>Jakarta!!!

Posted: 08/12/2010 in family, trip, vacation

>

Yey!! tempat kosong bakal di isi!!Eh tp sblm tu,Ell nk ucap selamat tahun baru Maal Hijrah utk semua.Semoga buku amalan baru nnt penuh dgn kebaikan ya.Yang lama dah tutup dn harap2 Allah SWT terima amalan2 kita yg lepas.

Ok,hari ini sejak semalam Ell happy banget deh.Yuhhu!!! MIL (mother in law) baru balik dr Medan perang,Indonesia.sebelum tu MIL ngan mak Ell ke Jakarta n Bandung.Balik tak sampai seminggu MIL dah pergi pulak ke Medan.Untung jadik MIL Ell ni.Asyik berjalan ke kesana kemari.Kalau tak ank2 yg bawak,ank2 sedara yg offer.Ish,jelesnye..Sebab tulh Ell kat rumah ni jadik ‘penunggu’….tengok2 pokok bunga,ayam,kucing,arnab tp yg penting bunga tu bkn setakat tengok je..mestilh kene jiruskan tiap2 hari.Tp yg menantu sorang ni sebenarnya level kerajinan tu ada pasang surut jugak.:) Ok, tak pe..janji pokok tak mati.
Eh,sebenarnya bukan tu nk citer..kat previous n3 kengkononnya Ell ada buat wishlist.refer SINI.Wish yg ada isi tempat kosong tu bakal diisi lh kononnya jugak.Heheh.Bila hsbn Ell belek membelek gambar2 liburan bonda2 kami kat Jakarta n Bandung tu,hsbn terus decide ‘nnt kita gi jugak eh’.tengok awal tahun depan.Huhu berbunga2 hati meruntun kalbu.Tambah pulak SIL yg duduk kat Jakarta tu tahun depan nak balik semula ke Malaysia,kalau tak..melepaslah we’ols nak merasa ke’best’an time SIL ada kat sana.Lagipun kalau ada sedara mara yg ke sana,SIL selalu dgn sukarelanya jadik ‘tour guide’.Barulah kita tak kene ‘goreng’ ngan org2 Indon kan…
Meh2 Ell nak share dlm blog ni gambar2 yg memikat hati we’ols..
Semestinya rumah banglo 3 tingkat ni.Rumah ni terletak di kawasan perumahan elite.Kat Jakarta kalau sebut Pondok Indah semua org tahu kwsn perumahan elite.even artis dan tokoh2 pun kebanyakan nya disitu.Untunglah SIL ni dpt duduk kat situ.
 Swimming pool.Anak2 mesti suka kalau berendam lama2 dlm pool ni.Ni pun faktor hati dah ke’Jakarta’.ank2 lh yg memujuk merayu…:)

Ini bonda2ku berposing dlm dan luar rumah.Kenagan katanya..:)

Ini d’ols melawat rumah2 daerah.Kalau kat malaysia ni mcm rumah mini Melaka lh gitu katanya.Oh ya,lupa nk bgtau..yg lg sorang barbaju putih tu ank sedare MIl n suaminya.Dia pun join sekali dlm trip ni.
View yg menarik kalau naik cabel car.Oh u’ols jgn terpedaya dgn binatang 2 ekor yg memakai costume tu.Tak alih2 dtg dekat2 org sekali masuk gambar.Pastu ingat dia blah gitu je..selagi tak bg duit,selagi tu dia menadah tgn ikut kemana aje.Dan lps tu,kalau ada lg binatang yg mcm tu,cepat2 ckp ‘tak nak’ sambil buat sign tgn .
Termasuk binatang ini.Pandai die buat show…(ketuk2 alat musik) tp bkn free.
heheh..SIL1 ni mmg pantang jumpa mic…kene pujuk rayu habis cair…Tp katanya mula2 kene jual mahal sket.Owh,SIL ni mmg easy going n sporting.Even dia nak carik menatu pun tk kisah siapa org nya asalkan boleh ngam ngan fmly dia n boleh dibawak ketepi ketengah.(heheh siap iklan lagik)
Ok,u’ols nmpk rumah tinggi tu…u’ols agak d’ols naik ke..eii,jgn tertipu..nk pijak tangga pun d’ols seriau…(katanya)
    Ini gambar kat gunung berapi Tangkuban Parahu,Bandung.Kat sini ramai org berdagang kecil2an.Even u’ols tk nk beli pun..d’ols asek lh mengejar aje.Tp kata MIL dia beli sket buah strawberry yg rasanya mcm dijeruk,tp manis.MIL punya citer…buat we’ols ni melelh air liur.Dah tu nape tk beli bnyk ye tak.Abes,dh kata MIL nk merasa je…tk tau pulak rasanya sedap syorrrga.:)kalau dh balik rumah baru rasa..tkkn nk gi Bandung semula katanya? 
Yg ni d’ols mkn mknn dlm buluh.Buluh bkn bangsa kecik2 punye..ni buluh besor kaki gajah katanya..hahaha.Sempat pulak d’ols pegi dapur tengok cara penyediaan die.Ala2 rancangan jln2 carik mkn versi Indon.haha
Ok,kata d’ols dlm buluh ni semua diisi ikan  pastu dimasukkn dlm buluh bersama rempah2/bumbu dan dibakar selama 3 jam tiap2 satu.Dlm satu2 masa beratus2 buluh yg berisi ikan tu dibakar.Kalau ada order,barulh diangkat,dicelup dlm air berisi baldi dan kemudian dibelah.Aduih…mesti sedap.Ni yg tak bertos air liur nih.

