Archive for the ‘family’ Category

>

Assalamualaikum…
semoga kita semua diberkati dipenghulu segala hari ini.
~Ok dah tak de dah citer holiday jakarta lagi ya.Hari sabtu 19/3/11 we’ols balik tu pun tak de dah snap2 gambar segala.Badan dh letih yg amat.Tak larat dah.Hsbn sakit kepala,perut pulak tak berapa selesa,mungkin dek kerana terlebih sangat makan strawberry n wildberry dr Bandung tu.Wallahualam..Pagi2 sebelum we’ols berangkat balik ke Malaysia tu pun sempat lagi pergi belanja sket n massage kaki dan kepala.Petang kul 2 we’ols gerak ke airport sebab takut terkandas dlm jem n flight we’ols kul 5ptg.sampai kat airport  hujan turun tetiba lebat tp sekejap. 
Dah siap check in semua barang yang gila2 banyak kilo nya(imagine we’ols ada 7org,setiap sorang boleh bawa muatan 23kg) Itu tak termasuk hand luggages lg.We’ols gi minum2 sket kat KFC.Dan siap2 call org KL untuk amik we’ols kat KLIA.Dijangka tiba kul 10-10.30mlm.
Sampai pulak kat rumah SIL4 diHulu Langat,we’ols habis punggah semua barang untuk tujuan pengagihan…Adei,malam tu we’ols tidur kul 3pg.Kalau ikut hati tak mau tidur lagi..tapi ikut mata,mata suruh tidur..:) Esoknya hari Ahad gerak balik kampung,Hari isnin anak2 start sekolah.hui…pengsan! 
Aduhai,kenangn tu semua ..tah bila nak jejak kaki lagi ke Jakarta.Tapi walaupun penat,letih..semuanya berbaloi.Hati puas! Syukur kepada Allah SWT berikan rezeki kepada keluarga kami.Kalau tidak,tentu tak merasa semua ni.
~Bercakap pasal rezeki ni,Syukur yang teramat sebenarnya Allah sentiasa luaskan pintu rezeki keluarga kami.Minggu lepas tercapai sudah hajat suami Ell yang selama ni nak buka kedai sukan.Ya Allah..terharu Ell tengok suami gembira sangat.Katanya itu memang cita2 dia dari zaman sekolah.Bayangkan dah berapa lama baru sekarang hajat besar dia tercapai.

Rasulullah s.a.w bersabda “Janganlah kamu merasa bahawa rezekimu terlambat datangnya, kerana sesungguhnya tidaklah seorang hamba akan mati, hingga telah datang kepadanya rezeki terakhir (yang telah ditentukan) untuknya, maka tempuhlah jalan yang baik dalam mencari rezeki, yaitu dengan mengambil yang halal dan meninggalkan yang haram.” (HR. Ibnu Majah).
Rasulullah s.a.w. juga bersabda yang maksudnya: “ Sesungguhnya roh al-Qudus telah datang kepada aku memberitahu bahawa seseorang itu tidak akan mati selagi tidak sempurna rezeki Allah S.W.T
Apabila cukup dan sempurna kadar rezeki yang telah ditetapkan Allah, maka akan dihantar malaikat untuk mencabut nyawa manusia. Malaikat yang ditugaskan untuk mencabut nyawa ialah Malaikal Maut dan Malaikat Izrail adalah menteri kepada ‘mereka’ yang ditugaskan mencabut nyawa. 

Harapnya ini bukanlah rezeki kami yang terakhir.Semoga kami sekeluarga terus mencari rezeki yang halal dan diredhai disisi Allah.hajat besar kami nak menjejakkan kaki di Tanah Suci.Insya’Allah..tah bila masanya,Allah tentukan. 
Bawah ni ada serba sedikit gambar yang sempat diambil.Terima kasih kepada yang sudi datang dan saudara mara,sahabat handai,yang memberikan sokongan dan galakkan.Yang turut mendoakan kejayaan juga kami ucapkan terima kasih.

