::coklat marshmallows::

Posted: 20/11/2009 in desserts, recipe, Uncategorized
Hari ni hari terakhir sekolah kan u’ols..Esok dah start cuti panjang.Sebelum terlupa,Ell nk mengucapkan TAHNIAH! pada u’ols yg anaknya mendapat keputusan CEMERLANG dlm UPSR.Berkat doa u’ols,tak sia2 usaha keras anak2 selama ni.SYABAS!
Apa programme cuti sekolah u’ols? Ell tk plan pun lg cuti sekolah ni nk kemana..lagipun pun dh sarat birat cenggini,rasa tk larat lh nk mengusung kehulur kehilir perut nih.Rasa mcm nk terkeluar sgt dh budak yg dlm perut nih.:D
Ok,u’ols biasa kan ngan kek batik biskut marie?Alah,senang je nk buatnyer..Pejam mata sebelah pun leh jadik kan.Haa..aktiviti buat kek batik ni bleh gak kita ajak anak2 buat sama.Orang kata kids friendly lah gitu..Ell ada satu lg versi yg saaangat simple tp rasa wallah! lebih senang lah dr nk buat kek batik biasa tu.Kalau buat kek batik biskut marie tu u’ols leh pejam mata sebelah..buat yang ni tak yah bukak mata pun tak pe..hahahah
Bahan2 :

1.2 block milk coklat (patah2kan) brand sukahati
2.Kacang dipanggang (ikut suka) almond/walnut/hazelnut
3.Marshmallows putih/pink (dlm packet) nak yg kalerful leh gak..

cincang camni

4.Biskut marie(hancur kan sket/patah 4)
Cara2 :
1.Cairkan coklat
2.Gaulkan dgn kesemua bahan2 yg lain.
3.Tuangkan adunan kedalam bekas.
4.Simpan dlm fridge.

Dah beku,bolehlah potong dan sprinkle dgn icing sugar..(kalau suka)Tp nk cantik apa salahnya..takkan tuannya aje yg nk berbedak bagai kan…food pun nk mekup gak..:D

Senang kan,kan,kan…kiranya mcm homemade coklat la..Yg paling best suruh anak2 je buat..kita just cairkan coklat n cincang kekacang(takut trcincang pulak tgn anak tu kalau suruh dia yg buat),then proses mencampur bhn2 tu bagi kat derang.Anak2 mesti suka buat menda2 gini.Sangat mudah dn senang dgn 4 bhn DLM 4 langkah.🙂 Try laa,Ell pasti u’ols takkan kecewa..

If u’ols nk buat cara biasa buat kek batik tu kan..(guna milo n susu bagai) boleh2 aja dong.tambah kan je kekacang n marshmallows.Tp marsmallow n biskut marie tu bubuh masa coklat dh dekat2 nk sejuk sbb kalau tak nnt marshmallow tu cair n biskut tu kembang.Ell dh buat eksperimen dgn versi ni beberapa kali.Biasalah,cubaan pertama selalunya tk berapa menjadi.Oh ya,sukatan kekacang n marshmallow nya jgn ditanya ya..Ell main bedal je.:).Biskut pun agak2..

Akhir sekali,buat cikgu dan cikgi,

SELAMAT BERCUTI!!

 

Comments
  1. Dee says:

    senang sgt ni..dee suka sbb ada kacang almond..nk buatlah..tp bahan2 tu suma digaul masa coklat dh sejuk sket ke ell? panas2 xleh kan?

  2. mamaadam says:

    walauweh senang je ek..slalunya susah2 ngan milo la ape la hehe

  3. neezareef says:

    mmg senang baitu…tp sy pkai milo jek

  4. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>>kan..kalau cara ni boleh je lps coklat cair terus masukkan bhn,sbb nnt dia beku pun menjadi jugak.buat nipis pun boleh..sbb dia nnt jadi mcm coklat.mamaadam>>>senang..jgn tk try tau finee.yg guna milo tu dia jadi kek kan..yg ni jadi coklat.tp buatan tgn sendiri.puas hati.neezareef>>>kak,versi milo tu boleh guna,tp nnt buh namanya kek batik marshmallow.

  5. e_ja says:

    ell, haziq akak mmg suka kek batik ni..akak akan buat nih..guna choc ori pasti lg sedap instead of cocoa dan milo yg biasa akak guna sblum ni..:)

  6. reena says:

    mmm dapnye dear… resepi kek batik nih dah lame dah ade… tp nak testg buat slalu tak sempat… anywy yang take care taw… fuhh t'igt wkt dok bwk damien dlm perut… letihnye psl… ikutkan kite nak induce je… tp bile smpi date nak induce tuh trus kuar tanda2 nak branak… haha damien cam tau je mama dia dah tak lrt…

  7. rasp says:

    i love coklat…oooppsss silap my kids love coklat hehehehehemmg leh buat nie…ada satu resepi tu i nak buat, tapi cam lum sampai seru lah plak hehehehehe nanti bila2 i buat, i buat n3 k🙂

  8. zeti says:

    kreatif la ell ni🙂 zt slalu buat yg simple pnye je.. bila baca resepi ell yg ada marshmalow harusla cuba buat pasni😉

  9. ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr says:

    wah..boleh amek resepi ni…try buat raya haji ni…minat giler kek ni tapi tak tau buat..tq ell

  10. ~ Lady ell ~ says:

    E-ja>>>betul3..harus diakui mmg lebih sedap.sila jilat jari kalau cair di tgn ye..:)reena>>>versi yg ni senag..tak sampai setengah jam pun..nnt try test eh..:)heheh..damien dlm perut dh cerdik ekk.rasp>>>aleh2…malu plak nk ngaku..:)ha'ah,jgn lupa nnt post n3 ya.bila2 ada kelapangan nya dong..usah dipaksa bila mau bikin nya..ahaks..zeti>>>bukan ell create sendiri pun..masa cuba resepi ni org lain dh buat dulu…resepi asli omputih.:)crazygurl>>>dijamin senang..sedap tau..yelah,coklat kan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s