>Day 8~Jakarta

Posted: 28/04/2011 in jakarta, trip, vacation

>

Adeh,apehal n3 holiday ni tak habis2…segan seyh nak tunjuk lagi,ada kwn tegur..ni baru pergi seminggu,n3 dekat sebulan tak habis2 lagi..kalau pergi sebulan mau setahun n3 pasal Jakarta je.Silap2 org ingat i’ols duk Jakarta.:D
Ok kali ni takmo type panjang2..gambo n sedikit ulasan saje…

Jumaat(18/3/11) 

Yuk muter2 sekitar Jakarta.macam biasa..seawal 8.30pg.

 

Tempat pertama mesti pergi MONAS (Monumen Nasional)Indonesia.Kira mercu tanda Jakarta.Tinggi tak berapa pasti tapi yang penting puncak MONAS (obor)tu disalut emas seberat 35kg.Tapi we’ols cuma snap2 gmbar kat2 pintu pagar je.

Bangunan depan MONAS

Posing anak2..:)
Cantik merak tu…:)
Kemudian we’ols bergerak ke destinasi yang tak berapa jauh dari MONAS ni.
Masjid Istiqlal,masjid terbesar di Asia tenggara katanya.Memang besar u’ols…tah berapa tingkat masjid ni pastu siap dengan madrasah yang juga sgt besar.

Gereja Katedral,betul2 bertentangan dengan Masjid Istiqlal.Gereja yang tertua di Jakarta.We’ols tak ke gereja tu pun…masih dalam kawasan masjid,cuma berpaling kebelakang je untuk background church tu.
 Kemudian we’ols terus puter dan puter..Ada satu benda yang agak menarik perhatian..Sistem transportasi bas die.
Bas punyalah panjang,n pintu pun tinggi.cammana plak org nak melangkah naik kan..

Rupanya d’ols kene naik bas dari pondok ni.d’ols panggil halte busway

Ini laluan macam jejantas terus masuk kedalam pondok halte tu.So,takdelah u’ols akan jumpa manusia berterabur nak naik bas.

Maka bila bus dah nak sampai d’ols akan beratur sampai ke hujung pintu halte tu

See,ramai dh menunggu nak ke destinasi.rasanya bas2 tu semua ada nombor kot.Senang d’ols nak cam bas die.Bila pintu bas tiba betul2 depan muka pintu halte tu,barulah d’ols masuk.Pintu bas tu sama tinggilh dgn pintu halte tu.Bagus kan..teratur je.
Ok,next destination is Asemgor.tempat ni tak top sangat..buruk semacam bangunannya.tengok pun ngeri n seram mcm nk roboh.katanya bangunan tak siap n tak dpt kelulusan..tapi d’ols selamba je berniaga kat dlm bangunan tu.Asemgor tu tempatnya dekat dengan kawasan ala2 china town.ramai peniaga cina disitu.

We’ols target perfume yg imitate ni.Tapi kata along(SIL1)baunya lebih kurang je n yg klakar katanya kira boleh juga tahan sepanjang hari.Harganya murah gila2,lebih kurang belasan ringgit malaysia utk 100ml.Bentuk botol n kotak sebijik mcm asli.Apalagi we’ols merembat 5 botol tak hengat.Kenzo 2 botol,burberrys,Hugo boss n apa tah lagi satu hsbn punya.

dah dpt target,we’ols jalan sket2 ke kedai lain.We’ols masuk ground floor je..malas ke tingkat2 yg lain.Kat sini macam2 barang  u’ols boleh jumpa.dan Ell rasa sangat senang kita carik barang untuk goodie bag party, atau wedding,utk buat gifts dsb.
Rambang mata dibuatnya..tapi tak tau kan beli banyak2 nak buat apa..so.cuci jelah mata.Sebab d’ol kebanyakannya jual secara pukal.Ada yg sikit, ada juga yg 50-100pcs untuk satu2 jenis brg.Kalau nak jugak beli satu2,tinggi sikitlah hrganya dri yg pukal.
 Kedai accesories yg we’ols singgah.Beli 2 pasang jam.

