Archive for the ‘food’ Category

>Rasanya luar biasa,tapi sedap!!

Posted: 10/12/2010 in food

>

Assalamualaikum…
U’ols ada terfikir kelain ke…haip..tk elok tu ya.Ni nak citer pasal mkn je.Pasal kuih ni haa..yg u’ols pun tak boleh terfikirkan rasa daun limau purut pada kuih.Orang Indonesia ni mknnn dia mmg lain mcm sket tradisonalnye…tapi sedap tau.U’ols sila setuju jugak yer…
Kuih ni namanya bika ambon.Bika tu ell dpt agak2 bingka kot..tp kalau ambon tu betul2 takde idea apakah die.Katanya kuih bika ni terkenal jugaklah lebih2 lagi di Medan,Indonesia.Atau hanya di Medan je yg ada ..tak Ell pastikan.
Ni pun MIL beli di domestic airport,Medan.

MIL kata ada 2 kaler, kuning dan hijau.Yg ini dah sah2 u’ols nmpk kaler hijau kan..sahabat2 Ell tak ada yg rabun warna kan.Yang rasa kuning pun sedap kata my MIL.Yang hijau ada jugak perisa pandan..tp yg ini rasanya mcm daun limau purut sket.tapi Enak banget dehh!!! Sejujurnya sekali rasa terus terpikat menyentap jiwa..Dan,bukan tanpa sedar..tp dgn kesedaran Ell yg paling banyak mkn….heheh.

Rupa dia mengingatkan Ell mcm kek gula hangus,berlubang2 mcm honeycomb.

If u’ols ada ke Medan,Indonesia jgn lupa belikan kuih ni sbg ole2 utk kwn2.katanya kalau lebih 4 hari rasanya mungkin keras sket.tapi rasanya masih asli sedap…:)

 

Advertisements

>Terlanggar Pantang~

Posted: 09/11/2010 in food

>

Aduih,dugaan apakah ini? Disaat tengah berseronok dengan diet terpaksa aku mencurangi disebabkan briyani kambing ibu mertuaku ini.Aduh2 tak bleh tahan terpaksa jugak jamah sesudu sejam sebab tak boleh tahan setakat mencium bau wangi nasi briyani itu…
Mata ku ,hidungku dah digoda dengan aroma nasi briyani ni.U’ols bleh tahan tak?
Meh kasik closeup sket..Dengan nasi yang “ermm panjangnyerrr nasik2 tu” tu membuatkan hidung terjungkit2 menghidu bau.
Fresh from da periuk..briyani kambing made by MIL.Tapi kalo tak yah kambing ni pun tak per…
Nasi ni yang sangat memanggil2..maklumlah dh berapa hari tk menjamah nasi…
Hancur diet yg kononnya berkobar2 mcm kene bakar..Lepas ni nak sambung diet ke..nak start all over balik ekk.Tak pun tak diet lagi boleh? ๐Ÿ˜€
Tak per2 minum air limau nipis bnyk2..:)
Nilah die nyer..MIL ni rajin na memasak…tak tau ke ank menantu die ni tgh diet..ewah,menyalah mertua pulak..MIL ni masak briyani ni sbb dia dgn mak Ell nk terbang ke Jakarta u’ols..nk bawak bekal ke KL katanya…tinggalkan lh sket untuk org2 yg tinggal ni.:)
Sebelum terbang tu tido semalam kt rumah cucunya di Bandar Tun Hussien Onn.Alih2 kene postponed pulak la 2-3mlm…Airport Jakarta terpaksa tutup sbb jerebu dh melitupi seluruh kawasan airport dek kerana debu gunung merapi yg meletus tu.Tido pulak kat rumah anaknya di Shah Alam 2mlm…
Alhamdulillah,penerbangan berjaya diteruskan semalam pd pukul 5.30 ptg dn selamat sampai di Jakarta lebih kurang 8mlm..MIL ke Jakarta atas tujuan berkunjung ke rumah anak sulongnya (sekali harunglh tu melancong)yg dh hampir 6 thn menetap kat sana.Bonda ku pun tk lepaskn peluang..org dh offer..:) Anak sedare MIL dgn suaminya pun nk ikut sama.Jadi mereka ber4 berseronoklh disana selama 8hari yer…:)

