Legakan kembong~

Posted: 05/04/2010 in info, parent
Salam dihening pagi..:)Serious Ell type n3 ni pepagi buta jam 5pagi.Bukan autopublish ya..Cuma bangun pagi ni rasa bersemangat sbb dah beberapa malam  tido lena sangat, tak de gangguan dari baby Aariz.Selalunya tetiap malam Aariz akan berjaga untuk menyusu or minta tuka diaper die.Mungkin jugak perut dia rasa tak selesa.
Ni nak citer lah sket nih.Sebenarnya sepanjang 2bulan setengah dengan baby Aariz takde lah masalah sangat,cuma biasalah baby kan pattern tido die belum tetap lagi,n tiap2 malam sekurang2nya sekali mesti berjaga untuk menyusu.Ada sekali tu(masa dlm pantang) 2malam berturut Aariz menangis n susah nak tido.Kita ni sebagai org islam bacalah kan apa2 doa utk baby ni,tp tak berkesan jugak.
Mujur ada tok sedara hubby yang memang mahir dalam perubatan tradisional ni.Dia cadangkan supaya perut baby dituam dengan daun mengkudu selepas mandi selain dari berurut secara perlahan.Tujuan nya untuk pecahkan angin dalam badan.Sekarang kan dh moden,panaskan je daun mengkudu tu dengan iron.kepanasannya agk2lh sendiri.jgn sampai melecur pulak kulit baby tu.Nak lagi mudah isi air suam dlm botol.
Dah siap baby tu dituam dan diurut,barutkan perut dia dgn sejenis daun rumput yg digenyeh dgn kapur,kemudian sapukan air daun tu kat perut baby.For sure baby akan rasa selesa n tak banyak ragam.
daun rawan terbang (mcm rumput liar) digosok kat tapak tangan dgn kapur kemudian sapu patinya kat perut baby
Untuk Aariz,cara tu memang berkesan.Tapi satu yang Ell perasan is Aariz kalah dengan kapur.Maklumlah kulit baby ni kan nipis,halus n sensetif,so perut die akan tumbuh ruam2 merah.Dalam tempoh sebulan lebih Ell ikut cara tok sedara tu Ell cuba berhenti untuk 2 hari,tp angin dalam perut Aariz ni mmg degil,kalau tak dihalau tak ndak pulak die pergi.:P Walaupun dah sendawakan die setiap kali lepas menyusu.
gripe water yg Ell guna sekarang
Banyak bertanya,inilah yang sangat membantu.Gripe water ni hubby beli kat farmasi dgn harga RM9.Sebenarnya banyak brand tapi brand Woodward’s ni dipercayai turun temurun sejak berkurun2 lamanya..:) Sehari Ell bg kat Aariz sekali je sebelah petang lps mandi n berurut.Syukur tiap2 malam Aariz tido lena sangat.Kalau berjaga pun mungkin nak menyusu n tukar diaper die je.

Untuk developement Aariz setakat 2 bulan ni sgt memberangsangkan.Dia dh mengagah n boleh lah jugak diajak main2 berbual.Weight masa 2bulan aritu 5.5kg.Alhamdulilah,Aariz sihat n harap2 akan sihat n takde masalah sampai bila2.

*gambar2 Ell memang dh siap2 amik sbb lama dah Ell rasa nak buat n3 pasal ubat daun dgn kapur tu.. 

Comments
  1. info ni amat berguna.. tak sangka ada khasiat juga daun2 dan kapur ni…kalau dah tua2 badan angin ni, bole ke berurut dgn mengkudu tu?once i deliver nanti, blog kak ell la sy refer dulu…😀

  2. Shiela Latif says:

    alhamdulillah…anak aku yg kedua nie masih belum kembung2 lagi…memang susah jaga baby nie…make sure jangan sampai dia sakit kan?? sebab, bila dia sakit then menangis2.. mesti kita sedih sekali. info yang berguna.

  3. Dee says:

    berguna info ni..tp tang nk cari daun tu..aiseh..mesti bukan senang..kt kg ok kot..kalo ada pun sure dee x kenal..dee biasa sapu myk yuyee atau bg gripe water tu je..tp mcm mimi dulu..buat gitu pun nangis gak..last2 berubat cara kg je..n tukar panggilan nama dia..ok terus..syukur..

  4. AISYAH HANI says:

    saya pun bagi gripe water je kalau anak kembung.Comelnya Aariz tidur… tetiba rasa nak baby lagi..

