>Safari Indonesia (part 2)

Posted: 11/04/2011 in safari, trip

>

Sambungan…. 

  Ok,dah habis round ke habitat buatan hewan2 tu we’ols turun kereta dan berjalan masuk ke dalam BABY ZOO.

 Ding ding ding ding(bunyi loceng)…pintu gate pun ditutup…tanda keretapi nak lalu…

baby zoo map.
 

let’s go watch the dolphin show!!
Sebenarnya agak frust jugak lah sebab we’ols terlepas elephant show dek kerana hujan n terlepas jugak seal show kerana kelewatan…Harap2 dolphin ni tak mengecewakan lah.Hujan pun dah berhenti,cuaca pun dah elok…we’ols teruskan lawatan.

Ni ha macam ala2 bahtera nabi Noh.
Posing sket sebelum masuk…barulah dpt free…Eh tak la,nak masuk tengok show ni dah takyah beli ticket lagi..sebab sekali bayaran masuk ke safari ni termasuk apa2 saje show yang u’ols nak tengok.Ada banyak show yang boleh tengok secara percuma.Lebih kurang 10 show dan setiap satu2 show tu dia kan ulang 2 kali sehari dan mengambil masa selama lebih kurang 30 minit 1 show.

yeah! the show begins!
syok arr..Aryan ternganga2 tengok dolphin tu duk melompat sana melompat sini,siap clap2 lagi…jurucakap pulak kelakar,walaupun cakap bahasa Indon kan..n katanya 1 of dolphin tu namanya Justin bieber…haha tak nak ngalah ko.tapi sebab low profile,panggilnye jonet je.🙂 tambah pulak dengan sound effect yang mantap!

Dah habis show boleh bergambar ngan dolphins tu.Tapi bagian itu mmg kene bayaran lain.We’ols tak bergambar pun..sebab mengejar masa nak tengok cowboy show  plak.

Show ni ala2 wild2 west tapi versi Indon.N derang punya English kemain pekat.Elok sangatlah kalau guna bahasa Indonesia je.

Show sangat interesting!double thumbs up!!Dengan lakonan yang dramatic oleh cowboys n red indians.Dgn efeksnya,babak2 prgaduhan yg dramatic,aksi stunts serta letupan n tembakan.Hinggakn kita yg menonton pn boleh terasa efeks dia.

Ok,show dah habis…org lain berebut nak keluar,Ell nak gambar kenangan kat cowboy town tu.

Show sangat best!..ada jugak watak kelakar yang buat org ketawa…binatang2 macam ayam2,itik2,burung2,kambing2,lembu2 n tikus2 semua dah pandai sbb dh di train…bila time keluar,pandai tuju tempat mana yg patut d’ols masuk..saing2 pulak tu.Cuma ada part kesian sekor ayam tercicir dari kwn2 dia n dia hilang lubang nak masuk..sampai pulak part kuda keluar,bila bukak gate besar saing ngan kuda tu terpijak pulak si ayam tu..tapi nasib baik nmpaknya tak cedera..

 jangan lupa ,kalau ada chance bergambar dgn pelakon2 die.D’ols sporting..siap berbual2 lagi.

Time ni dah tengah hari.We’ols pun nak berpicnic.Kan we’ols dah siap2 packing nasi lemak dari rumah.Depan cowboy town ni je pun port cantik.Sebelum tu husband Ell pergi tengok2 sovenir yang ada kat kedai sebelah kanan gambar ni.Tah hape dibeli lupa dah.:)

Time makan,Ell memang tak lalu k.Kan Ell dah bgtau kat previous n3 yang Ell mabuk binatang.Adoi,bau kuda melekat tak bleh hilang.Kepala dah pusing2 macam nak pitam.Ell kata sebab kuda,husband kata dia pulak rasa mcm ada masanya gayang sikit,tp mngkin sebab safari ni kat tanah tinggi kot,tu pasal agaknya rasa macam tu. k sudah. So,dari perut kosong,jamah jugak sket makanan.Adoiyai,sambal tumis pulak tu..lagilah perut tak bleh terima.