Warga Pontian boleh mendapatkan peralatan sukan di kedai ini ya.Blok berdepan stadium futsal,kedai no4.Hsband Ell dalam perancangan untuk menjual barang sukan ni secara online.Tapi tengok tahap kebizian die.Kerja sebelum ni pun masih tak berhenti.Kedai ni kwn hsbn yang tengok2kan memandangkan dia adalah rakan kongsi.Ell tak ganggu pun kedai ni.Ell macam biasa, ma’am besar kat rumah n fulltime home minister….:D
Selepas dirasmikan,takde potong ribbon segala tu ya.Cuma doa selamat sket.Tapi punyalah bz layan Aariz yang banyak merintah,doa selamat tak dapat nak join..Yang penting mmg semuanya selamat.:)

 Ha kan senang tidur dier.barulah selesa mamanya nak menjamu selera..:)
macam2 menu ada.Briyani ada,lontong ada,rendang,serunding dan yang penting org Johor ni laksa .yang pasti laksa Johor lah kan…Air pun boleh je pilih yg mana suker..Air mata kucing,air teh bunga n air kathira.
Alhamdulilah…tetamu ramai sangat yang dtg bagi sokongan.Hsbn Ell pun ceria sangat.Puas lah tu hati dia pembukaan hari pertama dah boleh buat bayar sewa.:) 
Ini sahabat lama Ell shiela dari zaman sekolah dulu dah hampir 12 thn tak jumpa inilah kali pertama.Malu seyh dgn dia yg maintain slim river.Thnx babe sbb sudi dtg ke majlis yg tak seberapa tu..yang lelain dh ajak pun tak tahu kenapa malu2 nak dtg.Rugi ah korang mknn banyak disediakan tapi tak merasa.Ada pulak sorang ni dia boleh gi mkn kat kedai depan kedai hsbn ni..adoi,kalo singgah dh sah2 dpt mkn free.Tak delah dilaburkan kat makcik kedai tu.

 macam2 peralatan sukan boleh didapatkan disini.:)Kalau takde akan diadakan..buat je permintaan ,akan ditunaikan..Yang penting bagi sokongan.macam mana nak bg sokongan?belilah barang,buat tempahan,dtg selalu,ajak kwn2…baru nanti org boleh kenal.

 Ok,disebabkan hsbn Ell ni  expert  dgn badminton..peralatan keperluan badminton adalah diutamakan.Namun begitu,(ceh ayat surat khabar) bola sepak,futsal,tennis,table tennis,hockey dll semestinya ada juga disediakan.Kalau tidak masakan namanya kedai sukan kan.

 Mudah2an dengan izin Nya,perniagaan hsbn Ell akan terus maju dan berkembang dengan jayanya.Insya’Allah.










Advertisements

>Cuti CNY~

Posted: 07/02/2011 in family, gathering, kids

>

Hai hai hai….
Panjang cuti ya u’ols..seronok?Ramai yg Ell perasan ambik kesempatan pergi melancong pada cuti panjang ni.Tak kiralah dalam negara atau luar negara.Budget lebih boleh seberang laut kan.Ell tak kemana pun u’ols…sebab BIL1 n fmly balik kampung plus MIL kene masak briyani n lauk ayam untuk open house manager kepada En.husband saya. 🙂 Tapi ada xtvt we’ols..bukan duk melangut je kat rumah.
Ok,sebenarnya hari isnin n selasa kids masih sekolah,untuk sekolah agama.Maklumlah,mana ada pelajar or cikgu cina kan.Makanya hari rabu baru start cuti.Petang rabu BIL1 n fmly tiba tapi sebelum tu Ell ngan MIL ni kencang jugak ah masak gulai asam pedas ikan sembilang yg fresh.If u’ols pandai makan,mesti u’ols trliur niyh.Tu sebenarnya gulai wajib kalau anak2 MIL balik kampung.Ok,enough lh ye.(sori no gulai pic) 
Hari khamis we’ols dah plan nak bawak kids gi horse riding sebelah petang lepas balik dari open house.We’ols pun 1st time nak gi situ.Exited kemain lagik.Untuk pengetahuan,tempat riding horse tu tak jauh dari tempat we’ols..tu yg macam tergedik2 je.weather pun hari tu just nice..tk berapa nk panas,mendung nk hujan pn bukan..sedang2 je.
Tempat ni dalam daerah Pontian,kawasan kampung.
~PT.Wak Rabu~
Ok,we’ols dah sampai…kids sangat teruja!:)
 Pintu gerbang yg menyambut kedatangan we’ols..
Ok,meh2 explore apa ada kat dalam.Tapi sebelum tu Ell nak nasihatkan supaya jangan termuntah plak dengan n3 yang melampau banyak gambo ni ye.Ni pun dah edit…ngee..
Antara facilities..
Antara  horses pictures
Ni semua horses yg sangat suman (baik2)
 Tapi jangan yg sekor ni.Orang lain tak boleh tegur sebarang,nk meradang je.Nampak tu ada caution..Tak padan kecik okeh.Ada sejarah sebelum ni ada kids yg pernah kene gigit perut lah,mulutlah..huhu danger!
Kardo baru balik jalan2..:)

