>Day 6~ Jakarta

Posted: 18/04/2011 in jakarta, shopping, trip

>

Ya ya tahu ada yang kata bosan citer jakrta ni tak habis2 lagi.i’ols yang nak menaip pun rasa tak tergamak nak menaip lagi.:D tapi sebab seumur hidup ni ler jejak ke Jakarta,maka tak sampai hati jugak nak bior kenangan tak berabadi…:P
Rabu (16/3/11)
Hari ni plan pusing2 jakarta n singgah mall2 utama je.Macam  biasalah,we’ols ni kalau nak keluar rumah kene lah awal2 pagi.Jakarta macet memang tak bleh nak tolong..gila2 punye.Tapi kan,sikap d’ols yang Ell kagum sangat adalah toleransi.Kalau u’ols rasa nak belok kiri or kanan,angkat je tangan…d’ols akan bg laluan.Kadang2 u’ols tak yah angkat tangan pun,bila d’ols tahu kita dah signal kiri/kanan,d’ols yang tolong angkatkan tangan utk kenderaan lain…Kalau kat malaysia jangan harap ko nak dpat macam tu..even dah bg signal,makin laju die potong Q.sebab tu banyak je kemalangan. Sepanjang Ell Kat sana tak nmpak  pulak kemalangan wlaupun kenderaan dia melampaulh bnyak brbanding tmpat kita trutamanya motorsikal,kalau ada pun mngkin tk trserempak.
Di Jakarta macam2 tugu u’ols boleh jumpa.Ini antaranya di Jakarta selatan iaitu tugu Pizza Man(sebab mcm seorang lelaki sedang menghantar pizza).tapi nama asalnya Tugu Pemuda.

Tugu Kuda Kencana.Katanya kalau waktu malam lebih cantik dengan cahaya lampu dan pancuran air.
8.30pg- ITC Kuningan
Sebenarnya agak susah jugak nak jumpa fridge magnet kat jakarta tu.walaupun dah tanya kat SIL1,awalnya dia tak tahu.Tapi bila try tanya supir die,ke ITC Kuninagn lah tempatnya.We’ols sampai tak banyak lagi pun kedai yang dah bukak.Masuk pintu nampak kedai eksesori,terus singgah hampir sejam.Maklumlah wanita2 seperti ibu mertuaku dan kakak iparku memang begitu ye.
Rambang mata u’ols…murah2 n eksklusif.Bukan macam biasa2 yang kita jumpa kat mall2 tu.Ell tak pilih pun…tak reti sangat arr.Jangan my SIL1 dngan MIL,dah jumpa cincin nak match pulak ngan gelang,carik pulak rantai..mesti sama pulak dengan loketnya…aduish,dahsyat 2 beranak tu..walhal peti harta bukan karun kat rumah tu sampai dah termuntah2 pun..hehe..last2 Ell punya pun SIL1 pilihkan..
Inilah die satu2 nya kedai sovenir(Jakarta/Indonesia) yang boleh dibeli buat cenderahati.Dari fridge magnet,frame,keychain,dan apa2 je lah.Kebanyakannya handicraft yang diperbuat daripada tanah liat.Macam2 boleh pilih,tapi agak mahal sikit dari biasa2 utk hrga tmpatan sana.Ell pun pilih n beli sket je lah.
Nama kedai ni ‘Pernakpernikku’ yang terletak di tingkat/lantai 2.
Kalau nak citer kat ITC Kuningan ni,memang banyak kedai we’ols singgah.Dari kedai baju kanak2,baju dewasa,handbags,kasut dan kedai komputer.Singgah jelah…beli nye tidak lah semua.Apa tidaknye,setiap kali lalu mana2 kedai pun d’ols dengan ramahnya sapa “singgah mbak,singgah mas” “belanjanya mbak” atau “belanjanya bonda” (panggilan utk my MIL) haa..tu maknanya die melawa lah utk shopping kat kedai die.Dan kalau u’ols tak singgah n beli pun…d’ols akan cakap “makasih”  Budi bahasa memang terbaik..Jangan kata kat ITC Kuningan ni je..kat mana2 pun.

Dah masuk kedai itu dan ini,time lunch jangan dilanggar ye.Perut mesti mau isi.Dan seperti biasalah..SIL1 tau je tempat terbaik dengan harga terbaik..