>Murtabak Popia

Posted: 12/08/2010 in food, murtabak popia, recipe

>

Bismillah…
Resepi ni selalu untuk minum petang atau sarapan pagi,apa kata lepas ni boleh terai untuk menu sahur pula memandangkn kita dibulan puasa.
Bahan2:-
tuna dlm tin(ambil isi)/ayam cincang/daging cincang
2biji cili merah(hiris halus)
1biji bawang besar (dicincang dadu)
1 biji telur
sedikit garam
1 sudu serbuk kari
kulit popia
sebiji kentang(didadu)
minyak masak untuk menggoreng
Cara:-
1.panaskan minyak,tumis bawang besar cincang,cili merah cincang bersama ayam/daging/tuna
2.letak sesudu serbuk kari dan garam secukup rasa
3.tutup api dan pecahkan sebiji telur.
4.Bentang kulit popia dan bubuh inti diatas kulit popia 
5.bungkus segi empat seperti murtabak.Tapi bertemu bucu
6.panaskan sedikit minyak pada kuali leper(non-stick)
7.goreng bungkusan popia diatas api perlahan sehingga keemasan.balikkan untuk masak bahagian atas pula.
6.Hidang bersama sos cili.
Ok,agak2 masa mcm tak cukup utk sediakn bende yg remeh2 ni kan..Ell cadangkan sblm masuk tido tu siap2 kn bahan dn bungkus membungkus tu..kendian simpan dlm fridge.Bangun sahur tu goreng n mkn panas2.
SELAMAT BERBUKA PUASA 
UNTUK HARI INI
DAN SELAMAT BERSAHUR 
UNTUK HARI ESOK

Sagun Kelapa~

Posted: 14/04/2010 in food, recipe, sagun kelapa

Hai alls…
U’ols pernah tak makan sagun.Arini tak de mende Ell nak citer,kita citer pasal sagun lah eh.Sebenarnya Ell tak de lah suka sangat ngan makanan yang namanya sagun kelapa ni..buat tersedak je kalau salah hemat.Tapi nape tah time kecik2 dulu suka na ngan bende nih.Agaknya sebab rasanya yang lemak2 manis tu kot.Maklumlah kelapa kisar bakar kan.Tambah pulak ngan gula n tepung beras tu.Owh,lagi satu Ell rasa mungkin kalernye yang menarik sangat yg rasa macam memanggil-manggil je kita suh makan..:) Yang pasti,kalau makan sagun ni tolong lh jgn bnyk sangat bercakap.kang tak pasal2 tersembur…
Ni ha ,sagun ni adik MIL beli dr Muo(muar).Cantik pulak die susun berkaler2 cenggitu dlm plastik eskrim malaysia.
Yang ni we’ol beli masa gi Terengganu aritu.balutnye lain pesen pulak.Die gulung je dlm kertas A4  then die lilit ngan kertas kaler2 tu pulak.
Sebenarnya senang je resepi mende ni ekk.Cuma tak koser je nak membuatnye,lagipun tak mengenyangkan pun…:)
Ni Ell mintak resepi kat mak Ell.Dier pun reti jugak buat rupenyer. 

  

Bahan yang mesti ada 
kelapa parut putih
tepung beras
Gula halus/kastor (ikut suka manisnya)
garam 
daun pandan(untuk bau)
pewarna(kalau suka)

Cara membuatnya: 
1. Kacau kelapa parut dlm kuali atas api perlahan sampai pucat kaler dier
2. Masukkan tepung beras, daun pandan dan kacau 15-20 min lagi sampai campuran jadi kering, wangi, peroi dan rangup. Bubuh pewarna dan gaul sampai rata
3.Tuang ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
4. Boleh digaul terus dengan gula dan disajikan.
Ok u’ols kalau ada sesapa yang serius sangat nak buat sagun ni sukatannya main bedal je ekk.Agak2lh ikut piawaian tekak sendiri…:)