Mari beramah mesra bersama Kardo

Da kids..

with Kardo

background Bilal…bleh amik pic dr jauh je…

proses hancurkan rumput utk mknn ostrich.

 
Memandangkan baru lepas musim hujan,xtvt horse riding trpaksa break dulu sebabb struktur tanah yg lembik.Kang trbenam kaki horse tu susah plak…sapa nk jawab…So,we’ols bersembang jelah dgn staffs yg ada…Macam2lh yg diborakkn…n tumpang bangga owner this farm is bangsa melayu dan yg penting,anak jati Pontian.Mesti bnyak duit tu…imagine sekor2 horse yg dibawa masuk kosnya lebih kurang RM70k…pergh! nk maintain lg,maintain tmpt,gaji pekerjalh, lain2 lglh..

Meh snap pic sana sini..:)

siap ada signboard petikan surah lagi

“And (He created) horses , mules and donkeys for you to ride them, and as an adornment. And He created (other) things of which you no knowledge” surah 16 An-Nahl

ATV riding pun ada..

 relaxing view….

Ok,alls..buat masa ni tak dapat jumpa boss lagi n tak tnya pn berapa kos utk horse riding,penginapan or pakej lain yg disediakn.But surely we’ll be back soon…promise!! 🙂

>Al-kisahnya di Shah Alam~

Posted: 27/12/2010 in family

>

Dah seminggu SIL2 pindah,tapi baru harini sempat Ell buat n3.Ell rasa posting kali ni pun alakadar je lah.Cukup lah sekadar utk mengingatkan apa yang dah berlaku.
Hari Jumaat(17 december 2010)
We’ols gerak dr rumah jam 9.30pg.Tiba shah Alam(rumah BIL1) ngam2 time solat jumaat.Lps solat n mkn we’ols jez relax n meluruskan badan.Sebelah petang mula beralih arah kerumah SIL2 yg hanya berdepan je.MIL tidur situ n Ell ngan hsbn balik semula ke rumah BIL1 sbb anak2 nak stay situ.
Hari Sabtu (18 december 2010)
lps breakfast we’ols plan nak bawak all da kids gi swimming.Macam biasalah..kalau ke Shah Alam tu BIL1 akan bawak swimming di KRTU bukan kertu ya..tp shortform utk Kelab Rekreasi Tentera Udara.BIL1 adalah member kelab tu walaupun dia bkanlah ahli tentera udara.Ok, malas Ell nak membebel panjng..ini ada sekeping gambar di kolam utk kenangan disini..:)
Oh ya,sebelum tu we’ols bawak budak2 ni gi muzium Shah Alam.Jgn kata nak enjoy je kan..amik pengetahuan sket.
 Dapatlah serba sedikit d’ols tahu pasal2 sejarah ni.Walaupun hati dah ada dlm swimming pool.Jangan u’ols tak tahu..dlm baju tu memasing dh pakai baju swimming…baju luar tu cover je.hehe
Paling tidak pun pengetahuan tentang peralatan istana dan org2nya, penduduk Selangor,hidupan hutan di Selangor malah tokoh2 sukan kat Malaysia.
 Ni yg hsbn tertarik sangat.racket badminton kayu.klasik sungguh.:)
Abes tu apa lagi..bedesup arr gi swimming.
Mmg puas d’ols berendam dlm pool tu sbb org tak berapa nak ada..hehe

