>Bergelap 3 pagi..

Posted: 24/02/2011 in life

>

Awal crita,dlm kul 1 pagi Aryan dgn Aariz baru trsedar dri tidur yg kebetulan trtidur awal td. So mngkin rasa kurang ngantuk,diaorg pun mcm brpakat masing2 brtahan mata main tu ni. Yg kita ni plak tk tahanlh nk layan diaorg tu,so tidurlah ayam2. Tiba2 dlm kul 2.30 senyap je dua beradik tu,Ell pn celiklh mata lepas Aryan kata ” Ma..gelap Ma”. Laa…blackout rupanya atau kata org kmpung tk de karen. Bila Ell cek diaorg..yg si Aryan tengah baring2 try nk lelapkn mata,yg Aariz plak sblh Ell trkebil2 mata dia cuba cari cahaya dlm gelap tu. Nk ketawa je Ell nengok kelaku budak2 ni.Pandai plak diaorg ni senyap bila tiba2 gelap ni,klau tk th brapa lama tahan mata dia. So lps hsbn Ell cek fius utama menendang ke tak (semuanya ok) Ell pn pasanglh bbrapa lilin n lps tu semua smbung tidur.
Tp dugaan betul harini bila jaga pg kul 5.50 dlm suasana sunyi dan gelap lg.Apa tidaknya,nak solat,siapkan anak2 pergi sekolah,buat breakfast n bekal bagai..huhu memang agak teraba2 bila buat kerja hanya dengan bertemankan cahaya lilin.
Anak2 pulak komplen air super sejuk.Nak masak kan air mandi?heh,tak yah manjakan sangat..biar dia sesekali rasa mandi air sejuk betul.Maknya pulak dah biasa masak air ngan electric kettle harini menggelabah cari kettle biasa..bila dah tak jumpa, masak air dengan periuk lah jawabnya.
Sejug air teh,secawan susu dan milo,untuk breakfast bikin burger simple untuk bekal anak2 juga.Siap pakai makan semua,ready lah nak pergi sekolah.Yang tak tahan cantik je timing,anak2 tengah pakai kasut,jam 6.50 pagi ‘pling’ lampu menyala…huhu apa rasa? tah ler…sabo je ler..yang penting boleh putar mesin ,basuh baju.
Tu ler kita ni asek lah merungut je.Bayangkan lah eh orang dulu2 yang hidup tiap2 hari dengan lampu minyak tanah,mandi air perigi,masak guna dapur kayu.Boleh je hidup.U’ols pernah rasa tak hidup macam tu?Ell pernah tapi zaman tu Ell belum sekolah,atok nenek Ell orang kampung pedalaman jugak lah…sekali sekala balik kampung mesti rasa saat2 nak pasang lampu minyak tanah tu,tapi tak lama rasa hidup macam tu.Lama2 hidup ni berubah…Syukur je dengan apa yang ada sekarang.Rezeki Allah bagi,sekali sekala Allah uji.
Comments
  1. qellissa says:

    >yelah, camne ye org dulu2 boleh adapt tanpa elektrik..i klu xde letrik mmg x bleh tdo..panas tu..mana tahan nk tdo..=)

  2. Lieya says:

    >Kekekeke… org bandar pun ade yg kate xde karennn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s