Ayam baka Ostolia ~ternakan ku

Posted: 04/06/2010 in ayam
*rujukan
Ostolia-Australia
Ok,ini adalah tipu,nampak sangat kan..bukan ayam ternakan saya yer..:)
Gambar bawah ni baru betul ayam yang kami ternak.

Ayam ni dulu hsbn beli (anak ayam) kat pasar lambak sekor rm2.Kebetulan trserempak dgn org jual kt sana.Klau tk, tk layan jugak psl ayam2 ni tp bila trnmpak je ayam jantan yg ddisplay waktu tu mmg jauh sngat beza ayam ni dri yg biasa.Bila dtg dekat kat ayam tu langsung tak lari,duduk je setempat..jinak betul.Tiba2 rasa teruja plak nk tngok ayam ni mmbesar depan mata.
  Lepas dah dengar penerangan dri pnjual tu yg mengatakn tempoh mmbesar ayam ni hingga matang lbh krg 4-5bln so hsbn belilh 2 ekor (sepasang).Katanya yg kecik betina.Mmg tepatlah tekaan penjual tu.Tengok dr saiz pd mulanya takde beza langsung dgn ayam biasa.Tapi dr hari ke hari pembesarannya sgt drastik.Apa taknya,ayam ni kuat mkn tau u’ols..pastu tido.Kejenya mkn tido.Sebab tu badan cam gajah.(Ada org panggil ayam gajah kan).
Memandangkan die tak de mak ayah,so kurung die dlm sangkar.Bila dh besar dlm beberapa minggu,hsbn lepaskan bebas dlm kandang besar yg dlm kawalan.Kalo tk,mau gak org curik ni.
Awal2 minggu ayam ni,mmg asek mintak mkn je..kalo lambat bg, die dtg dekat n patuk2 manja kat kaki.Jinak betul ayam ni.Kdg2 naik rimas.
Tengok,ini bkn camera trick mahupun photoshop ya u’ols. Nmpk tak die diri kat sebelah beskal dak kecik? Besar kan..
“Dah besar dh kamu ayam ekk.kejap je.Bila plak nak bg hasil nih.Boleh lah raya ni merasa tekak we’ols mkn daging ayam baka ostolia nih.:)”
Sebenarnya hsbn kata dh bape kali jugak yg sibetina tu bertelur,tp telurnya selalu dkacau dek ayam kampung lain (patuk n pecahkn). Dengki arr ekk.   
Yang belah kiri ni lah ayam betinanya.Sibuk na dia ssekali bila dilepaskn kandang habis tanah dikemburnyer…

Nanti bila ayam ni dh potong leher (sembelih) , Ell update lg camner rasa die eh..Tapi ntah bila pun tak tau…kalo nak tunggu die bertelur lg tah bila agaknya..”jgn lama2 ayam eh…nnt kamu dh tua isi kamu dh tak best.silap2 kalo tk kena gaya kunyah2 mcm chewing gum pun tk lumat2,sbb dh liat kan ” 
Mungkin ayam baka ostolia ni tk mcm baka ayam kampung kita kot…bila dh tua tu isinya liat.
wallahualam…

JANGAN LUPA 

KLIK SINI (GAMBAR)


Comments
  1. Dee says:

    besarnya ell..dia bole besar mcm dlm gambar first tu ke? kalo besar gitu..abislah ostolia..ada ayam gergasi..hehehe..

  2. Tihara says:

    ayam ni mmg besar n tinggi kan

  3. larra says:

    besor dan gebu ayam ostolia ni ek..hehhe..debab tul..bila dah bela..kesian pulak nak semelih ye..kako semelih jgn lupa upload yekk…

  4. shafiq says:

    igt kan besar mcm ayam atas tu..huhu..My latest entry : Gadjet-Gadjet Yang Boleh Mengelakkan Barang Anda Dari Dicuri

  5. Yan says:

    sayangnye ade baka ayam camni tak dibiakkan..jahatler ayam kg p pecahkan telur ayam ell..

  6. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>hahaha…taklah tu katun tu…biasalh,katun kn menipu…tihara>>ha'ah kak..ell pun tengok n3 akak pasal peliharaan ayah akk tu.

  7. ~ Lady ell ~ says:

    larra>>bukan sayang nk semelih,tp dia tk meninggalkan benih lg utk teruskan membiak..tu yg lmbt nk potong leher tu..shafiq>>itu palsu…:)

  8. ~ Lady ell ~ says:

    yan>>mmg tgh tunggu dia telur je yan…tu ler..ayam yg dok usik tu pakkal masih kecik..kalo tk kene sembelih je tu..:)

  9. rasp says:

    mmg besor ek ayam nie…kalo masak mau byk mulut leh diberi hehehehe

  10. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>yelah sis..kalo sorang makan berhari jugak nak abeskan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s