Cookies ala famousAmos

Posted: 05/08/2010 in cookies ala famous amos, recipe
  
   Bismillah..
Harini Ell nak kongsi resepi cookies yang sedapnya ala2 famous amos u’olss.:)
Kebetulan,semalam Ell buka fesbuk ada fanpage yang banned seorang makhluk Allah.Puncanya sebab dia MENYATAKAN PENGHINAAN  yang sangat2 KETERLALUAN.Ada ke dia kata Johor ni hina hanya sebab takde famous amos.Pasal famous amos je tuh.Boleh terima akal ke…Aduhai…nak bergurau waimah nak mengeluarkan kata2 tu fikirlah dulu.Agak2 sket kan.Dah lah mencari rezeki di bumi Johor.Sbnrnya bknnya tk de FA tu,tp cuma agak jauh dri tmpt dia je ..kt Senai Airport. 
Ell pun tak nak lah komen lebih2,bulan ramadhan pun tak lama je lagi.Ell mmg suka gak FA ni.Ssekali klau tringin sngat tu gi lah cri kt Senai,klau tk pn buat je sndiri yg akan2 rasa cam FA.Jd skrg eloklah kita bersihkan hati,maafkan sesama manusia.Dosa memang dah banyak,nak tambah lagi dengan memaki2..tak guna.Tapi sejujurnya,memang SENTAP OKEH!!

 Bawah ni gambar yang hangat tersebar meluas tu.Ell tak koser nak blurkn orgnya…Tengok jelah sendiri.

-klik gambar utk gambargajah-

Ok lah,ni hambik resepi cookies yang ala2 famous amos tu.Mungkin rupanya agak palik n lain sikit dri FA tu tp apa yg pnting rasanya marbeleste seakan2 FA tu.Dn utk pengetahuan smua ttg bentuk n rupanya boleh diadjust kita sndiri ikut suka.Jd lepas ni harap2 tak maulah lagi keluar statement yang macam  Nor Azita Osman ni ye..:)
Bahan2:-
1 cawan butter
1stgh cawan tepung gandum(diayak)
1 sudu kecil soda bikarbonat(ayak bersama tepung)
1 sudu kecil baking powder (ayak bersama tepung)
1cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 stgh cawan oat (mesin halus)
choc chips
sedikit garam
coklat cadbury (parut)
2 biji telur
1 setengan cawan kacang walnut/hazelnut  (ikut suka)dicincang
1 sudu kecil esen vanilla
Cara2:-
1.pukul butter dan gula hingga kembang
2.masukkan telur dan vanilla,pukul lagi sampai kembang
3.masukkan tepung,oat,garam,baking powder dan soda bikarbonat dan pukul sebati,jgn kembang
4.masukkan choc chips ,coklat cadbury parut dan kekacang,gaul rata guna senduk saje
5.sudukan dalam loyang pembakar,dengan jarak 2inci
6.bakar 15 minit dengan suhu 170′
Rasanya memang saling tak tumpah macam famous amos nye cookis.tak caya u’ols boleh terai selepas ini.:)Tapi yang Ell buat ni tak tau apesal jadik leper..mungkin terkurang tepung atau terlebih butter.Minta maaf ya,step ke6 dan ke7 tiada didalam gambar..:)
Selamat Meng’cookies..:)

Comments
  1. ratna says:

    tu ler ell..smlm pun saya ada baca pasal pompuan tak sayang mulut tu.. saya ni bukan la org johor tp saya rasa statement dia keterlaluan.. apa bandar sgt ker dia tu? apa la perasaan dia skrg ni yer bila org dah dok maki dia balik..mesti dia delete FB dia kot.. eh eh.. kita pulak yg emo.. ha ha ha.. anyway.. nanti saya cuba cookies awak tu.. resepi puding roti awak kita dah cuba 2x. husband kata sedap.terpanjang pulak komen ni..

  2. bspotgurl says:

    apsal perempuan tu?

  3. Dee says:

    ler..napa smpi nak hina johor lak..kalo mcm sabah sarawak tu xde roti gardenia..hina gak ke? adoi..ceteknya pemikiran..sis..thx for the recipe..leh buat raya nanti..mcmlah rajin benau..hahaha..

