Berpantang…

Posted: 10/11/2009 in info, issue, pantang

Wednesday,Nov 11,2009

Ell menulis ni melalui dari pemerhatian sekeliling.Bukan nak kata apa,cuma ada juga rupanya ibu2 yg lepas bersalin ni tak mengamalkan pantang.Seminggu pun tidak,apatah lagi 44 hari.U’ols pelik tak?Ell heran tau,padahal org melayu kita penuh dengan adat dan petua2 berpantang,tp ada segelintir yg Ell perhatikan dan diberitahu tidak mengamalkan langsung cara berpantang org melayu.Jgn kata memakan jamu,memakai pilis dan param..ambil ubat2an yg dikomersilkan pun tidak.Pengambilan makanan pun tak seperti org dlm pantang.
Nak kata hidup serba moden,tak jugak.Jgnlah mentang2 badan dh kecik molek,slim dn seksi, amalan berpantang diabaikan.Bukannya apa,nanti kesannya diri sendiri yang merasa bila dah tua.Sekarang memanglah sihat,tp bila umo baru mencecah 40an mulalah sakit sana sini.Itu ke yang dikehendakkan?Kalau berpantang dgn mengambil ubat yg dibekalkan hospital..berapa hari je boleh tahan.Setakat 2-3 hari ubat dh habis,selebihnya ikut suka.Mana boleh macam tu..Sekurang2 nya belilah produk yg dh siap set bersalin yg bnyk kat pasaran sekrang ni.Itukan lebih mudah dr tak mengambil apa2 langsung. Badan nak pakai sampai tua,jadi kenalah jaga.
Kalau nak ikut cara artis dan celebrity barat,tak trikut lah kita.Mereka bnyk peralatan moden yang serba canggih yang boleh membantu mencantikkan tubuh badan dan utk kesihatan.Tak heranlah mereka boleh kelihatan sgt bergetah walau dah berusia 50an.Tp kan,cuba u’ols tengok pelancong2 omputih yang datang melancong ke negara kita,yang tua2 tu semuanya dh melayut2 dan menggelebeh..:)
Apa salahnya kita ikut cara timur adat melayu kita.Kan ke bagus…Contoh pengamal yang dapat dilihat dengan jelas ialah pengasas ‘Mustika Ratu’ ibu Mooryati.Walaupun umur beliau dah menjangkau 70an,tp masih lagi solid molid mcm perawan.🙂
Ell sendiri pun bukanlah nak mengata sesiapa,diri sendiri pun kadang2 trlepas pandang dlm hal2 mcm nih.Tp tk bolehlah ambil sambil lewa..Bagi Ell nak berpantang senang je..combine kan antara nasihat2 dokter dan amalkan cara2 lama yg boleh diterima.Kita pun boleh fikir sendiri,mana yang dirasakan elok dan betul.
Ok lah u’ols..tu je lah n3 membebel Ell ni ya..sebenarnya Ell kesian kat individu tu.Mak mertua tolong bela dia tak setuju.Penyudahnya buat apa2 pun secara melulu.:)
Comments
  1. eya says:

    huhu..org skang ni ell..mcm2. pantang pon buat main2.

  2. *ayu the sun* says:

    org skrng ell.. ramai yang degil and feeling dah modern..ayu believe je ngan pantang ni segala.kalau ade rezeki nanti, i will insyaAllah follow all just like my sister..100 hari pantang ok…

  3. ratna says:

    saya pantang tu pantang jugak walaupun bukan 100%. tp at least berpantang gak kan.. bertungku yes saya buat, berbarut yes saya buat, mandi air panas yes.. makan pun saya pantang jugak.. tak minum air sejuk 2 bln lepas 2 bln minum air sejuk tu minum la.. tp sikit2..cuma saya tak mkn jamu sbb 2-2 anak saya lepas lahir mesti kena kuning yg tinggi. so tak berani nak mkn jamu apa2. bila dah 100% hilang kuning baru amik jamu.

  4. Sayang.Ibu says:

    btol tu ell.. pelik kan?? intan walopun hidup x laa bertradisional sangat, tp bila berpantang, mmg pantang 44 hari btol2. bertungku, berurut, bertangas, pakai bengkung (bukan bengkung moden taww, tp bengkung mak yang panjang berjela tu), pakai param & pilis, makan jamu dgn supplement secara teratur dan paling penting jaga makan – x ambil makanan sejuk2 dan gatal2. Alhamdulillah, ada mak dan MIL yg mmg menjaga pantang bersalin ku btol2..e'ehhhh..bila disenaraikan, mmg mcm org dolu2 pulak ai nih…hahahaa

  5. LoVEaQshA says:

    erm haah erk pelik kn lau ada yg pas bersalin xmo pantang..!~mmgla skrg xrs skt xda effect tp cuba tgk 5ke10thn akn dtg time tuela bdn nie kna mcm2 sakit..!~zura nk komen lelebih pn xbrni sbnyer xda pglman lg nk berpantang2 nie,tp zura pn hrp sgt lau zura mngandung dn pas bersalin hrp zura dptla berpantang betul2!~!

