Udang Blackpepper

Posted: 06/05/2010 in recipe, udang blackpepper
Harini share resepi je lah u’ols…

Bahan-bahan :

• 1/2 kilo udang segar (dibersihkan)
• 2 ulas bawang putih (dicincang)
• 1/2 cm halia (dihiris)
• 2 labu bawang besar (dimayang mengurai)
• 3-4 sk serbuk lada hitam (ikut suka kepedasan u’ols)
• 1-2 sb kicap pekat
• 2 sb sos tiram
• 2 sb kicap hitam manis
• sedikit hirisan daun ketumbar
• 4-5 biji cili padi (diketuk)
• 1 sb madu + 50 ml + 1 sb jus beribu2 lemon (dibancuhkan)
• 1-2 sudu makan sos cili 
   Tomato,kalau suka

U’ols,sebarnya sukatan ni Ell main bedal je..agak2 ikut tekak sesedap rasa.Tp kalo adik2 yg baru nak blajor tu anggarannya gitu lah yer..:) 
Ok,
Cara-cara : 
1.Gaulkan udang bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 30 minit. 
2.Sediakan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih dan halia hingga perang. 
3.Kemudian masukkan bwg besar dan sos tiram. Kacau sebati. 
4.Kemudian, masukkan udang, kicap manis, cili, sos cili,tomato dan daun ketumbar. 
5.Gaul2kan. Setelah udang 1/2 masak, tuangkan bancuhan madu tadi. Kacau hingga masak. Boleh tambah garam jika nak kena darah tinggi perlu.

6.Hidangkan,makan ngan nasi panas..kalo nak meratah pun boleh jer..:)

~SELAMAT MENCUBA~
*pada sesapa yang nak mencuba,silah cuba,kalo tidak u’ols tengok je lah yer..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s