>Rasanya luar biasa,tapi sedap!!

Posted: 10/12/2010 in food

>

Assalamualaikum…
U’ols ada terfikir kelain ke…haip..tk elok tu ya.Ni nak citer pasal mkn je.Pasal kuih ni haa..yg u’ols pun tak boleh terfikirkan rasa daun limau purut pada kuih.Orang Indonesia ni mknnn dia mmg lain mcm sket tradisonalnye…tapi sedap tau.U’ols sila setuju jugak yer…
Kuih ni namanya bika ambon.Bika tu ell dpt agak2 bingka kot..tp kalau ambon tu betul2 takde idea apakah die.Katanya kuih bika ni terkenal jugaklah lebih2 lagi di Medan,Indonesia.Atau hanya di Medan je yg ada ..tak Ell pastikan.
Ni pun MIL beli di domestic airport,Medan.

MIL kata ada 2 kaler, kuning dan hijau.Yg ini dah sah2 u’ols nmpk kaler hijau kan..sahabat2 Ell tak ada yg rabun warna kan.Yang rasa kuning pun sedap kata my MIL.Yang hijau ada jugak perisa pandan..tp yg ini rasanya mcm daun limau purut sket.tapi Enak banget dehh!!! Sejujurnya sekali rasa terus terpikat menyentap jiwa..Dan,bukan tanpa sedar..tp dgn kesedaran Ell yg paling banyak mkn….heheh.

Rupa dia mengingatkan Ell mcm kek gula hangus,berlubang2 mcm honeycomb.

If u’ols ada ke Medan,Indonesia jgn lupa belikan kuih ni sbg ole2 utk kwn2.katanya kalau lebih 4 hari rasanya mungkin keras sket.tapi rasanya masih asli sedap…:)

 

Comments
  1. Yan says:

    >wah dah lame ke ell tukar layout.. dah takde biru2… huhu….a'ahla rupe dia cam kek gula hangus.. tp yan tak minatpn kek tu.. manishh

  2. Tihara says:

    >mcm beshh nyer..tlg belikan..hikhik

  3. LyNn HaMzAh says:

    >kalau warna cokelat memang sebijik kek gula hangus…

  4. tigrismalaya says:

    >wah nampak cam best..masa kecik geli tgk menda ader lubang2 cam honey comb tu..lagi kuih gula hangus (tapi makan tetttapp!) n sarung kulit ular yang bersalin kulit tu..tah naper..eh lain topik laak..hihi

  5. rasp says:

    >oooo kuih ini….tapikan sis, i plak kureng minat skit kuih nie…tu la kan, ikut tekak memasing laa…

  6. UmmiRosma says:

    >Ell..kalo kat Brunei..we call this cake 'kek sarang semut'. Mungkin resepi almost the same lah yea.Sedap ni…

  7. ~ Lady ell ~ says:

    >Yan>>2 dekat 2bln ko tk dtg sini ke yan…kek gula hangus tu ell suke je..hehe

  8. ~ Lady ell ~ says:

    >tihara>>tk plan pun nak kemedan kak..kalau pegi mmg boleh belikan.:)

  9. ~ Lady ell ~ says:

    >suffer8zine>>telan2..jgn tk bertos sudah..:D

  10. ~ Lady ell ~ says:

    >Lynn Hamzah>>kan..tp ell dh google,kuih ni guna santan,kek gula hangus takde santan kan..

  11. ~ Lady ell ~ says:

    >tigrismalaya>>kalau citer pasal kulit ular tu mmg arr geli.tapi ell suka tengok honeycomb tu…rasa mcm nak hisap je madu dr situ

  12. ~ Lady ell ~ says:

    >rasp>>ha'ah yelah..lain2 tekak kan…

  13. ~ Lady ell ~ says:

    >ummirosma>>cun pic profile..:)ke srang semut eh..ermm nk kene google ni apa beza die.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s