negative

Posted: 27/10/2010 in pragnancy
Yes,keputusan UPT (Urine Pregnancy Test) Ell adalah negative.Bukan tak nak,cuma lum ready sbb Aariz baru 9bln.So,Sebelum ‘ter’ elok sangat kalo Ell merancang.Selama ni Ell tak terfikir nak merancang dgn ambik pil ke atau apa2.Bukan tak tau,cuma takut ada side effects.Konon2 boleh rancang sendiri n yes,perancangan sendiri itu telah berjaya buktinya setiap sorang ank2 Ell gap umur mereka is 3 thn serta 2 perempuan dan 2 lelaki.Te.ta.pi….,ya, ada tetapi disitu yer…Kali ni tak mau dh merancang sendiri.Bila period Ell delayed seminggu lebih,Ell dh cuak giler.
Ell gi klinik cek itu ini,dan dapatkan nasihat itu ini..Ell terima lah cadangan nak merancang keluarga dengan mengambil pil.tapi leceh jugak rupanya nak merancang keluarga dgn pil ni..bnyk na aturannya.
Ini adalah pil yg dibekalkan ke Ell.dan dah tentulah free sebab Ell amik kat klinik kerajaan.Nmpak tak nombor2 tu.Untuk 1st timer,hari pertama mengambil pil tu mestilah ketika period kita tengah ‘on’tetapi tidak melebihi hari ke-5.Dah dinasihat kan haritu,lps UPT Ell tu negative staff nurse suruh pastikan hari pertama period je terus ke klinik.
Pil ni utk hari pertama hingga 21 hari,kemudian rehat dr mengambil pil selama 7 hari.Hari ke 8 dr hari rehat tu mkn semula pil yg pertama walaupun period kita dah lepas atau belum lagi.See,confuse kan..heheh tp Ell dh faham..Pil ni pun tak dibekalkan bnyk,satu papan ni utk satu pusingan je.Yelah,dah katanya klinik kerajaan kan..tentulah ada budget.Maknanya,sebelum pusingan yg kedua Ell kena lh gi klinik amik stok.:)
Ok,mudah2n Ell sabarlah mengambil pil ni dgn konsisten.tah bape lama lh Ell boleh bertahan.Bukannya apa,silap waktu,masa tak menentu pun boleh jadi kegagalan dlm merancang ni.
Comments
  1. LyNn HaMzAh says:

    x per…nanti bila Aariz dah besar sket boleh la pregnant semula…

  2. Lieya says:

    Heee ingat Aariz nak dpt adik dah… Mmmm klinik kerajaan mmg begitula skang semua bercatu, lg best last 2 week2 mak lia pegi klinik nak amik ubat darah tinggi, sekali misi ckp stok ubat darah tinggi dah habis. Boleh mcm tu??? Udahnya beli kat farmasi.

  3. SYANI says:

    Merancang pun elok juga. Boleh bagi time kat diri sendiri supaya ready for next baby…Saya dulu pun pakai pil lepas beranak anak 1st pastu sekarang rancang sendiri jek.

  4. Shiela Latif says:

    adeiii ell…mmg cuak kalau baby kecik lagi pastue period lambat…hukhuk…susah gak makan pil nie yer?…

  5. Ena says:

    yerla kan.. ena dulu pun pernah lewat seminggu memg rasa gelisah juga tapi wat dekk je sbb tak rasa yg mcm nak pregy.. lepas "dier" pun datang la.. hehehhe.. selamat!.. setakat ni pun ena lom pernah cuba sbrg pil lagi tapi dah baca ayat2 kat atas tu.. rasa nak cuba pulak pil.. mrmmmmm…

  6. suffer8zine says:

    uikkk elok ke makan pil2 tu, :PPanas! : ENTER

  7. Tihara says:

    leceh ea..kawan saya ada tanam ape..implan..saya pn tk pasti tp 3thn laa

  8. Sharinginfoz says:

    belum masanya kan

  9. ~ Lady ell ~ says:

    lynn hamzah>>itu pun akan difikirkan…heheh org jaman sekarang man nk ank ramai2..lieya>>betul,ell pun penah gak disuruh beli kat farmasi…

  10. ~ Lady ell ~ says:

    syani>>hati2 merancang sendiri…:)shiela>>betul beb…gelabah semacam..eii mcm mana ni,apa nnt org pikir..mcm2 lh main2 kat pale ni.tk susah,cuma leceh nk kene ikut time betul2.tk leh miss langsung.

  11. ~ Lady ell ~ says:

    ena>>kdg2 pikiran kita je yg main2 kan..bila ell gi klinik die kata mungkin sbb ell stress kot…tp rasanya tk..eh,ntah la..suffer8zine>>kamu ni rajen bg komen ekk.mekasih…katanya pil2 ni ok..tk memudaratkn..dijamin selamat.:)

  12. ~ Lady ell ~ says:

    tihara>>ha'ah implan..yg inject pun ada utk 3 bln sekali.tp apa2 pun katanya tengok pengambilan pil ni dulu..kalo tak de pape masalah boleh try kaedah lain..sharinginfoz>>betul…kesian kat bby…diri sendiri pun tk terjaga lagi..heheh

  13. Yan says:

    tak penah dgr name pil nih..yan dulu pil namenye mercilon kot..mula2 amik kat klinik atas suggestion docla.. then beli kat farmasi jek..tp yg bahayanye yan ni tak disiplin.. huhu

  14. Dee says:

    dee mmg merancang sbb dee czer..kenalah jarakkan anak2..dee pernah amik injection yg 2 bulan sekali tu..x period..tp side effect dee migrain teruk..so, dee stop..dee boleh amik pil je..so far ok..tp setiap 2 tahun lps amik..dee akan stop dan buat perancangan sendiri..lepas tu baru dee start amik balik..sbb dee nak tunggu mimi besar sikit baru nk try yg no 3..hehehe..tp kan..kalo amik pil perancang..kulit cantik tau..psl berat badan naik tu..kita sendiri yg control..bukan salah pil..hahhaa..

  15. ~ Lady ell ~ says:

    yan>>merancang pun ada mcm2 cara…inject boleh,implan boleh,mkn pil pun boleh..pastu pil pun mcm2 jenis pil.yg Ell dpt yg ni la..disiplin tu yg risau..buat masa ni ell set kan reminder utk mkn pil ni tiap2 mlm kul 10.setakat 3hari ok la…:P

  16. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>amik pil perancang kulit cantik…wah,biar betul.ni yg rasa gigih nk amik dgn konsisten ni…;P

  17. rasp says:

    i no komen pasal pil2 nie…me tak amik pun…sbb takut sgt side effect nye…

  18. ~ Lady ell ~ says:

    >rasp>>ell pun takut sebenarnya sis…tp bila dh kene bebel dokter kt sini..pastu siap ayat baekkk punye kata dijamin selamat…so, try je..:)

  19. >hai ell..ni 1st tyme i tgok prgnncy test scr dekat..huhu.i bujang lagik…heheda 2 anak ae?cute larhh ank ell..=)btw..do folow me yeah?http://owlkieranaa.blogspot.com/tq~

  20. ~ Lady ell ~ says:

    >ok,dh jengah n folo blog kamu..)correction:ank ell 4 org dh darling..;)

  21. ARIFFDA says:

    >ell, xprince saya kan pasal makan ubat ni…dh stop 1thn tak makan, still tak lekat2..huhu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s