Sebelah petang-malam:
Lps makan tengah hari we’ols semua berkumpul rumah SIL2 sbb BIL2 yang dari Terengganu singgah sekejap dari seminar di KL.Sembang2 pot pet2..BIL2 gerak balik.
Sebelum maghrib SIL2,MIL Ell n hubby(ank2 terpaksalh tinggal sbb d’ols dh seronok sgt dgn sepupu sepapat kecuali Aariz) gi Sunway pyramid atas ajakan SIL2 sbb dia nak beli some stuff utk dia bawak ke Russia.Senang citer seluar utk ski sbb kat Russia agak mahal.Memandangkan sekarang tgh sale..SIL2 amik peluang la.
 Boleh tahan gak ramai yg masuk kedai ni.Mmg tgh sale..
 sambil memilih2 Ell tangkap 1 gambar..hehe
 Sementara SIL2 nak solat maghrib,we’ols order dulu dinner kat TGIF.We’ols kan musafir,makanya solat we’ols jamak jelah..
Aariz ni pulak skrng makin susah nak handle,jadinya aunty ni terpaksa pegang dia kejap sementara mama menjamu mknn.Boleh kan aunty kan..hehe.untuk kenangan jugak..nnt aunty balik Aariz dah besar.

Sebelum balik rumah meh lah kita bergambar kat pokok krismas dulu…Manusia amboi..punyalah ramai.Sesak jugaklah dibuatnya.

Untuk malam tu,Ell,hubby,Aariz n Aryan pun tidur kat rumah SIL2 utk terakhir kalinya sebelum berangkat pindah.

Hari Ahad (19 december 2010)

Awal2 pagi lagi MIL n hubby dah pergi pasar tani Shah Alam yg kat stadium tu.Ell tak ikut lah sbb Aariz n Aryan masih tido.Kesian pulak kalau nak kejutkan awal2 pagi.tambah pulak hujan tak henti2 sepanjang mlm.Tapi belah siang panas pulak.Tak pelah,tak yah nak kesal sangat sbb kalau pergi pun mmg tak larat nak mengheret budak2 kehulur kehilir sbb pasar tu besar sgt.Sampaikan time zohor pun MIL n hubby tak balik2 rumah lagi.Gamaknya macam org berniaga jugak..pegi awal pagi bukak kedai..pastu balik tengahhari tutup kedai.hehe..
Untuk saat2 terakhir ni semua adik beradik dtg berkumpul utk mengucapkan selamat tinggal.Sambil mengemas2 dan packing barang2 sempat jugak SIL2 ber’skype’ dgn hsbn n ank2 nya yg dah ada kat sana(Russia).Oh,mmg sepanjang masa SIL2 on skype dia.Anytime nak berbual,panggil je.Tulah bagusnya teknologi ni kan..yg jauh pun tapi tetap ada depan mata.:)
Sebelah petang -malam:
Disebabkan tak nak berebut2,SIL putuskan utk gerak keluar dr rumah jam 6ptg walaupun flight nya jam 11mlm.

 Bergambar kenangan sblm melangkah keluar rumah.

Sampai di KLIA semua selesaikan solat maghrib n SIL2 uruskan hal2 berkenaan luggages.Pastu we’ols lepak2 berhemah kat McD.

 Sporting pulak incek ronald ni bergambar ngan budak2 ni yer..hehe

 Ucu Sham (wife of BIL3) & Baby Abid.
 Marsha & Aida

Kul 9.45mlm SIL n her son get ready lah utk meniggalkan we’ols.

 Azraei(cntr n wearing jacket) dgn rombongan kwn2 nya ke KLIA

 One last snapshot pls..

 huhu..yes,it’s hard to say goodbye…:(
n the moment i saw some1 cry..uwaaa!! (awek Azraei)

Ok sis,see u in facebook n skype soon..
Pastu we’ols balik Shah Alam n ingat nak bedesup ke i-city,tp dh lewat sgtlh..lebih kurang kul 10.30mlm.Mata pun dh ngantuks,badan pun dh letih..cantek sungguh kalau zass terus ke dreamland.:) Apalagi balik rumah BIL1,we’ols terus landing..ngeee
 Bye2..