  5. ~ Lady ell ~ says:

    syima>>ye la ko dik…:P kalau kawen jgn lupa jemput akk tau.dh berangan nk ada ank tuh.:)kalau dh tua2 tu sapu je lah minyak angin yang ooiii..ni petua utk dak kecik yg tak leh brcakap lg.kang nk letak minyak panas mengelupur pulak dak kecik…shiela>>mak mane yg tak risau pasal ank2..tapi untunglh ko ank tak bnyk kerenah..lain anak lain ragamnyer..:)

  6. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>Ell pun sapu bby ngan minyak yuu yee tu.daun ni mmg tk perasan punyer..mcm rumput yg tak de fungsi je.mmg ada kan bby yg kene tukar nama mcm mimi tu..ank sedare hsbn ell ada sorang.kata org2 alim ni mungkin sbb dia tak kuat nk bawak namanya tu..Aisyah hani>>kan..elok ekk.saya baru tau la..hehehboleh lah start proses utk 2011 nnt..;)

  7. ct rahani says:

    leh praktiskan gak utk next baby.. thanks kak 4 the info..psl gripe water tuh penah bg aidil.. tp aidil kalah.. kena CB yg teruk..

  8. mmg masa awal2 kena jaga sgt bab kembung2 nieh .. gripe water tu dipercayai dr dulu kan😉

  9. Joyah Sempoi says:

    kejap jer aariz dah besar…:)baby kembong ni mmg biaser..irfan so far okay..kitapun rajin sapu minyak yuhyi kat sini..msia mali la itu minyak..hehehe..mat saleh mana ada main minyak2..kalau adapun hanya vicks..hehehethanks for the award..nanti kita gantung..

  10. ~ Lady ell ~ says:

    mana pegi komen2 yg dh balas ni..?

  11. bagus jugak dapat blogger yang dah kawen ni, sebab dapat banyak info org lepas bersalin n penjagaan bayi..heheheboleh guna untuk masa akan datang, insya allah…

  12. Izan says:

    thanks for sharing… kalau kat msia insyaallah boleh guna petua ni. kalau kat italy ni jenuh la nak cari daun mengkudu ni. kene suruh family pos dr mais =)

  13. ~ Lady ell ~ says:

    syima>>hehehe..ye ye je nk refer sini.kalau kawen jgn lupa jemput akak ya syima..rasa mcm dh dekat…je:)kalau yg dh tua tu sapu jelah minyak angin..ni tips utk dak kecik yg tak bleh nk cakap lagi.kang kalo letak minyak panas menggelupur pulak…shiela>>untunglh ko ekk ank tk bnyk kerenah.yelah,lain anak lain ragamnyer..:)

  14. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>kat kg pun tak kenal nye daun nih.mcm rumput yg takde fungsi je dee…:)mmg ada kan budak yg jenis mcm mimi siap kene tukar nama.anak sedare hubby ada sorang..kata org alim2 ni,mungkin sbb budak tu tak kuat nk bawak namanya tu…:)aisyah hani>>kan…bagus ekk guna gripe water tu..saya baru tau lah..hehehkalau mcm tu boleh start operasi utk 2011 nnt…:)

  15. ~ Lady ell ~ says:

    ct rahani>>ok,my pleasure dear..agaknya aidil takde lh kembong perut tu..tu pasal Cb teruk.:)Diana>>itu ler..ell baru tau nih.rupanya mmg dr dulu2 dh guna gripe water ni..haih,malu je ketinggalan ketepi..:)

  16. ~ Lady ell ~ says:

    joyah sempoi>>ell pun guna minyak yu yee tu utk mengurut baby.tp kalo abis stok cik joyah tu mcm maner..bape lama nk tunggu dpt dr mesia..lg satu,ank2 omputih tu semua tak de masalah ke time kecik ekk.mcm mana cara derang..crazygurl>>mudah2 an berguna ya myra…tp apa ada ngan blog ell ni..baik surf cik gugel,bnyk lg info.;)

  17. ~ Lady ell ~ says:

    Izan>>kalau kat italy tu,ikut cara org italy je izan..tak yah la susah2 nk berimport eksport sumer..wat leceh je..kesian pulak menambah kerje.

  18. rasp says:

    makacih for the info…tapi tang nak cari daun tu jenuh gak le, coz i nie fail skit bab2 tu…tapikan yg gripe water tu mmg turun temurun kan sis….ooooooo 'anakku' makin tomei aaaa😀

  19. ratna says:

    gripe water jenama tu mmg bagus. geram sungguh tgk baby aariz tu..

  20. eynda says:

    Aariz sangat comel!!

  21. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>sis,kalo susah nk carik daun tu tak yah menyusahkan lagi lorr..masalahnya ell baru tau pasal gripe water tu..dengki kan derang baru bgtau..:(:Dratna>>ea…Ell baru tau.hehehe ketinggalan betul kan Ell ni.bila nk progress utk bby boy pulak?heheheheynda>>tq sis!!xoxo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s