>Day 2 ~Jakarta

Posted: 30/03/2011 in jakarta, trip

>

Sabtu (12/3/11)
Kalau nak ikutkan,sebenarnya hari sabtu tu nak stay kat rumah je sebab SIL1 ada programme lain.Maklumlah,we’ols pun agak keletihan…
Da kids pun nampaknya macam tak sabar nak bergodak dalam pool maklong nya tu.Aariz yang kecik tu pun tau mengelitek kaki nak terjun sama.Tapi kata SIL1 pagi2 eloklah gi Taman Mini dulu..sebab cuaca elok lagipun tak berapa panas..Bila balik petang bolehlah swim.Lagipun hsbn SIL1 boleh guide.
 Tempat pertama we’ols tuju di Taman Mini Indonesia Indah (TMII) tu adalah masjid At-Tin.Salah satu masjid yang megah di TMII.
Selain diinspirasi dari surah Al-Qur‘an (surah At-Tin), menurut sejarah,pemberian nama At-Tin sebenarnya juga merupakan usaha untuk mengenang jasa-jasa isteri mantan Presiden Soeharto yang bernama Ibu Tien atau lengkapnya Hj. Fatimah Siti Hartinah Soeharto. Memang, dirinya Masjid At-Tin sejak awal merupakan usaha anak-cucu Presiden Soeharto untuk mengenang ibunda/nenek mereka.
 
 Kebetulan pula time we’ols melawat masjid ni ada acara pernikahan sedang berlangsung.Tapi tak pula we’ols tengok acaranya ..cuma dapat tengok dari luaran.
Ni yang menarik perhatian sangat sebab kat Malaysia belum ada yang buat cenggini.Nice kan…Ini dipanggil bunga papan ucapan.Setiap details tulisan ucapan tu semua dari bunga.
 
 Sebelum masuk kesebuah2 rumah yang ada di TMII tu,Abang Long aka suami SIL1 cadangkan we’ols naik cabel car dulu..Bila dah tengok,baru select nak pergi rumah mana.Jadi tak leceh..sebab TMII tu bukannya kecik.Kalau nak menapak dari satu2 rumah tu boleh fengsan n putus nyawa tau.
No.52 tu Ell,hubby,Marsha,Dina n Aariz.Tu yang Dina tgh melambai2 tu Ell tangkap gambar dia  yg sebelah Aariz tu.
 
 Ni antara view dari dlm cabel car.Gambar yang pertama tu tempat mandi manda ala2 sunway lagoon kecik arr.SnowBay namanya.we’ols tak pergi pun sebab tak terfikir langsung nak kesitu.Lagipun kalau gian sangat nak main air,pool kat rumah tu pun dh puas.Gambar yang ke2 tu pulau2 buatan yang serupa peta kepulauan Indonesia.Gambar 3 tu macam castle untuk kanak2 dipanggil istana anak2.Gambar yang lagi satu tu,antara rumah yang ada di TMII iaitu rumah Minang.
 
serba sedikit gambar2 di rumah2 yang we’ols lawat.Rumah2 d’ols memang halus pembuatan dan senibina die.
Owh,binatang yang kaler merah tu kene bayar ya kalau nak bergambar.Dekat rumah minang ada pulak show monyet tu.Sangat cerdik okeh…dh habis2 buat show bawak tin kosong kat we’ols n dia tercegat nak mintak duit.
 Tu yang u’ols nampak kids ramai2 tu maybe d’ols tengah buat latihan tarian kat istana anak2.Tak tau pulak tarian apa tapi mcm tarian piring.semua tu pakai bengkung tau…kat luar ada plak playground…best la surrounding die.nyaman..bnyk pokok besar2.
 
Ok,ini antar gambar2 selingan yang lain.Sebenarnya banyak lagi gambar..tapi Ell dh upload masuk FB.nakupload dlm blog bnyk2 kang takut pitam plak.
Jangan lupa sebelum pulang singgah ke kedai sovenir dulu ya.
Gambar yang blur sket tu kedai luar.Kebanyakan sovenir kat sini alat2an macam anglung,gamelan,gendang atau apa je yang berbentuk ukir2an.Susah nak carik yang mcm fridge magnet tu…
dah tengahhari terik..tekak pun kering…Ell biar hubby membelek2 barang, Ell ngan ank2 rehat.Sebab kalau ikut rentak hubby tu,memilih memang kene teliti.Sebab dia susah nak puas hati dengan pilihan pertama.
 
Ok,time ni dah pukul 2..patutlah kids memasing merengek ajak mkn.dah masuk petang rupanya…Apa tidaknya,keluar rumah kul 9pg.
 
Yang tak tahan tu kalau kat Jakarta tu jammed dier…Pergghhh kalau kat Malaysia confirm banyak accident.tapi sepanjang Ell kat sana satu accident pun tak pernah jumpa even die punya jammed giler2..Pulak tu nak kagum sket arr dgn driver SIL1 ni sebab dia tu cekap tahap master.:)
Sampai rumah lebih kurang kul 3ptg…we’ols makan tapi kids terus salin baju mandi n terjun dlm kolam…
Astaga…tak ingat mkn dah u’ols….tapi lepas mandi menggigil kelaparan semua mintak mkn.macam menyuap ank burung, sorang kesorang…heheh
TO BE CONTINUED…
Comments
  1. larradanish says:

    >yang paling best adalah berendam lam pool tu..nyaman je..efek dia leh rasa kt sini..hhehehediast

  2. Lelord says:

    >nak sobenir heheheh tetiba kann

  3. rasp says:

    >cantiknya umah ur SIL sis…i lum pernah ke TMII nie…best plak tengok tempatnya…kat sana mmg agak sukar nak cari FM sis….

  4. ~ Lady ell ~ says:

    >larradanish>>hahah..dahsyat nye efek leh terasa kat rumah maklarra yer…tah2 pintu fridge tak tutup tak..

  5. ~ Lady ell ~ says:

    >lelord>>kak,nape tak pesan awal2..habis dh semua tuntut bagian..makanya takde dh tuk akak…:D

  6. ~ Lady ell ~ says:

    >rasp>>cantik…terpegun jap memula sampai.tapi bulan 6 dh nak say bye2…balik malaysia,hsbn SIL dh pencen.TMII dia bagus sgt sis…kalau kat Melaka tu kecik…30% lebih kecik dr TMII ni.betul..sovenir mcm2 FM tu susah..tapi ada gak tempatnya,itupun paksa suruh driver SIL tunjukkan tempat..hahah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s