>

Hi alls..
Since Ell nyer sister in law yang ke-2 (SIL2) dah berpindah ke Russia ni,Ell pun serba sedikit carik info pasal tempat tinggal dia tu.Memandangkan SIL2 takde blog,Ell pun sesaje lah nak share info pasal Yuzhno-Sakhalinsk ni dlm blog sendiri…
 arrow merah Sakhalinsk Island,arrow ungu Japan.
 tempat tinggal SIL2 n her fmly
Ok,dari penerangan SIL2 n her hsbn,Sakhalinsk island ni terletak diutara pulau Jepun.Kalau u’ols tengok peta pun pulau ni sebenarnya lebih dekat dengan Jepun iaitu Hokkaido berbanding Moscow (it is over 6,000 miles east of Moscow n lebih mudah flying melalui Korea).Pada entah tahun berapa(yg pasti slps perang dunia ke2) pulau ni diduduki oleh tentera2 soviet. Part2 sejarah ni u’ols boleh rujuk wikipedia lah ye.Bukan wikileaks tu tau…yg ada org dh jwb tp ada org tu tk jwb2, hish..as if we don’t knowlhkan.
Ehem2..anyway,mengikut maklumat yang Ell baca,pulau ni bukanlah tumpuan pelancong2 tapi kegiatan pelaburan antarabangsa(US) sangat memberangsangkan dipulau ini terutama yang berkaitan dengan minyak dan gas.Itulah pun sebabnya SIL2 nye hsbn kene tranfer ke situ.Hsbn nye dah survey cara kehidupan org kat situ.Mostly mkn ikan n tuna jelah.Dan paling best kat situ terdapat banyakkk king crab (ketam bapak besoorrr)yg mcm dlm worlds deadliest catch tu. Binatang2 mana nk hidup sgt sbb kawasan keliling kebanyakannya bukit2, gunung2 dan yg paling banyak adalah salji serta sejuk sepanjang tahun.Suhunya kata SIL2 sekarang lebih kurang -2’c(‘F).Kalau ada kambing pun..sembelih sendiri n simpan utk stok setahun.Kata SIL2 kat sana cuma ada 2 keluarga melayu je termasuk dia.Means kene share lah kalau sembelih sekor kambing tu..sbb d’ols mungkin tak mkn sangat daging2 ni kot sbb tu tak bnyak sgt dijual..lagipun dikhuatiri ke’halal’annya.:)

Climate data for Yuzhno-Sakhalinsk
Month Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Year
Average high °C (°F) -8
(18)
-7
(19)
-2
(28)
5
(41)
12
(54)
16
(61)
19
(66)
21
(70)
18
(64)
11
(52)
2
(36)
-7
(19)
6.7
(44.1)
Daily mean °C (°F) -13
(9)
-13
(9)
-7.5
(18.5)
0.5
(32.9)
6.5
(43.7)
11.5
(52.7)
15
(59)
16.5
(61.7)
12.5
(54.5)
5.5
(41.9)
-2.5
(27.5)
-11.5
(11.3)
1.8
(35.2)
Average low °C (°F) -18
(-0)
-19
(-2)
-13
(9)
-4
(25)
1
(34)
7
(45)
11
(52)
12
(54)
7
(45)
0
(32)
-7
(19)
-17
(1)
-3.2
(26.2)
Precipitation mm (inches) 48.3
(1.902)
44.0
(1.732)
42.0
(1.654)
57.5
(2.264)
69.5
(2.736)
54.3
(2.138)
87.1
(3.429)
105.0
(4.134)
106.5
(4.193)
98.0
(3.858)
81.3
(3.201)
63.4
(2.496)
856.9
(33.736)
Sunshine hours 133.9 142.3 186.0 194.4 200.9 208.3 171.1 156.2 187.2 163.7 115.2 100.8 1,960
Oh ya,cakap pasal suhu ni..sepanjang tahun tu paling tinggi pun dlm bulan July dan August is 19-21’c.Hoho..mmg sejuk giler arr kan.Tambah pulak sekarang negetive ko..mmg lh mengokol.Bagi yg suka enjoy tu..ini bukanlh tempatnya kot..pulau ni damai,tenang,n ada sedikit sunyi lh.(dr yg difahamkan)
Pastu kan..disebabkan faktor2 persekitaran dn pemakanan..SIL2 Challange utk slim.hehe c u in 3 years katanya..Plus,sebelah rumah die ada gym katanya…Wah,,dasat2 ni mmg rasa trcabar neyh..hehe

>Saya dah balik!!

