An Evening @ Mandella

Posted: 04/01/2010 in family, food, gathering

Monday,Jan 4,2010

Penggal persekolahan dah start,makin bz lh nmpk nya parents semua kan..selamat mengajar dan mendidik kpd para cikgu2.Ell beruntung jugak,sbb hal ank2 ni semua hsbn yg uruskan.Ell cuma sediakan pakaian, sarapan n bekal ank2 kesekolah je.Seronok tengok ank2 ni exited nk gi sekolah.Kadang2 parents ni lagi kelam kabut dr ank2..:) Mudah2an hati ank2 kita tenang dan lapang menerima pelajaran.
Ada antara u’ols yg tau, Ell kan berhajat nk mkn seafood..k Ell nk share dgn u’ols, Nak dijadikn cerita kebetulan hari jumaat BIL4 n his wife ada balik kampung,we’ols nk meraikan his 1st wedding anniversary(26th Dec).So,semalam d’ols tunaikan lh hajat Ell ni.Yang ngengada tu pulak tempat yg nk pekena seafood tu adalah satu2nya tempat yg Ell hajatkan.Tak mau dh tempat lain,melainkan restoran ni saje.😀
Walaupun jauh nun diceruk kampung,Ell tak dulik..Ell nak jugak.Bukannya apa,dulu sekali Ell n hsbn pernah mkn kat situ dgn kwn2 badminton team hsbn,so mmg teringat2 je tambah pulak ada sekali time Ell gi klinik, misi kat klinik tu asyik sebut2 je.aish,mana bleh tahan..itu dh menggugat nafsu mkn Ell tu.😀

Lokasi:
Mandella Seafood,Tanjung Bin,Pontian Johor.
On the way ke Kukup kat Tg Bin Area. be aware of Mandela Seafood signboard,kaler kuning,sebelah kiri jalan. Jangan tanya Ell mcmana derang leh came-up dgn nama Mandella ni. Apa pn perjalanan dr main road nk msuk ke restoran boleh dikatakan mencabar especially kalau u’ols datang pada waktu malam.tengok jelah gambar yg Ell tunjuk kat atas ni. Last time Ell dtg sini pd wktu mlm. Masa tu Ell trtnya2 mana jugalh dlm gelap ni nk gi cari mkn jauh2 ceruk kg/hutan.Tp bila sampai je tpt tu…fuh..mmg betul2 tk sia2 dtg dari jauh. Lps tu dgn mknn dia yg tramat lazat mmg tdk mengecewakan sesiapa yg dtg. Serious..

Dah sampai…dlm hati Ell ni,ermmm nk melantak puas2.:)

U’ols boleh amik phone no ni utk membuat sebarang tempahan,coz kalau u’ols plan nk kesini waktu malam..biasanya fully booked.Walaupun we’ols dtg waktu petang,tp dh siap tempah meja awal2.

While waitin’..

Hehehe..muka dak Aryan ngan spec kakak dier.Owh,itu mama2 nyau dh jadik sahabat dak Aryan ye..

Tadaaa..menu pertama yg sampai kemeja we’ols.memandangkan nasi pun lum ada,we’ols meratah dulu cicah ngan sos.krup krap2(sila meleleh ya..)
Sotong goreng tepung (large) : RM18

Sayur kailan goreng belacan:RM8

Their famous dish..TomYam! We’ols order large portion of TomYam udang.Ada mcm2 jenis tomyam tau.Alamak aih..udang dier kemain bnyk..tk hbis2,selak2 ada-selak2 ada. Ell rasa brkilo udang besar agaknya dibubuh dlm tu.Maknanya penuh udang sesaje lh ye. Set nih anggaran utk 7-8 org mkn.

TomYam Udang (Large) : RM30

3 menu ni yg sampai dulu..u’ols tengok la udang dlm tomyam tu…adei,mmg takleh thn. Saiz yg besar tau.. bkn yg biasa. Owh ya,kalau u’ols dtg sini 2-3 org,memadai dgn semangkuk kecik tomyam je,sbb katanyayg kecik shj cukup utk 3org mkn.Dan jgn berangan u’ols dpt habiskan kalau u’ols order yg besar2 gini.(we’ols pn tk hbis)

Ini lah semua menu yg dh terhidang seperti yg diats plus siakap size besar masak stim(sori dlm pic Ell tulis kerapu) n ketam bakau masak lada hitam.Ada pulak tambahan ulam ngan sambal belacan.Siakap saiz besar anggaran lebih kurang 1.1kg sekor.Gila ah..Tk terhabis beb,tambah pulak order 2 ekor.Pastu nyesal plak amik sayur sbb kesian bercuit sket je.Bkn nya apa,lauk pauknya bnyk sgt sampai ketat perut nk habiskan.

