Vanilla~

Posted: 05/05/2010 in fruit, info

Ell memang penggemar vanilla ice cream.Mkn dgn dessert apa2 pun sedap.Makanya,stok eskrem mmg harus sentiasa ada kat umah.Tapi kan,u’ols pernah tak terpikir cammane rupanya vanilla tu.Ell pun bukannaya tahu sangat..tp Ell pernah tengok tiwi rancangan travel2 tu, negara Mexico adalah negara pertama yang dijumpai vanilla nih.Dan paling Ell tak jangka is vanilla tu sebenarnya  pokok yang menghasilkan bunga (ke buah dipanggilnya) yg panjang2 n warna hitam pulak tu.Yelah,mana nak sangka bende tu semua kan..tau nya makan je,putih pulak tu.Kalau pikir panjang tentu tergerak jugak hati yg vanilla tu hitam bila tengok esen vanilla tu.Tapi dh malas nk pikir…

Bila tergerak hati nak tahu lebih lg pasal vanilla ni,Ell carik2 kat internet dan mcm2 yg Ell tahu.Resepi nak buat eskrem pun tau dah..cuma eskrem maker je takde.:P
Ok,meh Ell nak share info ringkas ngan u’ols..Madagaskar dan Indonesia adalah pengeluar utama vanilla asli.Indonesia lagi..aritu buah avokado (dlm posting lepas) melambak gak kat Indonesia ekk.Bnyk rupanya hasil pertanian kat Indonesia tuh,tp apesal penduduk dia tak kaya2.ahakss..Ok,Gambar atas tu adalah pokok vanilla yang merupakan sejenis species pokok orkid.

Ini adalah buah vanilla

Buah vanilla yg dh dikeringkan dan dikeluarkan biji2nya.
Dan…yang ni lg satu.Apesal lah Ell ni bnyk na yg jakun ekk..Rupanya kat Malaysia pun dah dikomersialkan tanaman vanilla ni.Malaysia jugak adalah antara negara pengeluar vanilla.Aduh,apesal Ell tk tau..ketinggalan sungguh.Disebabkan tulah Ell nk bgtau u’ols nih.U’ols ‘tanya’ je pokok vanilla pada cik ‘google’,berderet ‘jawapan’ dier.. 
Antara sumber info Ell dapat DISINI .Yang lelain tu bnyk dr Indonesia..

Comments
  1. rasp says:

    i cukup suka tgk masakan kat chanel 703 tu kan sis…slalu dorang guna 'vanila' yg kering tu kan…sbb tu masakan tu terasa sedap lain macam…pure gitu….not processed vanila kan…

  2. mamarempit says:

    akak same ngn Rasp…tiap2 malam dok melangot tgk Michael smith Chef at Home tu…hahaha…suka tgk balang herb & spice kt dapur dia…kalo la akak ada dapur cam tu…huuu..syorgaaaa

  3. zaradgreat says:

    erkkk..kita pun baru tau.heeeeeee

  4. mamaadam says:

    la mcm tu rupanya vanilla ekk..tengkiu ell share info berguna

  5. kat opis sy pn ade tanam..igt pokok ni de kat obc aje, rupenye mesia ade gak ekk..

  6. mytafa says:

    macam pokok tebu pun ade…hehehe

  7. sweeTSour says:

    uik sy lg la jakun..ni br tau pokok vanilla..thanks ell..hehe

  8. Tihara says:

    sedap bau vanilla ni..dapatla secoek bijik nya ahri tu masa g MAHA 2008..punye la jakun hik hik🙂

  9. Dee says:

    dee dh tau psl vanilla ni sbb selalu gi ekspo pertanian tu..MAHA..kwn dee pun beli sepasu..hehehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s