>Fakta tentang JOHOREAN

Posted: 09/01/2011 in info

>

Memandangkan Ell org Johor ,Ell bg fakta tentang JOHOREAN. Tdk ada yg tdk benar,melainkn yg benar sesaje…:) Fakta ni Ell amik dr internet.Tk tau sape yg buat…Melalui dr penelitian dn pemerhatian,boleh jugaklh dipercayai 200%.:P
Ell siap huraikn n tokok tambah sana sini..Sila perhatikan dgn betul..

1. We end 9 out of 10 sentences with “Ekkk…” (yg ni kena betulkn sikit.sbnrnya tk delh smpai 9 out of 10 tp adalah jugak)Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal. Contoh :- “Ni awak punyer ekk?”

2. We refer to Johor Bahru as Joho and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it means Johor Bahru (JB), the city not the state. Normally used by mereka yang tinggal di luar bandar Johor Baru seperti di Pontian umpamanya. Contoh : “Beb, gua nak turun Johor laa. Lu nak ikut gua tak?” So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question!

3. We pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”. Contoh : “Aku kena pakai seluor besor untuk main bolo kat Muor besok.” Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar),kelakor (kelakar) dan lain-lain.

4. We are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, I haven’t met a Johorean yang serious or square to act. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Kebanyakn (yang Ell jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find sometimes orang luar (non- Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor.(we’ols gile ckit) hehe..

5. We called ENDUT(aweqz/boyfren). Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut,kire mcm couple le. Contoh ayat : “Haa…kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.”

6. We’ols Makan Gula Tarik,Gula Candy(dibuat dr kelapa n letak kaler),Sagun, Otak-otak, botok2….Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or candy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor? rasanya Gula tarik ader lagi kat Stesen bas Larkin n tmpt2 lain yg kita perlu bnyak brtanya utk jumpanya..

7. Budak2 jantan pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock! Ell rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. Lagipun, Johor memang ada pertalian kuat dgn British. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Ramli Sarip (Spore), Amy Search, Zainal Abidin Headwind, Nash Lefthanded, Mael XPDC, Syam Kamikaze, Def Gab C, Bandi Amuk, Bittersweet, Sweet Charity (Spore? ye ke.betulkn jika salah) etc…Boleh pakai ke teori nih? Jangan kena pancung dengan Sultan,dah ler. Ampun Tuanku!

8. Kenduri Kawin Ada acara baling duit ngan gula2(ambur2) yang time tu,all mak-maks akan panggil knk2 suh rebut $$$$$ sekali.bestt woooo. and ada Telur Pindang. Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dgn segala macam rempah dan dedaun untuk m’dptkan da special taste. Lepas rebus,telur akan berwarna cokelat pekat. Both kulit dan isi. nice! Normally it’s for special occasion, like wedding day.Sila lihat n3 Telur Pindang Johor ni..

9. Tidur atas “LECA”** means tilam (LE+CE) (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam “GEROBOK” (almari) tp sebutannya GOBOK. **. Ambik “GEBOR” tu means selimut.

10. We jarang tngok RTM😛 . Hei,no hard feelings k if ur wth them though the sets are a little old fashion along wth the never ending ‘technical’ probs or mstakes bla2..apa yg sbnrnya bnyk cerita2 dah tengok kat Singapore channel long before on air kt RTM juga tv3 n same goes for the crita2nya n movies2nya..the neighbours dh pickup dulu. Juga for information, Johor bleh terima siaran from S’pore n some Indonesia (tmpt2 trtntu) .Kalo dok johor, xde astro pun xpe…Tp nk tmbh pengetahuan ada astro lg baguzz (in hd yg best).

*Di petik dr sumber2 yg boleh dipercayai..tp sndiri di touchup sanasini.
*Mngkn dtmpt lain juga ada prsamaan.tk pe apa yg pntng kita smua hppy n tk gaduh2..


Comments
  1. Lelord says:

    >hahahha setuju la ell…bab kije kawin ngan "TOL" x dpt dipisahkan.proud to be johorean…akak x sabo nak balik ni weiii

  2. TuYa says:

    >salam kak..Tuya setuju sangat!!!i'm Johorean..dont play2 ekk!!

  3. ~ Lady ell ~ says:

    >lelord>>bila nak balik kak..jgn lupa bawak ole2 dr Qatar..:PTuya>>kan…ekk!

  4. Lieya says:

    >Tu dia org johor punye style.. he he he

  5. @tune® says:

    >tol..kalau kite dapat syiok!!!huhu

  6. rasp says:

    >sis…satu lagi if tak salah i..pasal org Muor nie…kalo rata2 tanya asal mana kat Johorean selain dari org Muor dorang ckp asal dari Johor…tapi kalo tanya org Muor, dorang mesti ckp dorang org Muor, tak ckp org Johor…tul tak? sila survey…

  7. puanComei says:

    >hehe.. kelako baca entri nih. saya org luar dr johor tp menetap lama di johor. ekk ekkkk ekkkkkk tu ari2 guna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s