Dalam Kandungan…

Posted: 06/11/2009 in info, issue, pregnant

Friday,Nov 6,2009

Ell ni sebenarnya dinasihatkan supaya bnyak berehat.Tp org kalau tk reti diam mmg tk senang duduk tengok kerja2 yg trbengkalai.Kenapa Ell ckp mcm ni,sbbnya semalam Ell gi klinik utk routine check up,sekarang dh masuk 7 bln..Ell kena gi klinik 2 minggu sekali.Semuanya berkeadaan baik dr semua aspek termasuklah tekanan darah Ell yg aritu agak rendah,sekarang dh ok.Ell jugak dh mula mengira pergerakan baby dr 9pg -9mlm.Kepala baby posisinya dh kat bawah,so Ell terpaksa kurangkan buat kerja2 berat takut kalau2 nnt Ell trberanak awal.Patutlah lately Ell asyik rasa sengal2 kat bahgn bawah.
Ell ni pulak jenis tak sabar,bayangkanlah tong gas yg berat tah bape kilo dgn isipadu 14kg tu..Ell angkat sendiri.Yang lain2 kosi meja ke,gobok ke..mmg Ell angkat sendiri nak alih kesana kesini , lebih2 lagi sebakul baju yg baru siap basuh tu (imagine baju sebanyak 2-3 hari utk 6org)So,Ell ni mmg degillah kan. Leceh nk mintak tolong hsbn buatkan itu ini.Apa2 pun alhamdulillah..Ell n baby sihat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

U’ols,Ell nak share clip ni ngan u’ols..U’ols pertimbangkan sendiri tentang kebenarannya..ataupun kalau u’ols nak kaji sendiri pun boleh.Klip ni menunjukkan reaksi bayi dalam kandungan yg dialunkan ayat suci Al-Quran berbanding sebelum diperdengarkan apa2 bunyian.
Selalunya kita disarankan utk mendengarkan lagu2 muzik mozart yang katanya bnyk membantu perkembangan dan kecerdasan otak bayi dari dlm kandungan,sehingga apabila dilahirkan pertumbuhan bayi akan lebih terangsang ke arah kecerdikan dan kecerdasan berbanding bayi yang tidak didengarkan muzik mozart.Sebenarnya Mmg ada kebenarannya.Tp bila difikirkan dan diteliti semula,ada juga yang berpendapat mengapa kita mesti dengarkan bayi kita alunan2 muzik sebegitu sedangkan kita sebagai umat Islam kan lebih elok jika didengarkan alunan ayat2 suci Al-quran lebih2 lagi ayat2 yang disarankan ketika kita hamil.
Bagi Ell,kita harus seimbang dlm semua aspek.Dlm perkara ni,Ell ambil sebagai elok kedua2 nya dan Ell amalkan mengikut cara yang Ell rasa baik.Apa pun kita teliti dahulu klip ini,lebih2 lg tindak balas serta perilaku bayi di pertengahan klip juga di penghujung klip yg dikatakan seakan2 bersujud di penghujungnya.Wallahualam..

Allah Maha Besar

Sesungguhnya Islam itu adalah agama yang BENAR

Comments
  1. LoVEaQshA says:

    sedih tgk video nie kn kak!~!zura cam terpegun dn kagum sgt ngn ciptaanNya..!~Bla dgr alunan bacaan Al-Quran trus bby gerak2 dn posisi cam tgah bersujud..~!owh syhadunyer time tue,xpsl2 nanges..!~xthula bla zura dpt rs sume tue…!~(ops!!teremo tp zura bkn slhkan takdir..)Xsbr nk tgu bby akak..~!msti cute,putih gebu..ish lau dpt kt zura dh lm poluk2,gmol2 kiss2 smp bby lemas..~!

  2. rasp says:

    u cam i lah sis…sbb tak sabar nak tunggu org tolong, semua disettlekan sendiri walaupun dah sarat hehehehehehe..kiranya kita nie kategori degil lah kan sis :Dtul ckp u sis, i pun masa preggy, i amik kira both…biar seimbang…tapi video clip nie sungguh menyentuh jiwa sis…indah sungguh ciptaanNya…smoga u & baby sihat sejahtera..take care tau…

  3. neezareef says:

    klu dah doc nasihat suh jgn wat keja berat tu kena ikut ell..takut ape2 jd lak..

  4. T.u.Y.a says:

    salam kak..subhanallah..maha berkuasanya Allah kan kak..rindunya saat2 tu..akk jaga kesihatan..jgn wat kerja berat2..dah nak bersalin dah x lama lagi tu..

  5. Dee says:

    bahaya tu ell..angkat2 berat lak..no more ok..nti takut jadi lain lak..take care..

  6. ~ Lady ell ~ says:

    loveAqsha>>>Sabar2…akak bukan boleh dengar org sedih2 nih.nnt akak pun sedih gak.Pasti ada hikmah sebalik ujian Allah ni..sabar ye Zura.tabahkan hati.Ada rezeki satu hari nnt.amboi…zura plak yg over exited nih.akak cuma harap baby ni kuar dgn sihat dan cukup sifat je..itu memadai.

  7. ~ Lady ell ~ says:

    rasp>>>degil gak ekk..kiranya ada batu besar dlm pale kita ekk sis…hahahathnx yarh.neezareef>>>mekasih kakak ku…:)

  8. ~ Lady ell ~ says:

    tuya>>>salam…Setiap perkara yang Allah tunjukkan tu pasti ada makna sebaliknya.Insya'allah,kalau diizan kan Nya lps ni turn Tuya pulak eh.:)mekasih ya..Dee>>>ok2…tahap menunjuk kehandalan mengangkat berat2 dh dikurangkan..mekasih.:)

  9. Izan says:

    dia tak diam da hampir 7 bln ell mengandung. cam baru jer baca entry yang ell bgtau kitorang ell sa mengandung. jaga diri jgn wat benda2 berat dan jgn bg badan terlalu letih. ada kawan kat sini gugur bila bdn terlalu letih bab asyik wat kerja2 rumah.

  10. @tune® says:

    el…take care…ulan 12 nk jalan meru x??hihi

  11. zeti says:

    zt harap ell ngan baby sht.. ell jgn byk buat keje berat2 tau😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s