Rosak~

Posted: 01/03/2010 in camera

Monday,March 1,2010

U’ols,camera Ell ni dh rosak.Ada tk sesapa yg nk hadiahkan camera yg best utk Ell.Alah,tak yah yg mahal..DSLR yg cikai pun tak pe.hahaha..wah! demand pulak ekk. Bukannya apa,jeles arr tengok gambar2 kat ssetgh blog tu yg sgt dahsyat kualitinya.Inikan pulak camera yg biasa2 aja ni dh rosak.paling tidak pun cuma harapkan cam phone je.(jadiklah dr takde kan)

Mcm ni,niat kami suami isteri ni nk baiki lah cam ni selagi boleh digunakan.Hsbn Ell dh tanya kat kedai gambar kodak,dia kata kene hantar kat tempat jualan nikon or tmpt servis die.Kiranya kat FOTOKEM tu pun bleh jugak sbb dealer.Bila hsbn gi kat FOTOKEM yg terdekat(plaza Angsana JB) dgn sikap yg baik n bukan mementingkn keuntungan semata dia beri adviced yg mmg akan membuatkan kita berfikir bnyk kali samada nk baiki ke cam ni atau simpan je niat n ganti yg baru.;)

Ok,utk cam Ell ni bhgn yg rosak adalah lense nya(stuck tk boleh masuk n keluar)sekali dgn tk bleh nk on.Nyonya tu bkn ‘ayat’ tuk beli brg die eh.Hsbn pun fhm lah apa maksud die..dia niat nk tolong je(siap tunjuk cth gambar lg brg2 kerosakan n list rate nilai repairnya).
Pendek cerita asal hantar je cam utk di cekkn apa rosaknya,tdk kiralh sama ada ke tak rosaknya..rm50 dh mmg akan dikenakn as service charge. So dlm kes ni lense dia yg rosak, sure mmg dia akan dtukar lensenya bkn try usik sana sini dgn kos minimumnya ialah RM250 utk gantikn lense tu shj n itu belum lg tambahan sekiranya ada brg lain brkenaan yg rosak.
Utk pengetahuan u’ols,cam ni dulu dihadiahkn oleh BIL Ell. Masa tahun dibelinya dulu 2006,cam nih harganya kira masih mahal..6mp dgn sd crd,case n 2 pouch for rm799 (mahal kan..). Tp baru2 ni Ell n hsbn dh bnyak survey trmasuk utk brand yg sama Nikon coolpix tp yg lebih baik..8mp pun hrganya baru je dlm rm330. U’ols nmpakkn, klau nk direpair pn dh tentu makan around rm300 lbih. So setelah dfikir utk cam yg biasa2 aje,rasanya lebih baik beli baru je..wrrnty pn ada 1yr. Pd hrga yg sama,dpt yg baru lg. Tk yah pening2 gaduh2.

FOTOKEM angsana(gambar google)

So,dr membuang duit dgn cara yg tk berhemah tu..hsbn pun kensel je niat nk baikkan lense tu.Tambah pulak Ell dh servey pd cik google bnyk yg komplen pusat servis NIKON yg kat PJ tu cekik darah n slow.Kalau hantar minggu ni,belum tentu 2 minggu boleh siap.Lps tu,kalau harga brgnya RM200 mesti charge nya di markup sbb itulh inilh.Tapi tah la…hsbn dh buat keputusan simpan je lah camera wat kenangan n beli yg baru nnt.

Comments
  1. rasp says:

    tul lah sis, lebih baik simpan je camera tu buat kenangan and beli yg baru…lepas nie pics u makin gempaq aaaaa…i pun tingin gak dslr tapi mak aiiii mahei kan….lum mampu lagik laaa sis…tapi mmg suka tgk pics yg diambil guna dslr. Kelazzzzzzhugs & smooches to your lovely kids! take care ya!

  2. oit la…dari repair baek beli baru je… 200 rgt tu.. kumpul lagi 3,4 ratus dapat beli baru…

  3. neezareef says:

    hi ell..nostalgia tu camera klu dah rosak jgn dibuang..simpan..nnti bli baru..yg tu wat kenangan

  4. Dee says:

    beli je baru sis..skrg digital camera xlah mahal sgtkan..still affordable..dh kalo nk ganti lg mahal..mmg baik beli je baru..hehehe..

  5. Cik Wanie says:

    akk,beli saja yg baru,wanie tgk harga kamera kat pasaran skg nie dah murah2 tau,percayalah ckp wanie:)

  6. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>haha mana de gempak nyer sis..kalau beli pun takat digi cam biasa je.:)ok sis.will hugs all my kids.pesanan dr ibu rasp ya..B-)myra>>ha'ah kan..tp bleh tk ko pinjamkan lg 3-4ratus tu..:P lama sgtlh nk tunggu duit simpaan..heheh

  7. ~ Lady ell ~ says:

    neezareef>>ermm..lps ni bleh buat koleksi camera plak.sbb bnyk jugak cam ell yg dh kondem.kenangan yg bernostalgia..:)Dee>>kan..beli baru je ekk.buat pe nk buang duit..tah2 kalau betulkan pun tk lama jugak bleh guna.pastu kesal plak tk beli terus yg baru.cik wanie>>ya2..akak percaya.mmg skrg digi cam murah2 je..n boleh dpt yg baik kan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s