An Evening @ Mandella

Posted: 04/01/2010 in family, food, gathering

Monday,Jan 4,2010

Penggal persekolahan dah start,makin bz lh nmpk nya parents semua kan..selamat mengajar dan mendidik kpd para cikgu2.Ell beruntung jugak,sbb hal ank2 ni semua hsbn yg uruskan.Ell cuma sediakan pakaian, sarapan n bekal ank2 kesekolah je.Seronok tengok ank2 ni exited nk gi sekolah.Kadang2 parents ni lagi kelam kabut dr ank2..:) Mudah2an hati ank2 kita tenang dan lapang menerima pelajaran.
Ada antara u’ols yg tau, Ell kan berhajat nk mkn seafood..k Ell nk share dgn u’ols, Nak dijadikn cerita kebetulan hari jumaat BIL4 n his wife ada balik kampung,we’ols nk meraikan his 1st wedding anniversary(26th Dec).So,semalam d’ols tunaikan lh hajat Ell ni.Yang ngengada tu pulak tempat yg nk pekena seafood tu adalah satu2nya tempat yg Ell hajatkan.Tak mau dh tempat lain,melainkan restoran ni saje. ๐Ÿ˜€
Walaupun jauh nun diceruk kampung,Ell tak dulik..Ell nak jugak.Bukannya apa,dulu sekali Ell n hsbn pernah mkn kat situ dgn kwn2 badminton team hsbn,so mmg teringat2 je tambah pulak ada sekali time Ell gi klinik, misi kat klinik tu asyik sebut2 je.aish,mana bleh tahan..itu dh menggugat nafsu mkn Ell tu. ๐Ÿ˜€

Lokasi:
Mandella Seafood,Tanjung Bin,Pontian Johor.
On the way ke Kukup kat Tg Bin Area. be aware of Mandela Seafood signboard,kaler kuning,sebelah kiri jalan. Jangan tanya Ell mcmana derang leh came-up dgn nama Mandella ni. Apa pn perjalanan dr main road nk msuk ke restoran boleh dikatakan mencabar especially kalau u’ols datang pada waktu malam.tengok jelah gambar yg Ell tunjuk kat atas ni. Last time Ell dtg sini pd wktu mlm. Masa tu Ell trtnya2 mana jugalh dlm gelap ni nk gi cari mkn jauh2 ceruk kg/hutan.Tp bila sampai je tpt tu…fuh..mmg betul2 tk sia2 dtg dari jauh. Lps tu dgn mknn dia yg tramat lazat mmg tdk mengecewakan sesiapa yg dtg. Serious..

Dah sampai…dlm hati Ell ni,ermmm nk melantak puas2.:)

U’ols boleh amik phone no ni utk membuat sebarang tempahan,coz kalau u’ols plan nk kesini waktu malam..biasanya fully booked.Walaupun we’ols dtg waktu petang,tp dh siap tempah meja awal2.

While waitin’..

Hehehe..muka dak Aryan ngan spec kakak dier.Owh,itu mama2 nyau dh jadik sahabat dak Aryan ye..

Tadaaa..menu pertama yg sampai kemeja we’ols.memandangkan nasi pun lum ada,we’ols meratah dulu cicah ngan sos.krup krap2(sila meleleh ya..)
Sotong goreng tepung (large) : RM18

Sayur kailan goreng belacan:RM8

Their famous dish..TomYam! We’ols order large portion of TomYam udang.Ada mcm2 jenis tomyam tau.Alamak aih..udang dier kemain bnyk..tk hbis2,selak2 ada-selak2 ada. Ell rasa brkilo udang besar agaknya dibubuh dlm tu.Maknanya penuh udang sesaje lh ye. Set nih anggaran utk 7-8 org mkn.

TomYam Udang (Large) : RM30

3 menu ni yg sampai dulu..u’ols tengok la udang dlm tomyam tu…adei,mmg takleh thn. Saiz yg besar tau.. bkn yg biasa. Owh ya,kalau u’ols dtg sini 2-3 org,memadai dgn semangkuk kecik tomyam je,sbb katanyayg kecik shj cukup utk 3org mkn.Dan jgn berangan u’ols dpt habiskan kalau u’ols order yg besar2 gini.(we’ols pn tk hbis)

Ini lah semua menu yg dh terhidang seperti yg diats plus siakap size besar masak stim(sori dlm pic Ell tulis kerapu) n ketam bakau masak lada hitam.Ada pulak tambahan ulam ngan sambal belacan.Siakap saiz besar anggaran lebih kurang 1.1kg sekor.Gila ah..Tk terhabis beb,tambah pulak order 2 ekor.Pastu nyesal plak amik sayur sbb kesian bercuit sket je.Bkn nya apa,lauk pauknya bnyk sgt sampai ketat perut nk habiskan.

