26th Nov 09~Petrosains

Posted: 07/12/2009 in family, KL, klcc, petrosains
Monday,Dec 7,2009
Sehari sebelum Raya Haji tu hari WUKUF kan u’ols..So sesiapa yg rasa2 dh baligh dn suci tu digalakkan berpuasa..:)Kebetulan sama pulak dgn hari jadi Aryan tahun ni..We’ols tk plan nk sambut dgn bertiup lilin tu semua pd hari tu..sbb PUASA.Tp we’ols dh plan awal nk bawak all da kids gi PETROSAINS.Ok lah nk meraikan hari jadi budak 2thn tu kasi seronok..
Sebelum meninggalkan umah SIL4 (sbb lps gi petrosains terus ke Shah Alam umah BIL1) bg lh anak2 Ell mandi kolam tu puas2…Sementara hsbn Ell sibuk packing barang2 n susun dlm kete.
We’ols gerak dr rumah jam 12tgh hari .Tp sebelum tu kids dh bg mkn siap2 takut kelaparan.

Sebelum gerak,bergambar dulu depan umah SIL4.(Abah,Mak,Ell & MIL)

Kids jgn lupa..nk jugak gambar

Elok je we’ols sampai situ,masuk waktu zohor.We’ols mengerjakan solat dulu..

Lps solat,sementara menunggu MIL n SIL4 yg masih dlm masjid..bg lh chance for d kids main2 kat playground..kemain syok lg derang.

Me hsbn n Aryan yg dlm perjalann menuju ke KLCC.Singgah sebentar menenangkan fikiran dibawah pohon rambu ramba n dipadang rumput yg berlatar belakangkan pancuran air..:)

Haa…nk dekat dah.penat jugak menapak nih.Nmpk tk jam kat tower tu..kul 1.45pm.Panas terik,matahari mencacak atas kepala..sib baik ada pokok2..sejuk sket.

Sampai pun…tempat tujuan PETROSAINS ,tingkat 4,Suria KLCC.


Hangat membuat perbincangan..:)

Sila klik utk lihat rates yg ditetapkan.

Antara permainan muzik dlm station “MUZIKA”.Bnyk lg yg lain yg best2.Mesti rasa kesal kalau tk try.:)

Best buddy.rehat jap hilangkan penat….

Dah habis explore semua peralatan yg ada dlm MUZIKA section tu,we’ols keluar semula utk pergi ke section lain yg katanya lebih menarik.

Perjalanan Sekilas Masa.We’ols kena masuk melalui pintu ni utk memulakan perjalanan..

While waitin’ .. SIL4 with her dotters

SIL4 ni umur dier 41thn, gap antara she n hsbn Ell 10 tawon.Sah2 ingat she is da bongsu 1,semua panggil dia usu.Alih2 lps beberapa thn MIL bela ank angkat(ank kakak ipar) beranak plak hsbn Ell.Then menyusul plak lg sorang 3thn kemudian..adik bongsu kpd hsbn.Dr 6org ank MIL ni,bertambah 9org(trmasuk yg diangkat).Tu la org kata bela angkat ni bawak rezeki.Tp kuasa Allah jugak..

Ok enuf!Sambung citer kat PETROSAINS.

Tepi laluan menuju pintu masuk ke “Perjalanan Sekilas Masa” tu ada deko air terjun cermin.cantik gak..ada lh beberapa ekor ikan.

Ni lah dier bendanya yg ditunggu2..naik gondola yg bergerak atas rail ni menuju ke sebuah lg station.Journey is begin…Syok la sbb benda ni bergerak berpusing kekiri kekanan,mendongak & menjunam sambil boleh menghayati visual yg dipaparkan.

Dgn gondola td we’ols diturunkan disalah satu section..lupa apa namanya.Mcm2 benda dh we’ols tengok..gambar atas ni agak menarik perhatian Ell.U’ols letak je muka kat skrin yg disediakan,pastu muka u’ols akan terpampang dlm helmet die tu.Bleh feel jap konon2 mcm angkasawan..:P

Marsha plak ala2 pakar arkeologi.:)

Habis menjelajah ke ruangan SPACE,we’ols melalui pulak DINO TREK.Masuk2 je we’ols disambut dgn sekor T-Rex yg pandai nge’rap’. hahaha…lawak sungguh.Aryan tk lepas2 pandang T-Rex tu sampai trbawak2 dlm tido.:)

Disetiap dinding keliling DINO TREK pelbagai artikel dn info yg disediakan.boleh tambah pengetahuan..Bukan kat situ je..asal ada dinding ada lh infonyer..
Lepas ni,we’ols semua akan menaiki simulator helikopter .Malangnya Ell tk dpt merasa cammana naik benda tu sbb perempuan mengandung tk dibenarkan. Gegaran/goyangan agak kuat katanya.

