Spagetti ala Melayu~

Posted: 14/06/2010 in spagetti ala melayu
Bismillah…
Mulakan doa sebelum makan yer..:)
Hari2 terakhir anak2 sedare kat kampung ni,inilah masakn ell yg sempoi2 je.Walaupun tak sesedap masakan mama d’ols, harap2 tak de lah komplen bab2 makan ni.Nmpk nya apa yg ell masak semuanya licin je.ke,ell yg masak sket..ahakss..

Resepi ni sebenarnya terlintas tetiba je.nak kata menderhaka pada resepi asal tu tidak ler..tp kalo dh tangan tu dh menggatal nak tokok itu ini,terima je ler..asal tk sakit perut sudah..
BAHAN2:-
Spagetti dicelur dan ditos

Daging cincang
Kentang dan Carrot dipotong dadu (kalau suka)
Bawang merah
Bawang putih
Sos tomato 
Sos cili
Serbuk jintan manis
Sesudu serbuk kari
Sesudu makan Sos Lea & Perrins

 CARA2:-

1.Tumis bawang merah dan putih sampai wangi.kemudian masukkan daging suoaya empuk.
 2.Masukkan juga sos lea & perrins supaya rasanya sebati .(sos ni boleh juga diguna untuk memerap daging)
3.Tambah air dan masukkan kentang,carrots,sos tomato dan sos cili mengikut kehendak tekak.

4.Masukkan serbuk jintan manis..Agak2 sendiri ya..jgn lebih pulak,nnt pahit jadiknya.

5.Masukkan serbuk kari.

6.Masukkan garam dan rasa.Kalau ada apa2 yang rasa kurang bolehlah ditambah ikut selera sendiri.
7.Kacau sebati dan biar mendidih.Kepekatan kuah spagetti ni ikut kehendak sendiri.
8.Padam api dan boleh lah dihidang bersama spagetti sayonara..
Petang ni Ell nak gi antar anak2 sedare ni balik Shah Alam,so ini adalah menu last yg Ell sempat masakkan utk d’ols..Tu sebab Ell kata spagetti sayonara..If u’ols nak try silakan..Kalau nak komplen,komplen saja disini.Ell takde hal.Kalau nak puji pun sangat berbesar hati..:D
JANGAN LUPA 
KLIK SINI (GAMBAR)
Comments
  1. Dee says:

    kalo kitorang masak x sedap..xleh nk salahkan resepi..tu diri sendiri yg x pandai masak..wakaka…kita alter resepi ikut sedap tekak kita yg nk makanlah kan ell..

  2. rasp says:

    me pun suka alter2 resepi…kkdg resepi ntah apa2 je jadiknya…nak soh repeat pun tak sure dah hahahahahaha…neway, leh post tak satu tupperware tu hehehehe

  3. Shiela Latif says:

    ko nie memang pandai masak lar babe…kalau aku jenis kicap nie mmg aku tak tau nak menggunakannyer….tak pandai nak mengkombinasikan jenis2 sos…..aku nak rasa masa reunion nie boleh tak??…muehehe…bolehlar~

  4. SYANI says:

    first time jumpa resepi spaghetti buh serbuk kari… nak try la nanti..

  5. ~ Lady ell ~ says:

    dee>>yelah..kekadang tekak macam2 permintaan..alter sendiri ikut sukatirasp>>betul sis,nk suh repeat kdg2 lupa ekk.alah,ell pun kdg2 dh post n3 resepi..tengok balik kt sini…

  6. ~ Lady ell ~ says:

    shiela latiff>>takde ar pandai..tekak ni yg pandai na cerewet.amboi..awal2 dh request ekk.syani>>tambah je sket…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s