Siakap Stim (large) : RM35

Ketam Bakau Lada Hitam (2 ekor gred A) : RM55

(lupa nk snap gambar ketam,tp mmg besar giler dr biasa utk gred A)

Semua menu we’ols order serba 2 set large portion kecuali ketam sbb we’ols order yg size besar 2 ekor (gred A) Selambak tu..Air 2 jug besar jus tembikai n jus limau yg fresh.So,u’ols kena istighfar bnyk2 tengok we’ols order nih.We’ols pun geleng kepala pikir camner nk habiskan.Separuh jalan je semua dh surrender. Sudahnya tapau separuh bawak balik.Bukan tamak ya..cuma tak sangka food yg dihidangkan tu terlalu bnyk.(hahaha..Aryan tgh wat magic)

Alhamdulillah..hajat dh tercapai,perut pun dh kenyang.Kat dlm kete memasing duk tersandar sbb perut dh ketat n sendat.Ell lagi tk dpt pusing kiri kanan sbb nk tolong perabis semua food yg ada (kononnyer..tk nk membazir)

Akhir sekali,Ell cadangkan u’ols pegi waktu malam sbb surrounding area lg happening dgn lampu2 neon yg terang benderang ditengah2 kawasan trsebut.Harganya boleh dikatakan murah berbanding restoran2 seafood yg lain.Harga yg we’ols bayar for all these great dishes is RM270 sahaja utk 15org.Tapi rupa2nya apa yg we’ols order ni cukup utk 22-25org makan.Sepatutnya kalau we’ols order yg large portion cenggini,satu set serba satu pun dh cukup dgn angggaran RM150 shj trmasuk extra satu set lg sotong goreng tepung (superb..).

Lagi satu,kalau u’ols kesini utk 2-3org,set yg u’ols amik yg kecik je pun memadai anggaran harganya RM35-RM40 (tomyam-RM15,Ikan 3 rasa-RM15,nasi dan air)

Minum Petang~Scones

Posted: 24/12/2009 in food, recipe, scones

Bahan2:-

125gm gula halus

125gm butter

2 biji telur

500gm Tepung kek

30gm baking powder

200ml fresh milk

raisins

choc chips

Cara Membuat:-

1.Pukul gula n butter-kembang.Masukkan telur satu persatu.Pukul sebati.
2.Masukkan tepung kek dan baking powder.Pukul hingga rata.
3.Tuangkan susu kedlm adunandn pukul hingga jadi doh.
4.Tabur raisins dan choc chips dh gaul sebati.
5.Panaskan oven pd 200’c
6.Gelek dn terapkan doh sebesar permukaan gelas setebal 1/2cm.Permukaan gelas dicelup dlm tepung supaya tdk melekat.
7.Sapu permukaan scone dgn susu.
8.Bakar lebih kurang 15-20 minit

Kalau nk lebih sedap,belah tengah scone dan sapukan dgn jem kegemaran…Boleh juga disimpan utk beberapa hari.Selain minum petang tak salah kalau nk mkn time breakfast,ikut kehendak tekak.:)

Sila klik nuffnang poll utk menyokong blog lifeofladyell.
~Terima Kasih~

Monday,Nov 2,2009

Tajuk n3 takde kena mengena ngan citer hari ni, cuma utk posting ni Ell start type kul 9 (sharp).

~Mula sekali,nak ucap happy 1st anniversary untuk http://deekuntum.blogspot.com/ (Dee).Terima kasih banyak2 sebab bagi award yang sweet ni untuk pembaca blog Dee.Walau baru setahun,tapi blog Cik Dee tu kemain hangat lagi.Followers pun boleh tahan gak..kira mcm fames gak arr..:)Buat Cik Dee,semoga terus bersemangat untuk menulis didalam arena bloggin’.So nice to know you in this blogsphere… cuma belum berkesempatan je lagi untuk bersua muka.

~Ke 2,Ell nak ucap terima kasih jugak buat CT lavender sbb sudi jemput ke majlis hari jadi anaknya Aidil yang ke-2 di rumah mertuanya.Maaf lah CT,biasa2 je akak bagi untuk Aidil.And da food sangatlah sedap lebih2 lagi nasi ayam madu.Mee bandung pun ok.1 more thing,bubur merah n putih (org jawa sinonim ngan bubur ni kan) Mekasih.. siap tapau lagi nasi ayam ngan mee bandung tu.Psst!! CT,ayam madu tu dh habis eh..sedap arr..

Aidil n CT tengah potong kek

bubur merah putih

~Akhir sekali,buat u’ols semua..HAPPY MONDAY !