Siakap Stim (large) : RM35

Ketam Bakau Lada Hitam (2 ekor gred A) : RM55

(lupa nk snap gambar ketam,tp mmg besar giler dr biasa utk gred A)

Semua menu we’ols order serba 2 set large portion kecuali ketam sbb we’ols order yg size besar 2 ekor (gred A) Selambak tu..Air 2 jug besar jus tembikai n jus limau yg fresh.So,u’ols kena istighfar bnyk2 tengok we’ols order nih.We’ols pun geleng kepala pikir camner nk habiskan.Separuh jalan je semua dh surrender. Sudahnya tapau separuh bawak balik.Bukan tamak ya..cuma tak sangka food yg dihidangkan tu terlalu bnyk.(hahaha..Aryan tgh wat magic)

Alhamdulillah..hajat dh tercapai,perut pun dh kenyang.Kat dlm kete memasing duk tersandar sbb perut dh ketat n sendat.Ell lagi tk dpt pusing kiri kanan sbb nk tolong perabis semua food yg ada (kononnyer..tk nk membazir)

Akhir sekali,Ell cadangkan u’ols pegi waktu malam sbb surrounding area lg happening dgn lampu2 neon yg terang benderang ditengah2 kawasan trsebut.Harganya boleh dikatakan murah berbanding restoran2 seafood yg lain.Harga yg we’ols bayar for all these great dishes is RM270 sahaja utk 15org.Tapi rupa2nya apa yg we’ols order ni cukup utk 22-25org makan.Sepatutnya kalau we’ols order yg large portion cenggini,satu set serba satu pun dh cukup dgn angggaran RM150 shj trmasuk extra satu set lg sotong goreng tepung (superb..).

Lagi satu,kalau u’ols kesini utk 2-3org,set yg u’ols amik yg kecik je pun memadai anggaran harganya RM35-RM40 (tomyam-RM15,Ikan 3 rasa-RM15,nasi dan air)

Comments
  1. T.u.Y.a says:

    salam kak ell..sumenya sedap..meleleh air liur ni tgk..hehehheh..berbaloi2 ngan harga..kalau ke Pontian surenya Tuya akan terjah jugak tempat tu..akk jaga diri bebaik..x lama dah ni nak bersalin..

  2. rasp says:

    terkecur i tgk food nie semua sis…dah le rege dia pun murah…melimpah ruah lak byknya….kalo rumah kita dekat, mau i gi ketuk pintu tanya ada lagi tak hahahahahaha….u take care ya sis…hari makin dekat dah kan…jgn exert urself!

  3. ARIFFDA says:

    tuan blog tak de gambo latest ke?hehehe

  4. neezareef says:

    aritu fil ade ajak g mkn kt kukup..leh bwk g sini lah

  5. ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr says:

    alamak dari smlm lagi nak mkn tomyam..kecur air liur nengok tomyam..beso2 lak tu udang dye..beshnya…

  6. Joyah Sempoi says:

    kita sampai skang masih takde peluang lg mkn kat mandella nih..pernah p satu mlm tuh, konvoi 4 keta..udahler sesat, pastu kedainyer tutup..sedih glerrr…balik msia nanti, wajib p situ…

  7. ~ Lady ell ~ says:

    tuya>>>salam..:)nk celebrate anniversary kat situ pun ok..:)mekasih ya tuya..hugs*rasp>>>tu la..rugi kan duk jauh2.:)tk pe sis..Ell dh tak sabar sgt dh nk bersalin nih.mudah2an makin renyah makin cepat kuarnyer..:)thnx ya sis..hugs*

  8. ~ Lady ell ~ says:

    ariffda>>>hah..malu aku beb..tgh kembang nih.:)neezareef>>>ha'ah..elok lah tu.tp mesti kena masa nye tau kak..jgn nnt sampai2 tutup pulak.n lg satu,kalau akak nk mkn ketam..kena order dulu.takut nnt tak dpt.semua mknn dier sedap2 belaka.(pd tekak ell la..)jgn plak nnt ell cakap sedap tp akak gi rasanya tk sedap plak.tekak lain2 kan..

  9. ~ Lady ell ~ says:

    crazygurl>>>alahai..kesiannya kamu.baiklah gi carik cepat kalau tk kempunan plak nnt.joyah sempoi>>>pulak dah…kalau mcm tu perkara wajib dlm list yg mesti buat tuh.:)kalau mlm,seram gak jln mcm tu.ell rasa yg eloknya pegi dekat2 nk maghrib pastu lepak sampai malam..haa..yg tu bagus kan.lg pun kat situ ada disediakan surau utk yg nk bersolat.

  10. Moralle says:

    salam sis, happy new yr, when is the big day :):)

  11. UnGu VioLet says:

    rindu kat akak.. lame dah jgk mar tak ke sini.. akak sihat?

  12. pEts LovEr.. says:

    wahh..sgt best seafood tuh.. ell, bila ko due? hop everythg wil b fine.. n wish u al d best ok.

  13. kakngah says:

    tomyam udang tu.. btl2 menggoda..sebbaik jauh..kalau tak.. harus diterjah jugak tu..

  14. eZa says:

    kecuq ah tengok. huish! sodap tuh!😉

  15. Sayang.Ibu says:

    ell.. mmg favourite place family hubby Mandela nih. harga not bad dan yg penting berbaloi2… ishhh.. x sabo lak tunggu hubby balik,nak ajak p mandela laaa.. hehehee

  16. ~ Lady ell ~ says:

    moralle>>>salam sis…happy new year!insya'allah 25hb sis..tp lg cepat lg bagus..dh tk sabar nih.:)ungu violet>>>alahai..akk pun rindu nk masuk blog kamu,tp selalunya loading lama sgt.alhamdulillah akak sihat.mar pun ok kan..:)

  17. ~ Lady ell ~ says:

    pets lover>>>tu la sbb nyer..sib baik aku dpt sebelum branak nih.aku due 25hb nih.ko tolong doakn aku ya.:)kakngah>>>alah,ape salah nya..maria tunku sabri lagikan sanggup berjalan jauh nk carik mkn…

  18. ~ Lady ell ~ says:

    eza>>>ya..harus diakui..:)Sayang.ibu>>>Intan, mandella ni top jugak kan..adui seafood dier mmg mabeles..alahai..bila pulaknya nk nunggu hubby balik..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s