Posted: 23/12/2010 in family

>

Makoiii..lamanya tak update..mcm gi bercuti ke obersi jer…heh! Sebenarnya hari isnin Ell ada kat rumah dah..tapi bila on pc,bukak internet,connection pulak problem.hsbn gi TM report pastu ok dah..tp masa pulak tak menyempat nk update story mori.Untuk harini Ell cuba update alakadar je lah eh.Esok lusa tak tau sempat ke tak,sbb SIL1 yg dr Jakarta tu balik kampung.Mesti nak spend time ngan die kan..takkan lah nak mengadap pc pulak kan…
Ok lah u’ols Ell sebenarnya bukan gi bercuti pun..cuma ke Shah Alam je sbb SIL2 nak pindah ke Russia pada 19hb haritu..Makanya MIL tak nak lepaskan peluang utk kali terakhir sblm anaknya berangkat utk bermesra2 dan bermanja2 gitu..hehe
Tiba di Shah Alam tak de apa2 aktiviti yg luarbiasa ,just relax,mkn2 sembang2 n etc.Owh ya berdepan ngan rumah SIL2 tu rumah BIL1,mean 2 beradik tu duduk satu taman je.Ell suami isteri stay kat rumah BIL1 sbb his dotter sebaya dgn Marsha (me dotter),so boleh lah d’ols main sesama kan..MIL mesti lah bermalam di rumah anknya yg bakal meninggalkan Malaysia.but hari kedua sebelum SIL2 terbang,Ell suami isteri tido gaklah kat rumah SIL2 supaya dpt lebih masa bersama2.
 Aida,Aisya & Marsha (gambar sbg hiasan takde kene mengene ngan ini n3)
kat rumah SIL2 sempat beberapa kali we’ols ber’skype’ dgn SIL2 hsbn n kids yang dah beberapa bulan awal berpindah ke Russia.Untuk makluman SIL2 terpaksa menunggu her son tamat  menduduki SPM pada bulan Nov lps.Bila dah settle,19hb tulah tarikhnya SIL2 n her son menyusul ke Russia.Owh,jgn tak tahu…lesen memandu pun sempat jugak her son ambik test.Dan,hari yg nak berangkat tu dia dapat dah lesen L.
Kalau sempat nanti Ell update story lagi eh.Now Ell kene settle kan mengemas rumah yang agak mcm kapal karam.Maklumlah cuaca yg redup gini basuh baju pun segan die nak kering.bila kering menimbun pulak nak melipat.So,tata for now u’olss….

>Jakarta!!!

Posted: 08/12/2010 in family, trip, vacation

>

Yey!! tempat kosong bakal di isi!!Eh tp sblm tu,Ell nk ucap selamat tahun baru Maal Hijrah utk semua.Semoga buku amalan baru nnt penuh dgn kebaikan ya.Yang lama dah tutup dn harap2 Allah SWT terima amalan2 kita yg lepas.

