>Day 3 & day 4~Jakarta

Posted: 01/04/2011 in jakarta, shopping, trip

>

Ahad (13/3/11)

Shopping time! 
SIL1 dah janji nak bawak we’ols pergi Tanah Abang.Kt sinilah orang sana kata tempat paling murah nak dapatkan apa2 je barang terutama telekung yg cntik2,segala baju2,kasut2,brg2 textile dsb.We’ols gerak dari rumah seawal 8.30 pagi.Maklumlah jakarta kan..Dia punya macet(jammed) toksah cakaplah.Tu yang SIL pun kadang2 fedup..tapi dia dh biasa dah..tambah pulak driver dia dah pro tentang jalan2 sanasini.Tak perasan dah smpai pn Tanah Abang.Mmg tk sabar..

Yeeehaaa! we’ols dah sampai.Sampai awal pagi memang eloklah keadaan.tak ramai orang n rasa tenanglah sket nak membeli belah kan.time ni we’ols tak tau lagi keadaan  sebenarnya cammana kat Tanah Abang ni.

Memula we’ol tuju kedai telekung.Ada bnyak sngat kedai yg jual telekung nih.cantik2 u’ols..mcm2 pesen.rambang mata tengok.sampaikan hsbn Ell pun sibuk2 nak tolong pilih.kalau bg free nak ambik semua..:D
SIL1 pun dah biasa dengan mbak ni…so,dapat harga yang gila2 jatuh la. Ell beli telekung untuk anak2 Ell utk kasi kt cikgu2 d’ols.Maklumlah,cikgu cikgi dh bg kebenaran marsha dina utk cuti awal,tu pn lps dhabiskn awal test diaorg.🙂
See,ada kedai yg belum bukak lagi kan…sebab we’ols tiba memang super awal.
Then we’ols mengukur lah sepanjang Tanah Abang.Tp nk ngukur dari hujung sini ke hujun sana punyalah lama,habis straight nk kena pusing n masuk row ke 2. Bnyak sngat,rasa tk silap ada 8 row panjang utk satu2 floor.Tu pun blm trmasuk blok B baru brsebelahan yg brcantum terus dgn blog utama Tanah Abang ni.

Tips Ell kene bg kat u’ols ni (untuk yang 1st time dtg)…kalau dah berkenan betul sngat kat satu2 barang…tawar sehabis mungkin n tolonglah ya ambik dan bayar time tu jugak.Tu pun klau u dh brkira2 yg ianya amatlh murah n berbaloi utk dibeli.If u’ols kata u’ols nak survey…heh silap2 u’ols tk boleh jumpa balik kedai yang sama td tau dlm tempoh yg singkat.But yes,akan terdapat perbezaan harga lah kan…Melainkan kalau u’ols dh biasa dgn tempat ni n dh bnyak kali kesini.Ataupun u’ols mempunyai kehebatan mengecam Kedai dan tuan kedai yg trtntu.Sebab kemungkinan satu owner ada 2 kedai.Awas ya kalau u’ols tersesat..hehe.N yg pnting skali budak2 kena jaga at all time sbb takut trlepas pandang n bleh sesat nk cari derang.Utk satu2 floor,kedai tersangatlah banyak n trsangat padat!.Beratus2 rasanya tambah lg blok B baru brsebelahan yg brcantum terus dgn blok utama Tanah Abang ni.

Sebenarnya Ell rasa rugi tak dapat nak abadikan gambar2 dalam bangunan Tanah Abang ni.Dalam kepala dah dok pikir nak shopping je.Setiap lantai/floor dah dikelas2 kan contohnya pakaian.telekung,sejadah,baju2 muslim n muslimah dll makan dua floor. ada floor tu akan terdapat pakaian sesaja,kalau kasut di floor kasut,u’ols akan jumpa sepanjang2 nya kedai kasut.yg kedai bag dgn begnya..begitulah lain2 floor nya.
 Ni salah satu kedai kasut yang Ell singgah dlm bnyak2..
 Ni sebab kenapa menarik2 sangat Ell singgah kedai ni.Tu ha..nampak tak kasut2 yang di longgok2 tu.Astaga,murah giler! 35000 rupiah shj(rm12.00).tapi kene gigih la carik pasangan dier..hehe.Sudahnya Ell tak beli pun yg ni..:D
Ok,sebenarnya we’ols tak sedar time tu dah pukul berapa but SIL1 ajak makan kat tingkat 8 n barulah terasa rupanya dah tengahhari.We’ols pun mkn lebih kurang then habiskan saki baki 2jam lagi.Amat terkejut okeh tempat macamtu punya ramai pengunjung d’ols tak boleh terfikir nak extend waktu berniaga.Kalau kul 4-5 petang dah tutup…mana nak puas u’ols…
Ish,tak bleh jadik…ni kene jln laju2 nak puaskan mata.mata tak bersih lagi nak cuci..hehe..kids memang dh bosan.Shopping kat tempat bersesak macam tu mmg bukan utk derang kan…Sambil jln2 yang ala2 lari2 anak tu,dengan mengheret ank2 yang tak habis2 nak balik,nak swim..buat tak dengar je.ahakss
 Cukup dah masa we’ols nak balik,SIL1 n her hsbn nak kena attend wedding kul 7mlm.Mean dia kene keluar rumah kul 5ptg untuk pickup kawan2 dia yang nak naik satu kete.Lagi pulak mengelakakan terkandas dlm jam terlalu lama.Driver pulak dah siap2  tunggu kat luar bangunan.Tak bleh lambat,nanti kena halau pak polisi.Memang agak kecewa sebab tak habis lagi carik barang2.N kita org janji yg ni belum final n sebelum balik Malaysia,we’ols wajib kene datang lg.
Sori la..nak cpt punya pasal,tangkap gambar pn tk btul.
Tak puas hati,amik sekali lagi.boleh la nampak sket kan..
Orang berpusu2 nak keluar bangunan sebab dah nak tutup kedai..