D’COST seafood

Moden dn canggih.Order pakai iPad u’ols…tapi nak order dalam boleh gak.Katanya if order guna iPad ni,u’ols picit2 pilih menu,duduk sekejap mknn pun sampai.

Sorrounding mmg selesa,best,bersih dan luas.Tu haa…dapur pun boleh nampak.Sebenarnya time we’ols lunch ni ramai jugak tau customer,tp belah dapur ni kurang pulak orangnya.

Wow! foods yang we’ols order memang super cepat dia tiba,tak sampai 10minit kot.As u’ols boleh nampak kat kitchen dier..tukang masak(baju hijau gelap) sangatlah ramai ok.Ni antara yang we’ols order.Banyak lagi,ada sambal,sup ala2 tomyam,ulam2,tempe dn tahu…apa lg ekk,ish mcm2.

Jus alpukat(avokado),jus guava,teh ais,air kelapa n manggo smoothie(takde dlm gambar).Air teh tu boleh refill bape bnyk kali u’ols nak…sampai mabuk pun boleh..🙂 (erk,teh boleh mabuk ke?) Nasi pun boleh kalau nak tambah dgn free..

 Tu diaaa..habis licin tinggal tulang je.:)Memang sedap terbaik!! Anak2 Ell pun pandai memuji.:)
Oh ya,D’COST ni restoran franchise,yg u’ols boleh jumpa di kebanyakan tempat2 utama di Indonesia.Boleh jugak u’ols telefon je dari rumah sebab dia menyediakan delivery service.wah..best kan, best kan.Murah gilerr we’ols mkn bnyk2 macam ni cost nye cuma 160,000(lebih kurang) Kalau convert dgn RM baru dalam lebih kurang 56 ringgit.Kalau kat Malaysia  ada murah gitu,mau ratus2 habis..Sesuai dengan slogan die
“it’s five-star services with five-digit costs.”
 5 digit tu duit die la kan…

Next,we’ols nak ke Thamrin City.Tak sedar rupanya kat luar hujan agak lebat.Tambah lah 3xganda jammed die.


3.30 ptg- Thamrin City mall

Errrmmm apa ya we’ols buat kat situ.(think)Oh ya, My SIL1 belikan ibunya(my MIL) handbag kat ITC Kuningan tu…pastu kat Thamrin City tu plak nak carik kasut yang match.Kali ni tak de apa2 gambar…just jalan2.
Satu bende yang Ell geram kalau jalan2 macam gini ler dengan budak2..asyik penat n nak balik je.yelah,kita pun faham kan..budak2 mana boleh tahan satu hari suntuk berjalan.Mesti ada limit n mau berehat kan.Kul 6 petang SIL1 pergi solat maghrib jap sebelum pergi ke next mall.Huhu ada lagi u’ols…sabo je lah ank2.Aryan dok merengek mintak air.Yang susahnya bila dh jalan asing dgn SIL1 tu tak tahu pulak mana tempat ada jual air.
 Untung ada J.Co Donuts ni.betul2 depan pintu keluar.Tapi tak de pulak air sejuk.huhu Aryan dah tak tahan nak minum..nyaris dia hilang sabar.Air bawak bape botol pun dah habis….beli jugak sket donuts tu diamkan die…habis mkn je mintak semula air.Adush dush dush…susah nak handle.bertentangan J.co tu ada sturbucks coffee,tapi pun sama air panas je yang ada.
Dah alang2 nak keluar tu…pergi je terus kat kete,suruh supir ambilkan air untuk Aryan minum…ish3..senapas je dia habiskan setengah botol…:) 
Ok,bersambung next n3 boleh tak…masa dah cukup untuk Ell bersenggang2 depan komputer.kalau sempat petang ni akan menyusul..kalau tidak,esok ler ye.so,check it out….




 
Comments
  1. zacky ~786~ says:

    >ramai org nek mtor kt sana ekk .~

  2. @tune® says:

    >haha el…lantakkan ajer…tulis..kalau sebulan ko g..aku tatau la cane…

  3. ~ Lady ell ~ says:

    >zacky>>biasalah…nak mudah bergerak.kalau ada kete tu kira org kaya banget!!:P

  4. ~ Lady ell ~ says:

    >atune>>hah,ni baru g seminggu tulis tak habis2 dekat sebulan..kalau g sebulan mau makan tawon jugaklah baru habis buat n3 kot…:D senang duk sana jelah terus…:P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s