebih lanjut.Sebenarnya Ell takde amik gambar apapun kat umah SIL4 kali ni,sebabnya activity lebih kurang je.Melainkan guys yg turun FISHING POND nak tengok world cup kat tiwi astro sports.Cuma yg Ell ralat sket hari ke-3 kat situ,(sebelum bertolak ke Shah Alam) trlupa langsung nk snap gambar time we’ols ala2 picnic kat  kolam tepi rumah.Menunya nasi ayam madu. 
Ni Aariz yang baru terjaga dari tidur time we’ols sedang berpicnic.
Hari rabu,lebih kurang jam 4 we’ols termasuk SIL4 n fmly gerak ke Shah Alam…
TO BE CONTINUED~
Tunggu Ell nyer next n3 ya u’ols..dh kul 11setengah tgh hari ni Ell masih lum jengah dapur.kang apa plak kata MIL.

KLIK SINI (GAMBAR)

Gi jalan pun tido.

Posted: 08/06/2010 in kids
Hai alls..
Dalam cuti sekolah ni kan,Ell n hsbn kena tengok2kn anak2 sedare yg parent d’ols gi umrah dgn MIL.So,d’ols ni dihantar balik kekampung utk diamanahkan pd we’ol suami istri ni.Dan untuk menambah stok keperluan d’ols,hsbn bawak d’ols gi TESCO Kulai yg perjalann nya dr Ayer Baloi lebih kurang 20minit melalui highway.
Tapi bila sampai,tengok je lah si Aryan ni.Belum kemana2 pun dia dh terlelap dulu.
 sedap je dia tido ni ha.tambah pulak duk kat sebelah fridge,sejuk je kan rasa..:)
 org lain siap bergambo lagi dgn die yg tido tu..tak sedar jugak..ish2,lena betul die tido..

beberapa ketika memilih barang2..
Aryan tetap jugak tido..
Dan masih lagi tido..

Ni gambar masa menghala pergi.Mmg nmpk sangat muka Aryan dh mula ngantuk dr awal.
Tapi lps tu bila nk balik, segar pulak biji mata dier.
JANGAN LUPA 
KLIK SINI(GAMBAR)

Ada show ape nih? (klip)

Posted: 13/05/2010 in kids

Salam alls…

Ingat tak posting Ell pasal Aryan yang bikin kecoh tu..alah,yang terkunci kat bilik mandi tu…Haa..kalau u’ols nak tau apa dier buat kat bilik mandi tu lelama,sampai berejam pun die tahan..inilh pe’el die..
Tengok klip bawah ni..

*pause/stop playlist side bar..
Dengar tu,die buat show nyanyi kat dlm…tah bape org penyanyi die panggil.:)
dan disebabkan klip ini telah ditapis oleh pihak yg bertanggungjawab..maka klip itu tak dapat diteruskan.Tapi,pihak rakaman merayu untuk melancarkan klip tanpa gambar..:D

So u’ols,dengar jelah suara nyanyian penyanyi2 undangan dak Aryan..:) Taylor swift ader,miley cyrus ader,lady gaga pun ader…jgn tak caye..hahaha lady gaga ke lady mama..ape2lah!

Ok,dah2 ler tu..mamanya nak masak.Leka melayan budak2 camni…

*posting rengkas utk hari ni..kata org,jgn takde..:)

Terharu Ell bila ank2 dah besar n susah2 nak wish ‘happy mother’s day’ pastu cuba nak buat some artwork.Yang si Marsha siap buat kad,n Dina bagi flower yg dihadiahkan dr cikgu dier.Lepas tu time bg kad tu suruh mama nyer ni baca then d’ol 3 beradik nyanyikan lagu..something yang Ell rasa ‘owh..sooo sweet’.Aryan? ikut kan aje.:)


Alahai…anak2 mama ni sungguh2 nak happy kan mama.Siap sempat bertengkar bila Aryan dah pecah rahsia dgn bagi flower tu kat mama dulu..tersenyum2 Ell time tu,tp masih buat2 tk tau.Memang Marsha dh plan katanya nak bg sama2.Walaupun hasilnya tak seberapa,tp Ell hargailah sgt2 usaha keras d’ol tu nak bg
‘sesuatu’ kat mamanya ni.
Yg babah dia pulak rupanya mmg dh tau dri awal2. Sbb tu dia tk buat/belikn apa utk kita kaum ibu ni. Wlaupn dia dh tau,tp dia tk tau mana rupa bnda yg anak2 dia buat utk mama n atok dia. Ell tk kisahlh..tp apa yg Ell nmpak rupa2nya lps tu dia lg feeling dri Ell bila dia tengok n baca sndiri apa yg anak2 dia ni buat,trsenyum memanjang tp mata brgelinang.
 U’ols tengok sentence ni bukti d’ol beriya2 nak nyanyi:-
Marsha pegang lyric sambil nyanyi dgn Dina.Aryan pulak buat echo n huming je..biasalh backup singer..:)

♪                 ♫

You are my mom, my only mom
♫  You make me happy everyday
I hope you know mom, how much I love you ♪
So please don’t, take my mom away.

(tune:you are my sunshine)

pastu d’ol nyanyi lagi.ingat dah habis..

♫ ♪
happy mother’s day to mom ♪
♫ happy mother’s day to mom
happy mother’s day..happy mother’s day to mom ♫

(tune:happy birthday to you)

Kalau lah Ell dapat record time tu….tentu seronok buat kenangan.:) Tp Ell rasa mcm sekelip mata je.Budak2 biasalah kan semuanya nak berebut.:)Apa2 pun anak2 nilah yang buat Ell rasa happy.d’ol antara bahagian hidup Ell yang membuatkn Ell rasa sangatttt..bahagia..:)
*Bunga tu Marsha beli dkt sekolah dia mnggu lps yg djual khas utk hri ibu.
*Wlaupn ayatnya ada yg brsepah,tp niatnya tu sudah cukup utk mmbuatkn kita trsentuh hati.