Habis makan SIL1 kata jom kita gi bergambar plak.Dalam hati kata cepatlah masa berjalan..dh tak larat tp gagahkan jugak sebab bukan selalu dpt peluang macam ni. 
 Nak bergambar dengan binatang yang macam gini kene beli ticket lain.1 ticket untuk 1 orang melainkan baby macam Aariz. Duit kita dlm rm3.50 utk bbrapa shots.
 Haa..ni Marsha dipaksa bergambar berpeluk melentuk macam tu sebab dulu2 dia panggil binatang ni lepopard..hahahah…leopard boleh tukar nama..Yelah time tu kecik lg.Tp mmg we’ols tk tahan n gelak reramai.Bila tengok animal planet je time tu we’ols tanya,”ni apa?” dia kata “lepopard..”so,mmg nak suruh dia ingat binatang ni sampai bila2..

  Orang Utan ni sebenarnya nakal tau..tapi tetiba je jadi baik bila nak bergambar.Time nak bergambar tu dia nak pegang Aariz,org yg jaga dia kata “jangan dipegang”,terus dia tarik tangan..:) Lg satu bila dia dah dengar bunyi kita snap gmbar terus je dia bangun gi main sengayut2 nk tunjuk yg dia handal tapi bila org yg jaga dia tu cakap “masih belum”  pandai dia terus dtg n duduk balik kt kita. bijak2.

Sebenarnya ada juga harimau belang biasa untuk bergambar,tapi macam tak syok sangat lah sebab masih baby lagi,

Ni umur dia baru 6bulan..d’ols dah train untuk bergambar..tapi agak nakal n tak berapa nak dengar cakap.So,we’ols tak bergambar…Lagipun tak berapa best sebab kecik sangat.Kata SIL1 sblm2 ni kira semuanya yg utk brgmbar binatang yg besar2.Tp kali ni dia kata boleh dikatakn semuanya dh tukar yg kecik.Apa pn yg penting dpt brgmbar buat kenang2an.


Ada juga Bird Aviary Area.Kat situ terdapat lebih dari 1000 species burung/unggas.Yang best nye burung2 tu semua terbang bebas keliling kita.



Jangan lupa ada juga Reptile Area.Macam2 bintang2 reptilia seperti ular,iguana dan lain2.Tiap2 binatang tu ditempatkan diruangan yang menyerupai habitat asal seperti tempat tinggal dan makanan.Contoh Komodo Dragon macam dalam gambar.



ok alls,sebelum we’ols tamatkan kisah di Safari ni meh tengok binatang yang muka paling control kechumellan ni…

hehehe…comel kan kan kan..tapi rasanya dah brumur dah ni,belang pun kurang nmpak.Pandai tau dia ni,nampak je penjaga dia lalu terus berlari2 manja ke arah penjaga nya tu.mngkin dia ingat nk bg makan.tapi bila penjaga tu tak datang kat dia,mulalah buat muka ala2 sedih je…tapi chumell!🙂

Pengembaraan di Taman Safari Indonesia memang best!! dan sungguh menakjubkan,anak2 langsung tak complain penat ke lapar ke or apa2 sahaja sebarang rungutan macam pergi ke Tanah Abang.

BERSAMBUNG…

Comments
  1. Dee says:

    >wow..enjoynya anak2 ye ell..gambar ngan singa harimau tu betul2 ke patung? hihihi..

  2. shielalatif says:

    >baru dapat meninggah sini n drop komen beb…sorry lar line tenet seloww…seronoknyerr, aku pun nak tanya, hewan2 tu benar atau sebaliknyer??…berani betul ko…ekeke

  3. ~ Lady ell ~ says:

    >dee>>ell pun seronok tengok derang enjoyed…patung? oh nggak…semestinya lh beneran dong…kan udah dibayar utk fotonya…:)

  4. ~ Lady ell ~ says:

    >shiela>>ah biasalah kalo guna broadband tu…hehebetul lh binatang tu…tu namanya foto berani mati…:D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s