Pengalaman~

Posted: 04/03/2010 in baby, hospital, info

Thursday,March 4,2010

Esok abis dah 44hari Ell berpantang.Tapi mcm tk terasa yang selama ni Ell dlm pantang coz aktiviti harian Ell mcm biasa je,buat keje2 ringan..uruskan ank2..cuma lainnya masa agak tak teratur sket dgn bby baru n trpaksa cntrl mkn plus kene berbengkung tu semua.Sebenarnya Ell pun tk lah sakit mana pun.

Nak dijadikan cerita,Alhamdulillah segala proses melahirkan yg Ell lalui sgt mudah sampaikan Ell rasa mcm mimpi je sbb semuanya berlaku dgn sgt cepat.Sprt yg u’ols tau,hari isnin sblm Ell bersalin tu,Ell admitted kat hsptl sbb bby kurang movement.Dan lps discharged tu Ell mmg budget bila betul2 sakit baru gi hsptl semula memandangkan pengalaman brmlm kat hsptl yg sgt membosankan.

Pd hari khamis,start jam 4pg Ell rasa tk berapa selesa(tp lum sakit).bangun pagi tu mcm biasalah Ell siapkan bfast ank2 gi skolah n sempat lagi Ell basuh kain baju.Hari tu jugak MIL mintak hsbn antarkan dia ke bandar atas beberapa urusan.Ell pun beritahu kat hsbn yg Ell kene ikut sama sbb Ell dh mula sakit perut 45-50minit sekali(tp bila sakit dtg,cuma 5saat je).Yelah,mana tau buatnya urusan MIL masih lum selesai n Ell pulak kat rumah dh sakit kuat,tk ke leceh hsbn nk balik amik Ell n patah balik semula ke hsptl Pontian tu.

Dh siap semua hal2 MIL (siap belanja groceries lg)jam dh kul 11.35pg.Hsbn tnya nk singgah hsptl ke nk balik dulu.Ell kata balik jelah dulu sbb nk berebut ambik Dina balik sekolah pulak jam 12tgh hari.Lagipun,kalau apa2 sempat lg nk bekejar kehsptl (ayer baloi-pontian ><15-25minit)

Singgah sekolah Dina n terus balik rumah.Ell pun mula tk senang duduk tp masih tk sakit kerap sgt,cuma ringan2 je (mcm sakit masuk angin).Makin lama,makin resah..Ell duduk,bangun n beberapa kali keluar masuk toilet buang air kecil.Bila dh kul 1.10tghhari,hsbn pun terus ajak gi hsptl.

~sekadar gambar hiasan~

Sampai hsptl,midwife check bukaan jalan rupanya dh ‘almost’ (8cm)kalau nk teran dh boleh sgt dh..(berani btl wat keje gila camtu,buatnye trberanak..sapa nk jawab!) Ell pun masih boleh jalan lenggang kangkung je masuk dlm labour room,ngam2 tengah azan zohor (1.36tgh hari).Kat dlm tu,Ell buat CTG but bby still ‘sleeping pattern’ n yg midwife tu risau sgt air mentuban Ell dh tak de..tah bila water bag tu pecah Ell pun tk perasan.Dia tnya tanda2 lain,Ell kata takde..n segere tu jugak darah kuar sket.:) bahaya jugak kan rupanya bila tak de air mentuban tu.Dia cucuk jarum kat tgn Ell ni, n masukkan air n serta merta rasa nk meneran.

Midwife yg muda2 n sgt baik budi pekerti, tenangkan Ell sambil urut2 tulang belakang (Ell mengiring).Dia kata kalau dh ready bolehlah terlentang n teran.Ell pun malas nk buang masa(lg cepat,lg bagus kan..) terus trlentang,tarik nafas dalam2 n teran sekuat tenaga yg Ell ada.Alhamdulillah..tepat jam 2.10ptg dgn sekali teran je bby dh kuar.nasib baik hsbn sempat sampai sblm Ell teran.semuanya berlaku mcm sekelip mata..:)

Bdn pun dh menggigil.. Ell rilex,berbual2 ngan midwife tu yg sambil buat keje pembersihan..Ell pun dh ready,tenangkan hati nk tunggu dia jahit..tp syukurnya ya Allah..dia kata Ell tk perlu nk jahit apa2 coz tak de luka koyak pun.Maklumlah..sakit time jahit tu perit jugak nk handle.