Oh ya,tengah shopping tu kan,we’ols terserempak dengan Datin Suliza Salam tau.Alah artis 80an tu..Adik2 yang tak kenal tu tak pe lah eh..malas akak nak explain panjang2.U’ols boleh google lah camner rupanya.:) Dia tegur my MIL sebab d’ols tu sedara.Rumah parents dia pun satu daerah je.Kemain banyak dia memborong kain lace dan tak lace.Ada lah 2-3 jam kat satu kedai tu.Yang kesalnye dh jumpa lama2 tu boleh pulak tak bergambar…Katanya 1st time ke Tanah Abang,tapi die punya cara macam dh biasa dengan pekedai tu n speaking Indon dahsyat! Jawalah katanya kan…hehe
Sampai rumah SIL1 n her hsbn pun terus bersiap2 pulak nak ke wedding.
MIL pulak dah tak larat dah…lepas maghrib je lebih kurang kul 7.45mlm dah masuk tido.Maghrib die kul 6.05 ptg.Ell berdua ngan hubby duk melalak berkaraoke.Tapi sampai kul 9 je sebab rasa dh berat sangat mata.Faham jelah kan..kalau kat Mlaysia dh kul 10 dah tu.Dah sah2 time tido.heh.
Isnin (14/3/11)
Hajat tercapai u’ols…harini SIL1 bawak gi Tanah Abang lagi.Macam biasalah,we’ols kene keluar awal pagi saing ngan SIL1 nyer hsbn gi kerja.Owh ya,Ell ada gak tanya kalau pergi ke Mangga 2 cammana? SIL1 kata,mangga 2 tu sama je lebih kurang macam Tanah Abang.Die punya crowded nyer,kedai nyer,harga nyer..lebih kurang sama je tp mngkin ada yg mahal sikit.Cuma bezanya mangga 2 tu besar lagi sket.Sedangkan Tanah Abang tak habis round,inikan pulak di Mangga 2.Lagipun Tanah Abang tu kedudukannya strategik tgh2 bandar..mangga 2 tu jauh sket.

Nampak tak bangunan ijo tu..Tanah Abang,kami datang lagi!!!😀
jejantas yang u’ols nampak tu sebenarnya gabungan untuk ke bangunan ke Blok B.Kat blok B tu untuk u’ols yang bercadang nak memborong secara pukal untuk bisnes.paling kurang kene beli sedozen lah kot.Kalau kat blok A,ada jugak untuk belian secara pukal,tapi paling kurang 3items sama jenis atau corak..yang boleh tukar saiz dan warna.Memang berbaloi u’ols…beli lagi banyak lagi murah.

makanya,tak heranlah manusia punya ramai kat dalam bangunan tanah Abang ni.
N u’ols tahu..hari ke2 ni terserempak lagi dengan Datin Suliza Salam tu.tapi nampak dari jauh je,tak sempat sapa pun.kali ni betul2 lah ingat nak bergambar..panggil MIL sekali tengok dh ghaib daaa…:D
Ok,time’s up! dah kul 3 ptg SIL1 kata driver dah tunggu kat luar bangunan.
Shopping sakan we’ols hujan lebat pun tak sedar.Suami SIL1 call kata ada sesetengah tempat banjir n pokok tumbang.Macet plus 3xganda.Huhu…sabar jelah.Lupa nak snap gambar banjir dan pokok tumbang yang we’ols lalui…
Sampai rumah lebih kurang hampir 5 petang sebab singgah office Abang Long(hsbn SIL1).Memang penat…tapi kenapa ekk masih rasa tak puas lagi…hehe.Kids biasalah..bab2 shopping ngan org2 tua ni paling d’ols tak suke kan.
balik rumah nak swimming pun tak boleh disebabkan hujan,kids pun rilex2 tengok tv n hiburkan hati.
Kat rumah tengok TV berita tak habis2 pasal hujan,banjir dn pokok tumbang.dahsyat seyh…
Ok then,tunggu next n3 we’ols ke Safari.
TO BE CONTINUED…
Comments
  1. larradanish says:

    >sambung agi ell..hehhe word verification:iblisshambek ko..tak sabar sangat nak soh sambung..hehhehe

  2. ~ Lady ell ~ says:

    >larradanish>>uish mak! kuang ajaq nyer w.veri tu yek.ok2 akn disambung..:)

  3. @tune® says:

    >haih…seronok berjalan eh,..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s