Fettucini & Sos Krim ~LadyEll

Posted: 01/06/2010 in fettucini krim sos, recipe
Salam..
Aduhai..hampir dh nak koma blog Ell ni yer.:)
Takpe,buat permulaan dh tersedar nak update blog ni,Ell post n3 resepi ni dulu.Org kata kalau baru bangun tidur tu selalunya lapaar..:P
Menu ni Ell buat semalam.Ell pun rasa mcm tak berdaya je nak menguruskan hal2 rumahtangga ni,jadi masak pun ala kadar jelah.Kesihatan yg teruk agak banyak menguji kesabaran.Itupun sbb mengenangkan ank2 nak mkn plus anak2 sedara yg Ell n hsbn tengok2kan.Mak ayah d’ols gi umrah.D’ols ni dh besar,tk bnyk kerenah.Harap d’ols pun tak kisahlh bab2 makan nih.

 Bahan2:-

 Bahan utama mesti ada pasta.Tak kiralah pasta jenis apa yg nak diguna.Ell guna fettucini yg mcm dlm gambar ni.
~ 2-3 biji bawang besar cincang
~ 3-4 ulas bawang putih cincang
~ daging cincang atau tidak -ikut suka
~ sosej bape bnyk ikut suka -potong bulat2
~ meatloaf bape keping ikut suka -potong 4
untuk ganti krim:-
~ 50gm butter + 2sudu tepung gandum + air panas
(kacau rata)
~ 1tin susu cair (ganti susu segar)
~ McCormick mix herbs (brand apa pun ikut suka) asal ada
~ cendawan apa2 jenis
~ 1-2 sudu serbuk pati ayam (ganti stok ayam)

Cara2:-
1~Cairkan butter dlm kuali
2~Tumis bawang merah dn bawang putih

3~Dah naik bau,masukkan daging dan mix herbs.Biar daging empuk sekejap
4~Masukkan meatloaf , sosej dan cendawan

5~Tuang setin susu cair,tambah setengah tin air dan serbuk pati ayam
6~Tuangkan krim butter + tepung tadi dan kacau segera
7~Biar mendidih dan tabur sedikit garam ikut suka.
Hidang panas..barulah Voilahhh!!
*Memandangkan bahan2 nya bnyk ‘ikut suka’ so,Ell olah ‘ikut suka’.Tak perlu nak trikat sgt dgn krim n fresh milk.Apa ada kat umah tu leh jadi bhn..asal makan tak masuk hospital sudah..:)
JANGAN LUPA 
KLIK SINI

Comments
  1. wahh lapor laks tgk pasta nieh .. selalu kita buat jenis yg ready made tue … yg nie ori punya resepi nieh😉

  2. Tihara says:

    eh sedap nmpak..leh arr nak tiru pasni..lapor 2x

  3. TuYa says:

    simple n senang je rupanya ek..free2 nnti Tuya cuba ek..tenkiu kak ell..

  4. AQisH says:

    ell..kebetulan last week i msk fetucine kabonara gak..tp beli sos yg readymade jer..blk rmh modify sket2😉

  5. ~ Lady ell ~ says:

    Diana>>senang je.diana pun rajin memasak kan…:)tihara>>nak tau sedap ke tak,try kak..

  6. ~ Lady ell ~ says:

    tuya>>ya tuya..mmg simple.try lh pastu report camner jadinya ya..:)Aqish>>yg beli readymade tu mmg nk kena modify sbb biasalh tekak kita ni kan selalu nk lebih…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s