  4. haa..apa kata kak ell bg resepi nie kat org tue..biar dia wat sendiri..x la meroyan mcm org gila..menyakitkan hati jer….

  5. nak copy resepie niehhhhhhhhhhhhhh

  6. Shiela Latif says:

    aku pon baru buat n3 pasal pompuan nie babe…ntah hape2 jer…konpius aku😦

  7. Cik Agogo says:

    tapi klakar lahh… orang yang sibuk2 sebarkan mende ni via email kat orang ramai pun jenis mcm takde keje jugak stalk orang…hahaha…btw, perkataan dia guna tu memang keterlaluan. hina tu macam dah tahap ter-paling teruk kot… lagipun famos-amos tu cuma jual cookie je pun… eksklusif… kalo bukak kedai sebarangan pastu tak dapat sambutan, rugi lah… lain la KFC…pompuan ni takde nak pikir sangat strategi perniagaan… tau ikut sedap tekak je…macam sedap je cookie kak ell buat tu… rupa pun dah lebih-kurang…dapat makan ngan eskrim vanila tu… pherghh… mesti terangkat kann??

  8. Lelord says:

    saje bikin panasssss

  9. Yan says:

    ekceli ade benda lain yg dia jaki kat jb ni kot… tp dia pusing ayat.. guna FA..yan dulupun frust takde FA kat sinitp yg dah siap packing tukan ade… merata supermarket jual… jadikla drp takde… hehehe

  10. Huda Ahsin says:

    Salam… selalu kita silent reader aje… tapi kali ni… ish! tersentap ler pulak. Negeriku tu…Alaa… kitaorang yang dok kat Brunei ni pun jumpa FA kat airport jer… tapi takdeler sampai nak menghina-hina… releks je…Pernah terjumpa resipi ni, tapi tak pernah cuba, Insya-Allah lepas ni kot..

  11. ~ Lady ell ~ says:

    ratna>>eii..die tk nmpk ke johor ni kan maju..setakat biskut tu tak de tk matinyer…mmg tk sayang mulut tu..pastu rasalh sendiri kene 'hina' org.(tidak termasuk saya)senang hati dengar ratna cuba resepi puding tu..:)

  12. ~ Lady ell ~ says:

    bspotgurl>>ntah ler..masal dalaman kot..

  13. ~ Lady ell ~ says:

    dee>>tu arrr,mulut tak de insuran.abes,kalo die gi mekah tu tak de biskut ni dia nk kata 'hina' ker mekah…eiii,kalo sanggup terima balasan try arr ckp .

  14. ~ Lady ell ~ says:

    mrs irwan 2be>>shidah,masalahnya yg jadi masalah skrng fesbuk dia dh delete kot..link yg akk bg dlm n3 ni pun dh elek.so, camner nk bagi…

  15. ~ Lady ell ~ says:

    nurul diana>>>silakannnnnnnn🙂

  16. ~ Lady ell ~ says:

    shielalatif>>ko nih tk abes2 konpius…ni species yg mau 'lupus' tau dak.

  17. ~ Lady ell ~ says:

    cik agogo>>tu lah..tulis tk pikir panjang…itulh die akibatnya…alah nina..tk mkn biskut tu tk matinyer….mkn biskut ngan eskrem vanilla? terangkat ekk.nnt akk nk terai,tengok terangkat ke tidak..:)

  18. ~ Lady ell ~ says:

    lelord>>mcm kat Doha…..:)

  19. ~ Lady ell ~ says:

    yan>>mmg dasar jaki jipang..frust tu besa ar yan,tp tklh sampai mg'hina kan…

  20. ~ Lady ell ~ says:

    Huda Ahsin>>kenapa nk silent2..meh lh brkawan2an..:)org johor ekk.abes keje apa kat brunei tu…silakn mencuba..:)

  21. Huda Ahsin says:

    Cik Abang yg kerja, kita surirumah sepenuh masa…Dah 5 thn kat sini, nak habis kontrak dah pun lepas raya nanti. Kalau nak rempah tu, baik bagitau alamat cepat-cepat, melepaskan kang… hehehe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s