Lady ell Apple pie

Posted: 17/10/2009 in apple pie, recipe

Friday,Oct 16,2009

U’ols Ell tk boleh nk type words bebanyak..line streamyx kat umah Ell tgh sewel,sekali pulak ngan line telepon..tgh2 ckp boleh blank pulak.Kalau streamyx ni,tgh2 surfing dia hang berejam.

So u’ols..Ell nk post satu n3 resepi je nih.Ell buat rabu yg lps.Ell type ni pun ala2 ribut taudfan gak nih.kalau ada trsalah spelling ke..harap mmaf ye.Gambar ni dh upload smlm..tp disebabkan tahap kesabaran agak minimum..Ell fedup!!

resepinya:-

Apple Pie Senang

bhn inti:-

2-3 biji apple merah-buang kulit dn potong dadu

1/3 cwn gula

1/3 sudu kecil serbuk kayu manis

1 sudu kecil tepung jagung + 1 sudu besar air

Apple jenis ini Ell guna utk buat inti nya..tp ikut sukahati kalau nk guna apple apa pun..:)

Cara2 nya:-

Masak apple dgn gula dn serbuk kayu manis.kacau sampai sebati semua rasa..masukkan bancuhan air tepung jagung.kacau lg hingga menedapat kepekatan yg ideal.Ketepikan dan biarkan sejuk.

Ini lah yg yg paling senang..tak yah uli doh.beli je puff pastry ni kat supermarket.kalau u’ols mintak bancuhan utk bhn pastry,next time Ell bg ye..itu pun kalau ada permintaan.:)

Keluarkan dr freezer biarkan lembut kejap.Pastu setiap lapis pastry tu ada plastik,u’ols jgn buang.Angkart sekeping kulit pastry tu dgn plastiknya skali..then bubuh inti apple tadi.agak2 lah eh nk bnyk mana..Supaya tk melekat..lipatkan kulit pastry tadi guna plastik alasnya tu.kelim keliling pie lebih senang tekan guna garpu.

ini hasil yg pertama..okeh,siap!

Plastik tadi tak buang kan..haa..lipat semula n simpan dlm fridge utk beberapa ketika lebih kurang 1/2 jam supa dia keras sket utk mendapatkan hasil yg rangup bila menggoreng.Kalau u’ols nk makan esok lusa..simpanlah dlm freezer mcm simpan karipap instant tu.Tp bila keluar dr freezer tu jgn tunggu sampai lembik sangat baru nk goreng..kalau tidak dia akan serap bnyk minyak.

Ini resepi pie cara goreng..kalau u’ols nk bakar dlm oven boleh jugak,sapulah sket ngan kuning telur atas pie tu.

Taaadaaa…Ini hasil lps dh siap digoreng.Mkn panas2 syok…

~ SELAMAT MENCUBA ~

Comments
  1. Signorina Syima says:

    terliur la pulak di kala sedang berdiet ni… akak ni memang tau…!

  2. kabussenja says:

    Ell, nampak mudah jer sbb x payah susah hati nak buah doh… hehe… bila teringin beli kat mcD, pasni boleh sy cube ek… Thnx.

  3. rasp says:

    ini sudah baeeekkknya…
    u mmg a superb chef lah sis!
    untung family u🙂
    thx for sharing resepi yg sempoi nie🙂

  4. UmmiRosma says:

    OO..i feel like trying the recipe lah. I will find the pastry Kawan brand *hope I can find this here*. Tnx for the recipe dear…

  5. UmmiRosma says:

    OO..i feel like trying the recipe lah. I will find the pastry Kawan brand *hope I can find this here*. Tnx for the recipe dear…

  6. ~ Lady ell ~ says:

    signorina syima>>>
    eh pie ni ok ape kalau syima tgh diet..tp guna cara bakar dlm oven..

    kabussenja>>>
    nurra..jgn kata nmpk mudah,buat nya pun senang.try la..:)

    rasp>>>
    sis,ni masak main2 je alah cincai lah sis..mana de superb nyer..u tu,tk nk tunjuk skill memasak..nnt tunjuk lah skill memasak briyani plak eh.:)

    ummi rosma>>>
    ummi,u should try this recipe.sgt mudah.alah,brand lain pun ok kalau ada.

  7. Dee says:

    simple n sedap..leh ar try..dee nk letak pisang ar..jd banana pie..

  8. ~ Lady ell ~ says:

    dee>>>
    sila2..sila lah try yg banana pie punyer..musti sedap.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s