25th Nov 09~Sg Serai

Posted: 03/12/2009 in hari raya, kids, KL

Thursday,Dec 3,2009

1st af alls,Ell nk ucapkan terima kasih pd u’ols yg wishing me a happy birthday.Ell hargai sesangat..Thnk u,thnk u, and thnk u forever more.! *Smooochh & Hugsss*
Sprti yg u’ols tau,Ell menyambut raya haji bersama family di Shah Alam (rmh BIL1).Utk hari pertama we’ols singgah dn bermalam di rmh SIL4 kat Hulu Langat.Sebelum tu,we’ols gerak dr Pontian lebih kurang jam 9.30pg dn tiba dirumah SIL4 ngam2 waktu azan zuhur.
Sampai dh we’ols di dpn pintu gate umah SIL4.Kalau u’ols nk tau,umah SIL ni atas bukit..sejuk…

Tempat yg mula2 menarik perhatian adalah gambar diatas..u’ols bleh teka tk apa agaknya.


Haa…nilh dier nyer.Haiwan peliharaan suami SIL4.

pic 1: Reban ayam
pic 2: Antara ayam yg dipelihara adalah ayam bulu balik.If u’ols nk tengok camner rupanya ayam bulu balik tu,klik gambar kasi besar ye.ayam ni mmg nmpk selekeh.tp rasanya tk tau plak Ell.:)Bnyk lg ayam kat dlm reban tu,berpuluh ekor gak la..mcm2 jenis,tp itu je yg sudi diambil gambar..heheheh
pic 3: Arnab ni asalnya sekor dua je,tp dh membiak bnyk n sekrng dh jadi berpuluh ekor gak.kalau ada permintaan,boleh dijual.Gambar yg Ell amik ni,antara arnab yg terawal dipelihara.Nmpk letih tu,sbb she baru melahirkan bb lebih kurang 2minggu.
pic 4: Cik Kam ni pun suami SIL4 pelihara gak.Ini sebenarnya bb jer..mak apaknya kemain besar lagi.kalau tk silap Ell bb ni baru umo 2bln.Total keseluruhan kambing ni ada 7ekor,tp semua besar2.. tk tanya plak baka apa.Klau u’ols tengok,bulunya pun cantik kaler white n brown kan…

Kolam ikan pun ada.Kolam ni dibuat betul2 tepi dapur rumah SIL4.Ada 2 kolam yg diisi ikan Talapia.Kolam ni bukan setakat utk cantik,agak2 dh sesak sgt takde lauk,sauk je ikan guna jaring then boleh masak n mkn..sedap tau rasa ikan talapia ni.Bnyk lah ikan ni,berpuluh2 ekor n pelbagai size.


C that lady yg berbaju merah tu..?itu MIL yer..tp apa buat kat situ ekk.Jom kita g terjah!!

Inilh die u’ols..kolam tuk kids mandi manda.Seronok ank2 Ell sekali sekala dpt mandi cenggini.Kolam ni bawah pokok manggis n betul2 tepi bukit.Kolam ni sentiasa dicuci dan dibiarkan kering..bila nk guna baru air ditadah penuh.

Ini view dr tepi kolam mandi tadi.Ank2 tangga yg menuruni bukit tu,adalah tempat menuju ke kolam memancing ikan kepunyaan suami SIL4.Hanya family members je yg boleh guna tangga ni.utk org lain,boleh guna entrance lain yg dh disedikan.Esok2 Ell citer pasal kolam memancing ni plak eh.

Bila hari dh nk petang tu,perut mula rasa lapar kan.Habis je kids mandi manda,maid SIL4 siapkan makan malam utk we’ols menjamu selera.Tk sampai sejam abis makan..Ell dh mcm ular sawa yg kekenyangan terus melengkor atas sofa n ketiduran smpai kesenja pun Ell tak sedar..hehehe..letih la beb.

Ok,bersambung next n3.Bye bye for now..

Comments
  1. Lieya says:

    Wahhh bestnyeee pegi bercutiiii….

  2. LoVEaQshA says:

    akak bestnyer tmpt tue,sjuk mata memandang..!~Leh release tensen..kn!!!

  3. *ayu the sun* says:

    bestnya ell!!!!!!!! OMG!!!! sangat sangat besssstt!!!

  4. Dee says:

    OMG bestnya…ada kolam renang dpn umah..ada kolam pancing..ada binatang peliharaan…best giler..

  5. Miss Rosy Daisy says:

    best nye kolam tuh..nak pegi sana gak boleh ker??

  6. bspotgurl says:

    Ermm, bagus gak idea nihTapi memerlukan kawasan yang luasif not cemane nak buat planning tu semua. Yang paling best kolam mandi tu ahh tapi why not buat big kolam biar tua muda pun boleh mandi sekali – alaaa, best betul

  7. ~ Lady ell ~ says:

    lieya>>>alah,umah adik badik je lieya..bukan kemana pun.:)LoveAqsha>>>ya rite..sbb atas bukit n bnyk pokok2..rasa tenang je zura.sejuk plak tu.

  8. ~ Lady ell ~ says:

    ayu the sun>>>sis,harus diakui..ell ni pun sekali sekali gi rasa mmg sgt2 best:)Dee>>>Tanah dia luas dee..tu pasal bleh wat mcm2..pendek kata,mmg syiok habis!!!kita pun tumpang jelah kan..:)

  9. ~ Lady ell ~ says:

    rosy daisy>>>bleh2.tp kolam memancing yg bnyk ikan tu je la..hehehebspotgurl>>>true kan..kolam tu wat kecik je sbb dh mmg target tuk kids je.kalau yg tua2 ni duk main2 kocak air kat tepi jela..

  10. zeti says:

    dasatnye umah dia ell.. msti tenang, aman damai je dok kat situ kan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s