Kek Biskut Marie+Kacang~

Posted: 10/05/2010 in kek batik biskut marie + kacang, recipe
 Hai alls..
Harini sebenarnya Ell nak publish n3 lain..alah,pasal ank Ell nak surprise hari ibu kat Ell..tp takde gambar apa pun yg berkaitan.Nanti Ell amik gambar ‘adiah’ yg d’ol 3 beradik bagi n post kat sini eh.Walaubagaimanapun..(ewah menggunakan ayat skema bahsa melayu) untuk harini Ell post n3 resepi untuk tidak mengosongkan hari isnin tanpa posting.:P .Ni pun buat sempena hari ibu gak..Ini anak2 lah request nak ni.:)

U’ols biasakan dengan kek batik biskut marie ni.Macam Ell penah kata dulu,nak buat nya tutup sebelah mata pun boleh.Ok,klau Ell masa yang diperlukan 10 minit untuk membuat n plus setengah jam sebelum boleh makan.Simple dan yang pasti sedap..

BAHAN2
300gm biskut marie
kacang tanah ikut suka
setin susu pekat
sebuku butter
3-4sb serbuk koko
sepeket kecil ovaltine
 Kek batik Ell ni takde guna telur.
CARA2 NYA
 ~goreng tanpa minyak kacang tanah,ketepikan dn biarkan sejuk.
~patah 4 biskut marie

 ~cairkan butter

 ~bila dh cair,tuangkan setin susu pekat
~campur sekali ovaltine dan 3-4sb serbuk koko
~Kacau sampai rata dan pekat dengan api yg perlahan.

*Ell suka pakai ovaltine sbb tak berapa manis mcm milo.pastu serbuk koko ikut suka brand apa,kalau dpt vanhoutan lg best!

 ~Tutupkan api dulu,baru kacau sbb takut nnt biskut kembang.nanti rasanya pun ala2 lemau gitu..

~dah gaul rata,bolehlah masukkan dlm loyang or caserol ke apa ke..ikut suka kemudian tekan2 bagi rata.Tapi sebelum tu pastikan alas dgn plastik supaya senang nak potong.

 ~Kalau ikut cara Ell,masukkan dlm plastik (gambar atas) pastu gulung panjang.bulat2kanlh bg cantik.:)

 ~yang ni dah siap digulung sedia untuk disimpan dlm fridge.nak simpan pun senang,tk bnyk guna ruang.Kalau buat mcm ni dapatlah 3-4 gulung.Pastu bolehlah nak kasik jiran satu,kawan satu, nak pulun adik badik sorang satu pun tak mengape..:)
~Agak2 dah keras,lebih kurang setengah jam bolehlah keluarkan dari fridge,potong,bukak mulut dan makan.
*Bila gulung dalam plastik mcm ni,nak potong pun senang n boleh dapat shape bulat yg cantik.nak potong menyerong pun tak de org marah.lagi org suka ade.:)
 ~SELAMAT MENCUBA~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s