Anda prihatin? hulurkan bantuan~

Posted: 20/04/2010 in others
Tersentuh hati Ell kala membaca kisah ibu tunggal bernama Haryani.
Pn. Haryani Mat Hussien merupakan seorang ibu tunggal kepada 3 orang anak telah mengidapi penyakit saraf (Guillan barre syndrome A.I.D.P Axonal Variant) iaitu lumpuh separuh badan, enemia dan chronic gastritis (usus terlalu nipis) . Beliau telah lumpuh separuh badan dan kemungkinan besar akan hilang deria penglihatan.
Kini Haryani disara oleh ibunya seorang guru yang  uzur juga penghidap penyakit kencing manis. Sepatutnya puan Haryani akan menjalani pembedahan di HUSM pada 18hb Mac 2010 baru2 ni. Namun pembedahan itu akan di dianjakkan..

Program Bantuan Ikhlas Pembedahan Puan Haryani telah dilancarkan di Facebook. Tetapi feedbacknya amat tidak memuaskan. Sehinggakan jumlah wang yang terkumpul untuk pembedahan (RM8++) masih tidak mencukupi.

Diharap sesiapa yang berkemampuan tampil membantu :-
Nama: Haryani Mat Hussin.
No Account RHB Islamic Bank: 1-62139-0006744-7
Maybank: 164034266923
No. Telefon: 014 725 7787

Baru2 ini pn haryani telah membina satu blog agar dapat dia melepaskan segala perasaan & menemani hidupnya sebagai penawar & penderitaan dalam hidupnya. Sekurangnya sebagai peneman setia dalam hidupnya.
selami hatinya.. 
Kisah ni Ell terbaca di laman blog seorang lagi insan yg menderita penyakit vitral valve prolapse (maslah injap jantung berlubang) ,epilepsi & transfer myletis.Akibat drpd penyakitnya beliau tidak digalakkan hamil malah pernah keguguran dan Allah maha pemurah diberikan zuriat buat kali ke-2.Tapi malangnya pelbagai maslah yg menimpa beliau.Beliau terpaksa berdepan dengan serangan sawan dan menyebabkan beliau koma dlm jangkamasa yg panjang dan terpaksa bergantung sepenuhnya kepada INKUBATOR.
Alhamdulillah,sesungguhnya Allah itu maha pengasih.Beliau selamat melahirkan cahayamatanya dan kini sudah hampir berusia 1stgh tahun.
ingin berkongsi suka duka perjalann hidup ibu muda ini…
** Disebabkan itu u’ols jgn lah sesuka hati nak mengeluh tak tentu pasal.ramai lagi insan yg menderita diluar sana.Ini tidak,sakit sket mengeluh (sama je dgn penulis blog ni)..sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa2 kecil…Ingatlah bahawa ujian seperti ini boleh melanda kepada sesiapa jua.Sama seperti mereka berdua,pada mulanya adalah seorang aktif dan lasak.Namun zuriat yg telah memberikan mereka kekuatan dan semangat.

Comments
  1. mamarempit says:

    Bila kite diberikan kesenangan dan kemewahan..igtlah…ada insan yg tidak bernasib spt kita…& kite perlu menghulurkan bantuan..insyaAllah….

  2. Dee says:

    bila kita susah..kita kena sentiasa ingat..ada org lain yg lagi susah..

  3. rasp says:

    that's why sis i slalu ingatkan kat my kids…jgn asyik nak komplen itu ini…bersyukur dgn apa yg kita ada…ada org yg lagi susah…jgn sesekali dorang leka dgn kehidupan duniawi nie je….they shud know how to balance life…

  4. Nur -al- Ain says:

    berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. semoge tabah puan.. tapi kagum tengok ketenangan muke beliau..

  5. Izan says:

    betul kan… kadang2 kita selalu mengeluh bila sakit sikit. padahal ada yang lebih teruk di luar sana. bersyukur dengan kesihatan yang Allah berikan =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s