Haa…nilah dia bangunan buruk tu.Mcm menakutkn je kan.Pastu kat tepi2 jalan tu pun ramai yg berniaga brg2 dr dlm bangunan tu.
Ok,putar dan putar lagi..Apa nama bangunan ni tak tau..Time ni Ell tido kot dlm kete.Hsbn je yang turun.Buat kenang2an..Yang menariknya ada basikal untuk disewa,siap dengan topi lagi.Tetiba rasa macam kat vietnam plak..(mcm pernah g vietnam..huhu) Yelah,basikal dgn topi tu gayanya mcm org vietnam..
Nampak tak,panjang berderet basikal.Berapa ekk ongkosnya nak sewa.Lupa dah..:)
Grand Indonesia Shopping Town.Haritu Ell ada review pasal mall ni .Nak rasa ke’best’an nya,ada DISINI

Ok,itu tak pergi dah…we’ols lalu je.Snap gambo ni dari dlm kereta.
Memandangkan dah nak tengahhari,dah nak dekat solat jumaat..we’ols terus ke Tanah Abang..lg?.Jangan terperanjat ya untuk kali ke-3nya.hahah kata SIL’s pecah rekod!.Orang lain dapat pergi sekali tinggi2 dua kali je,we’ols sampai 3x.Jeles seyh d’ols..hahah

Owh,ini yg satu lagi tak de di Malaysia.

Bajai.kalau pergi Thailand d’ols panggil tut tut rite?

Ok,tak de dah gambar kat Tanah Abang ni lagi..we’ols jalan2 carik langsir,telekung n hsbn Ell puaskan hati meround ikut kaki.:)

 Kalau nak tengok bangunan n kisah we’ols,sila KESINI

Habis solat we’ol nak pergi beli kerepek2 dan emping yang tak de kat Malaysia.Tapi bila tunggu supir kat pintu bangunan Tanah Abang tu,hampir 1jam setengah baru nampak batang hidung.Apa tidaknya,solat kat tingkat 13,kenderaan banyak,berpusu2 pulak nak turun.Katanya,kebiasaan hari jumaat memang begitu,kadang2 sampai 2jam menunggu.

Pasar apa tah tak tahu plak.Gambar ni hsbn yg ambilkan..Ell tak turun kete..cuaca sgt panas terik.So,Ell tak tahu keadaan n suasana dlm pasar tu.

Emping malinjo pedas yg rangup,kacang telur,emping pisang salai bertepung dan emping malinjo mentah(untuk digoreng)Setiap satu2 jenis tu SIL1 belikan 10kg.

Pastu we’ols ke Pondok Indah Mall.

mall ni dekat je dengan rumah SIL1.Jangan orang kata tak pergi kan…Macam pepatah
“Semut yang jauh nampak jelas, gajah yang dekat buat2 tak nampak” hehe berpepatah bagai..

 
 yelah,we’ols asyik lah pergi mall2 yang best2 yang jauh2..tapi mall depan rumah pun tak nak singgah.
Ada pulak patung Ben10 ni ha…suka je aryan nak bergambo.:)
Lama jugak we’ol merayap kat dalam mall ni.Best jugak sebenarnya.Ada 2 cabang Pondok Indah Mall ni.Satu disebelah kanan jalan,dan satu lagi dikiri jalan.

Anak2 suka naik ketapi ni,tapi we’ols tak naik pun.. kalau rasa tak larat nak jalan bolehlah naik ketapi ni

Disebabkan ada mall kiri dan kanan jalan,maka disediakan jambatan untuk menyeberang.Kat jambatan tu pun ada kedai2..ala2 hentian rehat Ayer Keroh le tu.
Pukul berapa tah we’ols habis meround,lupa dah.maklumlah…sebulan yang lalu kan..heheh.  Pastu we’ols terus lah balik rumah n makan dn tido.Esoknya nak balik Malaysia dah..

Comments
  1. Dee says:

    >cerita hari2 pun xpe..dee tak jemu pun..lgpun dee boleh buat reference kalo ke sana nti..manalah tau kan..dee suka gak kopok malinjo tu..pahit2 sedap..

  2. rasp says:

    >untung SIL ell ada kat sana,dapat pegi tempat2 yang w'ouls tak tau kan…

  3. ~ Lady ell ~ says:

    >dee>> insya'allah Dee…kan,pahit2 tapi sedap.budak kecik mcm ank Ell pun bleh layan. rasp>>yup sis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s