Anak2 di bulan Puasa

Posted: 24/08/2010 in puasa, ramadhan
Salam….
Aduih,lama sungguh tak bersihkan rumah nih.Kalau org lain takat berhabuk,bersawang..Ell jgn kata habuk dan sawang ..sarang tabuan pun dh ada…hahaha.
Pejam celik kejap je dh 14 hari kita puasa kan.Ell macam biasalah,sederhana je.dan selama 13 hari yang sudah berbuka puasa pun simple je,seperti yang dituntut..tidak membazir.Makanan Alhamdulillah,tak pernah terbuang,masak pun ngam2 je.MIL pun pandai gak budget.Pasar ramadhan setakat ni tak pernah pergi lagi cuma hsbn je yang pergi beli air khatirah,teh bunga atau air mata kucing.Kalau lauk,sakali je hsbn beli mana yg teringin tu siap bawak anak2 sekali merasa keadaan kat pasar ramadhan n beli yg lain sikit dri yg biasa mcm ayam tandoori,ayam goreng minang dll. Mana yg tk berapa nk sedap tu…sekali ni jelh rasanya.
Masak tak delah special mana…nasi tu lauknya pun biasa2 je.Menu we’ols selalunya sangatlah simple.kalau boleh satu macam masakan je.Like bubur lambuk,(dh 2-3 kali jugak buat) mee bakso,spegetti dll yg seumpama lah.Sebenarnya menu2 tu ikut selera anak2 jugak.Yelah nak bg derang senang puasa kan.

Marsha oklah,dia dh besar..memang dh puasa penuh pun dri 4-5 thn.Tapi skrg ni tiap2 hari tanya masak apa.Maklumlah,dah besar,selera pun besar. Dina pulak start tahun lepas dia dh puasa penuh,tahun sebelum nya time umo die 4thn dia dh mula ikut org puasa tapi tengok sampai mana ketahanan dia.Kiranya rongak jugaklah…Tapi tahun ni,agak keciwa seket lah mak bapak nya nih.dah 3 hari Dina demam..so memang tak de harapanlah nak puasa penuh,dh cut 2 hri.
Tapi yang bangganya,dari bulan Sya’ban dia dah start puasa sunat isnin dan khamis.Maknye ni,buat tak tau je..tapi anak pulak yg gigih2 nak berpuasa.Siap bangun pagi2 cakap “kenapa tak kejut subuh,dina nak puasa..”Atoknya lah yg rajin jadi teman berpuasa..Dan dengan bangganya bila pegi sekolah(kalau puasa) dia khabor ke cikgu yang dia puasa pada hari tu…sama dgn ckgu dia.
Dak Aryan pulak tahun nilah dia sibuk2 nak ikut babah, atok n kakaks nya terawih.Syukur tak nakal kata babahnya.Tapi babah pun buat tak lama,8 je.Yelah dengan budak2,mana leh tahan kan….
Pasal raya memang hari2 bertanya.. lagi berapa hari kita puasa n nak raya…hihihi kids kan..Harini dugaan time nak sahur..We’ols terpaksa bersahur dalam gelap sekejap sebab blackout.Sib baik tak lama..tengah bersahur tu dlm 10 mnt dah terang balik….:)

Selamat Berbuka Puasa untuk u’olss…

Comments
  1. ratna says:

    marsha ikut muka ell la..

  2. rasp says:

    u have beautiful kids…jez like their mom, beautiful inside out!kids kan sis…anak dara i yg besar2 tu pun till now…"Ibu, masak apa hari nie" jawapan ibu mereka…"jgn tanya2, meh tolong sama" hahahahahaha

  3. Dee says:

    syukur anak2 dh rajin berpuasa ye..hati mak ayah pun senang..

  4. TuYa says:

    salam kak..bagus kan anak2 akk..senang betul ajar deorg berpuasa..anak Tuya dah ponteng 2 hari puasa..tu pun Tuya bebelkan berjela2..dah besar,x cukup puasa..geram..hehehhe..p/s: lagu raya tu best..bersemangat nak beraya nih..

  5. Lieya says:

    Bagus anak2 Ell… kecik2 dah pandai berpuasa siap buat puasa sunat lagi tuu.. sejokkkk perot ell mengandongkan dia orang nie. Tahniah tahniah tahniahhh semoga mereka akan terus begitu hingga dewasa.

  6. ~ Lady ell ~ says:

    ratna>>fizikal mmg mcm ell..tp perangai lain sket…

  7. ~ Lady ell ~ says:

    Shibam>>mekasih kak..Alhamdulillah..kurniaan dari NYA..:)

  8. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>tk mo puji lebih2..nnt takut lupa diri…:)hah,betul…kalo marsha tanya mcm tu ell pun jawab mcm sis..tp takyah lh mengharap dia nk tolong…

  9. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>budak2 sekarang senang nk ajar lh dee…tk yah bebel bnyk2.betul,nnt dee leh try kat mimi tahun depan.tp buat permulaan mmg bnyklh sesi soal jawab…:)

  10. ~ Lady ell ~ says:

    tuya>>ank tuya umo berapa ekk? biasalah budak lelaki kan..alah,zaman kita dulu2 kan tuya…darjah 4 pun belum tentu puasa penuh.mesti puasa setengah hari..tu yg derang kata puasa yang2 yok…pastu gi sekolah cikgu mesti tanya..:)

  11. ~ Lady ell ~ says:

    Lieya>>budak2 ni senang sgt mengikut…untung pulak derang ni sekolah tadika agama..jadi mula2 tu mengikut cikgu2 nya lh tu…insya'allah lh lieya

  12. Huda Ahsin says:

    Alhamdulillah… bagusnya anak-anak you… cecomel lagi!

  13. eNaSaN says:

    cHumIl jer dioRg..bila kita nengoK sekaraNg..kanaK2 yang suka berpuasa rasa hati tenang jer…saya pon ada ank-anak saudara yang berpuasa suka nengOk ragam mereka…tapi mmg x suka nengOk org dewasa2 yang kat luar sana bila xpose suka menunjuk2…ermmm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s