Buat pengetahuan u’ols, sahabat Ell..ini adalah kali ke-2 pengalaman Ell tak de jahit bersalin.Tips yg Ell belajar disamping doa amalan dn zikir,teknik mesti betul.Time teran tu,pegang kedua2 belah buku lali kaki dgn tgn n tundukkan kepala ke perut.Yang paling penting,jgn sekali2 angkat punggong sbb ada kemungkinan akn trkoyak.tp kalau koyak pun..sikit jelah jahit nyer..(Insya’Allah..)tp kalau 1st time,Ell rasa perlu jugaklah gunting sket kot..oh lagi satu petua katanya,bukak ikatan rambut kalau rambut panjang yg berikat.Ni semua midwife tu ajar.

Andai kata mmg dh ditakdirkan kena belah bhgn perut tu..mmg tk boleh nk cakap apalh kan.Mcm sorang kenalan Ell,punyalah perit nk teran n bby hampir nk keluar( sbb dh nmpk kepala) tp tk lepas jugak trpaksa belah gak perut dia.Mak dia sampai ckp anknya tu azab betul nk bersalin..Masya’Allah..
Sbb tu wanita2 yg hamil ni dinasihatkan bnyk2lh berbuat baik lebih2 lg pd suami n org tua.Yang paling utama amalan ketika mengandung tu (sprt yg pernah Ell published dlm n3 “bayi hilang dalam kandungan”) n bnykkan berdoa sblm menjelang bersalin (dlm n3 trdahulu “menjelang bersalin”).Mudah2an semua akan berjln lancar berkat pertolongan Allah.

Comments
  1. wah bagusnya .. senang + mudah berslain kali nie … lain org lain pengalamannya kan .. janji baby & mummy selamat😉

  2. Dee says:

    syukur..mudah sungguh ell bersalin..mcm dee ni mmg kena belah jelah..x pernah rasa pun pengalaman bersalin normal..hehehe..

  3. rasp says:

    kalo one of my aunt dgr crite senang bersalin nie kan…mesti dia ckp : eeee kalo gitu, anak sepuluh pun ok hahahahahaha…neway, rezki u lah sis, senang bersalin…syukur alhamdulillah…

  4. ~ Lady ell ~ says:

    diana>>tul tu.yg penting mummy n bby slmt.diana,set bersalin NR tu bagus kan.aritu diana amik NR jugak kan..ada komplen tk? ell rasa ok.:)

  5. ~ Lady ell ~ says:

    dee>>tulah kan..kdg2 bila time pregnant tulah mcm2 hal yg menghalang.ada pulak time prgnant tu darah tinggi,kencing manis n bende2 mcm tu yg kene c-zer tu.kalau tk pregnant ok pulak ekk.n lg satu bila bby besar.uish!tk sanggup ell.:)biarlh bby tk lebih 4kg baru lega..kalau mcm ell plak tetiap kali pregnant mesti sekali dlm 9bln tu kene asthmah attack.yelah,dlm 9bln tu mesti lalu musim buah kan..tu yg tk dpt elak tu.tp tk serius la..

  6. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>hihihi..sama je sis ngan org2 keliling ell nih.maklumlah..ell kan ank tunggal,tk habis2 suruh beranak ramai2.:)agaknya tulah sbb senang ell bersalin.kita tk tu apa yg tersurat kan..Allah punya keje.Apa2 pun Ell mmg bersyukur..

  7. mamaadam says:

    Ell bila baca cerita Ell hilang sikit rasa takut ni..em tiap2 orang pengalamannya lain2 kan..first finee kena ceasar, so second ni debarnya mcm yang 1st jugak la coz pengalaman pertama nak bersalin normal..tahniah buat Ell

  8. ~ Lady ell ~ says:

    finee>>jgn kata finee,kalau ell yg gap dh jauh mcm adam n adiknye pun ell akan feel mcm 1st bby gak..insya'allah..finee akn ok nnt ya.bnyk2 kan brjln mudah2an cepat bby keluar dgn senang.:)

  9. Joyah Sempoi says:

    salam ladyell…sekejap jer masa berlalu..lain anak lain ragam sakitnyer kan?…mak kita ckp, kalau anak ganjil selalunyer sakit lebih dr yang genap..ikut pengalaman kita, macam tu jugak rasanyer…anyway, take care…

  10. Izan says:

    seronoknya baca pengalaman ell…izan rasa seram sejuk pun ada masa baca part nak teran tu. aduuh… takutla.. ni yang rasa takut nak beranak ni. huhuhuhuh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s