Sagun Kelapa~

Posted: 14/04/2010 in food, recipe, sagun kelapa
Hai alls…
U’ols pernah tak makan sagun.Arini tak de mende Ell nak citer,kita citer pasal sagun lah eh.Sebenarnya Ell tak de lah suka sangat ngan makanan yang namanya sagun kelapa ni..buat tersedak je kalau salah hemat.Tapi nape tah time kecik2 dulu suka na ngan bende nih.Agaknya sebab rasanya yang lemak2 manis tu kot.Maklumlah kelapa kisar bakar kan.Tambah pulak ngan gula n tepung beras tu.Owh,lagi satu Ell rasa mungkin kalernye yang menarik sangat yg rasa macam memanggil-manggil je kita suh makan..:) Yang pasti,kalau makan sagun ni tolong lh jgn bnyk sangat bercakap.kang tak pasal2 tersembur…
Ni ha ,sagun ni adik MIL beli dr Muo(muar).Cantik pulak die susun berkaler2 cenggitu dlm plastik eskrim malaysia.
Yang ni we’ol beli masa gi Terengganu aritu.balutnye lain pesen pulak.Die gulung je dlm kertas A4  then die lilit ngan kertas kaler2 tu pulak.
Sebenarnya senang je resepi mende ni ekk.Cuma tak koser je nak membuatnye,lagipun tak mengenyangkan pun…:)
Ni Ell mintak resepi kat mak Ell.Dier pun reti jugak buat rupenyer. 

  

Bahan yang mesti ada 
kelapa parut putih
tepung beras
Gula halus/kastor (ikut suka manisnya)
garam 
daun pandan(untuk bau)
pewarna(kalau suka)

Cara membuatnya: 
1. Kacau kelapa parut dlm kuali atas api perlahan sampai pucat kaler dier
2. Masukkan tepung beras, daun pandan dan kacau 15-20 min lagi sampai campuran jadi kering, wangi, peroi dan rangup. Bubuh pewarna dan gaul sampai rata
3.Tuang ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
4. Boleh digaul terus dengan gula dan disajikan.
Ok u’ols kalau ada sesapa yang serius sangat nak buat sagun ni sukatannya main bedal je ekk.Agak2lh ikut piawaian tekak sendiri…:)

Comments
  1. Dee says:

    dee pun suka makan sagun masa kecik2..

  2. ~ Lady ell ~ says:

    dee,ha'ah sedap kan..:)

  3. Tihara says:

    salam ellakk baru je nak wat en3 pasal ni pastu tk jd..rupe2 nye ell yg buat🙂..mase kecik2 dulu selalu beli ni..skang payah nak jumpe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s