Senang Bersalin~

Posted: 12/04/2010 in info
Akar Fatimah
U’ols kenal apa dalam gambar atas ni.Ni,orang panggil die akar fatimah.Secara jujur Ell tak pernah jumpa or tengok bende ni.Ok,Ell dapat akar fatimah ni masa Ell nak bersalin Aariz aritu.Tok sedare hubby yang bagi.Kata orang kalau minum air rendaman akar fatimah ni cepat n senang bersalin.Wallahualam..tapi kita kan ikhtiar,selebihnya terpulang pada Allah.
Itu pasal lah Ell macam tak terasa bila nak beranak yang Ell cerita aritu..alih2 gi hospital dah almost.Gila ko! buat naya… Sebenarnya Ell tak lah susah sgt nak beranak(syukur alhamdulillah) tapi yang kali ni memang tak sedar langsung baby dah turun.
Ok,nak dipendekkan cerita hari isnin yang Ell dah admitted kat hospital tu,tok sedare hubby dtang umah kasi akar fatimah ni pada MIL.Pastu MIL tolong rendamkan dalam tumbler.Hari selasa Ell discharge n start minum sampai habis kemudian refill n refill semula.Dan,seperti yg u’ols tau,hari khamis minggu yg sama tu jugak Ell bersalin.Tak tau lah mungkin sbb keberkesanan air rendaman akar fatimah ni.Oh yang ni lg satu,kata org kalau akar tu makin kembang,maknanya dah sampai masa lah tu nak bersalin.Tapi Ell tak sempat pulak tengok betapa kembangnya akar fatimah tu masa direndam sebab Ell baru dapat tau semalam lps bagi bende ni pada BIL4 punye wife.Dia nak bersalin gak 25hb mei nnt.
Akar fatimah d’ols dapat kat Mekah.Selain dari kurma dn air zam2,kata org akar fatimah ni lah selalu dibeli.So,kalau ada sedare2 yg nak bersalin tu kasi je pinjam n boleh jadi simpanan serta kegunaan turun temurun sbb akar fatimah ni takde expiry date.
Selain dari minum air akar fatimah ni ada jugak cara lain yg nak mudahkan proses bersalin,antaranya minum air selusuh atau minyak selusuh.Tapi air/minyak selusuh ni boleh kita mintak dengan org2yg mengamalkan perbidanan secara tradisional atau org alim2.Air selusuh ni biasanya dah dibacakan doa dengan menyebut nama si ibu yg bakal melahirkan tu..makanya takde lh jual dikedai2 ya.Ada jugak yg mengamalkan hisap air hujung rambut bila masa time mandi.Ell buat jugak mende ni.Dah org suruh amalkan,kita ikut jelah ye tak.
Lagi satu yg Ell rasa agak mengarut sket,ada pulak yg kata minum air bekas kucing minum..maknanya air yg kucing minum tu,kita ambil dan minum.Euwww,geli tak u’ols.Katanya nnt senanglah nak beranak macammana senangnya kucing2 tu beranak..Tp tah la,kita kan ada akal..cubalah fikir sendiri mana baik buruknya,mana betul tidaknye..jgn nak ikut semberono je.
Apa2 pun yang kita buat,terserah pada Allah yang tentukan.Kita setakat berusaha dan ikhtiar je.Lain2 tips Ell pernah bg kat n3 pengalaman ni.

Comments
  1. Shiela Latif says:

    salam…bagus info yang nie…ni kira 1st time aku tgk gambar akar fatimah…kalau ada simpan bagus jugak…kira leh standby tuk pregnant yg akan datang lak…tapi aku biasa amalkan minum air hujung rambut time mandi…klu kita percaya semuanya petua insyallah akan berkesan.

  2. Azie says:

    dpt jugak akar ni….mmg guna..tp lain plak pengalaman bg A…bersalin kali ni mmg sgt2 perit..agknya sbb hb teman kot kekekeke sbb yg 2 tu hb x sempat tgk hihihihi..yg ni hb teman dr awal hingga akhir..hnya tuhan yg tau sakitnya mcmana..mcm serik nk bersalin lg pon ada hihihih tp mgkin jg tuhan nk tnjuk pd hb betapa si isteri ni bertarung nyawa hihihih

  3. minum air akar fatimah nie ..member blog zahiela bg buah tgn dari mekah .. minum smp dah habis ekmbang dah .. finally c-sct kali kedua akhirnya .. dah takdir gitu ..tawakal & redha jer😉

  4. ye ye..eila bg diana kan..tp nak buat camne..kite dah usaha..Allah tentukan..nasib baik selamat baby & mummy kan…mase eila p mekah eila beli byk juga.. sumer bg pada ibu2 yg peknen..

  5. Gieyana says:

    El…akak pon minum air akar nie..mak sedara balik dr mekah kasi…alhamdullillah senang gak melahirkan nureen..tp skrg x tau letak kt mn dh akar nie..adeiii!

  6. ratna says:

    thank you..thank you ell.. next baby boleh digunapakai ilmu2 ni.. thanx..

  7. ~ Lady ell ~ says:

    shiela>>aku pun baru tau la..kalau ada plan nk menambah lg mmg elok siap2 disimpan.mana tau kot mujarab ke kan..:)Azie>>laa..ye ke,kalau mcm tu tak bleh nk komen ler..Tuhan punya Kuasa kan..

  8. ~ Lady ell ~ says:

    diana>>baiknya eila belikan diana..:)yelah, apa2 pun usaha kita lakukan tp Allah dh tetapkan utk kita kan…eila>>mudah2an lps ni giliran eila ekk.baik budi eila tu Allah tolong membalas.

  9. ~ Lady ell ~ says:

    gieyana>>kak gie,kalau mcm tu nk kena carik sampai jumpa dulu..kalau tk susah la nk menambah lg.selagi tak jumpa jgn cuba2 ya..hahahaha (gurau ya kak gie)ratna>>owh,tak pe..sekadar berkongsi je.

  10. Rui says:

    salam cik elly, he he..wahh, banyak post cik elly tak henti2 kan.. siap bagi tips senang bersalin lagi..baby sehat?🙂

  11. AISYAH HANI says:

    saya pun ade satu makcik beri masa nak bersalin anak sulung dulu. Beria2 rendam tapi tetap jugak overdue & kena c-sect. Sabo je la.. La ni dah tak tahu kat mana saya campak akar fatimah tu.

  12. ARIFFDA says:

    bada pun guna ini tp misi spital yg tlg rendamkan .. hihi

  13. rasp says:

    I pun rasa syukur sis, to me all 4 anak2 i dipermudahkan proses i tu….semua 'tips' yg u ckp, semua i try gak buat sis….tapi yg last tu mmg ngarut lah sis…mmg rasa geli geleman kan….

  14. ~ Lady ell ~ says:

    Rui>>salam..hai lamanya senyap.posting kamu yg last tu amik masa bertawon utk post n3 baru..bz eh..cik elly ginilah..dh tak de keje kan..:Pbby sht..mekasih brtanya.:)Aisyah hani>>hok alah..lain org lain pulak tahap susah senangnya ya..tak pelah,tu yg buat seseorg tu lebih syg kat ank2 nya.

  15. ~ Lady ell ~ says:

    ariffda>>untung nya bada..misi spital yg tolong rendamkan..? pinjam dia punya lah ya..baik sungguh budi misi tu ya..:)rasp>>kita species yg sama lah sis..:)kita ni nak senang punya pasal org bg mcm2 petua semua diikut..kalau ada lh cara minum air kucing tu org ikut..tk tau lh nak pikir mcm mana ekk.takkan terdesak sgt kot..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s