Ok,hari ini sejak semalam Ell happy banget deh.Yuhhu!!! MIL (mother in law) baru balik dr Medan perang,Indonesia.sebelum tu MIL ngan mak Ell ke Jakarta n Bandung.Balik tak sampai seminggu MIL dah pergi pulak ke Medan.Untung jadik MIL Ell ni.Asyik berjalan ke kesana kemari.Kalau tak ank2 yg bawak,ank2 sedara yg offer.Ish,jelesnye..Sebab tulh Ell kat rumah ni jadik ‘penunggu’….tengok2 pokok bunga,ayam,kucing,arnab tp yg penting bunga tu bkn setakat tengok je..mestilh kene jiruskan tiap2 hari.Tp yg menantu sorang ni sebenarnya level kerajinan tu ada pasang surut jugak.:) Ok, tak pe..janji pokok tak mati.
Eh,sebenarnya bukan tu nk citer..kat previous n3 kengkononnya Ell ada buat wishlist.refer SINI.Wish yg ada isi tempat kosong tu bakal diisi lh kononnya jugak.Heheh.Bila hsbn Ell belek membelek gambar2 liburan bonda2 kami kat Jakarta n Bandung tu,hsbn terus decide ‘nnt kita gi jugak eh’.tengok awal tahun depan.Huhu berbunga2 hati meruntun kalbu.Tambah pulak SIL yg duduk kat Jakarta tu tahun depan nak balik semula ke Malaysia,kalau tak..melepaslah we’ols nak merasa ke’best’an time SIL ada kat sana.Lagipun kalau ada sedara mara yg ke sana,SIL selalu dgn sukarelanya jadik ‘tour guide’.Barulah kita tak kene ‘goreng’ ngan org2 Indon kan…
Meh2 Ell nak share dlm blog ni gambar2 yg memikat hati we’ols..
Semestinya rumah banglo 3 tingkat ni.Rumah ni terletak di kawasan perumahan elite.Kat Jakarta kalau sebut Pondok Indah semua org tahu kwsn perumahan elite.even artis dan tokoh2 pun kebanyakan nya disitu.Untunglah SIL ni dpt duduk kat situ.
 Swimming pool.Anak2 mesti suka kalau berendam lama2 dlm pool ni.Ni pun faktor hati dah ke’Jakarta’.ank2 lh yg memujuk merayu…:)

Ini bonda2ku berposing dlm dan luar rumah.Kenagan katanya..:)

Ini d’ols melawat rumah2 daerah.Kalau kat malaysia ni mcm rumah mini Melaka lh gitu katanya.Oh ya,lupa nk bgtau..yg lg sorang barbaju putih tu ank sedare MIl n suaminya.Dia pun join sekali dlm trip ni.
View yg menarik kalau naik cabel car.Oh u’ols jgn terpedaya dgn binatang 2 ekor yg memakai costume tu.Tak alih2 dtg dekat2 org sekali masuk gambar.Pastu ingat dia blah gitu je..selagi tak bg duit,selagi tu dia menadah tgn ikut kemana aje.Dan lps tu,kalau ada lg binatang yg mcm tu,cepat2 ckp ‘tak nak’ sambil buat sign tgn .
Termasuk binatang ini.Pandai die buat show…(ketuk2 alat musik) tp bkn free.
heheh..SIL1 ni mmg pantang jumpa mic…kene pujuk rayu habis cair…Tp katanya mula2 kene jual mahal sket.Owh,SIL ni mmg easy going n sporting.Even dia nak carik menatu pun tk kisah siapa org nya asalkan boleh ngam ngan fmly dia n boleh dibawak ketepi ketengah.(heheh siap iklan lagik)
Ok,u’ols nmpk rumah tinggi tu…u’ols agak d’ols naik ke..eii,jgn tertipu..nk pijak tangga pun d’ols seriau…(katanya)
    Ini gambar kat gunung berapi Tangkuban Parahu,Bandung.Kat sini ramai org berdagang kecil2an.Even u’ols tk nk beli pun..d’ols asek lh mengejar aje.Tp kata MIL dia beli sket buah strawberry yg rasanya mcm dijeruk,tp manis.MIL punya citer…buat we’ols ni melelh air liur.Dah tu nape tk beli bnyk ye tak.Abes,dh kata MIL nk merasa je…tk tau pulak rasanya sedap syorrrga.:)kalau dh balik rumah baru rasa..tkkn nk gi Bandung semula katanya? 
Yg ni d’ols mkn mknn dlm buluh.Buluh bkn bangsa kecik2 punye..ni buluh besor kaki gajah katanya..hahaha.Sempat pulak d’ols pegi dapur tengok cara penyediaan die.Ala2 rancangan jln2 carik mkn versi Indon.haha
Ok,kata d’ols dlm buluh ni semua diisi ikan  pastu dimasukkn dlm buluh bersama rempah2/bumbu dan dibakar selama 3 jam tiap2 satu.Dlm satu2 masa beratus2 buluh yg berisi ikan tu dibakar.Kalau ada order,barulh diangkat,dicelup dlm air berisi baldi dan kemudian dibelah.Aduih…mesti sedap.Ni yg tak bertos air liur nih.

