Membuat Symbol (tips)

Posted: 15/06/2010 in tips
Symbol Facebook

Ell nak share dengan u’ols Cara Membuat Symbol seperti gambar di atas. Atau u’ols boleh juga aplikasikan logo atau simbol kesukaan mengikut kehendak u’ols.Bawah ni adalah contoh yang biasa kita lihat.Birthday Song dengan music symbol.

♫♪♫♫♪♪
♪ ♫ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♫ ♪
♫ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♪
 ♪ HAPPY BIRTHDAY TO YOU…♫
♫ ♪ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♫ ♪

Untuk membuat Logo atau Special Character yang tersebut, Ikuti langkah-langkah berikut ini :
  1. Untuk membuat Symbol khusus tersebut, Anda harus menekan tombol Alt+angka tertentu.
  2. Pastikan NumLock pada Keyboard anda dalam keadaan ON.
  3. untuk menekan angka tertentu, tekanlah menggunakan NumPad (Kumpulan Tombol Angka pada bhgn Kanan Keyboard).
  4. Berikut ini Karakter Khusus yang dapat ditampilkan :

    Alt + 0153….. ™ [trademark symbol]
    Alt + 0169…. © [copyright symbol]
    Alt + 0174….. ® [registered trademark symbol]
    Alt + 0176 …° [degree symbol]
    Alt + 0177 …± [plus-or-minus sign]
    Alt + 0182 …¶ [paragraph mark]
    Alt + 0190 …¾ [ three-fourth]
    Alt + 0215 …. × [multiplication sign]
    Alt + 0162… ¢ [the cent sign]
    Alt + 0161….. ¡ [upside down exclamation point]
    Alt + 0191….. ¿ [upside down question mark]
    Alt + 1………. ☺ [smiley face]
    Alt + 2 ……… ☻ [black smiley face]
    Alt + 15…….. ☼ [sun]
    Alt + 12…….. ♀ [female sign]
    Alt + 11……. ♂ [male sign]
    Alt + 6…..♠ [spade sign]
    Alt + 5………. ♣ [Club symbol]
    Alt + 3………. ♥[Heart]
    Alt + 4………. ♦ [Diamond]
    Alt + 13…….. ♪ [Music note]
    Alt + 14…….. ♫ [Music note]
    Alt + 8721…. ∑ [N-ary summation (auto sum)]
    Alt + 251…… √ [square root check mark]
    Alt + 8236….. ∞ [infinity]
    Alt + 24…….. ↑ [up arrow]
    Alt + 25…….. ↓ [down arrow]
    Alt + 26…….. → [right pointing arrow]
    Alt + 27…….. ← [left arrow]
    Alt + 18…….. ↕ [up/down arrow]
    Alt + 29…….. ↔ [left right arrow ]

    Berikut beberapa Symbol Khusus Tambahan :

    §–Alt+21
    ▬–Alt+22
    ∟–Alt+28
    ▲–Alt+30
     –Alt+32
    !–Alt+33
    “–Alt+34
    #–Alt+35
    $–Alt+36
    %–Alt+37
    &–Alt+38
    ‘–Alt+39
    (–Alt+40
    )–Alt+41
    *–Alt+42
    +–Alt+43
    ,–Alt+44
    —Alt+45
    .–Alt+46

    /–Alt+47

  5. Selain karakter di atas, Anda boleh ber-experiment sendiri.
  6. Tidak hanya pada Facebook, simbol khusus di atas juga dapat ditampilkan dengan cara yang sama ketika ber Chatting.


SELAMAT MENCUBA
JANGAN LUPA 
KLIK SINI(GAMBAR)

Comments
  1. rasp says:

    very very useful tip utk i yg very the buta tuli IT😀 thx for sharing sis…

  2. Dee says:

    thx ell..dh lama anak buah tya..camana nk buat heart tu..skrg dh tau..

  3. Lieya says:

    Haaaa mcm tu yerk rupenyee… Thanks Ellllllll

  4. Yan says:

    yan dulu penah guna 1-2 simbol yg biasela..pastu lame2 dah lupe dah.. hahahahah seb ell wat entri ni.. bile2 nak pakai leh jengah sini

  5. ninaneno says:

    huhukk… untuk laptop saye try banyak kali but tak jadik…dari hari kak ell wat entry ni saye dah emo takleh buat…tapi bila terbaca kak ell tulis untuk NumPad… tibe2 jadik emo gile plak sebab laptop takde NumPad…seminit lepas baru discover kegunaan key "fn" dekat keyboard. last2 bleh buat jugak… yeayy… kene tekan alt+fn+number rupenye kalo gune laptop…ehehh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s