>Buah markisa~

Posted: 12/02/2011 in fruit

>

 U’ols tahu ke apa bendenye buah markisa ni.Ok,sebelum Ell nak tunjuk gambar,meh Ell khabo yang satu masa dulu,tapi tak berapa lama la dalam beberapa tahun lepas je,MIL ada beli sebatang anak pokok setelah berjaya di’ayat’ oleh apek tokey.Tokey cina tu kata pokok buah epal.Wah…dahsyat arr kalau kita berjaya tanam pokok epal.MIL pun tanam punya tanam punya tanam..pokok membesar n menjalar.
Kendian mengeluarkan buah..memang serupa arr macam buah epal(dari jauh),tapi tak sama.Ell pun pelik apasal lain benar rupanya..
See…(think!) owh,ok..now we’ols sedar we’ol dh tertipu…huhuhu..
ni bunga nya..
Ada yang dah masak nih.Elok sangat kalau buat jus.Untuk pengetahuan u’ols..buah markisa ni selalu orang buat jus je.Sebab musababnya adalah rasanya yang agak2 masam sket.So,memang dah sahlah ini bukan buah epal kan…haiyya tatak guna itu tokey lor,mau untun ini olang kasi tipu punya…choiii!
Op op op…ok,ini pengakuan jujur…gambar2 diatas bukan pokok hasil tanaman MIL yang Ell ceritakan tu ye.Kisah ini memang kisah benar..tapi hasil tanaman diambil di”Wednesday Ditch Farm Resort” tempat yang Ell pergi tengok kuda haritu.Kalau tak tahu dimana,refer previous n3 atau link nya DISINI.
Ell pun baru tahu,lepas pakcik staff kat situ bagitau.Dan…Ell sangat kagum dengan kesungguhan owner dengan menanam pelbagai jenis pokok2 (mostly masih kecik2 la) utk mengekalkan kehijauan serta Ell rasa untuk pengetahuan jugak.
Tapi sedihnya pokok yang MIL tanam tu terbiar tak terjaga tidak seperti pokok dalam gambar2 ni.Dah ingat tak de pekdah apa2 kan.Agak2 kalau bela balik boleh menjadik tak?Well,ini kene usulkan cadangan pada MIL nih.heheh..
Pokok ni boleh tahan lebat buah die,daunnya pun merimbun..sejuk je kalau berteduh bawah ni.
Dan juga yang ini…Sila cari buah tersembunyi…hehe
Seingat Ell,Ell memang pernah beberapa kali rasa jus markisa ni.If u’ols nak tahu lebih pasal buah ni,samada rupanya,khasiatnya atau cara gunanya..jangan malas google sendiri.Tapi Ell jumpa gamba yang sangat meleleh…untuk ditengok.:)
Tu diaa….jus markisa! pekena time hangat2 ni fuhhh syorgaa…
thnx to citarasawan.blogspot.com

Comments
  1. Cik Ezy says:

    >hee..tenkiu ye utk GA aritu,,dh lame tp baru berkesempatan nk ucap terima kasih..sgt comel .. =)mekaseh.. mekaseh..

  2. kakngah says:

    >dulu ayh ada tanam poko markisa ni kt pgr dpn rmh..hhmmm.. mmg xlalu la nk mkn cenggitu…semacam la rasa dia..

  3. Shiela Latif says:

    >owh…buah nie jus dia aku penah rasa…sedap jugak rasa masam2 ngan ais nie…sedap minum masa panas terik..kaw!!

  4. rasp says:

    >i suka air buah markisa nie sis…sedap…i pun kagum tgk pokok tu tumbuh dgn jayanya…soh le MIL u usahakan balik bela pokok tu😀

  5. zaradgreat says:

    >de carik jugak mana jual air nih. tapi tak jumpe2 lagi. sume org ckp sedap… fuh.. tak sabar nak rasa..

  6. >oh, ghitu ke..tq sharing picca tu..nk cari gak r, try ty opismate yg wat taman herba jabatan pun takde pokok ni..hihihi, nampak gaya kena beli sama itu ahpek la.. huhuhup/s: shantekkan pokok ni, mmg seswai wat teduhan.. mmg dr jauh cam p buh epal la.. =)

  7. ~ Lady ell ~ says:

    >cik ezy>>no problem cik ezy,…kamu suka sis pun suka..:)kakngah>>sbb dia menjalar senang tanam kat pagar ekk.abes tu pokok tu dh innalillah lh yer…

  8. ~ Lady ell ~ says:

    >shiela>>ha'ah masam..kalo nk manis lebih sket gulanya..rasp>>sis,u suka air masam,tp u maintain sweet je.:)dah cakap dah..tapi MIL kata nanti kene kerjakan kera…

  9. ~ Lady ell ~ says:

    >zara>>kalau yg fresh baru perah tu rasanya mmg kene buat sendiri…tp akk rasa kat supermarket ada dh jual yg siap botol..try la cari.leily>>hehe mmg kene cari la dgn ahpek…opismate ada buat taman herba ya? wah..senang la nk apa je bleh terus petik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s