>Joget Lambak~

Posted: 21/02/2011 in entertainment, others

>

Hello n hye..
Semalam jiran sebelah rumah Ell buat majlis kahwin..Dan biasalah hiburan melampau kan…bukan selalu kan..sekali sekala kan….ahaks.Adoi,sampai kul 1-2 pagi u’ols..pening kepala x dapat tido.Pastu hari ni bagun kul 5 pagi siapkan sarapan n bekal ank2 sekolah sebelum subuh.Sebab selalunya lepas subuh siren Aariz dh berbunyi.Tak tahan nak buat kerja berebut2.
Citer pasal hiburan ni,Ell teringat zaman Ell kecik tawon 80an dulu.Time tu Ell ngan mak abah stay kat Muor.Sedia maklum lah,muor tu dekat dgn Melaka n sedikit sebanyak pengaruh budaya Melaka tu ada ye tak?
Apa yang Ell maksudkan bila time kenduri kawen tu ialah joget lambak.Katanya joget lambak di Melaka ni dari tahun 50an lagi dah ada.Joget lambak ni asal usul namaya dah tentulah dari jogetnya yang melambak tu.Maknanya bila time nak joget melambak lah orang2.

Biasanya joget lambak ni dibuat oleh orangtua pengantin belah malam dimana belah siang d’ols dah berpenat2 bertungkus lumus mengadakan kenduri.Joget lambak ni kira hiburan menghilangkan penat lah kononnya bagi orang2 yang menolong di majlis berkenaan.(Makin penat ada ler)
Tuan rumah akan panggil KUGIRAN (Kumpulan Gitar Rancak) atau kumpulan pukul tabuh (macam gendang) untuk menyanyi dan bawa 2-3 orang aweks wanita untuk menari. Tarian ni ditarikan sampai subuh beb..tahan jelah .. memang giler ah…
 Kaedah joget d’ols gelar sorong tarik..(jgn korang pikir kuning plak yer..) macam dlm klip ni..
 Malam nilah kalau ada yang nak mencari jodoh boleh try…:)Orang tua2 tak marah punyer..tak percaya? cuba u’ols tengok klip ni>

ahaks..org tua lagi kemaruk ni ha…..

Sekarang dah tak pernah jumpa lagi..mungkin ada,tapi tak banyak.Elok lah kalau dikurangkan..dan lebih elok kalau terus dimansuhkan.Bukan nya apa,ditakuti yang bukan muhrim ni bercampur gaul melampaui batas plak.Dibimbangi juga niat asal tu jauh terpesong macam dalam klip ni>
Adoii..segan aku tengok pondan ni….so,ini mmg tidak diinginkan kan..

Asal majlis walimatulurus tu kan mencari pelbagai keberkatan,nanti tak dapat berkat dosa pulak berganda.N3 ni pulak tak de apa2 maksud yer.Cuma saja tetiba teringat kenangan zaman2 membesar.:)

Comments
  1. cikgu isza says:

    >dulu2.. kalau ada joget lambakk kat kampung.. mesti deme jemput saya nyanyi..sekarang dah pencen dah..

  2. rasp says:

    >uishhh sampai 2 pagi…mau tak fenin…ooo pernah tinggal kat muor ek sis…syiok gak sis dpt merasa adat resam org lain…w'ouls kalo wedding ada gak 'joget lambak' sis…tunggu sampai semua tetamu balik…then mula laaa…tapi tak lama, tak larut sampai pagi…and yg nari tu pun dah kapel mana :Ddgn partner memasing😉

  3. Shiela Latif says:

    >hehehe…kecoh kan kalau ada joget lambak ni…tapi aku siyes tak penah tengok babe…

  4. Dee says:

    >kalo kat rumah dee..masih diamalkan tp permit polis smpi pukul 12 malam saja..ha..jgn x tau..kalo kt KL kena mohon tau..tp terpulang pada budget keluarga pengantin jugaklahkan….masa dee kahwin dulu asalnya mmg ada joget lambak..tp sbb arwah paklong meninggal dunia 2 hari sebelum kenduri..maka dibatalkan..dee punya bersyukur..x usah ckplah..sbb dee kaki bangku..dan segan terlampau2..hahaha..

  5. suffer8zine says:

    >mmg beza dulu ngn skg :PTerkini : Ular Albino Berkepala Dua

  6. Shahayu says:

    >masa kecik2 dulu memang ada selalu join joget lambak kalu ada org kawin…. kita budak2 pun ikut gak… ala sedara mara suma…. skrg x da … ramai org komplen…lagi pun dulu2 lain suasananya….

  7. ~ Lady ell ~ says:

    >cikgu isza>>hebatnye….:)rasp>>sis,pernah lah dulu beberapa tahun kat muo,lahir pun kat sana.kalau fmly member je x pe..tapi yg sangat tak sesuai tu org bukan dr kalangan keluarga pun join sama…

  8. ~ Lady ell ~ says:

    >shiela latif>>tu la..aku sejak pindak duk pontian ni tak pernah lagi aku jumpa org pontian wat joget lambak.habis2 pun zapin je la..

  9. ~ Lady ell ~ says:

    >dee>>ermmm penerangan yg panjang lebar..:)ell suke.keh keh keh..tp kalo suh nyanyi mesti layan….:)

  10. ~ Lady ell ~ says:

    >suffer8zine>>lain dulu lain sekarang…:)shahayu>>kan….

  11. >folo & BW..mehla jenguk belog ai..nice to know u!(^_^)

  12. Lieya says:

    >Joget lambak ehh.. ehehehe kg aku pun selalu ade ni. Tp skang dah kurang la… opss Ell amik tag kat blog lia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s