>Potty Training dah berjaya!

Posted: 11/11/2010 in parenting, sons

>

gambar waktu 2 stgh thn brsama dgn sepupu yg sebaya dgnya

Assalamualaikum…
Senang nye hati Ell sekarang ni bila Aryan sepenuhnya dh tak pakai diapers sebelum 3thn.Alhamdulillah,rasanya tak sampai 30 hari.U’ols tak caya ekk.kalau nak ikutkan,semua ank2 Ell dah latih tak pakai diapers umur 2thn ,cuma agak lama lah baru betul2 berjaya(lebih kurang 2-3bln).Tapi dak Aryan ni terpaksa lambat sket sbb masa takut trkejar2.Takut dia ‘ter’ je kan atas tikar atau karpet.Tambah pulak kat tempat solat.Kan ke dh menambah kerja pulak.
Ok,utk permulaan Ell dah catit pada 9hb 10 cubaan pertama Aryan tak pakai dieper siang n dia mcm dh terbiasa bila time nak kencing terus je tuju kat toilet bowl n kencing sendiri.Rasa heran jugaklah.Cuma kadg2 dia minta on kan lampu.Sebelah mlm utk berjaga2 terpaksalah pakaikan jugak sbb khuatir dia tak sedar time tidur nak kejutkan sesiapa.Untuk pengetahuan ,Aryan tidur dgn atok die aka MIL Ell lah.
Tapi sejak dah seminggu ni atok die gi Jakarta sekalipun Ell tak pakaikan diapers bila tidur malam…sbb sebelum tu atok die dh notice yg diaper Aryan kering je sepanjang malam.Kalau terasa nak kencing dh pandai kejut.:) Ell bimbang jugak kalau dia tak perasan yg dia ‘ter’ kan,so Ell alaskn die tikar getah baby yg saiz paling besar (XL kot) 
Ok,utk posting yg mendtg Ell ada tips cammana nak potty trained dgn berjaya.
Comments
  1. Ena says:

    >syoknyer.. bila anak dah tapaki drypers lagi kan..sy lom train lagi si adik tu sbb dier snagat la kuat kencing.. pampers pun berkali2 tukar.. mrmm.. tapi kena wat juga la nanti..

  2. rasp says:

    >bukan senang nak potty train…kena byk bersabor & tekun…tahniah!

  3. iela says:

    >yeah..bagus2.. memang kena bersabar kan nak train anak ni😛

  4. >wah..bestnyer rayyan dah free diapers..mcm anak kaka shida, 3 thn kak bru bfree diapers..mmg cepatlah rayyan…

  5. ~ Lady ell ~ says:

    >suffer8zine>>yey yey…:P

  6. ~ Lady ell ~ says:

    >Ena>>Aryan bnyk menyusu…bnyk jugak kencingnya..tp tk berapa kerap.sekali dia kencing mmg bnyklh..:)time pakaikn pampers tu mmg penuh jelah..

  7. ~ Lady ell ~ says:

    >rasp>>itu yg paling penting sis…kalau asek marah je pun ank fedup,nnt die giveup.So,muka mmg kene selalu manis la.:) yg penting jugak…semua kapet kene gulung….

  8. ~ Lady ell ~ says:

    >iela>>takde sabar tu susah la…

  9. ~ Lady ell ~ says:

    >shidah>>Aryan lh sayang…:)alah shidah,hujung bulan ni harijadi Aryan…dh consider 3thn sebenarnya..tp maknye je ngengada konon2 belum 3thn..:D

  10. Shiela Latif says:

    >bagus aryan…senang nak ajar dia… =))

  11. Kyuubi says:

    >takde penglaman lagi bab ni. hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s