Aduhai…best ekk d’ols jln2,shopping moping,mkn2.Diri sendiri belum sampai lg.Gambar ni sbg motivasi lh konon nk menjejakkn kaki.heheh.Ni d’ols pergi seminggu,kata along (SIL1) kalau lama lg dia boleh bawak gi spa pulak.Maklumlah..dh penat berjln n shopping bagai kan…Spa jgn cakaplah…da whole massage n akan di pampered mcm tuan puteri harganya cuma RM100-RM150(anggaran) Tp kene amik masa 1 hari lah…
Lg satu,kalau dr Indonesia ni..tk dinafikan sulam2an mmg yg terbaik,halus hasilnya..tp dgn harga murah.Kat Malaysia mana ade sepasang kain sulam utk kebaya n kurung harga rm50-70.Kalau ada pun cincai punye.
Banyak lg gambar..tp kang u’ols kata apa hal pulak Ell menayang gambar lebih2 kan..bkn sendiri yg pergi.Dah Ell kata ni mcm semangat je…rasa mcm nk pergi hujung bulan ni pulak..tp ank2 dh nk naik sekolah.:)
Comments
  1. Lelord says:

    >wahhh bestnya…ell banje akak tiket bley?

  2. Emy Omar says:

    >Wah best la ye..dah ada wish list utk thn depan tu..

  3. >sonotnyer…bler mau sapai ni..😛

  4. Shiela Latif says:

    >semangat semangat jangan luntur…semangat sampai dapat pergi… =))

  5. tigrismalaya says:

    >bestnyer tengok pics Ell nie..amboi bagak besar uma SIL tu, musti kerjanya agam jugak kan?Sya pon blom smpai lagi, peluang ader tapi sya xberpeluang pegi…skrg nak pegi faktor masa la pulak..mudah2an kita dapat pegi sane nanti..sy pun plan nak p bali next yr tapi xtaw bila..harap2 ader rezeki tahun dpn..

  6. Hezesuze says:

    >wah syokknye kt dalam rmh ada pool haruss ler weols berndam sakan nnti hehe

  7. rasp says:

    >mmg u shud go sblum ur SIL balik…lagik senang ada 'org sana' bawa kita jalan kan…and kalo leh, pegi lah spa dia sis..dah le best, murah banget!nak ikuuutttt leh🙂

  8. UmmiRosma says:

    >Wah bestnye…ada in-house swimming pool and jacuzzi…kaya nyeeee….Suamu Ell org Indonesia ke?Oh ya..regarding the give away contest tu…boleh ke saya dari Brunei ni join? teringin lah jugak..manatau lucky..

  9. @tune® says:

    >salam maal hijrah Ell…rindu kt Ell…

  10. ~ Lady ell ~ says:

    >lelord>>adui kak..nk beli tiket sendiri pun payah nikan pulak nak belanja …akak belanja Ell tiket ke Qatar arr.baru betul bestt..:PEmy Omar>>wishlist yg tak keterlaluan..masih releven utk ditunaikan..heheh

  11. ~ Lady ell ~ says:

    >Leily>>tah ler..bila mau sampai pun masih berangan lg.hehehShiela Latiff>>wah!! membara2 ni semnagat.:P

  12. Tihara says:

    >Best nye sopin kat sana..

  13. ~ Lady ell ~ says:

    >tigrismalaya>>SIL ni tak kerja,hsbn die yg duta petronas..kira org minyak arr…sayang kalau ada peluang kalau tk pergi kan.harap2 peluang dtglah selalu..heheh.rezeki insya'allah ada…Hazesuze>>ha'ah…biar sampai kecut…hehehe

  14. ~ Lady ell ~ says:

    >rasp>>tu arr sis…ell anytime free..tp apa2 pun kene tengok jadual ank2 ngan hsbn jugak…jgn sampai kempunan sudah…u nak ikut boleh sis…tp ongkosnya harus asing2 ya..hahahaha

  15. ~ Lady ell ~ says:

    >Ummi Rosma>>suami ell org Indonesia..? owh bukan…suami kakak ipar Ell tu kene transfer ke Jakarta for almost 6thn…Dia duta PETRONAS di Jakarta.maaf bnyk2lh ummi,tak adil kalau Ell benarkan utk penyertaan ummi..tak pe,apa2 cenderahati dr malaysia esp Johor nnt Ell boleh kirim ke ummi ya.tak perlu nak masuk ini giveaway or contest ell.*with love*

  16. ~ Lady ell ~ says:

    >atune>>hei atune…slmt tahun baru beb…ko sihat lg ke..bby dh kuar belum..hehehaku pun rindu kt ko.eh,nnt kita update lg ehTihara>>biasalh kak..murah2!!!

  17. UmmiRosma says:

    >Oh ya? tnx a lot….i suka ramai Malaysian bloggers buat contests….sebabtu lah I am very excited to join…anyway tnx for your generosity🙂 *warm hugs*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s