>Pasang background Gambar Sendiri Pada Blogspot (mudah)

Posted: 09/03/2011 in blog

>

Hello u’ols…hari ni nak jadi tutor mengenai background blog.(Huhu ada hati tu nak mengajar…:P) Ok,tentang background ni,ada orang suka simple, ada orang suka crowded,apa pun kesukaan u’ols yang pasti tentu seronok ada identiti sendiri kan.Blogspot kan sekarang dah advance,malah kalau tak tahu coding moding pun u’ols boleh buat template berbeza yang unik.
Untuk menggantinya dengan background u’ols sangatlah mudah,
1. Login ke draft.blogger.com
2. Klik Design>Template Designer 
Ok,ini contoh untuk blog external Ell yang mana Ell tempatkan bloglist sahabat2 Ell.


3.U’ols akan sampai kepage “Blogger Template Designer”

Untuk template,u’ols boleh pilih sendiri template kesukaan.Untuk blog Ell tu,Ell pilih “picture window”,dengan gambar pertama.Risau gambar background masih lum tukar,ok langkah seterusnya
4.klik Background,
Untuk menggunakan background dari blogspot,silakan pilih tab background.jika suka,klik ‘Done’

5.Untuk menggunakan gambar u’ols sendiri,klik ‘upload image’ dan edit alignment mengikut kehendak u’ols sendiri,samada mahu ketepi,ketengah,keatas atau kebawah.U’ols boleh bereksperimen diruangan ‘background image’ ini mengikut kehendak sendiri.Silakan mencuba ya.Boleh sesuaikan juga gambar dengan kaler di ‘Main color theme’.
U’ols boleh juga remove dan upload gambar lain yang dirasakan sesuai.
6.Sekarang,bila dah berpuas hati..boleh lah klik ‘APPLY TO BLOG’
dan hasilnya…tadaaa…See,easy measy like a cheesy..heheh
Yang simple gini senang,if u’ols nak yang lebih grand,try la eksperimen sendiri…

Ok,picture background ni ala2 sedang membaca n3 di blog u’ols lah.If u’ols nak tambah header,pergi ke ‘Page element’ Ya..Kat situ u’ols boleh upload gambar header sendiri.ramai dah tahu ni kan…Untuk blog Ell ni Ell tak letakkan header sebab gambar background ni pun dah nampak over.hehe.tengok juga kesesuaian gambar..kalau background gini nak jugak letak header muka sendiri…kang nampak macam super over..Sebenarnya blog ni tak ramai yang singgah kan…untuk keperluan sendiri je supaya blog loading tak berat,so boleh je nak syok sendiri…:)
Eh jap,kalau ada gambar scenery u’ols sendiri yang cantik molek pun boleh je ditukar ganti.Tidak semestinya gambar muka kan…apa2 saja asalkan gambar hasil foto hak u,ols.
Semoga bermanfaat..
Ok,esok tutor nak bercuti ya…jangan nakal2 tau…

Comments
  1. Dee says:

    >good info sis..

  2. shiela latif says:

    >oooooooo….gitu cara dia yer beb?…baguslah tutpr ni…sungguh tepat sekali pada masanyer…aku dah tak sabar ni nak tunggu tutr ko yang terbaru lak….ce cepat cikt yer🙂

  3. rasp says:

    >terima kasih cikgu :Denjoy ur trip ya sis…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s