Frittata Ayam~

Posted: 21/04/2010 in frittata ayam, recipe
BAHAN2
minyak masak/jagung/zaitun
telur 5-6 biji mengikut kuantti bhn
kentang 3-4 biji
bayam 
ayam tanpa tulang
bawang besar
bawang putih
tomato
susu cair/cream (tak yah pun boleh)
pepper
garam
cheese
*bahan sukati nak guna apa.
franks boleh,daging cincang boleh,sayur2 aje pun boleh..aih ikut tekak u’ols lh ya.
(gambar cheese cik gugel)

CARA MEMBUAT
1.Potong kesemua bahan.
2.Panaskan minyak dlm frying pan dan tumis bawang kemudian diikuti dgn kesemua bhn2.paling utama kentang supaya cepat empuk.
3.Biarkan sekejap,dlm bekas lain pecahkan telur beserta sdkt garam,pepper,susu cair/cream dam sdkt cheese.kemudian pukul.
4.Campurkan bahan2 tadi kedlm telur dan masukkan semula dlm pan.biarkan mcm buat telur dadar tu,masak rata.api kecil.

5.Terbalikkan dlm pan lain slps agak2 hampir masak.contoh sprt dlm gambar.(gambar ehsan cik gugel,kalau nk snap gambo sndri camner pulak gayanya nk flip kan..)
6.Biarkan sehingga betul2 masak dan taburkan cheese.
7.Siap dan dihidang beserta sos..
Sangat sesuai utk sarapan pagi n bekal kids gi sekolah.

Tips:
*Kalau boleh,guna sudip besar supaya tak pecah.
*Ada 2 fry pan n ada skill yg bagus utk flip frittata.Kalau tidak pun boleh je masuk dlm oven.

Comments
  1. Rini Jy says:

    sedapnya ell. akak kdg2 ada gak buat. kdg2 kentang, crab stick pun ada. bdk2 suka ni.

  2. tgk gmbr pun dah terliur sure sedap tue😉

  3. rasp says:

    i ada gak masak lebih kurang gini le ghupanya…sbb bak kata u ingredients dia campur2 ikut suka kan..tapi tak tau plak namanya fritata…hehehehe…slalu kids request : ibu's omelette, tau le masakan nie yg direquestkan hahahahahaha…

  4. Dee says:

    pergh..mesti sedap ni..tp x pernah makan n x pernah try masak..kena try ar kan..baru tau rasanya camana..hehehe..

  5. Moralle says:

    Salam sis, wah syok ni bleh try for te kids especially ader chicken🙂

  6. Shiela Latif says:

    resipi baru nie…best2, aku copy lagi beb gamaknyer….semuanyer sodap2 belaka…tak tahan meleleh air liur dibuatnyer…

  7. ct rahani says:

    nampak cam sedap je kak.. nak buat pn cam senang.. lenkali leh ar cuba resepi akak nih..

  8. jane says:

    uh mcm best je kak…kite nak cuba lah nnt…;)

  9. UmmiRosma says:

    Memang sihat makanan ni…nak cubalah jugk..tnx for sharing dear =)

  10. ~ Lady ell ~ says:

    Rini>>kak,cakap budak2 tu mcm cakap mak2 je ekk..:)bila lagi?diana>>try la..sure adam suka.

  11. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>ha'ah yelah tu lebih kurang omelete..tp omelete nipis kan..kidz mmg mudah sua la food yg camni.Dee>>betul! kena try baru leh cakap..hihi

  12. ~ Lady ell ~ says:

    Moralle>>hi sis,lamanya tk dengar khabar kan..this recipe mmg kids sukalah sis…and da ingrediants tu bleh ja tukar sesuka hati..Shiela >>amik ler..abis kalau dh resepi yg ko dh tau tentu ler ko lg terer ye tak? tu lh pasal resepi baru/yg tk berapa biasa je aku post kat n3..:)selamat menerai..:P

  13. ~ Lady ell ~ says:

    ct rahani>>senang na..cubalah sesekali kalau ada masa free.jane>>silakan mencuba..ummirosma>>no problem..my pleasure ummi…n true,food ni mmg sihat.utk yg mengamalkan diet sgt sesuai..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s