  6. mamaadam says:

    emm skang pun bnyk ubat2 moden yang dijual..so tak susah mcm dulu2 nak minum air akar kayu bagai kan.. so pilih je produknye siapkan duit je.. tapi stengah2 org memang tak kisah pun..

  7. neezareef says:

    klu ikutkan malas mmg malas nk follow itu ini dlm bepantang..tp mmg benar kena jugak buat 44hari tu btl2 ikut klu x mmg arr sndiri merana..ade org seminggu dh bwk keta..isk isk..ngeri lak

  8. rasp says:

    pengakuan! i believe dlm berpantang & oso doktor's way…both kena blend…like u say sis…ni utk masa depan kita gak…

  9. Dee says:

    x bentan..x meroyan xpelah ell..dh kena baru tau..masa beranak sulung dulu dee ngelat2 pakai stokin..dan lps tu kan..kaki kiri ni asik krem je naik tangga..beranak no 2..fuh..mmg 44 arilah pakai stokin tu..berpantang dgn suami lg lama..100 hari..itu dari mula bersalin pertama lagi..dee pun pakai kain batik complete 44 hari..x kuar rumah..mmg ikutlah..walau 2 minggu je dok ngan kakak..selebihnya sendiri2..2nd time beranak..dok ngan kakak seminggu je..pastu seminggu lagi suami jaga..pastu sendiri2..ubat2 tetap follow..nk badan sihat kan..

  10. @tune® says:

    pantang la..nnt bodi cun!!!

  11. Joyah Sempoi says:

    hi ladyell..just nk share pengalaman berpantang di perantauan….kita mmg mengaku tk dpt berpantang 100%..4 hari lps bersalin dh msk kat dapur tau, nk buat camnerkan?..saper lg nk masak?..ada lg 2 anak nk mkn..hubby sibuk dgn studynyer..mkn pun kita tak dapat nk ikut org pantang coz mmg dr anak pertama mcm tuh..mak kitapun tk bg pantang sgt mkn coz kita breastfeed…tp yg sejuk2 sgt tk mkn la mcm pulut, kita nk sgt pun, rase sikit jerr..heheheapepun, bersalin sini tk sama mcm msia..3 hari bersalin dah okay, berjalan dn boleh turun naik tangga..terpaksa jugak..kat msia, 2 minggu pun kita belum tentu baik..sangat berbeza..jamu pun mkn lambat coz sampai lmbat..huhuhu..stokin wajib pkai coz sejukkkkk…tungku pkai lesung batu jer..bengkung tak pakai coz gatalll sgt, sini cuacanyer kering menyebabkan kulit sng gatal..yg pastinyer, berpantang sendiri ni mmg terpaksa berdikari..klau kat msia, mak jaga bolehlah nk macam2..heheheyg bestnyer bdn dah kurus(lebih kurus dr zaman anak dara) sbb BF sepenuhnyer,corak pemakanan yg sihat..mkn buah byk dan kitapun rajin jalan kaki….

  12. ~ Lady ell ~ says:

    eya>>>betul lah eya..buat memain je..ayu>>>wow sis…100 hari?no wonder la ur sista slim je kan..:)

  13. ~ Lady ell ~ says:

    ratna>>>yg ell maksudkan ni pun tidak semestinya berpantang 100%..cuma ikut serba sket cara berpantang yg dirasa ada baiknya..dr tidak berpantang langsung.intan>>>wah…patutlah nmpk slim..mmg ikut betul2 cara berpantang org lama ekk.siap ngan bengkung panjang berjela tuh.tahniah!…kalau ell pilis tu semua tak pakai..sbb kalau menyusu baby susah..bila dia kering habis berterabur..nnt masuk kat mata baby.huhu kesian…Ell sapu minyak je kat dahi.

  14. ~ Lady ell ~ says:

    Aqsha>>>mmg pelik..padahal bukan anka pertama tu.agaknya dia dh ada pengalam 2-3 sebelum ni..mcm tak de kesan sgt agaknya..so,yg kali ni dia wat sambil lewa je..aish..ntahlah.pantang tu mesti k zura..utk menjaga kesihatan..lebih2 lagi kita dh bnyk habiskan tenaga masa nk bersalin tu kan..bnyk2 dh urat2 yg putus tu..so,mmg kena utk pulihkan dan kuat kan tubuh bdn.

  15. ~ Lady ell ~ says:

    neezareef>>>kan…masa berpantang ni nk bnyk sabar..segala makan kena cntrl..tp yg best tu kalau ada org yg menjaga..boleh bnyk rilex kan kak.kesian kat org yg berpantang sendiri tu.rasp>>>betul3…dokter pun ada betulnya,like minum air bnyk2 n apa2 lagilah.kalau org tua pantang..mmg tak leh minum..kena sukat.so,minum sembunyi2 la sis..lagipun kita mmg bnyk perlukan air..baby menyusu kan.

