furballs~

Posted: 03/05/2010 in rabbit
Dah 3 minggu Ell ada bela rabbits tau u’ols..Semua gemuk2  itu pasal lah Ell panggil furballs n furball ni sebenarnya nama sekor kucing lama Ell yg dh mati.Kucing tu kucing parsi n kaler die pun kelabu asap lebih kurang cam rabbits ni.Hsbn Ell pun dh bg nama kt rabbits ni,tp apa ke namanya Ell pun dh lupa.:)
Hujung tahun 2009 Ell ada buat n3 kat rumah SIL4 pasal binatang2 peliharaan hsbn dia.Untuk rujukan sila KLIK sini.Nak dikisahkan,rabbit dia dh terlalu bnyk membiak2 n thats y he kirim ke kampung 3ekor ni.Ada sekali tu,SIL4 citer ada pompuan mengandung dtg cari rabbit sebab teringin sangat nak makan..tp bila tengok rabbit ni dia rasa sayang dek kerana comel sangat.:)

See,sgtlh chumellness rabbits ni.geram Ell! Tp Ell tk bleh pegang sangat,maklumlh ada anak kecik kan..takut alergy dgn bulu2 ni sumer.
Gambar yg atas tu jantan,n yg bawah.. mak ngan anak.

Rabbit ni hsbn Ell dah tempatkan dalam kandang (gambar atas) tp tidaklah besor itu kandangnyer..tempat rabbits tu cuma 1/3 bahagian yg tepi kiri.Terpaksalh berkongsi dgn cik yam dn cik nyau..:)

Ni lakaran jelas 3 bhgn kandang tu.Makan pakai minum binatang ni semua MIL n hsbn yg handle..trmasuklh penjagaan kebersihan…
Oh ya,Ell lupa nak snap sekali sepasang ayam baka Ostolia(Australia) yg besor mcm peti telebesen(televisyen) 24inci jenis zaman tok kaduk..Ayam tu MIL beli kat pasar lambak je masa baru2 menetas.Tp sampai sekrng apek jual ayam tu dh tk jumpa lagi..agak dh kaya kot..nanti2lh Ell kisahkan ayam tu ya..
Comments
  1. Lieya says:

    Allamakk ell nape didekatkan kandang ayam ngan kucing & arnab tu??? Kalau boleh ayam, kucing & arnab letak berjauhan sikit dgn ayam. Tp kucing ngan arnab kandangnya boleh dekat.

  2. rasp says:

    eeeee gewam nya dengan rabbit tu…i suuukkaaa rabbit…eh eh my kids pun suka gak…tapi apakan daya…dok kat 'umah merpati' tak leh le bela pets gini huhuhuhu….

  3. comeinya rabbit ..dulu prnh beli utk adam sepasang .. tp lama2 mati .. hu..hu.. sedih ler plk ..

  4. Shiela Latif says:

    hukhukhuk….apek jual ayam tue dah kaya agaknyer ye….kelakor lar ko nie….aku pon suker ngan rabbit nie….tapi tuelah, kalau nak membela nie nak kena rajin….lagi ada baby kecik nie kan susah nak handle…tak tau lah nanti anak2 nie bila dah besar cammana…dibuatnyer diorang pon suker nak membela pet nie…terpaksalah jugak melayankan…🙂

  5. TuYa says:

    sonoknye ade reban2 mcm tu kan..dulu Tuya ade bela arnab..kuat makan,cepat besar..masa kecik2 suka je la nak main ngan dia,dah besar makin nakal..suka sembunyi2 kalau kuorkan dia dr sangkar,last2 Tuya bawa balik kg bg adik jaga..dok kg dia suka kuor2,larik g mana tah..ilang..sedih!!!

  6. ct rahani says:

    minat gak nk membela.. klu duk kg lg besh bela2 binatang nih.. tanah luas udara pun semulajadi.. kt bandar nih susah la kak.. tempat pun terhad.. huhu..

  7. Tihara says:

    ayam besar tu..ayam israel ke…cute le renab tu..

  8. dZana says:

    aduhai ell.. rajin nye.. klau akk abis semua mati.. tnm pokok pun mati..hihihi..

  9. dZana says:

    tag tu akk try buat later yer.. janji.. huuuu

  10. ~ Lady ell ~ says:

    lieya>>ayam tak bnyk lieya,sebenarnya ayam lepas luar dr kandang tu.cuma ibu ayam yg ada telur utk mengeram je kurung sbb selalu kena mkn biawak..kera pun mkn telur ayam gak..dulu semua tu tempat kucing punya..abis,ayam dh tk selamt,buatkan divider utk ayam jugak menumpang.:)nnt kalau ank aym tu dh beso,lepaskan jugak dr kandang tu..

  11. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>time mula2 dpt tu sis,balik sekolah je mesti menerjah rabbit.sekali sekala lepas kan gak kat tepi2 rumah.mmg kids suka lh ngan rabbits nih.diana>>comey kan..:)SIL mmg susah sket kalau tk jaga betul2.Kalau time nak beranak lg leceh,nk kena sediakan kekabu lah,abuk kayu lah..eii..mcm2.

  12. ~ Lady ell ~ says:

    shiela>>aku cadang ank kecik2 ni tok sah lh dulu..takut semput pulak nnt kalau kalah ngan bulu2 ni sumer.aku nasib baik ada mak mertua ngan suami yg handle.tuya>>alahai..akak kalau mcm tu pun sedih.tah2 org curik.sbb tu senang bela derang ni dlm reban..

  13. ~ Lady ell ~ says:

    ct rahani>>yelah..kang tak pasal2 jadik gaduh ngan jiran2 sbb bau baja compos derang kan..hihihi…tihara>>uishh! akak nih,sssshhh..cakap pelan2 sket.hubby ell sensetip ngan 'israel' nih.bukanlh kak..baka australia katanya..

  14. ~ Lady ell ~ says:

    dzana>>kak,ni semua keje2 mak mertua ell kak…rajin na die nak buat itu ini.kalau tanam pokok pun menjadi..alah,akak hebat bab lain.kalau memasak,akak lh champion kan..:)

  15. ninaneno says:

    teringat arnab membe bela tu… si chibi tu… dia sangat manja dan mengada2… bela seko je… pastu beli lagi seko… shiro nama dia…shiro agresif sikit tak macam chibi…tapi tak lama lepas tu chibi hilang…agaknye skang shiro dah besar kot…

  16. en_me says:

    chomeyynyerr.. ehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s