Aduhai…best ekk d’ols jln2,shopping moping,mkn2.Diri sendiri belum sampai lg.Gambar ni sbg motivasi lh konon nk menjejakkn kaki.heheh.Ni d’ols pergi seminggu,kata along (SIL1) kalau lama lg dia boleh bawak gi spa pulak.Maklumlah..dh penat berjln n shopping bagai kan…Spa jgn cakaplah…da whole massage n akan di pampered mcm tuan puteri harganya cuma RM100-RM150(anggaran) Tp kene amik masa 1 hari lah…
Lg satu,kalau dr Indonesia ni..tk dinafikan sulam2an mmg yg terbaik,halus hasilnya..tp dgn harga murah.Kat Malaysia mana ade sepasang kain sulam utk kebaya n kurung harga rm50-70.Kalau ada pun cincai punye.
Banyak lg gambar..tp kang u’ols kata apa hal pulak Ell menayang gambar lebih2 kan..bkn sendiri yg pergi.Dah Ell kata ni mcm semangat je…rasa mcm nk pergi hujung bulan ni pulak..tp ank2 dh nk naik sekolah.:)

>Rilex session~

Posted: 22/11/2010 in family

>

Assalamualaikum..Bismillah pembuka kata.
Hari ni owang Johor cuti hari keputraan DYMM Sultan Johor kan.Selamat bercuti…Seronok ekk u’ols cuti panjang.Ahaks,yg Ell ni mcm plak heran sgt bab2 cuti ni.Padahal cuti je manjang.:D 
Last Monday kan Ell dah bgtau yg we’ols sefamily beraya di Hulu Langat.Maaf lah blog ni sunyi je mcm rumah tinggal.Satu posting pun Ell tak sempat nak publish.Even hari ni pun Ell tak tau nak update citer pasal apa.Sebabnya,Ell tak berapa nak ambik gambar sgt time kat Hulu Langat tu.Kali ni we’ols pegi tak kemana2 sangat pun just rilex2 kat rumah sambil menenangkan pikiran,menghirup udara nyaman.Al-maklumlah,bonda2 kami kan baru balik dr Jakarta dn Bandung,battery semua hampir weak lah katanya..so,itulah masanya utk recharge semula kan…sambil sembang2,barulh seronok.:) D’ol punya belanja..masya’allah! mcm nk buat berniaga.:D dengar citer mcm syok je..rasa menggeletek pulak nak kesana.
Hari selasa we’ols buat persiapan raya,all da kidz biasalah kalau dtg ke Langat ni,swimming je lah yg d’ols suka.Yg adults ni jln2 keliling fishing ponds..menikmati alam semesta..(cheaaa)
Gambar d’ols ni pun gamba lama.Halal lh ekk sbb nk tunjuk je camner tempat d’ols mandi manda.Yang lelain sila refer DISINI
Tapi gambar fishing pond ni yg terbaru diambil ya.
gambar bawah ni hsbn ambik time lps korban.dah puas tengok darah,tengok ikan2 kat kolam ni plak.
D’ols ni bergambar atas bridge yg kat bawah tu tergantung sign ” ANDA ADALAH PEMANCING HARAM JIKA TIDAK MENGGANTUNGKAN TAG DILEHER ANDA”
 Haa…tau sbb apa ada sign tu? sbb selalu ada yg dtg memancing tapi bila balik die blah camtu je tanpa membuat pembyaran.
Bila ada tag stp kali masuk,balik mesti die pulang dgn bayaran lah.
 lorong keluar masuk kolam
Ini tangga turun naik menuju ke rumah SIL4.Yang bila sampai atas,betul2 sebelah kolam mandi kanak2 tu.
Inilah view dr tepi kolam yg kidz mandi manda…
Ok,itu jelah dulu kot update hari ni..If u’ols nk tengok pemandangan lain kat fishing pond ni, KLIK SINI
Oh ya,nnt Ell update pasal lembu yg hsbn SIL4 korbankan.