  16. ~ Lady ell ~ says:

    Dee>>>betul..bila kita dh kena sendiri..baru nyesal n insaf kan..ell pun ada pengalaman masa beranak no2 pakai stokin pun ikut sukati je..time tu musim panas..konon badan dh kuatlah..alih2 ell rasa sejuk n menggigil satu badan..MIL kata ell nk kena bentan ,cepat2 MIl sapukan minyak satu bdn n urut kaki ngan minyak panas..baru ok.kalau tk,ell tak tau apa jadi.huh! insaf…

  17. ~ Lady ell ~ says:

    joyah sempoi>>>hi…untung cik joyah ada pengalaman bersalin dn berpantang kt negeri org…pengalamn tu,tk boleh jual beli tau.apa2 pun syukur lah cik joyah sihat..ell sendiri pun,MIl yg jaga n monitor tk dimanjakan sgt…nk buat keja sket2 boleh,tp pelan2…yg best nya bila ada org jaga ni,semua nya truruslah..kita pun tk berebut sgt nak buat kerja itu ini kan..Pantang mkn mmg dijaga,susu mesti minum,air mesti cukup(baby menyusu bdn)n makan mmg kena tepat pada masanya.tp ell heran gak nape tak leh kurus mcm anak dara ekk.syabas lah utk cik joyah dpt slim sprt sebelum kawen..:)

  18. ~ Lady ell ~ says:

    atune>>>mesti…tp tak dpt gak bodi cun..:(

  19. ~ Lady ell ~ says:

    mamaadam>>>kan…bnyk dh ubat bersalin yg dh dikomersilkan..sedikan duit je.tk susah pun..praktikal pun ye…yg penting badan sihat…

  20. [S]itie [B]Um [B]Um says:

    xtahan dgn godaan kot.. hehe

  21. cHeRyNa PiReS says:

    sha setuju sangat dengan ell…biasalah, orang mana paham. dia ingat org lain boleh, dia pun boleh. tp bila benda lain tak pulak difikirkan boleh ke tak boleh kan? contoh macam mengaji ke, jaga kesihatan ke:)lama dah tak masuk sini ell. link hilang aritu. sori ye.layan wimbledon jap:)

  22. Sayang.Ibu says:

    ell.. both mak dan mil, mmg wajibkan pakai pilis tu. dia kata baru ada ropa org bersalin… hahhahaaa.. mak lak kata, org dlm kena comot2 sket, kalo x nnt laki x prsn lak bini dlm pantang…hahahahhaaaaa….rasa mcm nak tulis gak psl berpantang2 cara saya nih dlm blog nnt… bleh yer…

  23. ~ Lady ell ~ says:

    Situ bum-bum>>>>godaan apernyer..godaan suami..:D.alah,tu alasan je tu.kalau nk sihat boleh je pantang 44 hari.:)Cheryna Pires>>>bab2 kesihatan ni mmg org2 kita susah nk amik berat la sha..termasuk ell lah.bukan nk ngate sesape pun..:DIntan>>>Ell memula mmg pakai pilis tu..tp dlm seminggu je. selalu na gitu.sbb mmg kesian kat baby kalau serbuk tu jatuh kat muka dia.Org tua2 pun kata..pakai pilis elok utk mata..nnt tak cepat mata rosak,angin tk mudah naik kek kepala.Tp lps tu ell pakai krim sapu je yg mmg khas utk lps bersalin.part suami tak perasaan tu yg tak tahan tu..hahaha..ada gak suami tk perasaan isteri dlm pantang ekk.:)silakan lah intan buat n3 dlm blog intan..kalau nk tulis komen dlm n3 ell ni mmg tak puas…silakan menulis supaya ramai yg boleh share..:)nk jugak tau pengalam intan dlm berpantang..

  24. reena says:

    tahla yang tak tau nak ckp canekan… kalo org tuh dijaga sepenuhnye oleh mak atau sedare-mare sekeliling maybe pantang bkn bermslh kot… mcm kite sndr… anak 1st dgn 2nd mak kite cume jaga dlm mase 2 mggu je… so tak dptla nak pntg 100% sepenuhnye… hari ke 14 slalunye kite dah turun dkt dapur… terkejar2 settlekan bb yang nanges dan kengkadang tgh dok terkial-kial nak ikat bengkung…ank dah dok menjerit mntk b/feed… cume bab mkn kite make sure elakkan mkn sejuk2 dan jamu slalunye kite mkn lps 2 bln kemudian sbb danish dgn ariana trok cirit-birit bile kite mkn jamu… cume ape yg kite perasan sbb penat sgt… berat kite cpt drop… lps 3 bulan… kite dah dpt berat lame kite balik… cume utk anak no. 3 nih, badan maybe dah tak larat mcm dulu…& syukur sgt sbb bb kali nih tak meragam even kite mkn jamu…. mak kite pon alhamdulilah stay sebulan dgn kite kali nih… jd bolela berehat smbl berpantang…

  25. Izan says:

    berpantang tu sebenarnya budaya org melayu. kat negara barat walupun tak berpantang tak semestinya bila tua sakit sana sini. amalan yang diamalkan berbeza. mereka kat sini lebih percayaan khidmat doktor. lepas bersalin selalu wat checkup kat doktor smpi la anak td da besar.kat sini pun ada jugak amalan2 traditioanla cuma mereka yang moden da tak ikut sgt amalan2 traditional ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s