>Yuzhno-Sakhalinsk, Russia

Posted: 25/12/2010 in family, geography

>

Hi alls..
Since Ell nyer sister in law yang ke-2 (SIL2) dah berpindah ke Russia ni,Ell pun serba sedikit carik info pasal tempat tinggal dia tu.Memandangkan SIL2 takde blog,Ell pun sesaje lah nak share info pasal Yuzhno-Sakhalinsk ni dlm blog sendiri…
 arrow merah Sakhalinsk Island,arrow ungu Japan.
 tempat tinggal SIL2 n her fmly
Ok,dari penerangan SIL2 n her hsbn,Sakhalinsk island ni terletak diutara pulau Jepun.Kalau u’ols tengok peta pun pulau ni sebenarnya lebih dekat dengan Jepun iaitu Hokkaido berbanding Moscow (it is over 6,000 miles east of Moscow n lebih mudah flying melalui Korea).Pada entah tahun berapa(yg pasti slps perang dunia ke2) pulau ni diduduki oleh tentera2 soviet. Part2 sejarah ni u’ols boleh rujuk wikipedia lah ye.Bukan wikileaks tu tau…yg ada org dh jwb tp ada org tu tk jwb2, hish..as if we don’t knowlhkan.
Ehem2..anyway,mengikut maklumat yang Ell baca,pulau ni bukanlah tumpuan pelancong2 tapi kegiatan pelaburan antarabangsa(US) sangat memberangsangkan dipulau ini terutama yang berkaitan dengan minyak dan gas.Itulah pun sebabnya SIL2 nye hsbn kene tranfer ke situ.Hsbn nye dah survey cara kehidupan org kat situ.Mostly mkn ikan n tuna jelah.Dan paling best kat situ terdapat banyakkk king crab (ketam bapak besoorrr)yg mcm dlm worlds deadliest catch tu. Binatang2 mana nk hidup sgt sbb kawasan keliling kebanyakannya bukit2, gunung2 dan yg paling banyak adalah salji serta sejuk sepanjang tahun.Suhunya kata SIL2 sekarang lebih kurang -2’c(‘F).Kalau ada kambing pun..sembelih sendiri n simpan utk stok setahun.Kata SIL2 kat sana cuma ada 2 keluarga melayu je termasuk dia.Means kene share lah kalau sembelih sekor kambing tu..sbb d’ols mungkin tak mkn sangat daging2 ni kot sbb tu tak bnyak sgt dijual..lagipun dikhuatiri ke’halal’annya.:)

Climate data for Yuzhno-Sakhalinsk
Month Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Year
Average high °C (°F) -8
(18)
-7
(19)
-2
(28)
5
(41)
12
(54)
16
(61)
19
(66)
21
(70)
18
(64)
11
(52)
2
(36)
-7
(19)
6.7
(44.1)
Daily mean °C (°F) -13
(9)
-13
(9)
-7.5
(18.5)
0.5
(32.9)
6.5
(43.7)
11.5
(52.7)
15
(59)
16.5
(61.7)
12.5
(54.5)
5.5
(41.9)
-2.5
(27.5)
-11.5
(11.3)
1.8
(35.2)
Average low °C (°F) -18
(-0)
-19
(-2)
-13
(9)
-4
(25)
1
(34)
7
(45)
11
(52)
12
(54)
7
(45)
0
(32)
-7
(19)
-17
(1)
-3.2
(26.2)
Precipitation mm (inches) 48.3
(1.902)
44.0
(1.732)
42.0
(1.654)
57.5
(2.264)
69.5
(2.736)
54.3
(2.138)
87.1
(3.429)
105.0
(4.134)
106.5
(4.193)
98.0
(3.858)
81.3
(3.201)
63.4
(2.496)
856.9
(33.736)
Sunshine hours 133.9 142.3 186.0 194.4 200.9 208.3 171.1 156.2 187.2 163.7 115.2 100.8 1,960
Oh ya,cakap pasal suhu ni..sepanjang tahun tu paling tinggi pun dlm bulan July dan August is 19-21’c.Hoho..mmg sejuk giler arr kan.Tambah pulak sekarang negetive ko..mmg lh mengokol.Bagi yg suka enjoy tu..ini bukanlh tempatnya kot..pulau ni damai,tenang,n ada sedikit sunyi lh.(dr yg difahamkan)
Pastu kan..disebabkan faktor2 persekitaran dn pemakanan..SIL2 Challange utk slim.hehe c u in 3 years katanya..Plus,sebelah rumah die ada gym katanya…Wah,,dasat2 ni mmg rasa trcabar neyh..hehe
Comments
  1. UmmiRosma says:

    >wah…tempat sejuk tu….Tapi one day Ell and family boleh vacation kat sana yea…bestnyeee

  2. ~ Lady ell ~ says:

    >vacation sana?heh x lh kot…ongkosnya bnyklh ummi..lagipun nak uruskan visa n paspot pun leceh katanya…

  3. rasp says:

    >tempat nie jarang org nak gi…kalo dpt gi kan best…tak leh dibayangkan kena makan ikan/tuna tiap2 hari kan…tapi seafood mesti murah kan…sis, kalo ada pics gambar2 kat sana nanti..tempek lah iye…tingin nak tengok negara org…

  4. ~ Lady ell ~ says:

    >rasp>>tempat ni sgt sesuai utk yg mencari ketenangan…betul,seafood mmg murah katanya lebih2 lagi king crab.kalau kita perpuluh2 harganya..n insya'allah if ell nye sista in law ni update gambar2 dier..ell pun update kt sini..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s