Penting ke BERTUNANG?

Posted: 22/12/2009 in issue

Tuesday,Dec 22,2009

Ell dpt soalan ni drpd sahabat alam maya di FB(facebook).Kira dia mcm dlm kekeliruan lh gitu…’Sebenarnya dik,akak pun bukan lh org yg sepatutnya memberikan nasihat..tp kalau setakat nk memberikan pendapat boleh aja.’

Macam ni la eh,Bertunang tu hanya sebagai janji utk berkahwin,proses mengenal hati budi pasangan.Hubungan yg hampir kepada alam perkahwinan.Tp kalau dh kenal n berkapel bertahun2,utk menjimat kos perbelanjaan kawen..ada eloknya teruskan majlis akad nikah saja.Boleh guna duit yg lebih tu utk gi honeymoon pulak.Tp ingat ya,meminang tu diharuskan dlm Islam utk memastikan pasangan pilihan kita tu belum berpunya.

Kalau bertunang pun,tidak perlu mengeluarkan perbelanjaan yg lebih seperti mahu meraikan raja sehari gamaknya.Memadai mengikut kemampuan sendiri.kata org ukur baju dibadan sendiri.Cukup sekadar sebentuk cincin belah rotan(gambar atas).Ya,persiapan dr segi kewangan perlu difikirkan tambahan pula zaman sekarang kos perbelajaan amat tinggi.Kalau rasa masih kurang dr segi kewangan,ada eloknya ditangguh dulu,tak perlu terburu-buru.Menstabilkan sistem kewangan itu lg perlu.

Memang kadang2 ibu bapa yg lebih demand dr ank sendiri,maklum lah bila ank tu lebih2 lagi anak perempuan sulong atau satunya2 anak perempuan ataupun anak tunggal (like me).Faham, yg ibu bapa ni mahu kan yg terbaik..tp dlm hal macam ni,elok bincang baik2 utk kedua2 belah pihak ibu dan ank n bila dh dpt kata sepakat,bolehlah diteruskan apa yg dipersetujui.

Kalau ditanya pada diri Ell ni,Ell lebih prefer utk mengikat satu ikatan sahaja (nikah) utk tujuan menjaga diri dari dilanda fitnah tambahan pula dengan faktor persekitaran yg terdedah dgn budaya sosial yg terlalu bebas dan sgt mencabar dimasa ini (Ell rasa).

Lagi satu,alam pertunangan ni bnyk cabaran kecik2nya.Elok juga utk mempersiapkan diri sebelum menempuh alam berumahtangga.Sekurang2nya kita dh bersedia menghadapi cabaran yg kadang2 tak diduga.Kalau time bertunang ni tunang dh buat hal..masih boleh main baling2 cincin,tp kalau dh kawen..panjang lh citer nye.Melibatkan pulak ahli keluarga.
Bila DAH KAWEN, baru la dinamakan CABARAN hidup atas kapal.kalau betul nakhoda bawak kapal, insyAllah selamat la menempuh lautan gelombang – jadik seronok la alam rumahtangga tu mcm naik Star Cruise ..tapi kalau tak betul navigationnye.. ada can jadik mcm TITANIC..so masa bertunang ni kenal2 le hati budi pasangan tuh.. esok leh pilih nak naik STAR CRUISE ke atau TITANIC..

Apa2 pun tepuk dada tanya selera n check duit poket sendiri..:)So,apa kata survey perlu ke tak BERTUNANG ni.
Comments
  1. Dee says:

    dee setuju ngan ell..mcm dee bertunang sbb nk rasa kemanisan menjadi tunangan org..dan di samping itu..tempoh pertunangan tu..mmg tempoh utk simpan duit byk2..utk persediaan kahwin..jgn smpi berhutang2 pula..apa pun terpulanglah pada individu…n also jgnlah membazir..

  2. ct rahani says:

    sependapat ngan akak.. yg penting ikut kemampuankan..

  3. Signorina Syima says:

    🙂

  4. neezareef says:

    time sy tunang dulu simple je anto 5dulang je..yg penting dah tunang tu kena la kekal smpai ke jinjang pelamin

  5. rasp says:

    me agree with u dearie…and oso terpulang pada individu gak…and oso tgk poket gak hehehehe

  6. ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr says:

    betul tu..lebay baek terus nikah..tapi pendapat mra la kan ell… merisik, tunang adalah mengikut adat kita.. sekiranya seseorang itu mampu, boleh la kita buat majlis macam tu…betul tak??

  7. Sayang.Ibu says:

    sbbkan saya pun bertunang dulu, maka rasanya.. setuju utk katakan penting juga bertunang. tp depends lah. macam saya bercintan-cintun ngan hubby x lama mana pun, actually kenal, rasa serasi trus decide nak kawen.. masa bertunang tu lebih pada kenal hati budi & bercintancintun.. tp kalo couple yg dah berthn2 bercinta, dah kenal sangat2.. maybe x perlu bertunang pun x pe kot..pendapat saya sahaja..;)

  8. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>>dapat jugak dee merasa bertunang.mcm ell ni dh berkawan dr sekolah(form 2)tk berapa lama abis sekolah,sidia luahkan hasrat nk kawen.then 2-3 ahli keluarga dia antar cincin(bkn tunang)n tetapkan tarikh nikah.senang giler kan..time tu dh gatal sgt nk kawen..:D bknnya apa,nk mengelakkan dr benda tk elok..ct rahani>>>kan..kalau ongkos lebih boleh lah buat apa yg nak…tp kalau cukup2 je,buat lah sederhana je.bkn utk menunjuk2..cukup sekadar bitau kat org yg diri dh berpunya.

  9. ~ Lady ell ~ says:

    signorina syima>>>senyum je..?neezareef>>>betul tu kak…biar majlis tunang simple..yg penting kekal kejinjang pelamin..kalau dh bertunang pun gah..bila bersanding nnt feel nyer pun dh biasa2 aje.rasp>>>kan..lebih elok ukur baju di badan sendiri..kalau tk muat tak yah beli kan kan kan..hehehehe

  10. ~ Lady ell ~ says:

    crazygurl>>>true,bertunang is adat saje..org sekarang pun tk kecoh kalau tk bertunang nih.teruskan je perkara yg wajib tu.Sayang.Ibu>>>yg penting kenal hati budi pasangan kan intan…kalau dh kenal lama tu,tk yah tunang kot..boleh jimat masa n duit.tp kalu baru kenal beberapa bulan,pestu haruslah bertunang utk beberapa bulan..bila rasa dh serasi baru boleh berumahtangga .tk gitu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s