Sementara menunggu giliran,ada disediakan tempat budak2 ni main.So,tdk lh bosan menunggu..lama jugaklah lebih kurang stgh jam-45minit.Kalau nk tidur pun puas jugak..maklumla dh letih berjalan.

Inilah yg dikatakan simulator helikopter tu..Bg Ell yg tk boleh naik ni,Ell masuk lalu pintu lain yg terus ke luar bhgn belakang benda ni.D’ols terus masuk ke pintu helikopter tu. Seronok katanya..rasa mcm betul naik helikopter.

Kalau tk silap Ell ini section terakhir sebelum journey dlm PETROSAINS ni berakhir.Ni gambar pelantar minyak k.Segala mcm aktiviti yg dilakukan diatas pelantar ditunjukkan contohnya disini..mcm real…siap tunjuk tempat kediaman para pekerja pelantar.
Percaya atau tak,nk habis round satu PETROSAINS ni mengambil masa antara 3-4 jam.Kalau betul2 main game/alatan dn baca bhn kat situ,mesti lg lama.We’ols masuk kul 2pm keluar kul 5.30pm (antara yg terakhir keluar,sbb dh nk tutup)Itupun ada beberapa section yg last2 we’ols skip.Dalam Petrosains ni,macam2 bahagian sebenarnya yg ada.Tp Ell letak gambar ni sket2 jelah ye..
Sib baik ada bekalan kudap-kudapan.Keluar je pintu Petrosains tu semua anak2 merengek kelaparan.kesian..tk puasa pun dh mcm puasa.Yelah,kat dlm tu tk terasa kelaparannya.Memandangkan we’ol sefamily terpaksa mengejar masa berbuka di Shah Alam(umah BIL1),we’ols terus berdesup ke parking lot n gerak ke Shah Alam.SIL4 mintak izin balik kerumahnya di Hulu langat n we’ols terpaksa pulak meredah jam yg sgt hebat tuh.Biasalah KL kan..
Pendek kata,Petrosains mmg BEST! rugi kalau tk pergi lebih2 lagi kalau ada anak2..
Comments
  1. Dee says:

    dee dh bwk anak2 gi aquaria..next year leh bwk mimi ke petrosains..sbb dia dh skolah kan..so, lg menariklah bg dia..

  2. cHeRyNa PiReS says:

    sha salute ell sebab tabah bawak budak2 dpt exposure macam nieh. well done!

  3. rasp says:

    cute je cubaan aryan nak buat 'peace' tu :)lama banget tak ke petrosains nie…last pegi ermmmmmmm 5 years ago kot…leh gi sana lah nanti🙂

  4. LoVEaQshA says:

    Luv Petrosains..Suker naik menda alah yg bulat tue nk smp ke destinasi lain,then naik helikopter yg best siap ada rs perlanggaran kn..!~!Teruja sguh..~!

  5. ~ Lady ell ~ says:

    dee>>>ha'ah yelah..mesti dia lg seronok.pastu ell leh bayangkan nnt die gi sekolah citer kat kwn2 dier..:)budak2 kan..cheryna pires>>>utk ank2 sha..sekurang2nya sekali kan..dr tk merasa langsung.

  6. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>hehehe..trgeliat jari dier tuh.5 years ago ekk?time tu sapphire lum ada lg kan..haa mmg sesuai lh sis kalau bawak dia nnt.tp kalau ell,dh pegi sekali tah bila nk jejak kaki lg.hahahaLoveAqsha>>>best kan kan kan…tp akak tk dpt lh merasa naik helikopter tu.

  7. Emy Omar says:

    kami gi petrosains gak on the 3rd hari tu..saje bawak anak2 had new experience kan

  8. ~ Lady ell ~ says:

    Emy Omar>>>ye ke…kami dh balik johor dah..tp anak2 mmg suka kan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s