Jemput2 Sukon~

Posted: 18/05/2010 in jemput2 sukon, recipe
 Ini adalah pokok sukun.Kat kampung2 banyak pokok ni.Ell tak tau kat bandar ada tak jual buah dier.

 Inilh buahnya yang bernama sukun itu.:) Ada sesapa yang tak kenal? mungkin u’ols kenal dengan panggilan breadfruit.Biasa orang buat goreng je isinya kan..mcm pisang goreng tu..tapi jangka hayat buah sukun yg dh jatuh dr pokoknya ni tak lebih dari 4hari.Makanya bila buah sukun ni dah lembik yg kdg2 u’ols ingat nak busuk tu,boleh buat cekodok,cucur atau orang Johor panggil jemput2.

 ~memula u’ols kenalah buangkan kulit dan empulurnya.
~pastu lecek sukun mcm nak buat cekodok/cucur pisang

 ~campurkan 2-3 sudu makan penuh tepung gandum
~2-3 sudu makan rata gula pasir
~sedikit garam
~gaul sebati
~panaskan minyak dan goreng seperti cucur biasa

~siap dihidang panas untuk minum petang.
JANGAN LUPA


Comments
  1. rasp says:

    terus terang i lum pernah makan jemput2 sukun…takat sukun goreng tu ada lee…mesti sedap kan…

  2. ninaneno says:

    tapi sukun goreng tetap dihati…nanti jumpe sukun da lembik camtu nak try jugak laa…huuu… susahnya nak jumpa buah sukun sekarang…

  3. Dee says:

    selalu makan sukun goreng je..cucur x penah lg..kena buat nih..

  4. Tihara says:

    kat rumah ell ada ke pokok ni??..alamak, akak yang duk kg ni pun payah nk jumpa pokok sukun ni..payah nak cari orang jual buah ni atau sukun goreng..kerepek sukun mabeles..ell penah cuba??..sedap tp masa raya je jumpa..pas raya payah dah

  5. BUJANG SUSAH says:

    Assalamualaikum… Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi)."SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini… sila klik DISINI"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).Wallahualam."Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". – Surah Al-Asr:1-3.blog anda bagus dan bermanfaat…!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

  6. ~ Lady ell ~ says:

    RASP>>sedap sis..wangi je bau dier..:)

  7. ~ Lady ell ~ says:

    ninaneno>>sukun goreng mmg sedap,tp jemput2 lagi sedappp

  8. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>sbb tak biasalh ell wat n3 resepi ni..mana tau boleh mendtgkan idea minum petang kan..:)

  9. ~ Lady ell ~ says:

    tihara>>pokok ada kak..tp kera bnyk lh kak..derang yg kerjakan dulu..selalu jiran sebelah yg bg,sbb pokok dia kat depan rumah,jd selamt sket.oh kepek sukun ell pun suker..asal kepek2 tu sumer ell suka kak..tp tulh dier,kalo dh mkn payah nk benti…:)

  10. ~ Lady ell ~ says:

    bujang susah>>panjang lebar ulasan anda saudara..terima kasih ya..:)juga berkunjung kemari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s